MENU

Доступ до тіла Януковича сьогодні мають лише «яструби» Партії регіонів

1521 1

Вчора відбулася цікава зустріч юридичної спільноти, на яку також були запрошені представники Громадської ради Майдану та декількох окремих громадських організацій. Головувала Марина Ставнійчук, юридичний радник президента. Були правники провладні,опозиційні та незалежні. І всі говорили фактично одне й те саме: в країні конституційна криза, отже, потрібно шукати політичний вихід, тобто домовленість, компроміс (зазначу в дужках, що, на відміну від юристів, політики, як провладні, так і опозиційні, продовжують говорити про політичну кризу, тобто шукати конституційне рішення — а його вочевидь нема, як нема і переговорів).

Від усіх правників звучали ті самі ключові слова, які громадські активісти повторюють вже давно: 

-- конституційна криза, 

-- звільнення заручників як передумова переговорів, 

-- конституційний договір як правовий спосіб виходу з кризи, 

-- Майдан як суб’єкт, 

-- перехідний уряд народної довіри, що складається з позапартійних професіоналів.

Вже навіть провладні юристи говорять про необхідність суб’єктивізації Майдану, розуміючи, що будь-які переговори без участі такої сили не мають сенсу. Водночас переговори мають бути двоступеневі: спочатку Майдан та опозиція домовляються про спільні вимоги та спільну стратегію і тактику, і потім об’єднана команда (що включає делегатів Майдану) йде на перемовини з владою. В іншому випадку переговори в троїстому форматі швидко перетворяться на формат 2:2 за участю якого-небудь харківського «Українського фронту» (фахівці із розводу кошенят постараються).

«Голуби» в президентському колі покладуть на стіл Януковичу вже готову програму виходу з кризи, яка відповідає очікуванням Майдану. Точніше, спробують покласти на стіл — адже доступ до тіла сьогодні мають лише «яструби». Можливо, саме тому у нього немає волі до переговорів, немає жодних сигналів про готовність до них, натомість репресії посилюються. Це означає, що країна швидко наближається до нового ступеню кризи.

Валерій ПЕКАР


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини