MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 10 квітня 2023

102 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 10 квітня.

Зеленський – у річницю Смоленської катастрофи: Єднаємось у скорботі з польським народом

У 13-ту річницю Смоленської катастрофи Україна єднається в скорботі з польським народом і вшановує пам’ять загиблих.

Про це написав у Твіттері Президент України Володимир Зеленський, передає Укрінформ, інформує UAINFO.org.

"Сьогодні, у 13-ту річницю Смоленської катастрофи, ми єднаємося в скорботі з польським народом і вшановуємо пам’ять Президента Польщі Леха Качинського, його дружини та всіх, хто загинув в ім’я служіння батьківщині. Вічна пам'ять!", – написав Президент.  

Як повідомлялося, в авіакатастрофі 10 квітня 2010 року поблизу військового аеродрому “Смоленськ-Північний" розбився польський урядовий літак з 96 особами на борту. В авіакатастрофі загинули президентське подружжя Лєха та Марії Качинських, все військове командування польської армії, значна частина польської політичної, релігійної та громадської еліти країни. Вони прямували на вшанування жертв Катинського злочину у 70-річчя тієї трагедії.

У 2011 році польська урядова комісія з розслідування причин катастрофи та міждержавний авіаційний комітет у москві основними причинами катастрофи назвали помилки екіпажу польського літака. Крім того, польська комісія значну відповідальність поклала на російських контролерів руху на аеродромі “Смоленськ-Північний”, які подавали частково хибну інформацію екіпажу і не заборонили посадку Ту-154М на летовищі. 

На фронті з'явилася ще одна гаряча точка: британська розвідка назвала місто, на яке окупанти посилили наступ 

За даними західної розвідки, протягом тижня Росія посилила бронетанковий наступ навколо міста Мар’їнка Донецької області, що розташоване за 20 км на південний захід від обласного центру.

Про це повідомляє розвідка Британії, інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН.

"За Мар’їнку точаться бої від 2014 року. Вона була значною мірою зруйнована артилерійськими перестрілками. Контролює під'їзди до Донецька та ключову дорогу Н15. Росія продовжує надавати пріоритетність ресурсним операціям у ширшому Донецькому секторі, включаючи райони Мар’їнки та Авдіївки, витрачаючи значні ресурси для отримання мінімальної вигоди", - сказано у повідомленні.

Як йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), російські війська зосереджують наступальні дії в районі Мар’їнки, що у Донецькій області. Аналітики з посиланням на Генштаб ЗСУ наголошують, що 7 квітня біля Мар'їнки українські військові відбили 29 наземних атак Росії із 80 загальних наземних атак. 

Резніков розповів, як поводився Залужний у перші години вторгнення

У перші години повномасштабного вторгнення Росії будівля Міністерства оборони України перетворилася на укріплену бойову позицію. При цьому вище військове командування зберігало звичайний для себе спокій.

Про це розповів міністр оборони України Олексій Резніков у подкасті "Української правди", передає УНІАН, інформує UAINFO.org.

За його словами, в колишні часи всередині будівлі Міноборони завжди було безліч постів, на яких розміщувалися чергові в повсякденній формі. 

"А коли я заїхав близько 5 ранку 24-го [лютого 2022 року], то всі вони вже були в бронежилетах, в шоломах, з автоматами, з ріжками. Тобто по повному бойовому одягу. Це відразу впадало в очі. І миттєво почали рости мішки, з яких робилися укріплення, бойові позиції", – згадує міністр.

Кабінет головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного перетворився на штаб управління обороною. Туди надходили доповіді з місць, де почалися бої, а в зворотному напрямку йшли команди і розпорядження. 

"Через всі засоби: ось всі види телефонів, які вам відомі. У нас є спецзв'язок наш, військовий, є телефони захищені, а є просто звичайні месенджери, які вам всі відомі – вони всі були використані", – говорить Резніков.

За словами міністра, хоча обстановка тоді була дуже напруженою, сам Залужний і його підлеглі зберігали спокій.

"Він був сфокусований і зібраний завжди, з тих пір як я з ним познайомився. Тому він таким і залишався. Для нього нічого не змінилося. Він готувався все життя до цього нападу, і ось цей момент настав. Залужний просто робив свою справу", - згадує Резніков.

Навіщо РФ зліпила фейк зі "зливом" даних про контрнаступ: Арестович розкрив задум ворога 

Нібито "злив" даних по контрнаступу ЗСУ є дуже погано сфабрикованим фейком РФ, який був зроблений "за всіма законами дезінформації". Про це зазначив експерт Олексій Арестович, передає УНІАН, інформує UAINFO.org.

"Мета дуже проста: на українські та російські сегменти вони легалізували нібито великі втрати у нас і низькі - у них. Ця спроба нічого, крім сміху, викликати не може. Ну і всі інші завдання в стилі: "діряві американці", "діряві українці", "українці зливають секретні американські дані", "давайте посіємо недовіру між союзниками". Думаю, головне - легалізувати низькі цифри втрат", - пояснив Арестович.  

Також росіяни, за словами експерта, хотіли "показати українцям марність зусиль: що у нас удвічі більше втрат, нам бреше командування, президент... Насправді втрати - ух які! А якщо підемо в контрнаступ, вони стануть у п'ять разів більше, ви ж бачите!".  

Це спроба створити громадську думку проти контрнаступу. Це просто ІПСО перед великими подіями, припустив Арестович.

Росія влаштувала "релігійні чистки" на захоплених територіях України, постраждали десятки священників: в ISW назвали цілі агресора 

Російська окупаційна "влада" проводить кампанію систематичних релігійних переслідувань на тимчасово окупованих українських територіях. З моменту повномасштабного вторгнення загарбники та їхні поплічники здійснили не менше 76 актів релігійного переслідування в Україні.

Через дії російських воєнних злочинців постраждали десятки священнослужителів, йдеться у зведенні Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW). Аналітики не виключають, що агресор може використати релігію й свято православного Великодня, щоб спробувати відтермінувати контрнаступ ЗСУ, інформує UAINFO.org з посиланням на Obozrevatel.

Зазначається, що проросійська "влада" закрила, націоналізувала або насильно перетворила не менше 26 культових споруд на підконтрольну Кремлю Російську православну церкву Московського патріархату. 

Ба більше, окупанти вбили або захопили щонайменше 29 священнослужителів чи релігійних лідерів, а також пограбували, осквернили чи навмисно знищили щонайменше 13 культових споруд на захоплених українських територіях.

"Ці випадки релігійних репресій, найімовірніше, не поодинокі, вони є частиною цілеспрямованої кампанії із систематичного викорінення "небажаних" релігійних організацій в Україні та популяризації Московського патріархату", – висловили переконання в ISW.

Комітет Ради підтримав звернення до Кабміну про виселення УПЦ МП з Почаївської лаври

Комітет Верховної Ради з гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту схвалити ухвалу з рекомендацією Кабміну розірвати з УПЦ МП договір оренди Почаївської лаври.

Як повідомили у пресслужбі Ради, таке рішення було ухвалено з метою захисту національного простору, запобігання проявам інформаційної пропаганди представниками УПЦ МП, а також для відновлення законності та історичної справедливості, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

Комітет також рекомендував змінити назву ухвали Кабміну. 

2003 року Почаївську лавру було передано у безкоштовне користування представникам УПЦ МП на 49 років. 

Українська греко-католицька церква відкрито хоче отримати право проводити богослужіння у Почаївській лаврі, яка знаходиться в оренді в УПЦ МП. Такі ж плани мають і ПЦУ. 

16 березня міністр культури та інформполітики Олександр Ткаченко заявив, що процес повернення Почаївської лаври у Тернопільській області під контроль держави розпочався.

"Націоналіста" Добкіна помітили за новим заняттям: прислужував в УПЦ МП

Скандальний політик, екс-мер Харкова Михайло Добкін провів великодню службу в образі диякона в одному з храмів УПЦ МП.

На опублікованому відео Добкін у світло-зеленій рясі і православних хрестах - формі прислужників священників - допомагав московським попам святити воду, передає УНІАН, інформує UAINFO.org.

Стверджується, що відео знято в селі П'ятихатки Харківської області. Судячи з кадрів, храм сильно постраждав від російських артобстрілів.  

У Добкіна дуже тісні стосунки з УПЦ МП. У 2010 році скандальний політик навіть отримав від Московського патріархату орден УПЦ Святителя Димитрія (Туптала), Митрополита Ростовського.

А рік тому Добкін висвятився в диякони МП. Хіротонію провів митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій.

Патріарх РПЦ Кирило назвав нову "причину" війни в Україні: цинізм вражає

Голова Російської православної Церкви патріарх Кирило (Гундяєв) заявив, що причиною війни в Україні стали не імперські бажання Путіна, а конфлікт Заходу та Росії на тлі відсутності "спільних християнських цінностей".

Таке московський патріарх сказав у неділю, 9 квітня, пишуть російські ЗМП, інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН.

"Ставилося завдання взяти нас голими руками, без усякої війни, обдурити нас, втягнути у свій світ, прищепити нам свої цінності. Але народ наш і керівництво наше зрозуміли, що ці цінності суперечать нашим, адже Свята Русь, слава Богу, зберігає християнські цінності, які й були включені до системи національних цінностей. Коли ж стало зрозуміло, що нічого спільного вже немає, все це призвело до військового протистояння", – заявив він.

Ганебні випадки священників Московського патріархату

Нагадаємо, 3 квітня в Іршанську на Житомирщині священник УПЦ МП вдарив хлопчика з прапором України За інформацією місцевих ЗМІ, тоді на зборах люди висловилися за перехід до ПЦУ, а священик УПЦ МП не давав вірянам ПЦУ зайти до храму.  

Раніше повідомлялося, що на Буковині з ганьбою вигнали з храму священника МП, який відмовлявся відспівувати полеглого воїна. 

Терорист Гіркін поскаржився, що Путіна немає ким замінити, і обізвав Матвієнко "божевільною старою" 

Російський воєнний злочинець, українофоб і колишній ватажок терористичної організації "ДНР" Ігор Гіркін поскаржився, що у разі смерті чи повалення диктатора Володимира Путіна його немає ким замінити. Він видав, що ватажок Кремля сам створив таку систему вертикалі влади.

Терорист заявив, що в уряді та Держдумі сидять непопулярні чиновники, які не зможуть стати повноцінною заміною Путіну. Фрагмент чергового скиглення Гіркіна опубліковано у Telegram, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org

За словами воєнного злочинця, наразі Росія має так званого лідера, але незабаром з ним може щось трапитися. Гіркін допустив найближчим часом смерть Путіна або його повалення з крісла президента РФ. 

"Лідер нації... Ну що сказати, за фактом президент у нас поки що лідер нації, і буде таким, поки не дай Бог або не помре, або його скинуть, або сам не піде. Це не тому, що він мені подобається або не подобатися. Як ви помітили, я ставлюся до нього більш ніж критично. Питання в іншому – за фактом іншого у нас немає. І він сам створив таку чудову систему. Віце-президента у нього немає", – заявив терорист.

В Одесі українка попросила вимкнути російську музику в магазині: реакція власниці "вбила"

В Одесі розгорівся мовний скандал через трек російського виконавця у торговому залі магазину.

Одна з відвідувачок магазину записала інцидент на відео. На кадрах видно, як дівчина підходить до власниці магазину та просить вимкнути російську музику, оскільки в країні війна, інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН.

Однак відповідь жінки "вбила". Вона заявила, що завжди слухає російську музику, тому вимикати її на прохання відвідувачки не буде, адже магазин вважає своєю власністю, а не громадським місцем.

"Чому я повинна вимикати? І що, вам нема до чого докопатися? Що зациклюватися тепер на війні? Я розумію, що в нас війна у країні", - відповіла жінка, додавши, що все одно буде слухати російську музику, як завжди.

Після цього жінка зрозуміла, що її знімають, тому миттю поспішила піти геть. 

Пасажир літака зафіксував НЛО. ВІДЕО 

Над американським штатом Каліфорнією один із пасажирів літака рейсу Southwest Airlines, який прямував до Сан-Дієго, зауважив сигароподібний НЛО. Прямокутна срібляста пляма рівномірно рухалася упродовж 18 секунд перш ніж зникнути в хмарах.

Як повідомляє Daily Star , НЛО побачили приблизно у тому ж місці, де два роки тому стався подібний випадок, в окрузі Орандж, передає ТСН, інформує UAINFO.org.

Відео, яке було зроблене пасажиром ще 11 березня, нещодавно опублікували на YouTube-каналі UFO Sightings Daily.

На знятих кадрах видно сигароподібний сріблястий об’єкт, який рухається на тій же висоті, що й літак. 

Пасажир описує його як “білий циліндричний корабель без видимих крил, вікон, маркування та інших особливостей. За його словами, він рухався по постійній траєкторії — не збільшував швидкість і не зависав. Потім він зник у хмарах.

“Не було видимих засобів руху або вихлопу. Я знімав це на відео на свій телефон протягом приблизно 18 секунд, перш ніж він зник”, - повідомив очевидець.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини