MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 11 березня 2024

200 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 11 березня. 

Україна зараз ближче до членства в НАТО, ніж будь-коли, – Столтенберг

Україна зараз ближче до членства в НАТО, ніж будь-коли раніше. І це показує стратегічну помилку глави Кремля Володимира Путіна, яку він зробив, вторгнувшись в країну.

Таку думку висловив генсек НАТО Єнс Столтенберг, передає РБК-Україна з посиланням на трансляцію церемонії підняття прапора Швеції біля штаб-квартири Альянсу, інформує UAINFO.org

"Україна стане союзником НАТО. Питання не "якщо", а "коли" стане", - сказав він.

За словами генсека НАТО, Україна зараз ближче до членства, ніж будь-коли раніше, і це також демонструє велику стратегічну помилку, яку зробив президент РФ Володимир Путін, коли вторгся в Україну.

"Бо, як ви пам'ятаєте, його метою було не дати Україні рухатися у бік НАТО і ЄС. Він зажадав, щоб Альянс зробив заяву, фактично підписало договір з Росією про те, що не повинно бути подальшого розширення НАТО за рахунок будь-якої країни Європи. А зараз він отримав протилежне. Він хотів менше НАТО, він отримує більше НАТО, більше військової присутності НАТО у східній частині нашого Альянсу. Фінляндія та Швеція є повноправними членами, а Україна ближче до членства в НАТО, ніж будь-коли раніше", - констатував він.

Прапор Швеції підняли біля штаб-квартири НАТО у Брюсселі 

Прапор Швеції підняли біля штаб-квартири НАТО у Брюсселі 11 березня. На церемонії був присутній, зокрема, генсек Альянсу Єнс Столтенберг.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на трансляцію церемонії, інформує UAINFO.org

"Це історичний день. Ми вітаємо вступ Швеції до НАТО в критичний момент для нашої спільної безпеки. За мить ми піднімемо шведський прапор тут, у штаб-квартирі НАТО, і по всьому Альянсу. Вперше 32 прапори майорять разом. Вони представляють 32 країни, які працюють заради спільної мети. Щоб захистити один мільярд людей, запобігти війні та витрачати понад 2% ВВП на оборону", - сказав генсек НАТО.

За його словами, вступ Швеції ще раз показує, що двері НАТО залишаються відчиненими.

"Ніхто не може закрити їх. Кожен народ має право обирати свій шлях. І ми всі обираємо шлях свободи та демократії. Поки ми говоримо, хоробрий народ України виборює ці цінності", - додав Столтенберг.

У свою чергу, прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон зазначив, що тепер Швеція "союзник серед союзників".

"Після більш ніж 200 років військового неприєднання це історичний крок, але також і цілком природний крок. Ми готувалися десятиліттями і детально - останні два роки. Завдяки цьому членству Швеція повернулася додому, в будинок співпраці демократичних країн у сфері безпеки, в будинок співпраці в галузі безпеки наших добрих сусідів", - сказав він.

"Це наше Чорне море": Буданов розповів про підготовку до серйозної операції в Криму 

Бойові місії українських військовослужбовців у Чорному морі та на території тимчасово окупованого Криму є підготовкою до серйозної операції на українському півострові. За словами начальника Головного управління розвідки Міноборони України Кирила Буданова, наразі захисники перевіряють правильність тверджень про шляхи підходу та відходу з Криму. 

Крім того, таким чином воїни показують українцям у Криму, що їх не зрадили та не забули. Про це Буданов розповів у документальному фільмі "Війна за море: від Дніпра до Криму", інформує UAINFO.org з посиланням на OBOZ.UA

Начальник ГУР зазначив, що здійснені підрозділами військової розвідки бойові місії у Чорному морі та в Криму мають велике значення. Окрім підготовки до серйозних операцій на території півострова, захисники у такий спосіб показують українцям у Криму, що про них не забули.

"Це все – підготовчі заходи щодо серйозної операції в Криму. Це перевірка правильності наших тверджень про шляхи підходу та відходу звідти. Крім того, це хороший посил для населення, яке живе в окупації вже 10 років. Багато хто вірить у те, що їх забули. Є люди, які люблять Україну, але вважають, що їх зрадили. Таких людей багато, дуже багато там лишилося", – сказав Буданов.

Росія може запустити серійне виробництво КАБів для масованих бомбардувань України, – ISW

Російська авіація останнім часом активно закидує прифронтові населені пункти КАБами. На думку аналітиків ISW, ворог може запустити серійне виробництво вдосконалених керованих авіабомб, щоб розширити їхнє використання по всій лінії фронту.  

Про це повідомляє Інститут вивчення війни з посиланням на слова речника Таврійського угруповання ЗСУ, капітана Дмитра Лиховія, який розповідав, що окупанти завдали удару по Мирнограду Донецької області трьома універсальними міжвидовими планерними боєприпасами (УМПБ) Д-30СН, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН

Тоді військовий пояснював, що вони по суті перетворюють некеровані гравітаційні бомби ФАБ радянських часів на керовані планерні бомби. При цьому некеровані планерні бомби загарбники використовували ще у січні цього року. 

Російські мілблогери стверджують, що окупанти у невизначених районах України почали наносити удари некерованими планерними бомбами ФАБ УМПБ, на противагу використанню некерованих планерних бомб із уніфікованими модулями планування і корекції.

Як пояснюють аналітики, керовані планерні бомби УМПБ мають систему наведення, яка включає завадостійкий приймач сигналів ГЛОНАСС/GPS "Комета" і складні крила, подібні до тих що у ракети Х-101.

Хакери перехопили листування голови Держдуми РФ з Путіним

Хакери перехопили листування голови російського парламенту з главою Кремля Володимиром Путіним. Зокрема, Володін пропонує Путіну після "виборів" посилити контроль РФ та конфронтацію з країнами Заходу.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Центр національного спротиву, інформує UAINFO.org

Так, листування активісти "Кібер Спротиву" перехопили завдяки зламу одного з наукових співробітників Інституту наукової інформації з суспільних наук Романа Сєйткалієва, який є помічником директора цього Інституту. Через пошту Сєйткалієва проходять документи, які стосуються діяльності всього Інституту.

"Саме на цій пошті, в переписці між Сейткалієвим та старшим науковим співробітником інституту Юрієм Пущаєвим є лист Володіна президенту РФ Володимиру Путіну із пропозиціями впроваджувати концепцію "дезахіднизаціі" у РФ після "виборів", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, з листа Володіна відомо, що ніхто у правлячих колах Росії не сумнівається у переобранні Путіна, і ще в листопаді-грудні минулого року російська влада формувала плани на післявиборчий період, адже сам лист датований 30 листопада, а відповідь Путіна надходить 12 грудня 2023 року.

Це непокоїть. РФ використовує на фронті "зброю останньої надії": про що мова

Російські окупанти на Запорізькому напрямку дедалі частіше застосовують боєприпаси з отруйною речовиною.

Про це заявив речник Сил оборони Таврійського напрямку Дмитро Лиховій, повідомляє РБК-Україна з посиланням на ефір телемарафону, інформує UAINFO.org 

"Що стосується Запорізького напрямку, можу сказати таку інформацію, яка трохи непокоїть - росіяни дедалі частіше застосовують боєприпаси з отруйною речовиною", - заявив він.

За словами Лиховія, за весь попередній тиждень - з понеділка до неділі - було зафіксовано близько 60 скидів гранат з отруйною речовиною задушливо-сльозогінної дії, переважно це хлорпікрин або щось подібне.

"За вчорашню добу було девʼять таких скидів. Майже всі на Запорізькому напрямку. Це свідчення того, що коли ворог не може домогтися виконання своїх задач у звичайний спосіб - артилерією, авіацією, FPV-дронами, вони вдаються до якоїсь "зброї останньої надії" - це хімічні отруйні речовини, коли вони хочуть таким чином викурити наших військових з окопів. Доводиться застосовувати засоби індивідуального захисту, боротися з російськими дронами, які беруть участь у цих скидах", - розповів він.

Європа має готуватися до катастрофічних катаклізмів: загинуть тисячі людей, – учені

Країнам по всій Європі слід підготуватися до катастрофічних ризиків, починаючи від повеней і закінчуючи смертоносними хвилями спеки, оскільки зміна клімату зачепить економіку і суспільство вже в цьому столітті. Про це заявило Агентство ЄС з навколишнього середовища, повідомляє Reuters, передає УНІАН, інформує UAINFO.org

Вчені заявили, що політикам необхідно розробити нові плани для вирішення цих проблем. За їхніми даними, Європа є континентом у світі, який найшвидше нагрівається. Він нагрівається вдвічі швидше, ніж інша частина планети.

За словами кліматологів, збитки частково залежатимуть від того, чи будуть політики діяти зараз, щоб підготувати суспільство. Йдеться, зокрема, про поліпшення страхування, проєктування інфраструктури інфраструктуру та нові закони, які захистять людей, що працюють на відкритому повітрі, від смертельної спеки. 

Вчені заявляють, що без вжиття термінових заходів більшість кліматичних ризиків, з якими стикається Європа, можуть досягти "критичного або катастрофічного рівня" вже в цьому столітті. Вони включають ризики для здоров'я, рослинництва та інфраструктури.

Фільм "20 днів у Маріуполі" отримав Оскар

Український фільм "20 днів у Маріуполі" отримав кінопремію "Оскар" в категорії "Найкращий документальний повнометражний фільм", інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН

У цій номінації він змагався з наступними стрічками: "Боббі Вайн: Народний президент", "Вічна пам'ять", "4 дочки" та "Вбити тигра". Режисер Мстислав Чернов зі сцени заявив, що був би радий не отримувати нагороду, аби тільки Росія не розпочала повномасштабну війну проти України.

"Це перший "Оскар" в історії України. Це честь для мене. Але, ймовірно, я перший режисер в історії, який, скаже: "Хотів би я, щоб цього фільму не було". Я б віддав цю нагороду, щоб Росія ніколи б не нападала на Україну, ніколи б не захоплювала наші міста, щоб не вбивала десятки тисяч українців, щоб не утримувала заручників - цивільних і солдатів, які захищали свою землю", - сказав він.

Він закінчив свою промову словами "Слава Україні!".

Орнелла Муті відвідала Маріуполь? Росіяни запустили фейк про італійську акторку-фанатку Путіна

Відома італійська актриса Орнелла Муті, яка пишається своїм російським корінням та навіть мріяла отримати громадянство РФ, вкотре відвідала батьківщину предків, однак до т. о.Маріуполя вона не заїжджала, як пишуть російські фейкомети. Новини про те, що актриса позувала на тлі маріупольських будинків пропагандисти "доводили" фотографією з Сочі.

Втім, це не робить честі італійці, яка вже ясно дала зрозуміти про свою підтримку війни та геноциду українців. OBOZ.UA вирішив розповісти, звідки взялися чутки про акторку "в Маріуполі".

Орнелла Муті справді тижнем раніше приїхала до Росії, де зустрілася з учасниками Всесвітнього фестивалю молоді в Сочі. Там на одному з будинків вуличний художник Йоріт Чіро Черулло намалював портрет співгромадянки на знак єднання двох культур.

Італієць вже не вперше ганьбиться своїми роботами, створюючи зображення в РФ та в окупованих українських містах. Одне з таких зʼявилося в Маріуполі, де художник без дозволу автора переніс фотографію дівчинки, яка плаче, на стіну будинку.

До слова, кадр був зроблений австралійською фотографинею, котра не давала на це дозвіл, а тим паче не поділяє думок росіян про те, що дитина плакала через "снаряди НАТО", зображені на муралі.

Не робіть цих помилок: експертка назвала найгірше, що можна зробити із газоном навесні 

Настає гаряча пора для садівників. Природа починає відроджуватися після зимового сну, і невдовзі газони покриються першою зеленню. Одна з основних умов якісного покриття на газоні полягає у своєчасному поливі, адже без нього трава стане нерівною, сухою та хворобливою.

Часто трапляється, що, незважаючи на всі зусилля, зелений настил виростає рідким та тьмяним. Як правильно поливати газон навесні і не зіпсувати його, розповіло видання Express, інформує UAINFO.org з посиланням на OBOZ.UA

Весняний полив газону

Важливо правильно поливати газони ще до початку вегетаційного періоду. Полив може здатися доволі простою процедурою, але нюанси щодо часу та частоти зволоження можуть призвести до надмірного розростання бур’янів або навіть до появи грибкових захворювань, таких як коренева гниль. 

Дакота-Рей Вествір, фахівчиня із садівництва з компанії Get Sunday,, пояснила, на які помилки при поливі газонів слід звернути увагу та як їх виправити.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини