MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 30 липня 2018

1945 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 30 липня

Як Канада допомагає Україні

Після Кримської декларації державного секретаря США заяви щодо невизнання законності анексії та окупації Криму Росією зробили вже кілька держав. Серед них у випусках нових через кому згадували й Канаду. Проте, думаю, що канадська заява із цього приводу варта кількох речень аналізу та великої порції нашої вдячності. На відміну від американської декларації, яка більше зосередилась на тому, чому США мають стояти на позиції невизнання, ніж на тому, в чому це невизнання полягатиме у практичному сенсі, заява МЗС Канади більш інструментальна й деталізована в описі порушень Росії.

"Зрада" понад усе

Виявляється, навіть рекордна злива може стати в українському суспільстві приводом для розпалювання чергової "зради". І хоча цю зливу – яку сміливо можна назвати надзвичайною ситуацією – годі порівняти зі звичайним дощем, усе ж знайшлися ті, кому від опадів і Україна погана, і влада нікудишня, і ніколи тут порядку не буде. Один амбітний народний депутат навіть написав, що "З цими "керівниками міста" ми не готові навіть до дощу. А ще на нас чекає явно "невесела" осінь". От є совість у цієї людини, хіба це ж був звичайний "дощ"? Ми настільки звикли шукати тотальну "зраду" й критикувати, ба навіть принижувати самих себе та свої життя, що відмовляємося визнати очевидне.

Після революції Вірменія докладає зусиль, аби зламати стару систему

Прем'єр-міністр Пашинян зовсім не проросійський, але поки змушений грати в гру "ми друзі навіки". Іншого варіанта за нинішньої геополітичної та економічної стуації поки немає. Є мінімум два фактори, що дозволяють Вірменії швидко ламати стару систему: 1) Пашинян і його команда ніяк і нічим не пов'язані зі старою владою, і 2) правова система дозволяє швидко звільняти чиновників. Але є щонайменше три негативні фактори проти. 1) Старе мислення – 90% людей орієнтовані на цінності виживання й, відповідно, на матеріальні чинники (гроші, влада, слава). Це і є основа корупції, монополізму й кумівства. Тому є великі ризики відтворення старої корупційної системи, особливо на місцях.

Коротка історія української національної еліти

В історії того чи іншого українського роду – ключ до розгадки причин такого явища, як відсутність в сучасній Україні національної еліти. Тобто вона існує, але не має впливу на процеси державотворення і невідомо, коли його отримає. Я кілька років досліджувала історію одного роду, життя якого пов’язане з містом Дрогобичем у Галичині, центром солеваріння. Своє родове прізвище засновники роду отримали як шляхтичі – землевласники, що володіли своєю часткою і в солеварінні. А починали як воїни Грюнвальда. Внаслідок невідомих пертурбацій вони втратили землю в своєму селі і перебралися до міста. Причина – не хотіли стати римо-католиками.

Чого чекати від валютного ринку України в серпні

Зниження курсу гривні щодо долара США на 2,2%, яке спостерігалося протягом липня, сталося під впливом факторів, що мають радше ситуативний характер. Сила їхнього впливу найближчим часом поступово ослабне. Зокрема, було відчутно, що з кінця 2017-го світові центробанки орієнтувалися на підвищення своїх ключових ставок. Наприклад, ФРС США з кінця минулого року декілька разів підвищувала базову відсоткову ставку, встановивши її в діапазоні 1,75-2% річних. Це провокувало відтік капіталу з ринків, що розвиваються: залучення ставало дорожчим, і капітал рухався переважно до США та Японії. Ситуація тиснула на бюджети й валюти країн, що розвиваються.

"Твоя країна Fest": українські музиканти їдуть з концертами до прикордонних міст України

"Ми півроку готували цей проект. Головна його ідея – наповнити українськомовною музикою якомога більше прикордонних містечок по всій країні. Ми хочемо, щоб аудиторія слухачів була різною. Музика, з якою ми їдемо до слухачів, уже роками існує на нашому медіапросторі, але, на жаль, не всі маленькі міста мають можливість побачити цих артистів. Шляхом такої культурної комунікації ми маємо на меті об’єднати людей навколо української мови, культури, ідеї", – розповів лідер гурту "Мандри" Сергій Фоменко. Музиканти заздначають, що виступати в обраних семи містах для них велика честь, адже прикордонні містечка мають особливе значення на мапі України.

Шевченко латинкою, Валуєвський циркуляр і заборона Білорусі: 30 липня в історії

1840 – Микола І заборонив використання назви "Білорусь", замінивши його на "губернії Північно-Західного краю". До того назви "Литва", "литвин" заборонила Катерина ІІ. 1861 – в газеті "Dziennik Literacki" вперше надруковано латинкою вірш Тараса Шевченка "Полякам".  1863 року вийшов таємний циркуляр міністра внутрішніх справ Російської імперії Петра Валуєва про заборону публікації книг українською мовою. 1895 – у Львові відкрили музей Наукового товариства імені Т. Шевченка (1951 року ввійшов до складу Львівського державного музею етнографії та художнього промислу).

Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і Telegram

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини