MENU

Сегодня День Матери. Около миллиона украинок вынуждены отмечать этот праздник за границей

324 0

Сьогодні День матері. В Україні це свято офіційно відзначається лише з 2000 року.

Прикро, але щонайменше мільйон українських жінок відзначають День матері за кордоном.

За різними оцінками, за межами України постійно працюють від 2 до 7 млн. українських громадян.

Понад 50% загальної кількості українських трудових мігрантів становлять жінки. Переважна більшість цих жінок мають родину, дітей.

 

 

За роки незалежності в Україні вже виросло ціле покоління "умовних сиріт" – сотні і сотні тисяч дітей, які подорослішали без батьківського догляду. То чи для всіх українських сімей День матері є світлим святом?

Україна – єдина в світі країна-донор робочої сили, яка не має державної політики стосовно своїх трудових мігрантів. Українці їдуть працювати за кордон не стільки за власним бажанням, скільки під тиском обставин. І опиняються там наодинці із чужою культурою, законами, звичаями. Дуже часто безправні, без захисту, без підтримки. Сьогодні українські трудові мігранти за кордоном – "умовні громадяни", оскільки позбавлені уваги і турботи з боку своєї Батьківщини.

 

 

Переконана, що держава нарешті повинна повернутися обличчям до своїх громадян. Цього вимагають громадяни України.

 

 

Україна має рішуче відстоювати права своїх громадян, що мешкають і працюють поза її межами, на достойні умови праці і життя. І головне – час започаткувати масштабну програму, спрямовану на повернення мігрантів додому.

 

 

Жодна держава не повинна віддавати величезний людський потенціал іншим країнам із такою легкістю, як це робить зараз Україна.

Час повернути матерів і батьків їхнім дітям.

 

Оксана Білозір

 

У багатьох країнах світу відзначають День матері 13 травня. В Україні — цей день відзначається в другу неділю травня відповідно до Указу Президента України від 10 травня 1999 року № 489/99.

 

Історія свята така: у 1908 році молода американка Анна Джервіс з Філадельфії виступила з ініціативою вшановування матерів у пам’ять про свою матір, яка передчасно померла. Анна писала листи до державних установ, законодавчих органів, видатних осіб із пропозицією один день у році присвятити вшануванню матерів.

 

Її старання увінчалися успіхом — в 1910 році штат Вірджинія перший визнав День Матері як офіційне свято. Хоча по суті це — свято вічності: з покоління в покоління для кожного мама — найголовніша людина для своїх дітей.

 

Безумовно, День матері — це одне з самих зворушливих свят, тому що кожен з нас з дитинства і до своїх останніх днів несе в своїй душі єдиний і неповторний образ — образ своєї мами, яка все зрозуміє, простить, завжди пожаліє і буде самовіддано любити незважаючи ні на що.

 

Щастя й краса материнства в усі століття оспівувалися кращими художниками і поетами. І невипадково — від того, наскільки шанована в державі жінка, яка виховує дітей, можна визначити ступінь культури й благополуччя суспільства. Щасливі діти ростуть в дружній родині й під опікою щасливої матері.

 

В цей день ми від усієї душі вітаємо дорогих мам з їх святом. Хай світлом і добром відгукуються в душах дітей ваші нескінченні турботи, терпіння, любов і відданість.

В 2013 році День матері в Україні припадає на 12 травня.

 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини