MENU

«Регионалы» манипулируют данными соцопросов, которые проводили исследователи компьютерных игр

699 0



На останніхефірах у провідних ток-шоу країни спікери Партії регіонів наводили якісь зовсімнереальні дані соціологічних опитувань,про те, що партія влади набирає 24%, а Об’єднана опозиція «Батьківщина», лише 17%. 


При цьому, спікери ПР,зокрема, Сергій Тігіпко, під час дебатівіз Арсенієм Яценюком на каналі «Інтер»наголошував, що це, мовляв дані західноїкомпанії GFK, яким не можна не довіряти.


Аналогічно, зараз Партіярегіонів розгорнула масштабну рекламнукампанію в інтернеті, розмістивши банерина соціологію від компанії GFK. Ці банери,наприклад ведутьна ось цю явно замовну статтю. 


Однак в усіх опитанихмною знайомих українських колегполітологів, ці дані викликають великісумніви. По-перше вони абсолютно некорелюються з останніми соцдослідженнямивітчизняних соціологічних компаній. Увітчизняних соціологів рейтинги ПР іОО «Батьківщина» приблизно рівні, врамках статистичної похибки. А тутодразу розрив у 7%!


Де ж підвох? А весьтрюк в тому, що проводив згаданесоціологічне дослідження не авторитетнийпідрозділ GFK Ukraine, як можна булоподумати, заслуховуючи інформацію відспікерів ПР.  На сайті GFK Ukraine немаєжодних даних про те, що ними було проведенотаке опитування.


Більше того, згідноостанніх опитувань чотирьох українськихсоціологічних фірм, серед яких булаі GFK Ukraine,  якби вибори відбулисянайближчим часом, найбільше голосіввиборців отримали би Всеукраїнськеоб'єднання «Батьківщина», за яке готовіпроголосувати 26,2% тих, хто має намірвзяти участь у виборах, і Партія регіонів (24,6%).


Яку ж соціологію тодізгадує ПР? Це соцдослідження компаніїGFK NOP. Вся справа в другій частиніназви, яку спікери від ПР не згадують. 


Що ж це за підрозділміжнародної групи GFK? 


Згідно англійськоїВікіпедії, GFK NOP базується уВеликобританії та спеціалізується надослідженях рейтингів комютерних івідео-ігор з 1984 року. На сайті GFK NOPтакож можна побачити, що останні їхдослідження стосуються поведінкипокупців смартфонів, тощо.


Крім того, всамому прес-релізі про опитуванняв Україні, опублікованому на сайті GFK NOP,немає жодної згадки про статистичнупохибку. ЖОДНА поважна соціологічнакомпанія ніколи в житті собі не дозволитьоприлюднювати соціологію без вказуваннястатистичної похибки.


Отже виникає запитання,наскільки можуть бути достовірнимидані соцопитування, яке наводиться Партією регіонів? Адже воно проведенебританським, А НЕ УКРАЇНСЬКИМ,підрозділом GFK, який до того, ж неспеціалізуєтья на електоральнихдослідженнях.

 

Павел БУЛГАК 



Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини