MENU

Які сміттєві проблеми несе нам 2019

2808 0

Весна покаже, хто де… Нема потреби далі цитувати цю народну мудрість. Адже всі ми добре знаємо її закінчення. Українські міста, навіть столиця, завалені непотребом. А в одному з інтерв’ю градоначальник Києва заявив, що боїться повторити долю мера Львова – Андрія Садового, рейтинг якого потонув у смітті. «Можу сказати без перебільшення: це страшний сон місцевої влади, адже це порохова діжка, котра може вибухнути у будь який момент!» – так охарактеризував сміттєву проблему столиці її мер – Віталій Кличко. Але чому та через кого Віталію Володимировичу не вистачило п’яти років для її вирішення?

Підгірці vs Великі Грибовичі

Наприкінці березня Віталій Кличко доручив комунальникам та очільникам районів столиці знищити стихійні звалища, що виникли після зими. Комунальні служби допоможуть прибрати сміття, але ж бізнес, установи, яким належать ці території, мають бути відповідальними і розуміти, що місто не дозволить створювати звалища, – твердо заявив мер Києва. Але нюанс в тому, що на території столиці жодного санкціонованого звалища!

Читайте також: У селі на Дніпропетровщині школярі взялися за вирішення екологічної проблеми

40% столичного сміття приймає полігон твердих відходів у селі Підгірці, Обухівського району. Будівельне сміття везуть на полігон у Пирогово, решту, понад 10% спалюють на заводі «Енергія». Звалище на Обухівщині для столичного непотребу дозволила ще радянська влада. Але наприкінці 80-тих минулого століття там утилізували переважно органіку. Так, вона не приємно пахла, але для мешканців села Підгірці та району нічим не загрожувала. Адже за радянських часів, навіть поліетиленові пакети – дефіцит! Їх прали та сушили для повторного використання, а не викидали, як сьогодні. Часи змінилися. Сміття стало іншим, полігон у Підгірцях розрісся до 64 гектарів, на якому майже у сто метрів висотою накопичено понад 10 мільйонів тон небезпечних відходів.

У жовтні минулого року (2018) полігон у Підгірцях мав піти на пенсію. Навіть депутати Київською міської ради визнали – існує потенційна загроза техногенної катастрофи! Визнали, але на полігон продовжували привозити сміття з Києва. Адже його нікуди було діти! Людей, які намагалися блокувати полігон охрестили тітушками та «екологічними терористами». «Але сьогодні він є міною уповільненої дії для Обухівського району. А знаєте чому? Бо коли виривали котлован, зробили гідроізоляцію, щоби не забруднювати підземні води. Але тепер там накопичився фільтрат, якого там декілька мільйонів кубометрів і який надзвичайно токсичний. От коли усі ці сполуки попадуть у підземні води, очистити це буде неможливо», – стверджує Святослав Протас, колишній голова Державної санітарно-епідеміологічної служби України.

Сортувати, не пересортувати

Активісти та екологи закликають столичну владу налагодити сортування сміття. До того ж, минулого року українців змусили це робити, проте переважно з паперовими відходами, чим, як правило, займаються люди без постійного місця проживання, бо це для них спосіб заробітку. Звичайні ж кияни дорікають на відсутність в кожному дворі чотирьох різних сміттєвих контейнерів – для органіки, пластику, скла та паперу. «Сегодня приходят по 100 человек в день и полтонный автомобиль загружен чистым уплотненным вторсырьем. Наш проект, только одна станция сортировки, может собирать до 20 тонн отходов в месяц – бумага, пластик, металл, стекло. Если бы такие пункты были в каждом районе – представьте, сколько бы мы могли спасти ценных раздельных отходов от свалок», – переймається Євгенія Аратовська, керівник громадської організації «Україна без сміття!».

Але який сенс витрачати кошти на чотири види контейнерів, якщо сміття без перешкод везуть у Підгірці та скидають все гамузом. Безпосередньо на звалищі його сортуванням починають займатися безхатченки, яких за копійки наймають спритні ділки . Зараз на смітті заробляє не влада, а криміналітет. Сміття – це дуже цінна сировина. Там є і кольорові метали, і купа пластику, і папір. Все це можна відправити на переробку, отримавши багато грошей – запевняє еколог Володимир Борейко. Наприклад, у Талінні переробляється 95% сміття, а у Києві не більше 3%!

4 млрд. грн за сміття!

Київська влада почала кволу рекультивацію полігону №5 у Підгірцях. Дві третини першої черги вже вкрито нетоксичним суглинком. Заступник Кличка обіцяє переробляти 500 кубометрів токсичного фільтрату на добу. Куди направлятимуть столичне сміття, коли полігон остаточно закриють? У столичної влади два варіанта – знайти нову територію для звалища або збудувати сміттєпереробний завод.

Зважаючи на екологічні наслідки, та успішну децентралізацію – навряд чи в районах громади погодяться виділяти землю під токсичний непотріб. Навіть за великі гроші. Тож залишається зводити сміттєпереробний завод. У рішенні Київміськради на поточний рік вже закладено чотири мільйони гривень на проектні роботи заводу, який вирішили збудувати у межах міста. Перший завод України по переробці сміття Кличко та його команда оцінили у майже 4 млрд грн! Його планують запустити наприкінці 2021 року.

Читайте також: Три еко-ідеї для киян

Всі перетворення починаються зі столиці, і Київ це доводить тими змінами, які відбуваються в місті, – любить нагадувати Віталій Кличко своє передвиборче гасло. Але чому ці зміни не починалися три або два роки тому. Заради чого такий ризик саме зараз?

А тим часом, не дай Боже, якась аварія на полігоні поблизу Підгірців, і Київ потоне у смітті! А Обухівщина отримає статус другого Чорнобиля. До речі, кошти для будівництва сміттєпереробного заводу так і не знайшли. Тож поки шукають інвесторів, кияни та громади Обухівського району продовжують сидіти на пороховій діжці.

Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і Telegram

Лариса ІЛЬЄНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини