MENU

Новорічні традиції з різних куточків світу

5246 1

Щорічні новорічні свята завжди асоціювались із домашнім затишком, родинним колом і традиціями. Саме традиції вирізняють нації з-поміж усіх інших. Українські традиції відомі нам іще з дитинства. А от що ми знаємо про інших? 

У Австралії, де завжи спекотно, ви наврядчи зустрінете Діда Мороза у валянцях чи Снігуроньку, одягнену у теплу шубу. Через теплий клімат їм доводиться розносити подарунки у самих купальниках.

Будьте обережними під час різдвяних канікул в Італії. Мешканці країни у незвичайний спосіб зустрічають свято: емоційні жителі викидають старі речі з вікон. Немов рясний дощ, летять старі дивани, телевізори, крісла, стільці, одяг та інші непотрібні речі. Словом, усе те, від чого необхідно позбутися, ажде народне повір'я говорить, що чим більше викинеш, тим більше тобі подарує новий рік.

Американці починають готуватися до новорічних і різдвяних свят відразу після Дня подяки, котрий відзначають в останній четвер листопада. Власне тоді встановлюється традиційна ялинка у нью-йоркському Рокфеллер-плаза.

Америка щорічно побиває всі рекорди по вітальних листівках і різдвяних подарунках. Мешканці цієї країни впродовж грудня витрачають на подарунки п'яту частину свого річного бюджету. На сьогоднішній день більшість покупок здійснюється через Інтернет. 

Зазвичай Новий рік американці зустрічають в колі друзів і, значно рідше, з сім'єю. Напередодні Нового року влаштовують паради, футбольні матчі і подібні видовищні заходи. Традиційно, Новий рік вважається днем початку нового життя. Багато американців приурочують до цього дня важливі зміни, наприклад, обіцяють після 1 січня кинути палити або почати займатися спортом. Роль Біг-бена, чи годинника на Спаській башті, виконує годинник на Times Square в Нью-Йорку - його зображення транслюється по всіх телеканалах. 

Болгари також моють незвичну для нас тенденцію. Їхня традиція має назву "хвилини новорічних поцілунків, таємницю яких зберігає темрява". На святкових столах у Болгарії обов'язково присутній пиріг, в якому запечений сюрприз.

Стримані великобританці й донині мають звичку розпалювати новорічні вогнища. Таким чином жителі Туманного Альбіону проводжають старий рік. А шотланці котять бочку, в якій підпалюють смолу, як символ прощання зі Старим роком. Вважається, що так відкривається дорога для Нового року. У Шотландії вірять, якщо першим у новому році у дім увійде темноволосий чоловік з подарунком, рік буде щаливим.

в Уельсі гості, що завітали у ваш дім, приносять шматочок вугілля для новорічного каміну в знак пошари господарів та своїх добрих намірів. Рівно опівночі двері осель відчиняють, аби впустити Новий та провести Старий рік. Двері залишають відчиненими саме в момент ударів годинника.

У всіх жителів британських островів на новорічних столах обов'язково присутні індичка під агрусовим соусом, англійський пудинг і бренді. Пудинг готують із хлібних крихт, борошна, сала, ізюму, яєць і різних прянощів. Перед подачею до столу пудинг фламбують: обливають ромом, підпалюють і палаючим ставлять на стіл.

Португальці вважають символом багатства і злагоди виноградну лозу. Саме тому вони загадують 12 бажань на кожен місяць наступного року, з'їдаючи при цьому 12 виноградин.

В Іспанії у сільських селах на Новий рік у великий мішок збирають папірці з іменами дівчат та юнаків. Потім, по черзі тягнуть жереб. Дізнавшись ім'я свого "судженого" або своєї "нареченої", він або вона пропонує провести новорічні свята разом. Таким чином у святкову ніч жителі можуть знайти собі пару. Тут зустрічають Новий рік, смакуючи смаженого баранчика, молюсків, індичку, молочне порося, херес.

У Японії святкуванню Нового Року передує "золотий тиждень". Це час, коли припиняють свою роботу практично всі установи і фірми, урядові організації, великі універмаги. Момент, коли настає Новий рік, японці зустрічають сміхом. Вони переконані, що сміх принесе їм удачу у наступному році. У новорічну ніч, зазвичай, жителі відвідують храм. У храмах дзвін повинен вдарити 180 разів. Кожен удар, як вважають японці, знищує негаразди, котрі не повинні перейти у новий рік.

Всі продукти для новорічних страв дуже символічні: квасоля приносить щастя в дім, морська капуста - радість, смажені каштани - успіх у справах, горох і боби - здоров'я, варена риба - спокій і бадьорість духу, ікра оселедця - щасливу родину й багато дітей. 

Розповіді про німецькі традиції ходять по всьому світу. Саме в Німеччині у церквах почали освячувати новорічні ялинки, а Святий Миколай перетворився на Санта Ніколауса (Санта Клауса), який приносить дітлахам подарунки.

І сьогодні німці не забувають новорічні традиції. В містах і селещах організовуються карнавали, феєрверки. До речі, власне новорічні феєрверки - старовинний звичай, що бере початок з повір'я про те, що вони відлякують злих духів. Що ж до новорічної кухні, то вона також традиційна. На столах обов'язково присутні страви з коропа (вважається, що луска карпа, в новорічну ніч покладена у гаманець, стане запорукою багатства і добробуту). 

У Китаї в новорічну ніч можна спостерігати цікаве дійство - вулицями проходить величезна святкова маса людей із запаленими ліхтарями в руках. А ще, у них існує неймовірно красива традиція запускати ліхтарики з палаючими в середині свічками в небо. Так китайці висвітлюють собі дорогу в новий рік.

Дар'я РЕВЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини