MENU

Янукович, согласно закону, может помиловать любого и в любое время. Нужно только желание - Власенко

528 2

Пишу цей блог не як захисник Юлії Тимошенко,а як правник. Чесно кажучи, давно "дістала" ситуація за якої провладні "правники" накшталт обох Олійників (Святослав, той що з групи Портнова та Володимир, той що з фракції ПР та багато інших) починають розмірковувати щодо правових підстав та процедури помилування. І при цьому несуть таку нісенітницю, що аж жах.

 

Так влада розповсюджує декілька "міфів" про те, за яких умов помилування неможливо. Таких міфів влада розповсюджує щонайменше  ЧОТИРИ:

 

Міф перший: помилування неможливо поки "не закінчені всі судові процедури в різних справах".

 

Міф другий: неможливо помилувати особу, якщо така особа не відбула половину призначеного покарання.

 

Міф третій: неможливо помилувати особу, якщо така особа не відшкодувала шкоду, визначену вироком.

 

Миф четвертий: все вирішує комісія з питань помилування.

 

 Щодо цього можу зазначити наступне. Повноваження Президента України на здійснення помилування передбачені п.27част. 1  ст. 106 Конституції України. При цьому , хочу звернути увагу на ту обставину, що Конституція України НЕ МІСТИТЬ ЖОДНИХ ОБМЕЖЕНЬ ПРЕЗИДЕНТУ У ЗДІЙСНЕННІ ПОМИЛУВАННЯ.

 

"Технічна" частина  процедури помилування регулюється Указом Президента  України від 16 вересня 2010 року №902/2010 "Про Положення про порядок здійснення помилування". І цим указом дійсно встановлена низка обмежень щодо помилування. Але зверніть увагу - ці обмеження Янукович ВСТАНОВИВ СОБІ САМ!!!! Так само ці ж обмеження ВІН САМ може і скасувати. Лише за наявності його власного бажання. Тепер давайте подивимось, які ж обмеження, щодо помилування, встановив для себе самого Янукович:

 

а) лише засуджений може клопотати про помилування (п.3 Указу).

 

До речі в Указі, який діяв за Президентства Ющенка цього обмеження НЕ БУЛО. Тоді про помилування окрім засудженого могли клопотаті батькі, діти, дружина (чоловік), захисник, законний представник, громадські організації ТОЩО ( див п.4 Указу від 19 липня 2005 року № 1118/2005).  Це правило було порушено Януковичем при помилуванні Луценка.  За Луценка клопотала "омбудсман" (як вона сама себе називає) Лутковська.

 

Чи мав право це зробити Янукович? Так мав, оскільки, як зазначалось вище Конституція України НЕ встановлює обмежень щодо помилування, а процедуру помилування встановлює Президент України. Таким чином він вправі як встановити процедуру, так і встановити із неї БУДЬ-ЯКІ виключення, або змінити її в конкретному випадку.

 

б) Клопотання про помилування може бути подано після набрання  вироком законної  сили,  а при  розгляді справи в   касаційному порядку - після прийняття рішення відповідним судом.

 

Таке обмеження встановлено п.4 Указу Януковича.В Указі Ющенка такого обмеження НЕ БУЛО ВЗАГАЛІ.

 

До цього обмеження хотілось би надати коротеньке пояснення. Помилування будь-якої засудженої особи відбувається не "взагалі", а відносно КОНКРЕТНОГО ВИРОКУ СУДУ (див. наприклад Указ "по Луценку". Таким чином, навіть згідно із обмеженнями, встановленими "Указом Януковича" (ще раз зазначу, що такого обмеження взагалі не було в "Указі Ющенка") якщо особа є засудженою і прошла всі стадії судового розгляду в Україні по одній справі і є обвинуваченою по іншій справі, то таку особу МОЖЛИВО помилувати щодо вироку в тій справі, яка пройшла стадію касаційного розгляду. Це підтвердив сам Янукович, який видав указ про помилування Луценка 7 квітня 2013 року, в той час як касація у другій справі Луценка розглядалась 10 квітня 2013 року, тобто на 3 дні пізніше. Чи мав право Янукович вчинити в такий спосіб? Беззаперечно. Тому що навіть його указ не вимагає "дочекатись закінчення ВСІХ РОЗСЛІДУВАНЬ та ІНШИХ СУДОВИХ ПРОВАДЖЕНЬ", а помилування відбувається ВІДНОСНО КОЖНОГО ВИРОКУ ОКРЕМО !!!!!!

 

в) повторні звернення про помилування (в разі їх відхилення) можливі лише через 5 років (для засуджених до довічного ув"язнення) та через рік по відношенню до будь-яких інших засуджених. В Указі Ющенка це було 1 рік та 0,5 року (шість місяців) відповідно.

 

Таким чином Янукович зробив значно більш жорсткі умови для помилування? однак це не означає що він їх (ці умови) не може змінювати, як для всіх (вносячи зміни до власного Указу) так і для окремих осіб (без внесення змін до указу).

 

Декілька слів про "непогашення заподіяної шкоди"- такого обмеження для помилування немає навіть в цьому Указі Януковича.

 

Щодо Комісії при Президентові України у питаннях помилування (надалі Комісія):

 

а) Ця Комісія є ДОРАДЧИМ ОРГАНОМ при Президентові України, тобто вона ЛИШЕ РАДИТЬ, а не приймає рі шення.

 

б) Всі рішення цієї комісії є ПРОПОЗИЦІЯМИ, що прйняті за результатом ПОПЕРЕДНЬОГО РОЗГЛЯДУ (п.13 Указу Януковича). Таким чином рекомендації цієї Комісії є важливими для Януковича, але носять лише РЕКО МЕНДАЦІЙНИЙ характер (вибачте за тавтологію), а Янукович може з ними (рекомендаціями Комісії)НЕ ПОГОДИТИСЬ.

 

Таким чином в питаннях помилування НЕ ІСНУЄ будm-яких обмежень для Президента України і він має право та можливість здійснити помилування будь-якої особи(звичайно, що мова йде про засуджену особу) в будь- який момент за своїм власним бажанням. 

 

Отож питання лише в бажанні!

 

Сергій Власенко

 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини