MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 29 березня 2024

100 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 29 березня. 

"Як пройшла ніч, Нью-Йорку?": Кислиця нагадав США, що війна в Україні триває

На тлі затягування Конгресом ухвалення додаткової допомоги Києву, постійний представник України в ООН Сергій Кислиця нагадав США, що Росія продовжує атакувати мирне населення нашої країни.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Twitter (X) Сергія Кислиці, інформує UAINFO.org.

"Доброго ранку п'ятниці, Нью-Йорку! Як пройшла ніч? Перевіряєте небо та прогноз погоди? Не хвилюйтеся, сьогодні мінлива хмарність, але без опадів. Як щодо "опадів" над Києвом та Україною 29 березня?" - написав Кислиця, коментуючи нічну атаку РФ.

Він нагадав, що Росія "продовжує обстрілювати українців смертоносною зброєю".

"Протиповітряна оборона перехопила 84 із 99 цілей в українському небі: 58 "Шахедів" і 26 ракет. Більшість з них були спрямовані на енергетичну інфраструктуру України, - зазначив постійний представник України в ООН.

Цілями атаки Росії цієї ночі були Канівська та Дністровська ГЕС, – Зеленський

Президент Володимир Зеленський сьогодні, 29 березня, провів засідання Ставки верховного головнокомандувача. Під час нього обговорювали наслідки ударів окупантів по енергетиці та нові поставки зброї.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сторінку Зеленського у Telegram, інформує UAINFO.org.  

"Перша Ставка, за скликання якої відповідав новий секретар РНБО Олександр Литвиненко. Виклики дуже серйозні", – йдеться в повідомленні.

Удари по енергетиці

За словами президента, російські терористи знову били по українській енергетиці. На Ставці про завдані збитки та відновлювальні роботи доповіли прем'єр-міністр Денис Шмигаль, міністр енергетики Герман Галущенко, голови правлінь "Укренерго" та "Нафтогазу" Володимир Кудрицький та Олексій Чернишов доповіли.

Новий керований боєприпас РФ може долетіти до будь-якого району Харкова, – Синєгубов 

Керовані боєприпаси УМПБ Д-30 СН, якими Росія вдарила по Харкову 27 березня, можуть долітати до будь-якого району міста. Збивати ці бомби можна, але це питання військових

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на голову Харківської ОВА Олега Синєгубова у коментарі "Суспільному", інформує UAINFO.org.  

"Новий етап - це використання ось такого керованого боєприпасу. Він летить далі, ніж КАБ (керована авіабомба, - ред.). Ті удари два, які були нанесені по місту Харкову, ми зафіксували, що вони від пуску до моменту "прильоту" прийшли десь 72-74 км", - сказав він.

За словами Синєгубова, 27 березня керовані боєприпаси були випущені по Харкову з Бєлгородської області. Снаряд менший за КАБ та С-300, але має велику руйнівну силу. 

"Він може повністю покривати місто Харків, будь-який район. Навіть населені пункти Харківської області, залежно від якої відстані до кордону буде пуск", - пояснив голова ОВА.

Експерти встановили, росіяни випустили боєприпаси з літаків класу Су, але вони мають можливість запускати їх з РСЗВ.

Синєгубов також припустив, що 27 березня окупанти випробували боєприпаси, ймовірно, шукали засоби ППО. Боєприпаси заходили до Харкова з різних боків: з півночі та заходу.

Сирський розповів, скільки українських бійців потрапили в полон при виході з Авдіївки 

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що під час виходу бійців Сил оборони України з Авдіївки у російський полон потрапили 25 осіб. Про це він сказав в інтерв'ю "Укрінформу", спростувавши інформацію іноземних ЗМІ про ніби-то сотні полонених українських бійців, інформує UAINFO.org.  

"На жаль, у ході цих боїв 25 українських військовослужбовців потрапили у російський полон. Це – війна… Російські пропагандисти намагаються використати різні відео з полоненими українськими воїнами для дискредитації Сил оборони України, психологічного тиску та поширення паніки серед українців", - зазначив він.

Сирський також розказав про причини виходу з Авдіївки.

"Ми відвели свої сили з Авдіївки, тому що ворог мав суттєву перевагу в силах і засобах штурмових підрозділів. Через постійні бомбардування керованими авіабомбами цілісність нашої оборони була порушена, що дало можливість противнику поступово просуватись вперед", - сказав він.

Читайте також: Окупанти змінили тактику на Авдіївському напрямку: комбат 3-ї ОШБр розповів про ситуацію на фронті

При цьому головнокомандувач зазначив, що також негативну роль відіграла недостатня кількість боєприпасів для нашої артилерії. 

"Це не дало змоги в таких умовах вести ефективну контрбатарейну боротьбу. Тож, щоб уникнути оточення та зберегти життя людей, я ухвалив рішення вийти з Авдіївки", - продовжив він.

Загибель помічника Залужного: ДБР завершило розслідування щодо офіцера, який подарував гранати. ВІДЕО

Державне бюро розслідувань завершило розслідування загибелі помічника колишнього головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного – Геннадія Частякова. Підозрюваному колезі загиблого – офіцеру Генштабу ЗСУ Олегу Тімченку загрожує 15 років позбавлення волі, повідомляє пресцентр ДБР у п’ятницю, 29 березня, інформує UAINFO.org.

За версією слідства, Тімченко передав загиблому вибуховий "подарунок" з гранатами на честь дня народження. Він не попередив Частякова про справжність гранат та не пересвідчився, що усі зрозуміли, що у подарунку саме вибухові пристрої.

Тому під час розпакування вдома одна з гранат вибухнула в руках Частякова, який прийняв її за сувенір. Від отриманих поранень він загинув на місці, а його неповнолітній син отримав тяжкі тілесні ушкодження, зазначає ДБР. 

Тімченку, якому спочатку інкримінували незаконний збут бойових припасів (ч. 1 ст. 263 КК України), змінили підозри. Тепер він є обвинуваченим за чотирма статтями:

  • викрадення, привласнення та збут боєприпасів (ч. 4 ст. 410 КК України);
  • незаконне поводження зі зброєю (ч. 1 ст. 263 КК);
  • вбивство через необережність (ч. 1 ст. 119 КК);
  • нанесення тяжкого тілесного ушкодження через необережність (ст. 128 КК України).

Тімченку загрожує до 15 років позбавлення волі.

Євстратій Зоря: Навіть прихильники РПЦ в Україні визнають, що її документи – фашизм 

Зі світського погляду ідеологія "русміра" – це форма нацизму, яка виправдовує агресивну війну, терор, геноцид та інші злочини проти людяності

Таку думку у власному блозі висловив Євстратій Зоря, архієрей Православної церкви України, митрополит Білоцерківський, речник Священного Синоду, заступник голови Управління зовнішніх церковних зв'язків ПЦУ, інформує UAINFO.org.

Свіжі документи "Всємірнава русскава народнава сабора", керівником якого є Гундяєв, де "спєцапєрация" названа "священною війною", де надано чергові виправдання російської агресії проти України - черговий доказ того, що:

• з релігійної точки зору ідеологія "рускава міра", яка потужно витісняє з життя РПЦ залишки православʼя і взагалі християнство - це ЄРЕТИЧНЕ вчення та новітня форма ідолопоклонства;

• зі світської точки зору ідеологія "русміра" – це форма нацизму, яка виправдовує агресивну війну, терор, геноцид та інші злочини проти людяності.

Яких ще треба доказів, щоби заборонити релігійним організаціям України мати підлеглість російським державним центрам контролю за релігією - Моспатріархії та іншим подібним? Скільки ще «русміра» має згенерувати Гундяєв, щоби МПвУ РЕАЛЬНО (а не в пустих деклараціях) відділилася від його влади?

Адже навіть послідовники МПвУ визнаЮть, що ці нові документи за підписом Гундяєва - фашизм.

Перейменування колишньої Арки Дружби народів у Києві недостатньо, – комісія УІНП 

Експертна комісія Українського інституту національної пам'яті (УІНП) вважає, що перейменування Арки Дружби народів у Арку свободи українського народу недостатньо: її потрібно повністю демонтувати

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна, інформує UAINFO.org

Як зазначили в експертній комісії Арка свободи українського народу, попри перейменування, належить до символіки російської імперської політики, репрезентує радянські ідеологеми й конотації, тому становить загрозу національній безпеці України. 

"Розміщена в Хрещатому парку міста Києва Арка дружби народів, що присвячена подіям, пов'язаним зі здійсненням російської імперської політики та її глорифікацією (встановлена 1982 р. з нагоди 60-річчя утворення СРСР і 65-річчя Жовтневого перевороту 1917 року), належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу", - ідеться у висновках експертної комісії.

У Кабміні випустили важливу заяву через удари по енергетиці України

Українців, представників влади та приватних компаній закликали не розповсюджувати важливу інформацію про стан енергетичної системи на тлі масованих атак Росії.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Міністерство енергетики у Facebook, інформує UAINFO.org

У Кабміні звернулися до органів державної влади та органів місцевого самоврядування, державних і приватних підприємств, компаній, представників ЗМІ, експертів, а також простих українців. Через активізацію обстрілів українців просять:

  • не озвучувати публічно (в ефірах телеканалів та радіоефірах, у ЗМІ, соцмережах) детальну інформацію щодо наслідків ударів;
  • не називати конкретні обʼєкти влучань;
  • не надавати деталі про конкретні об’єкти і прив’язки до місцевості, куди було або не було влучання;
  • не уточнювати кількість влучань і місця влучань;
  • не надавати інформації в конкретних цифрах і показниках - щодо відключень, дефіциту електроенергії тощо.

Міненерго наголошує, що розголошення цієї інформації несе загрозу, оскільки розвідка ворога працює за відкритими джерелами інформації.

"Не надавайте ворогу цінної інформації, яку він обов’язково буде використовувати для подальшого координування своїх дій і планування нових атак", - закликали українців.

Після початку повномасштабної війни. 23-річна дівчина усиновила чотирьох хлопчиків та розповіла про життя з дітьми

23-річна Аліна Ступак разом з чоловіком мешкає на Чернігівщині. За декілька днів до початку повномасштабного вторгнення вони повернулися в Україну з-за кордону та лишилися у рідному селі.

Рік тому подружжя вирішило стати батьками для чотирьох дітей — хлопчиків, яких усиновили. Історію родини розповіло Суспільне Чернігів.

У студентські роки Аліна працювала моделлю, проте після початку пандемії коронавірусу кар'єра дівчини зупинилася. Вона разом з чоловіком поїхала на роботу в Англію.

До рідного села подружжя повернулося за десять днів до початку великої війни. Там лишилися дотепер.

Аліна почала активно займатися волонтерством. За понад два роки повномасштабного вторгнення дівчина зібрала мільйон гривень на потреби військових.

Поруч з подружжям живе мама Аліни, яка має десять прийомних дітей. Дівчина вирішила також стати мамою для чужих дітей і вони разом з чоловіком прихистили чотирьох хлопчиків.

«Мені дуже шкода дітей. Через війну багато дітей стало без батьків, а другий момент — це несвідомі батьки, яких, я чесно думала, що прийшла війна, і їх стало менше, але, на жаль, їх стало ще більше», — ділиться дівчина.

Аліна пригадує, що перший тиждень з дітьми був виснажливим для неї з чоловіком. Вони забували їсти, через що схудли на декілька кілограм: «Перший тиждень просто не їла. І Чоловік не їв. Ти дітям насипаєш їсти. Все розставив, вони поїли, ти помив посуд — твій мозок вже спрацював, що ти поїв. І все».

Найменшого з дітей звуть Ярослав. Йому чотири роки. Найстаршому Артему — десять.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини