MENU

В'язниця наздожене Януковича швидше, ніж здається - Портников

397893 414

Янукович фактично створив "другу Україну", розірвавши пакт про елітний ненапад.

Слова, які Арсеній Яценюк говорить про кримінальну відповідальність влади, можуть здатися багатьом постаттю промови - тим більше в устах політика, який завжди прагнув політичних домовленостей і не загострював стосунків зі своїми опонентами. Можуть навіть сказати, що сам Яценюк так не думає, що він обрав риторику загострення виключно для мобілізації потенційного електорату, а насправді спокійно домовиться з «регіоналами» після парламентських виборів.

 Але суть ситуації, що склалася в країні, якраз і полягає в тому, що Арсеній Яценюк говорить правду - навіть якщо сам так і не думає. Віктор Янукович фактично створив "другу Україну", розірвавши пакт про елітний ненапад. Ще кілька місяців тому можна було бачити, як представники різних політичних сил цілком мирно обговорюють спільні бізнес-питання у фешенебельних ресторанах української столиці, які замінили владним особам звичну «малину».

Але сьогодні одні - заробляють і крадуть, а інші - приходять до них як прохачі або виявляються заарештованими, позбавленими бізнесу та політичних перспектив. Причому в цій боротьбі за консолідацію грошей в одних руках і Янукович, і Партія регіонів загалом діють за зрозумілим правилом: собі – все, а ворогам – не просто закон, але вигідну для влади його інтерпретацію. 

Скорость, с которой действует репрессивная машина власти, достаточно быстро приведет к окончательной изоляции страны и появлению большой политической эмиграции. Украина все больше и больше смахивает на классическую латиноамериканскую диктатуру. 

Але фінал вождів цієї диктатури теж відомий – втеча, поразка у політичних правах, в'язниця. У випадку з нинішньою владою він може наступити навіть швидше, ніж нам здається – хоче того Янукович чи ні, вірить у це Яценюк чи ні. Казна порожня, утримувати владу дедалі складніше, довіри до влади ніякої. Навіть якщо влада сфальшує парламентські вибори і продовжить своє існування, це виявиться тимчасовим рішенням. 

Але спадкоємці «регіоналів» просто не зможуть вдати, що репресивного правління не було. Їм доведеться або відновлювати корпоративну згоду у владі, або продовжувати придушення супротивника силовими методами. І те, й інше призведе до використання судової системи проти «регіоналів». У першому випадку - для того, щоб ні у кого більше не було спокуси розправлятися із суперниками силовими методами (тоді знову сформується еліта, здатна домовлятися), у другому - щоб знищити альтернативу власному правлінню (тоді біля керма залишаться - на якийсь час - тільки переможці, а наступники їх пересаджують).

Ніякого іншого виходу із ситуації просто не існує. Але люди, які сьогодні перебувають на вершинах влади, повинні розуміти - вони самі готують для себе ганебний і ризикований фінал.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

Віталій ПОРТНИКОВ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини