MENU

Київрада може врятувати Йорданське озеро, інакше поблизу буде автосалон

3452 0

Кілька днів тому так і не відбулося судове засідання у справі, яка стосується захисту киянами Йорданського озера. Про цей мальовничий куточок на Оболоні люди самостійно дбають вже давно, завдяки регулярним суботникам тут повноцінна рекреаційна зона.

Уявіть собі подив людей, коли на початку минулого року раптово, буквально за ніч, тут з'явився паркан та будівельна техніка. Причому і місцева влада, і районна прокуратура, і самі будівельники не давали інформації, а на які ж блага цивілізації буде розміняно цю зону відпочинку. Лише втручання юристів зі громадської організації та залучення активістів дозволило дізнатися про ймовірну долю Йорданського озера.

Ось воно – Йорданське озеро

У 2005 році Київрада надала земельну ділянку на березі озера в оренду забудовнику із цільовим призначенням – під будівництво гіпермаркету. Договір передбачав, що будівництво повинно бути здійснено не пізніше 3 років з моменту укладення договору. Минуло більше 9 років, проте тільки зараз ця фірма почала будівельні роботи зі зведення автосалону замість гіпермаркету.

Наразі на користь громади було виграно два суди. Та забудовник їх оскаржив у Вищому адміністративному суді України, де справу було повернуто на новий розгляд. Тепер в Окружному адміністративному суді засідання постійно переносять, вочевидь розраховуючи на те, що люди стомляться та здадуться.

Для порятунку озера взагалі-то достатньо, аби Київрада розірвала договір оренди. Біда лише, що депутатам зазвичай немає діла до того, що відбувається із землею, яку вони надають забудовникам. Супермаркет чи автосалон, заправка чи квітковий павільйон, зараз чи через 10 років, озеро чи сквер, – не має значення.

Зрозуміло, що цей шматок землі для забудовників став справжньої "зеленою" зоною, бо побудувати автосалон на березі озера не так вже і просто. Інтереси громади виглядають суто дрібничкою. Тільки з отаких дрібничок і складається правова держава, де закони одні для всіх, а бізнес не може мати пріоритет над правами людини.

Норма зелених насаджень на кожного жителя міста – 10 м² і це не просто цифри – це наша можливість дихати відносно чистим повітрям у сучасному мегаполісі. Чи витримана вона у великих містах? Не секрет, що ні. Звідти – астми, алергії, інсульти та інфаркти. І кожного разу, коли автосалон виграє у скверу, ми ще більше замуровуємося у бетонних джунглях і створюємо зону беззаконня та безнадії.

Ганна СВИРИДЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини