MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 29 серпня 2023

74 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 29 серпня.

Іловайська трагедія – дев'ята річниця. Сьогодні День пам'яті загиблих захисників України 

В Україні сьогодні, 29 серпня, відзначають День пам'яті загиблих захисників України. Саме цього дня 9 років тому російські війська розстріляли з тяжкого озброєння колони українських військових під час їхнього виходу з оточення під Іловайськом, пише РБК-Україна, інформує UAINFO.org.

Щорічно вся країна 29 серпня згадує захисників України, які загинули у боротьбі за незалежність, суверенітет та територіальну цілісність країни.

Іловайська трагедія

Дата 29 серпня пов'язана з пам'яттю про Іловайську трагедію, яка сталася у 2014 році, коли після масштабних боїв військовослужбовці сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом Донецької області.

У ході боїв 18-19 серпня українські військові взяли під контроль більшу частину міста Іловайськ. У відповідь Росія відправила до цього району вісім батальйонно-тактичних груп, укомплектованих кадровими російськими військовими.

У період з 24 по 25 серпня ЗСУ потрапили в оточення ЗС РФ та проросійських бойовиків. Після цього, 26-28 серпня, між українською та російською сторонами розпочалися переговори щодо надання безпечних коридорів для виходу захисників України з оточення. Проте 29 серпня Генштаб РФ наказав розстріляти з важкого озброєння колони українських військових під час виходу з оточення.

Читайте також: Арестович розповів, як можна було уникнути Іловайської трагедії. ВІДЕО 

Критичне співвідношення військових сил України з підрозділами окупантів та проросійських бойовиків призвели до масштабних втрат з української сторони. За даними Генпрокуратури України, у ході бойових дій 366 українських військових загинули, 429 – отримали поранення різного ступеня тяжкості, 300 – потрапили до полону.

Бої під Іловайськом стали одним із ключових моментів війни на сході України. Скориставшись поразкою під Іловайськом, російські підрозділи просунулися на захід та захопили Тельманівський та Новоазовський райони Донецької області. Важкі втрати спонукали українське керівництво до укладання мінських угод щодо тимчасового припинення вогню та початку політичного врегулювання.

ЗСУ мають успіх у напрямку Вербового на півдні: закріплюються на рубежах. КАРТА

Збройні сили України мають успіх у просуванні в напрямку Вербового на південному фронті.

Про це заявив речник Генерального штабу ЗСУ Андрій Ковальов, йдеться у повідомленні Медійного майданчику Сил оборони України Military Media Center, інформує UAINFO.org  з посиланням на УНІАН.

Зокрема, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку.

"У напрямку Новоданилівка - Вербове мали успіх, закріплюються на досягнутих рубежах", - сказав Ковальов.

У Києві попрощались із загиблим пілотом "Джусом". ФОТО

У Києві сьогодні, 29 серпня, попрощалися із загиблим на Житомирщині військовим пілотом Андрієм Пільщиковим на позивний "Джус".

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, церемонія прощання відбулася у Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ, інформує UAINFO.org.

Попрощатися з пілотом прийшли кілька сотень військових і цивільних громадян.

Андрій Пільщиков був пілотом 40-ї бригади тактичної авіації. Родом із Харкова. 8 років життя присвятив авіації. «Джус» брав участь у повітряній обороні Києва та інших територій. З початком великої війни мав понад 500 годин нальоту. Зокрема, під час виконання бойових завдань в складних умовах обстановки. Здобув низку державних та відомчих нагород. 

Буданов сказав, чи зможуть окупанти захиститися від українських морських дронів

Ефективна зброя – морські дрони-камікадзе, які застосовуються для поразки об'єктів біля окупованого Криму. Досягати цілей не заважає навіть те, що російські війська знищують більше ніж половину.

Про це очільник Головного управління розвідки України сказав в інтерв'ю "Крим.Реалії", інформує UAINFO.org  з посиланням на ТСН.

Морські дрони – загроза для флоту РФ

Як зауважив голова СБУ Василь Малюк у коментарі CNN, ці дрони атакували Керченський міст, великий десантний корабель "Оленьогірський гірник" та танкер SIG. Буданов наголосив, що точну кількість дронів, які має Україна, назвати не можна. Але їх насправді багато. 

"Наскільки це ефективно працює? Оскільки є реальні завдані втрати, і ціна такого дрона, і ціна бойового корабля – непорівнянна, можна сказати, що це досить ефективний спосіб", – запевняє чільник розвідки.

Так, можливо, росіяни і знищують 70% цієї зброї, але 30% – становлять неабияку проблему для них.

За словами Буданова, навіть якщо ворог знищить такий дрон поряд із російським кораблем, то він вирушить на тривалий ремонт. Слід згадати історію, коли морські скутери зайшли в акваторію бухти Севастополя. Тоді морський дрон ліквідували на підході до фрегата "Адмірал Ессен".

"Якщо подивитися спочатку на цю ситуацію – невдало, начебто. Але від вибухової хвилі – оскільки його знищили приблизно за 100 метрів від корабля, а заряд досить потужний – і осколками було повністю пошкоджено радіоелектронне обладнання корабля, певна електроніка, антени, певні системи та гідроакустична система. І він пішов на 3,5 місяці на ремонт, 3,5 місяці простояв у доці", – зауважив голова ГУР МО України.

ВРП тимчасово відсторонила суддю Тандира від здійснення правосуддя

Вища рада правосуддя (ВРП) тимчасово усунула від здійснення правосуддя голову Макарівського районного суду Київської області Олексія Тандира. Він збив на смерть бійця Нацгвардії на блокпосту у Києві.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Вищої ради правосуддя, інформує UAINFO.org.

Так, 29 серпня Вища рада правосуддя вирішила тимчасово відсторонити від здійснення правосуддя суддю Макарівського районного суду Київської області Олексія Тандира у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення.

"Рішення прийнято за результатом розгляду відповідного клопотання заступника Генерального прокурора", - йдеться в повідомленні.

Справа Тандира

25 травня, за п'ять хвилин до початку комендантської години, водій автомобіля Lexus ES350, ким пізніше виявився суддя Макарівського райсуду Київської області Олексій Тандир, на проспекті Берестейському у Києві, коли їхав повз блокпоста, збив на смерть 23-річного військовослужбовця Національної гвардії.

Вже 27 травня Вища рада правосуддя надала згоду на утримання під вартою судді Олексія Тандира, а 2 червня тимчасово відсторонила суддю від здійснення правосуддя на час досудового розслідування - до 25 липня 2023 року.

Пізніше строк досудового розслідування було продовжено до 26 серпня. І тому 18 липня ВРП продовжила відсторонення судді до 26 серпня, на час досудового розслідування. Наразі суддя Тандир перебуває під вартою до 9 вересня.

Глава УГКЦ очікує пояснення від Папи Римського після його заяв про "велич Росії" 

Глава УГКЦ заявив, що існує небезпека, що слова Франциска можуть бути сприйняті як підтримка того націоналізму й імперіалізму, який сьогодні став причиною війни в Україні

Після висловлювань Папи Римського Франциска, який закликав російську католицьку молодь "не забувати про спадок… тієї імперії, великої, освіченої", назвавши імена Петра Першого і Катерини Другої, глава Української греко-католицької церкви Святослав відреагував. Про це йдеться на сайті УГКЦ, інформує UAINFO.org.

Глава УГКЦ заявив, що існує небезпека, що ці слова можуть бути сприйняті як підтримка того націоналізму й імперіалізму, який сьогодні став причиною війни в Україні.

"Приклади, наведені Святішим Отцем, насправді суперечать його науці про мир, адже він завжди засуджував будь-яку форму вияву імперіалізму в сучасному світі та попереджав про небезпеку крайнього націоналізму, наголошуючи, що саме він є причиною «третьої світової війни по частинах", – ідеться в заяві глави УГКЦ Святослава, поширеній 28 серпня.

"З метою уникнення будь-яких маніпуляцій щодо намірів, контексту та висловлювань, присвоєних Святішому Отцеві, ми очікуємо від Святого Престолу пояснення цієї ситуації", – вказано в заяві УГКЦ.

Як повідомлялося, Папа Римський Франциск знову відзначився прихильними заявами на користь країни-агресорки. Він закликав російську молодь ніколи не забувати про свою історичну спадщину та заявив, що росіяни-спадкоємці великої країни і нагадав місцевій молоді про роль Петра I, Катерини II та інших імператорів РФ.

Усик – Дюбуа. WBA поставив крапку в питанні забороненого удару британця

Олександр Усик залишається чемпіоном Всесвітньої боксерської асоціації (WBA) у суперважкій вазі після перемоги над Даніелем Дюбуа технічним нокаутом у дев'яти раундах минулої суботи на стадіоні Вроцлав, Польща. Усесвітня боксерська асоціація дала оцінку скандальному епізоду в п'ятому раунді поєдинку між Усиком і  Дюбуа.

Про це повідомляється на офіційний сайт організації, інформує UAINFO.org

Усик вдруге зберіг свій чорно-золотий пояс, а також зберіг у своєму розпорядженні пояси WBO та IBF після чудової гри, під час якої він працював з розумом і точністю, щоб досягти перемоги. Він використовував свій хороший бокс, покладався на свій джеб і роботу ніг, щоб домінувати над Дюбуа, який не зробив для нього легким вечір і йшов нога в ногу з чемпіоном, але врешті не зміг досягти своєї мети, зазначила у Асоціації. 

На старті 5-го раунду український боксер опинився на підлозі. Однак, про нокдаун не йшлося – британець збив чемпіона підозрілим ударом нижче пояса. Потерпілий приходив до тями орієнтовно 5 хвилин.

"У бою був драматичний момент, коли Дюбуа завдав удару нижче пояса, від якого Усик упав на канвас. Зона, в яку він влучив, викликала суперечки про легальність удару, але рефері вирішив, що удар поцілив в область нижче пояса", – йдеться в заяві.

Згодом Усик перехопив ініціативу та двічі відправив британського боксера в нокдаун. У дев'ятому раунді Дюбуа вже не зміг упевнено піднятися з підлоги, тож рефері завершив поєдинок технічним нокаутом на користь українця, який зміг зберегти чемпіонські пояси WBA, WBO, IBF та IBO.

Перемога стала 21-ю в професійній кар'єрі Усика, на рахунку якого 14 нокаутів. Тим часом у Дюбуа зараз 19 перемог, 2 поразки та 18 нокаутів, підсумували у WBA.

Учені розгадали секрет любові кішок до тунця і самі здивувалися

Дослідники з Університету Мейдзі, Японія, з’ясували, що кішки люблять тунець через його унікальний склад амінокислот. Причому, вусаті-смугасті здатні оцінити корисність продукту за його запахом.

Дослідники знайшли біологічне пояснення дивної і дуже сильної тяги кішок до тунця. Відомо, що ці тварини не особливо люблять воду, тому в природі їдять рибу нечасто. У науковій статті, опублікованій у журналі Chemical Senses цього місяця, вчені поділилися результатами, які можуть покласти край загадці, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

Дослідження показало, що смакові рецептори кішок містять специфічні рецептори, необхідні для сприйняття умамі - складного, пікантного смаку, властивого білковій їжі. Умамі виділяється як окремий смак, поряд із солодким, гірким, кислим, солоним, у країнах Азії. 

Команда вчених виявила, що котячі смакові рецептори адаптовані до молекул, виявлених у високих концентраціях саме в тунці. Це означає, що у кішок присутня особлива перевага до цього виду морепродукту, що може бути пов’язано з біологічною необхідністю отримання певних поживних речовин.

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини