MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 18 березня 2024

254 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 18 березня. 

У Румунії збудують найбільшу в Європі базу НАТО

У Румунії розпочалися роботи з розширення військового комплексу 57-ї авіабази ВПС Румунії "Міхаїл Когелнічану". Найбільша в Європі військова база НАТО може з'явитися вже до 2040 року.

Про це повідомляє РБК-Україна із посиланням на TVR Info, інформує UAINFO.org.

Румунська держава вкладе в проект майже 2,5 мільярда євро.

Величезний військовий комплекс, створений унаслідок розширення бази "Міхаїла Когелничану", займе площу в 2 800 гектарів і міститиме об'єкти, яких раніше там не було.

Проєкт спрямований на зміцнення повітряної інфраструктури, включно з новими злітно-посадковими смугами, новою диспетчерською вежею, маяком і радіонавігаційною системою, льотним тренажером і ангарами.

Крім того, тут з'являться адміністративні та соціальні будівлі, школи і дитячі садки, магазини, ресторани, кінотеатр і навіть лікарня. Місто стане домівкою для 10 тисяч військовослужбовців НАТО, членів їхніх сімей та обслуговуючого персоналу бази.

База буде повністю готова до експлуатації у 2040 році.

Голосування – нечесне і незаконне, а Путін – злодій: як західний світ відреагував на імітацію виборів у Росії

15-17 березня 2024 року у Росії відбулися так звані президентські вибори. Але, на думку міжнародної спільноти, їх не можна вважати законними, вільними та чесними.

OBOZ.UA зібрав реакції західних політиків та інституцій на результати голосування. Всупереч міжнародному праву, вибори було організовано в окупованих Криму та Севастополі, а також на території окупованої частини Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей, інформує UAINFO.org

МЗС Польщі засудило незаконне рішення кремлівської влади про проведення виборів на тимчасово окупованих українських територіях.

"Це є кричущим порушенням міжнародного права і не може розглядатися інакше, як чергова спроба підірвати незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України", – заявили в польському МЗС. 

Дипломати також зазначили, що Польща не визнає організацію та результати "виборів" на цих територіях. Росія має понести відповідальність за їхню організацію та проведення на українських територіях.

Війна завжди непередбачувана: CNN дав прогноз, що чекає на Росію після перемоги Путіна

Президентські вибори в Росії ніколи не були пов'язані з демократичною процедурою. Водночас перемога в першому турі дасть Володимиру Путіну нову печатку легітимності та, ймовірно, надішле чіткий сигнал: війна з Україною користується повною підтримкою росіян, пише CNN, інформує  UAINFO.org з посиланням на УНІАН

Зазначається, що серед тих, хто стежить за Росією, увага зосереджена на кількох великих питаннях. Для початку, якщо голосування на цих виборах дійсно є "референдумом" з приводу розв'язаної Росією війни проти України, то чи дає це обрання Путіну свободу дій?

"У цьому питанні у Путіна, схоже, є простір для маневру. Російський президент демонструє впевненість у розвитку подій на полі бою. А в умовах, коли Захід зволікає з наданням допомоги Україні - особливо в Конгресі США, де, як і раніше, затримується ухвалення найважливішого пакета допомоги Києву, - результати виборів дають йому більше риторичних аргументів", - ідеться в публікації.

Водночас, як вказує CNN, поступове просування Росії на сході України призвело до жахливих втрат в армії РФ. Передбачається, що Путіну і його генералам доведеться почати новий раунд мобілізації, щоб "годувати війська в м'ясорубці".

Вибори – це вершина могутності Путіна. Далі система розпочне процес саморуйнації, – Вадим Денисенко

"Пік могутності Путіна пройдено. Тепер питання тільки в темпах падіння.

Вибори 17.03 - це вершина могутності Путіна. Далі система розпочне процес саморуйнації. Питання тільки в тому, як довго цей процес триватиме (більш детально про все це буде представлено на початку квітня в новому дослідженні, а зараз просто кілька коротких тез)", - про це у Фейсбуці пише Вадим Денисенко, інформує UAINFO.org.

"1. Відтепер головна ідея Путіна, а відтак і Росії - це не Україна, не рядок в історії й навіть не переписування історії. Головна ідея Путіна - правити якомога довше в статусі імператора і померти своєю смертю у своєму кріслі. Саме цій ідеї тепер підпорядковується все. Перемоги над Америкою, Росія, як третій полюс - це все тепер другорядні, підпорядковані речі. І тепер, коли ми будемо аналізувати все, що робиться в Кремлі - ми маємо розглядати саме через зміну цієї парадигми.

Читайте також: Кім Чен Ин та інші диктатори привітали Путіна з "перемогою" на виборах

2. Система управління, побудована, як корпорація, що тримається на конкуренції різних веж Кремля починає трансформуватися прискореними темпами. Фактично, без перехідного періоду система входить в період «нерандроповщини». І тут маємо вже не вежі Кремлі, а політсиндикат приблизно 15-20 обраних людей, які стають становим хребтом режиму (більшість із них силовики). Але на відміну від політбюро не існує колективних рішень чи, тим більше колективних засідань. Кожен має свій фрагмент влади і повноважень. Корпоративна логіка управління змінюється на індивідуальну, з усіма відповідними наслідками. Між іншим, частина членів синдикату входить в нову систему на правах безгрішності, з. Впевненістю, що у них є індульгенція на будь-які помилки. Хоча, звичайно, через деякий проміжок часу, як свого часу показово садили Ходорковського, точно так можуть посадити і когось із членів синдикату. Але зачистки все одно не будуть масовими, а тому кожен із них житиме в парадигмі: я майже недоторканний.

Трамп звинуватив Путіна у причетності до смерті Навального

Дональд Трамп заявив, що президент Росії Володимир Путін "ймовірно" причетний до смерті російського опозиціонера Олексія Навального, який помер в арктичній в'язниці минулого місяця, повідомляє Politico, інформує  UAINFO.org з посиланням на УНІАН

"Я не знаю, але можливо, я маю на увазі, можливо, можна сказати, ймовірно, я не знаю", — сказав Трамп в інтерв’ю Fox News, відповідаючи на запитання, чи несе Путін відповідальність за смерть Навального.

"Він молода людина, тож за статистикою він мав би жити ще протягом тривалого часу… отже, сталося щось незвичайне", - додав Трамп.

При цьому Трамп ухилився від прямої відповіді на питання, чи продовжить він допомагати Україні зброєю, чи дозволить Путіну окупувати частину або всю Україну, якщо його знову оберуть президентом. Він заявив, що сподівається, що цього не дійде. До того часу, поки він візьме на себе повноваження президента, пройде багато часу, більше дев’яти місяців - для війни і політики це "вічність".

"Свідома провокація". Селезньов про знищення вертольота в так званому Придністров'ї. ВІДЕО

У невизнаному Придністров'ї 17 березня заявили про атаку дрона-камікадзе по місцевій військовій частині, показали начебто відеодоказ і звинуватили Україну.

Кому це вигідно і чому, в ефірі Radio NV розповів Владислав Селезньов, військовий експерт, колишній речник Генштабу ЗСУ, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua

Звичайно, що всі ми за ці понад 10 років російсько-української війни, адже вона почалася ще у лютому 2014 року, стали такими собі OSINT-дослідниками.

Відео шириться в мережі Інтернет щодо того вертольота, по якому було нібито поцілено українським дроном-камікадзе. Він нагадує не бойову одиницю, а якийсь мотлох, який зберігається на майданчику довгострокового зберігання. Тобто точно не йдеться про бойову одиницю, яку було знищено дроном.

Лобіст Новинського погрожує нардепам, які хочуть заборонити Московську церкву в Україні

У п’ятницю, 15 березня, керівники українського парламенту Руслан Стефанчук, Олександр Корнієнко й Олена Кондратюк та всі депутати Верховної Ради отримали листа з погрозами від юридичної компанії "Амстердам та партнери".

Лист, який оприлюднив народний депутат Володимир В’ятрович, підписаний Робертом Амстердамом – лобістом, якого підсанкційний олігарх Вадим Новинський винайняв захищати інтереси УПЦ МП, інформує UAINFO.org з посиланням на Главком

«Для мене цей лист із погрозами, який з’явився незабаром після ухвалення комітетом правок до другого читання до законопроєкту про релігійні організації, є свідченням того, що ми справді підготували якісний проєкт, який може спинити вплив російської церкви в Україні», – зазначив нардеп.

Амстердам звернувся до парламентарів як «міжнародний юридичний радник» УПЦ МП. Починається лист зі звинувачень («посилюється ваша атака на УПЦ») і погроз («це наражає вас особисто на юридичну відповідальність у країнах по всьому світу», «а також можливі кримінальні покарання»).

Лобіст Новинського переконаний, що «український уряд надає перевагу націоналістичній політиці над верховенством права», буквально влаштовуючи проти УПЦ МП «кампанії терору», не дозволяючи служити навіть по хатах – приватно, чим повертає нас у «сталінські часи». «Наша компанія задокументувала численні випадки допитів єпископів і парафіян, заарештованих за фальшивими та сфабрикованими звинуваченнями», – наголосив він.

Нагадаємо, 19 жовтня Верховна Рада України підтримала законопроєкт про заборону релігійних організацій, які повʼязані з РФ. Рішення підтримали 267 народних обранців, при цьому деякі з них вимагали не голосувати за законопроєкт, погрожуючи карою Божою.

Вбивство українки у Німеччині: спливли моторошні подробиці 

Пара, яка вбила у Німеччині 27-річну українку Маргариту Разаз, ймовірно, планувала викрасти новонароджену дитину жертви. Для неї навіть заздалегідь підготували рожевий одяг.

Про це повідомило видання Focus. Зазначається, що 44-річний підозрюваний чоловік – німець, а його 43-річна дружина – родом із Росії, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

Як пишуть медіа, вбивство та викрадення вони планували тривалий час. Їхній сусід повідомив журналістам, що затриманий працює м'ясником. У пари троє синів, але у грудні сусід йому похвалився, що невдовзі матимуть ще і дівчинку. Сусід зазначив, що здивувався, бо його дружина не мала жодних ознак вагітності.

"Він з гордістю показав мені рожеву дитячу шапочку для дитини. Я все ще дивувався, бо його дружина зовсім не виглядала вагітною. Але я не очікував такого злочину. Подружжя завжди було дуже ввічливим і справляло приємне враження", – додав чоловік.

Кейт Міддлтон вперше помітили на вулиці після чуток про зраду принца Вільяма і проблем зі здоров'ям

Чутки через тривалу відсутність Кейт Міддлтон на публіці перетворилися на абсолютно шалені конспірологічні теорії, серед яких одна з найпопулярніших – "зрада" принца Вільяма. Інсайдери з палацу повідомляють, що принц і принцеса Уельські "приголомшені й спустошені" необґрунтованими спекулятивними припущеннями прихильників. Крім того, зʼявилася інформація, що 42-річну Кетрін уперше побачили на вулиці "щасливою та здоровою" в компанії свого чоловіка.

Обнадійливою звісткою поділилися журналісти The Sun. Кейт і Вільям нібито відвідували разом фермерський магазин в милі від їхнього будинку Adelaide Cottage у Віндзорі, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org

Свідки запевнили, що принцеса Уельська мала "щасливий, розслаблений і здоровий" вигляд під час візиту, який відбувся в суботу. А напередодні, як стверджується в джерелі, Кейт і Вільям провели ранок, спостерігаючи за тим, як їхні діти – десятирічний Джордж, восьмирічна Шарлотта і п'ятирічний Луї – займаються спортом.

Повертаючись до фермерського магазину, то один зі свідків розповів журналістам: "Після всіх чуток, які ходили навколо, я був приголомшений, побачивши їх там. Кейт ходила по магазинах з Вільямом, мала щасливий вигляд і добре почувалася. Дітей з ними не було, але це хороший знак, що вона досить здорова, щоб спуститися в магазин".

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини