MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 10 січня 2024

102 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 10 січня. 

Зеленський: Не буде дня "після України", але буде день "після Путіна"

Україна здобуде перемогу над Росією і одного разу настане день "після диктатора Володимира Путіна". Він стане днем безпеки та мирного життя для Європи.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву президента України Володимира Зеленського під час спільної пресконференції з президентом Литви Гітанасом Науседою, інформує UAINFO.org.

Глава української держави зазначив, що коли всі допомагають одне одному, то свобода кожного виграє. Це неодноразово працювало в історії та спрацює зараз.

За словами Зеленського, будь-яка імперія будується на уламках після визначальної поразки свободи, і захоплення України потрібне Москві саме для цього.

"Але ми разом змінюємо історію на краще. Не буде того дня "після України", буде день "після війни", буде день "після Путіна". І це буде день нашої безпеки, вашої гарантованої свободи, мирного життя Литви, Естонії, Латвії, Швеції, Фінляндії, всіх держав, чию долю Росія намагається зараз втопити у сумнівах", - наголосив Зеленський.

2022 року ЗСУ планували звільняти не Херсон: яким був насправді план Залужного - невідомі факти

Україна ще у 2022 році могла вийти до Азовського моря. Тоді головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний запропонував зухвалий план звільнення українського півдня. Замість звільнення Херсона ЗСУ мали б піти у наступ на Запоріжжі і звільнити всі окуповані території, проте цей сміливий план відкинули партнери, йдеться в ексклюзиві TSN.ua від журналіста Артема Зябкіна, інформує UAINFO.org.

Чому ЗСУ не дали шанс розбити ворога тоді, і що пропонували на Заході в обмін на цей план?

Залужний планував провести 2022 року зухвалий прорив на Запоріжж. Про це у своїй новій книзі Our Enemies Will Vanish - назва співзвучна з рядками українського гімну “Згинуть наші вороженьки” -  пише кореспондент The Wall Street Journal Ярослав Трофімов.

Таємний план Залужного

За розрахунками Залужного, які підтримав і Зеленський, ЗСУ, маючи доволі невеликі сили, мали нанести стрімкий удар по окупантам і викинути їх у море.

"Під час обговорення планів контрнаступу 2022 року із західними партнерами президент Володимир Зеленський і Залужний підтримували просування до Азовського моря через Запорізьку область. Тоді російські окупанти ще не збудували там великих мінних полів і фортифікацій, що полегшувало можливий прорив", - пише Трофімов.

У книзі сказано, що "такий крок був би складним завданням, тому що прорив мав бути водночас глибоким і таким широким, щоб не дати росіянам контратакувати й атакувати фланги сил наступу. Але якби план спрацював, Україна могла б "забрати у Москви її найбільший приз у війні".

Верховна Рада завтра розгляне у першому читанні законопроект про мобілізацію

Законопроект про мобілізацію Верховна Рада України розгляне у першому читанні завтра, 11 січня. Документ розглянуть з пропозиціями Комітету з нацбезпеки.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на народного депутата України Ярослава Железняка у Telegram та нардепа Олексія Гончаренка у Telegram, інформує UAINFO.org.

Обидва парламентарії зазначають, що голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія повідомив про початок розгляну законопроекту про мобілізацію у сесійній залі. Рада почне розгляд документа у першому читанні 11 січня.

Народні депутати будуть розглядати законопроект з пропозиціями Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Нардепи наголошують, що це не означає, що законопроект ухвалять у тому вигляді, яким він надійшов до Ради. Законопроєкт відправлять на доопрацювання до другого читання.

Зброю, яку мала отримати Україна, відправили до Ізраїлю – посол Бондар 

Посол України в Туреччині Василь Боднар заявив, що зброю, яку планувалося надати Україні для протистояння військової агресії Росії, відправили на допомогу Ізраїлю – війна на Близькому Сході впливає на ситуацію в нашій війні.  

Про це він сказав під час зустрічі з турецькими журналістами в посольстві України в Анкарі, пише Anadolu Agency, передає ТСН, інформує UAINFO.org 

Він наголосив, що міжнародні ЗМІ змістили акцент на війну в секторі Гази, тому деякі люди думають, що війна в Україні закінчилася.

"Міжнародні ЗМІ звернули увагу на цей напрямок, тому є ті, хто вважає, що війна в Україні закінчилася", - сказав Боднар.

Посол також вважає, що одним із факторів, який впливає на допомогу Україні, є внутрішньополітична ситуація західних країн, зокрема майбутні президентські вибори в США, позиції урядів Угорщини й Словаччини та блокування українських вантажівок польськими фермерами на прикордонних пунктах.

Богдана Львова, який має паспорт РФ, поновили на посаді судді Верховного суду – подробиці

Київський окружний адміністративний суд 10 січня 2024 року поновив на посаді ексголову Касаційного господарського суду у складі Верховного суду Богдана Львова, у якого знайшли паспорт Росії.  

Про це повідомляє проєкт "Схеми", інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН

Суд задовольнив позов Богдана Львова щодо поновлення його на посаді судді і виплати заробітної плати "за час вимушеного прогулу".

У Верховному суді відмовились повідомити, чи планують подавати апеляцію на рішення Київського окружного адмінсуду.

Нагадаємо, восени 2022 року стало відомо, що Богдан Львов понад 20 років тому отримав громадянство Росії на підставі довідки військовослужбовця, а потім поновив паспорт по досягненню 45-річного віку – 2012 року. Сам він це заперечує.

У РНБО спростували російський фейк "про масовий призов всіх чоловіків" у Києві

Ворожі Telegram-канали поширюють інформацію про те, що столична влада нібито "закриває" всі виїзди з міста, щоб почати "масово призивати всіх чоловіків".

Про це повідомив Центр протидії дезінформації у Telegram у середу, 10 січня, передає NV, інформує UAINFO.org.

У відомстві зазначили, що як «доказ» рашисти поширюють повідомлення Служби відновлення і розвитку інфраструктури у Київській області щодо закриття мосту через канал у Вишгороді.

У центрі підкреслили, що насправді поширювана рашистами інформація не відповідає дійсності. Закриття мосту повʼязане зі стартом його капітального ремонту на дорозі Р-69 Київ — Вишгород — Десна — Чернігів, а не через масову мобілізацію.

"НАТО померло, і ми підемо". Трамп попереджав, що США ніколи не допоможуть Європі в разі військового нападу – французький єврокомісар

Під час зустрічі з президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн у 2020 році, колишній голова Білого дому Дональд Трамп обіцяв не допомагати Європі у разі війни.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на французького єврокомісара Тьєррі Бретона, якого цитує Politico, інформує UAINFO.org.    

За словами єврокомісара, під час зустрічі з президентом Єврокомісії на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, Трамп заявляв про те, що НАТО, нібито, "мертве" й обіцяв вийти з Альянсу.

"Ви повинні розуміти, що якщо на Європу нападуть, ми ніколи не прийдемо вам на допомогу і не підтримаємо вас... До речі, НАТО померло, і ми підемо, ми вийдемо з НАТО", - процитував Трампа Бретон.

Про погрози Трампа Бретон розповів на заході в Європейському парламенті в Брюсселі, 9 січня, за кілька днів до того, як Республіканська партія проведе кокуси в Айові.

Бретон, зі свого боку, наполягає на тому, що Європейський союз повинен посилити власні можливості щодо самооборони на тлі війни Росії проти України. Зокрема він оголосив про створення фонду у розмірі 100 млрд євро для нарощування виробництва озброєнь у блоці.

"Це був великий тривожний дзвінок (слова Трампа, - ред.), і він може повернутися. Тож зараз, як ніколи, ми знаємо, що, звісно, ​​ми самі по собі. Ми є членом НАТО, майже всі ми, звичайно, у нас є союзники, але у нас немає інших варіантів, окрім як різко збільшити цю опору, щоб бути готовим до всього, що трапиться", - заявив Бретон.

Священник з Івано-Франківщини, що 22 роки носить протези, зворушливо підтримав військового, який втратив кінцівки. ФОТО 

Мережу сколихнуло зворушливе фото, яке стало доказом того, що втративши ноги, можна ходити та отримати шалену підтримку. В домівку українського захисника, який проходить реабілітацію, Володимира Бойчука навідався священнослужитель з Івано-Франківщини Іван Теремко.

Володимир втратив кінцівки на фронті, тому нині вчиться ходити із протезами. Священник провідав військового, аби передати йому Йорданську воду, розповів Іван Теремко у Facebook, пише OBOZ.UA, інформує  UAINFO.org.

Отець вже 22 роки носить протези і увесь цей час служить у храмі Архістратига Михаїла у селі Глушків.

Священник поділився своїм досвідом життя без власних кінцівок та підтримав військового.

"Сьогодні відвідав з Йорданською водою оселю воїна Володимира Бойчука. Та поділився досвідом, як 22 роки служу на парафії на двох протезах. Попереду у Володимира тяжка праця і витримка. Він справиться!" – відзвітував Іван Теремко.

Новина відгукнулася у серцях односельчан, які написали у коментарях до допису слова поваги та захоплення священнослужителем. "Благородний вчинок зі сторони О. Івана", "Отець Іван! Ви просто молодець", "Завжди захоплювалася, отче, Вашою силою волі, любов'ю до життя і людей" – йшлося під постом.

"Світлана була проти". Друзі та родичі – про непросте рішення Віталія Білоножка за кілька років до смерті 

Народний артист України Віталій Білоножко, який пішов у засвіти 9 січня, з часів пандемії практично не залишав свій будинок під Києвом. Легендарний співак вирішив не з'являтися на людях та категорично відхиляв запрошення вийти на сцену.

Про це ОBOZ.UA розповіли артисти, які дружили з родиною Білоножків та навіть свого часу породичалися з Віталієм Васильовичем. Друзі та близькі поділилися особистими спогадами про співака.

Народна артистка України Алла Кудлай, яка працювала в парі з Віталієм Білоножком солістами радіо і телебачення, каже, що їй дуже важко говорити про нього "був": "Ой, що розповідати – немає слів… Мені зателефонували, повідомили – і з того часу плачу. Ми з ним стільки всього разом пройшли! Працювали солістами радіо та телебачення України, їздили разом на концерти. Бувало тяжко – по три-чотири виступи в день. Він ніколи не жалівся. Був приголомшливим чоловіком, щирим, добрим, справжнім другом".

Український композитор Олександр Злотник багато років дружив із Білоножком та мешкав поряд: "Ми з ним сусіди. Віталій колись знайшов гарну ділянку землі під Києвом і, знаючи, що я теж мрію про таке місце (як ми жартували: щоб із вікна можна було рибу ловити), запропонував оселитися поряд. І ми побудували два будинки. Всі дні народження, свята – завжди разом. З часом породичалися, він хрещений батько мого сина Іллі. Добре знав моїх тата і маму. Був прекрасним господарем у своєму домі та обійсті. Дуже любив пташок: у нього були і фазани, і павичі, і голуби, декоративні курочки. Дві вівчарки залишилися без господаря".

Олександр Йосипович розповідає, що познайомився з Білоножком по роботі: "Ми дуже швидко зійшлися, якось відчували один одного. Були молодими – йому ледве за 20, я старший на п’ять років. Пам’ятаю, ходили Хрещатиком, розмірковували, що робити, які твори писати та виконувати, щоб нас помітили. Разом робили перші концерти. В Америку поїхали, ще Лілія Сандулеса, Іво Бобул з нами. Перед тим я з "Мареничами" туди їздив. Багато гастролювали Україною".

"Віталій – співак з колосальною енергетикою, – продовжує Олександр Злотник. – У природі дуже мало бас-баритонів. Навіть у старшому віці він зберіг свої яскраві вокальні дані. У творчому доробку близько пів сотні моїх творів. Останній – "За столом збирається родина".

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини