MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 10 березня 2023

260 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 10 березня.

Зеленський посмертно нагородив Героя України "Да Вінчі" 

Президент України Володимир Зеленський і Прем’єр-міністр Фінляндської Республіки Санна Марін, яка перебуває в нашій країні з візитом, взяли участь у церемонії прощання з Героєм України, командиром 1-го механізованого батальйону 67-ї окремої механізованої бригади, молодшим лейтенантом Дмитром Коцюбайлом, який загинув 7 березня в бою під Бахмутом.

Про це повідомляє Офіс президента, інформує UAINFO.org.

Церемонія прощання відбулася в Михайлівському Золотоверхому соборі. 

Володимир Зеленський і Санна Марін поклали квіти до труни Дмитра Коцюбайла та висловили співчуття його родині.

Жадан: Дмитро Коцюбайло ще за життя встиг стати частиною нашої історії. Без жодних перебільшень

Пам’ятаю, як першої воєнної зими, десь перед Різдвом (чи по Різдву?), ми приїхали в Піски. Їхали з бази добровольців, десь уже ближче до Пісків друг Самурай, який був нашим сталкером, прочинив бокові двері бусика, їхав і уважно оглядав лісосмугу, тримаючи свого калаша. Було холодно, але спокійно.

Письменник та музикант Сергій Жадан присвятив свій допис у мережі пам'яті загиблого Героя України Дмитра Коцюбайла "Да Вінчі", із яким сьогодні прощаються в столиці, інформує UAINFO.org.

В Пісках нас відразу повели «на позицію Да Вінчі». Він уже тоді був легендою. Позиція знаходилася на горішньому поверсі, бійниця виходила на вежі шахти в Донецьку. Вони чітко проступали у вологому повітрі. Самого Да Вінчі не було. На наше запитання де він, бійці, шанобливо й трішки іронічно сказали – поїхав складати сесію.

Ось ця шанобливість – її потім траплялося бачити й чути десятки разів. Діму по-справжньому поважали й любили. Це було зворушливо – дорослі чоловіки, які роками жили поруч зі смертю, заговорюючи про Да Вінчі, відразу ставали серйозними. Говорили про нього з повагою, оскільки він був найкращим. Загалом – ніколи від військових не чув про нього поганого чи зневажливого слова. Зневажливе чув лише від нашого брата, цивільного – мовляв, не з тим сфотографувався, не з тих рук узяв нагороду, тощо. Ну, ми, українці, славимося своїм самогубчим інфантилізмом. 

Поза тим, познайомилися з Дімою вже в Авдіївці, на його базі, і далі спілкувалися доволі регулярно. Щоразу, коли були десь поруч, намагалися до нього заскочити. Щось привозили, чимось допомагали, іноді просто заїжджали на чай (так-так, саме на чай – у його підрозділі все було серйозно)))

Він із нами – музикантами, письменниками, волонтерами – був доволі стриманий. Так і не перейшов на ти. Це було дуже дивно. З бійцями, наскільки можна було помітити, він був упевнений і переконливий (без грубощів і зверхності, наскільки я зауважив – у них у підрозділі загалом якось усе було рівно й трималося на взаємній повазі), а ось перед чужими він закривався й поводився трішки як підліток – недовірливо й надміру скромно. Ну й дякував завжди. Це було особливо незручно – дякувати хотілося саме йому, за все, що він робить, за його крутість і затятість.

По-справжньому ставав відвертим і відкритим, коли розповідав про роботу, показував відео, показував карти. Видно було, що фронт – його стихія, що він на цьому знається, що за ним величезний потенціал. Хоча ось кровожерності за ним не було – до війни ставився доволі буденно, як до роботи – важливої, щоденної, проте все ж таки просто роботи, яку треба доробити.

Пам’ятаю, як ми на його базі святкували День Незалежності. Діма запросив друзів-добровольців із усього фронту (фронт тоді був значно менший, можна було зібрати всіх, кого хотів). З’їхалася справжня зграя найбільших відчайдухів, просто лице до лиця – герої та легенди, ті, про кого обов’язково будуть писатися книжки та зніматися фільми. Діма був наймолодший між них. Але до нього не ставилися, як до наймолодшого – ставилися шанобливо та поважливо.

Востаннє ми бачилися в Києві, де він навчався. Зрозуміло було, що йому потрібно рости, що він має неабиякий талант і може стати серйозним командиром. Він до свого навчання ставився дещо іронічно, але відповідально. Він загалом був серйозним і відповідальним.

Якщо армія Путіна візьме Бахмут, вона впреться у стіну: Селезньов озвучив прогноз

Якщо російські окупаційні війська візьмуть під контроль місто Бахмут на Донеччині, їхнє просування далі буде фактично заблоковане. Вони впруться в лінію оборони української армії.

Такий прогноз в ексклюзивному інтерв'ю OBOZREVATEL озвучив військовий експерт Владислав Селезньов. "Далі вони впруться в лінію оборонних рубежів та позицій українських Сил оборони ближче до Часового Яру", – уточнив він, інформує UAINFO.org.

"Ми бачимо, що вони взяли під контроль Червону гору, але далі у бік Слов'янська йти не можуть. Занадто вони спустошені, надто серйозних втрат зазнали й надто серйозні оборонні укріплення розміщено далі трасою Е40 у напрямку на Слов'янськ", – уточнив експерт. 

За його прогнозами, якщо захоплення Бахмута відбудеться, про це "голосно протрубить" кремлівська пропаганда, "розповідаючи про неймовірно велике значення фактично стертого з лиця землі міста". Водночас Кремль зосередиться на накопиченні ресурсів, яких катастрофічно бракує.

"По-перше, у них вкрай серйозні втрати і в живій силі, і в техніці. По-друге, пора року зараз така, що полями путінські війська просуватися не можуть. Гусенична техніка в цих полях просто застрягатиме", – переконаний Селезньов.

Жданов розповів, чи можуть ЗСУ модифікувати ракети С-300, аби завдавати ударів

Військовий експерт Олег Жданов розповів, що Україна не має змоги модифікувати зенітні ракетні комплекси С-300 і використовувати їх для завдання ударів, а не лише для захисту неба.

Про це експерт сказав на своєму Уoutube-каналі, передає ТСН, інформує UAINFO.org.

"Де нам взяти стільки ракет, щоб модифікувати С-300? Якщо ми почнемо модифікувати ракети C-300 і випустити їх як "земля-земля", ми залишимося з діркою в небі. У нас дефіцит", - висловися Жданов.

За його словами, перші місяці війни Словаччина передала Україні комплекси С-300, аби ЗСУ покращили свою систему протиповітряної оборони. 

"Сьогодні ми сподіваємося на отримання комплексів типу Patriot, SAMP/T для того, щоб закрити небо. А якщо ми ще й знімемо з бойового чергування комплекси С-300 з ракетами, які теж у дефіциті, і відправимо їх лупити по москалях, то у нас в небі буде дірка. Навіть не думайте, що ми будемо модифікувати ракети С-300. Ми будемо просити у наших партнерів ракети з дальністю в 150-300 кілометрів типу ATACMS або будь-які інші. Але зайнятися модифікацією С-300 ніякої можливості немає", - каже Жданов.

Чи поставить Китай зброю Росії: Піонтковський вказав на прихований сенс у заявах Пекіна

Китай не зважиться на серйозні постачання озброєння до Російської Федерації, а заяви, які зараз лунають в Пекіні, є грою та тиском на США. Таку думку висловив політолог та публіцист Андрій Піонтковський.

"Це дуже складна гра Китаю. Але я переконаний, що на жодні серйозні постачання зброї Росії Китай не піде. Американці, треба віддати їм належне, майже щодня попереджають Китай про жорстоку реакцію на постачання озброєнь, що реакція буде в економічній сфері", – зазначив він в ефірі телеканалу FREEДОМ, передає УНІАН, інформує UAINFO.org.

За словами Піонтковського, Китай та Сполучені Штати — це "сіамські близнюки" в плані економіки. Вони дуже повʼязані, тому розрив цих відносин завдасть збитків американському споживачеві. Водночас китайська економіка буде повністю зруйнована. 

"Тому зараз триває торг. Китай допускає витоки, що готовий надавати підтримку Росії військову, нібито торгуючись зі США: "ну, ми готові цього не робити, але за це поступіться нам серйозно в якихось економічних питаннях". Там гра складніша, китайсько-американська. А китайсько-російський порядок денний використовується Китаєм лише як інструмент тиску на американців у їхньому глобальному конфлікті", – пояснив політолог.

Батько прикрив сина від удару снаряда: обидва загинули, захищаючи Бахмут, – ЗСУ

Захищаючи місто-фортецю Бахмут на Донеччині, загинули батько і син — Олег та Микита Хомюки. Про це повідомляє 241 бригада територіальної оборони міста Києва, інформує UAINFO.org з посиланням на Фокус.

"Батько Олег з позивним "Хома" та його син Микита з позивним "Турист" з перших днів повномасштабного наступу пішли боронити свою землю до складу Сил територіальної оборони. Батько з сином разом захищали Україну у складі нашого 206-го батальйону територіальної оборони ЗСУ і разом героїчно загинули на бойових позиціях", — йдеться в повідомленні.

Офіцер Збройних сил України Дмитро Христюк у Facebook 9 березня розповів подробиці загибелі Олега та Микити Хомюків. За його словами, вся чоловіча частина їхньої родини пішла на фронт із перших днів повномасштабного російського вторгнення.

Вони звільняли Київську, Харківську та Херсонську області. Пізніше Хомюки поїхали на Донеччину.

"Вони загинули під Бахмутом. Батько накрив собою сина, але снаряд розірвався біля їхніх голів. Загинули обидва. Разом. Як і йшли разом стежками цієї війни… Батько і син — пліч-о-пліч. Неймовірні хлопці, які хотіли розвиватися, боротися, перемагати та жити. Хлопці тепер із Господом. Знаю, вони вже тримають небо над Україною. Вічна пам'ять. Героям Слава!", – зазначив Христюк.

"П'янота". Захарова стала посміховиськом після "маячні сивої кобили" про "всесвітню змову" проти Росії 

Офіційну представницю міністерства закордонних справ Росії Марію Захарову висміяли російські вболівальники за її коментар щодо ситуації з дискваліфікацією Ірини Вінер. Голову Всеросійської федерації художньої гімнастики (ВФХГ) було відсторонено від міжнародних турнірів терміном на два роки.

Міжнародна федерація гімнастики визнала Вінер винною у порушенні етики після поразки російської збірної з художньої гімнастики на Олімпіаді-2020 у Токіо, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

"Ми розцінюємо цей крок міжнародної федерації як черговий приклад дискримінації вітчизняних спортивних діячів і зазіхання західних політичних функціонерів на незалежність спорту, як елемент руйнування світового спорту. Не лише його гілки, це стосується не лише художньої гімнастики, а всього світового спорту", - цитує Захарову "Р-Спорт".

У відповідь російські вболівальники назвали Захарову "п'янотою". 

Користувачі не змогли стриматися в епітетах, коментуючи виступ своєї дипломатки.

"Наша пісня хороша - починай спочатку... Маячня сивої кобили, вибачте...", "Як смішно один одного покривають ці товариші по чарці", - пишуть вболівальники.

Yves Rocher вивела "фенотип російської красуні" і потрапила в скандал

Французька косметологічна корпорація Yves Rocher втрапила в скандал. 

У старій версії на сайті Московського інституту пластичної хірургії розміщена реклама компанії, у якій клієнтам пропонують ознайомитися зі "стандартами" російської зовнішності, передає УНІАН, інформує UAINFO.org.

У наданих аркушах Yves Rocher намальовані таблиці і шаблони з антропометричними ідеалами, що відповідають "чистому фенотипу російської жінки". Вказується, що фахівцями французької корпорації "були зібрані і узагальнені тисячі історичних і сучасних даних про зовнішність відомих російських красунь.

Сам проект Yves Rocher реалізується тоді, "як патріотичні настрої в Росії сильні як ніколи". "Корпорація Yves Rocher вважає своїм обов'язком звернути увагу на унікальність і винятковість чистої російської краси. Кращі гени з покоління до покоління створили неповторний образ російської красуні", - йдеться в повідомленні. 

Інститут рекламу видалив, але на неї вже встигли звернути увагу користувачі. Наприклад, журналіст та історик Шимон Бріман в Facebook натякнув, що оголошений "стандарт російської красуні" пахне нацистською політикою: "Три історики Голокосту, які прочитали цю свіжу російську рекламу, не змовляючись, сказали мені, що автори реклами просто замінили слово "німецька" з нацистської пропаганди на "російська".

А громадський діяч і перекладач Остап Українець в англомовному блозі підкреслив відповідальність французької корпорації, яка досі працює в Росії: "Не дивно, що росіяни так роблять і так думають. Вони ніколи і не приховували цього (але багатьом було лінь шукати). Однак Yves Rocher - не російська корпорація. Вона базується у Франції. Чесно кажучи, я трохи шокований, що вони були обрані для підтримки цієї маленької ініціативи з вимірювання черепа".

Українська філія Yves Rocher ще 7 березня заявляла на своїй сторінці в Facebook, що юридично зареєстрована в Україні і ніяким чином не пов'язана з російською "сестрою".

 

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини