MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 14 лютого 2024

100 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 14 лютого.

У Чорному морі знищили великий десантний корабель окупантів "Цезар Куніков" 

Збройні Сили України спільно з підрозділами ГУР МО знищили великий десантний корабель окупантів - "Цезар Куніков".

У момент ураження він перебував в територіальних водах України поблизу Алупки.

Про це повідомляють Військово-Морські Сили ЗС України, інформує UAINFO.org.

Для довідки: На сайті ЧФ РФ повідомляють, що "Цезар Куніков" − це великий десантний корабель проекту 775. Його довжина − 112,5 м, ширина − 15 м, осадка − 3,7 м. Він несе озброєння: 2х2 57-мм артустановки АК-725, 4х8 ПУ ПЗРК, 2х30 122-мм ПУ НУРС А-215 "Град-М".

Екіпаж − 87 осіб.

Повідомляється, що корабель можна використовувати для постановки мінних загороджень. БДК також може бути використаний при різних варіантах завантаження: 150 осіб десанту і 10 танків типу Т-55 з екіпажем в 40 осіб; 12 плаваючих танків ПТ-76 з екіпажем в 36 осіб; підрозділ у складі 3 танків типу Т-55 з екіпажем в 12 осіб, 3 120-мм мінометів, 3 бойових машин типу 2Г 27, 4 автомобілі ЗІЛ-130, 4 ГАЗ-66 та одного легкового позашляховика ГАЗ-69.

Особовий склад десанту − 147 осіб десанту. Корабель здатний перевезти вантаж вагою 650 т на відстань 4700 миль.

За даними Вікіпедії, радянський офіцер, командир десантного загону, Цезар Львович Куніков, ім’ям якого названий ВДК, помер 14 лютого 1943 року і був похований у Геленджику.

Пекельна ніч. Який вигляд має Селидове після ракетних ударів по будинках і лікарні. ФОТО, ВІДЕО 

Війська РФ цієї ночі завдали чотирьох ракетних ударів по місту Селидове Донецької області. Окупанти прямим влучанням зруйнували корпус лікарні, а також вдарили по 5-поверхівці. Серед загиблих внаслідок атаки дитина та вагітна жінка, а понад десяток людей поранені.

РБК-Україна в матеріалі нижче показує, який вигляд має Селидове після пекельної ночі, інформує UAINFO.org.

Під час підготовки матеріалу використовувалися: дані Донецької ОВА, Нацполіції, МВС, ДСНС, та Офісу генпрокурора

Станом на цю мить відомо про 3 загиблих (серед них дитина та вагітна жінка) та ще 12 - поранених (з них 4 дитини).

Пряме влучання в лікарню

Окупанти вдарили по лікарні близько першої ночі. Основний удар був по пологовому відділенню. Загалом у закладі на той час було майже 200 людей, десятки пацієнтів - у важкому стані. Їх евакуювали до інших медзакладів області.

По лікарні росіяни поцілили двома ракетами. Окупанти вбили трьох пацієнтів - 8-річного хлопчика, його маму та вагітну 38-річну жінку, яка перебувала на збереженні. Шестеро людей поранені, серед них немовля, якому завтра має виповнитися шість місяців.

Magura V5. Що відомо про надводний український дрон, який топить флот РФ 

Україна продовжує успішно проріджувати Чорноморський флот РФ, застосовуючи власні надводні безпілотники. Одним із таких є Magura V5, який нещодавно потопив ракетний катер "Івановєц", а сьогодні знищив великий десантний корабель ворога "Цезар Куніков".

РБК-Україна в матеріалі нижче розповідає, що відомо про надводний безпілотник Magura V5, інформує UAINFO.org.

Що відомо про цей дрон

Magura V5 (Maritime Autonomous Guard Unmanned Robotic Apparatus V-типу) є розробленим в Україні багатоцільовим безпілотним надводним кораблем нового покоління.

Він може виконувати різноманітні операції, такі як спостереження, розвідка, патрулювання, пошуково-рятувальні роботи, протимінна боротьба, охорона морського флоту, бойові місії.

Гідродинамічний корпус і витончений профіль V5 дозволяють йому пересуватися приховано й виконувати маневри.

"Це доступне рішення, яке легко запускається з будь-якого віддаленого місця. Безпілотне керування V5 зводить до мінімуму потребу в людських ресурсах для виконання місій, зменшуючи потенційну смертність під час роботи в суворих умовах", - заявляють розробники.

Одне з найновіших суден РФ. Що відомо про ВДК "Цезар Куніков", який знищила Україна 

ЗСУ спільно з підрозділами ГУР цього ранку знищили російський великий десантний корабель "Цезар Куніков". В момент ураження він перебував у територіальних водах України – поблизу Алупки.

РБК-Україна в матеріалі нижче зібрало все, що відомо про цей ВДК, інформує UAINFO.org.

Генштаб підтверджує знищення

Інформація про знищення в Чорному морі російського корабля "Цезар Куніков" спочатку поширилася у ЗМІ, місцевих Телегам-каналах та у так званих російських "воєнкорів". Повідомлялося, що ВДК був підбитий дронами, а згодом затонув.

Пізніше інформацію про знищення корабля підтвердили у Генштабі ЗСУ.

"Збройні Сили України спільно з підрозділами Головного управління розвідки Міністерства оборони України знищили великий десантний корабель окупантів - "Цезар Куніков". В момент ураження корабель перебував в територіальних водах України поблизу Алупки", - йдеться в повідомленні Генштабу.

Чим потопили ВДК

Як повідомили в Головному управлінні розвідки Міноборони, успішну місію зі знищення "Цезаря Кунікова" здійснили спецпризначенці "Групи 13" ГУР МО України.

Ворожий корабель атакували ударними морськими дронами "Magura V5" біля берегів тимчасово окупованого Криму неподалік міста Алупка.

"У підсумку "Цезар Куніков" отримав критичні пробоїни по лівому борту і почав тонути..Пошуково-рятувальна операція окупантів успіху не мала", - зазначили в ГУР.

В розвідці також зазначили, що цей великий десантний корабель є одним із найновіших російських суден.

Що відомо про корабель "Цезар Куніков"

"Цезар Куніков" (БДК-64) - це великий десантний корабель проєкту 775. Використовувався терористичною Росією під час воєн проти Грузії, Сирії та України.

Перейшов на озброєння Чорноморського флоту ВМФ Росії з базуванням в Севастополі. Бортовий номер - 158.

Його повна водотоннажність 4 тисяч тонн. Екіпаж - 87 осіб.

За часів Радянського союзу входив до складу 197-ї бригади десантних кораблів 39-ї дивізії морських десантних сил з базуванням у Новоозерному (Крим), Донузлав.

Його назвали ім'ям радянського офіцера Цезаря Львовича Кунікова. До речі, в цьому вже побачили деякий символізм. Адже радянський офіцер, чиїм іменем назвали корабель, був убитий рівно 101 рік тому.

Що стосується ВДК, то раніше він був підшефним кораблем міста Зеленограда (з 1998 року) та Челябінської області (з 2011 року).

"Цезар Куніков" брав участь в операції KFOR в Косово (1999 рік) та російсько-грузинській війні (2008 рік), здійснював забезпечення сирійської армії (2015 рік).

З 6 липня 2013 року по 24 жовтня 2014 року БДК "Цезар Куніков" пройшов ремонт на судноремонтному заводі "Флотський арсенал" у місті Варна (Болгарія). Наприкінці листопада корабель було відбуксовано до Севастополя, де після здачі екіпажем курсових завдань повернувся до складу сил постійної готовності.

У квітні 2015 року спільно з БДК "Николай Фильченков" провів навчання з висадки морського десанту. А з 5 по 8 травня відвідав Стамбул, де представляв Росію на міжнародній виставці озброєнь IDEF-2015. У жовтні цього ж року БДК "Цезар Куніков" був спрямований до Сирії з вантажем боєприпасів та зброї для сирійської армії (операція "Сирійський експрес").

У квітні 2019 року пройшов ремонт системи кермового управління на 13 судноремонтному заводі Чорноморського флоту.

До слова, дані кораблі останнім часом використовувалися росіянами переважно як транспорт, у логістичних ланцюжках окупаційних військ.

У разі, якщо Росія захопить Авдіївку, це принесе їй невелику стратегічну вигоду – Bloomberg 

У разі, якщо Росія захопить Авдіївку, це принесе їй невелику стратегічну вигоду, пише Bloomberg з посиланням на західних чиновників, які говорили на умовах анонімності.

На думку західних чиновників, навіть якщо Росія доб'ється успіху – Київ збереже контроль над опорним пунктом, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua

Західні чиновники заявили, що Кремль зробив взяття Авдіївки пріоритетом у рік, коли жодна зі сторін "не очікує великих стратегічних успіхів" на полі бою.

27 січня у британській розвідці припустили, що росіяни не окупують Авдіївку Донецької області протягом наступних тижнів, оскільки основний маршрут постачання в місто все ще залишається під контролем України, а контратаки Сил оборони стримують просування РФ.

29 січня Інститут вивчення війни повідомив, що нові геолокаційні кадри свідчать про просування окупаційних російських військ поблизу Авдіївки.

РФ втратила на фронті більше танків, ніж вона мала на початку війни, – Business Insider 

Тільки протягом минулого року РФ втратила близько 1120 танків у війні проти України, повідомляє Business Insider з посиланням на Міжнародний інститут стратегічних досліджень, передає УНІАН, інформує UAINFO.org.

"Втрати танків з початку повномасштабного вторгнення зараз, ймовірно, перевищують 3000 одиниць. Для порівняння, втрати танків Росії на полі бою більші, ніж кількість, яку вона мала, коли вона почала свій наступ у 2022 році", – сказав генеральний директор Міжнародний інститут стратегічних досліджень Бастіан Гігеріх.

Попри такі втрати, на його думку, РФ зможе вести бойові дії ще протягом кількох наступних років. Він пояснює, що Кремль зміг частково поновити свої втрати шляхом розконсервування старої техніки зі сховищ та будівництвом нової. 

"Росія повинна бути в змозі підтримувати це протягом ще двох-трьох років, хоча при цьому їй доведеться пожертвувати якістю заради кількості. Через тривалу війну Росія звернулася за зброєю до таких союзників, як Північна Корея та Іран, через брак зброї", – пише видання. 

"Колір крові українців": у МЗС привернули увагу до назви відтінку помади "Russian Red" від MAC 

Назва популярного відтінку губної помади "Russian Red" косметичної компанії MAC Cosmetics насправді означає колір крові українців, яких щодня вбиває Росія.

Про це йдеться у дописі Міністерства закордонних справ Україні у соцмережі Х, передає Укрінформ, інформує UAINFO.org.

"Russian Red" ("Російський червоний") - назва популярного відтінку, особливо марки MAC Cosmetics. Але насправді йдеться зовсім не про красу чи кохання. Це колір крові українців, яких щодня вбиває Росія. Це справжній колір війни, якої ніхто ніколи не повинен переживати», - заявили у МЗС, додавши хештег #StopRussianRed.

MAC Cosmetics — виробник косметики зі штаб-квартирою у Нью-Йорку. Є частиною Estée Lauder Companies.

"Ти співаєш для того, хто мій зруйнував на світанку дім..." Ірина Білик відповіла путіністу Кіркорову, що поїхав на Донбас з вкраденою у співачки піснею 

Співачка Ірина Білик прокоментувала скандальну витівку російського співака-путініста Філіпа Кіркорова, який виконав її пісню "Снег" в окупованій Горлівці. Ролик з його недолугим співом почав ширитися Мережею, інформує UAINFO.org.

У відповідь путінському блазню українська співачка опублікувала щемливе відео, яке містить реальні кадри терористичних дій країни-агресорки. На ньому - тисячі скалічених і втрачених людських життів, зруйноване житло українців, що постраждали у результаті злочинних дій росіян.

Білик склала вірш-відповідь російською мовою, у якому розкрила всю ницість вчинка путініста Кіркорова, який вже давно "продав душу дияволу" і "сніг в крові біля його дверей", а "порядність вже не повернути", коли розум затьмарений брехнею. 

Свого часу Ірина Білик надавала дозвіл Кіркорову на виконання власної композиції "Снег", але з початком повномасштабного вторгнення позбавила його такого права. Втім, прокремлівського блазня це аж ніяк не зупинило і він не соромиться співати вкрадену у українки пісню не лише десь у Росії, а навіть і на окупованому росіянами Донбасі.   

До речі, нещодавно Ірина Білик перезаписала одну зі своїх найкращих композицій українською і "Сніг" тепер падає українською. Цього російськощелепному Кіркорову не переспівати ніколи. 

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини