MENU

В аптеках Киева могут исчезнуть лекарства

424 3

З нового рокубільш ніж 130 торгових найменуваньлікарських засобів можуть зникнути зполиць аптек. Про це повідомляють «Коментарі» зпосиланням на главу державної службиУкраїни з лікарських засобів ОлексіяСоловйова.


«Станом на сьогодні136 унікальних препаратів, які невиробляються в Україні, не отрималисертифікацію за стандартом GMP. Тому єзагроза того, що вони не зможутьпродаватися в Україні в новому році»,– сказав Соловйов.


При цьому виконавчийдиректор Асоціації міжнароднихфармацевтичних виробників ВолодимирІгнатов зазначив, що процедура сертифікаціїпо GMP-стандартом досить тривала за часом,тому більшість компаній просто фізичноне встигають пройти її до зазначеноготерміну. Крім того, на вітчизняномуфармацевтичному ринку є і ще однапроблема – процедура ліцензуванняімпортних лікарських препаратів, якаповинна бути закінчена до 1 березнянаступного року. Однак, як зазначаєпредставник міжнародних фармацевтичнихвиробників, процедура ліцензуванняобтяжена багатьма обставинами: немаєпевного органу, який займався б цієюпроцедурою, а сам механізм ліцензуванняпрописаний законодавчо не зовсім чітко.Через усе це процес отримання ліцензіїзатягується по часу.


«З настанням новогороку українці можуть зіткнутися здефіцитом ліків, тому що через непроходженняпроцедур сертифікації та ліцензуванняті чи інші препарати не будуть ввозитьсяв Україну. Другим наслідком невдалихзаконодавчих ініціатив стане збільшенняціни на ліки, які були ввезені до набуттязаконом чинності. Крім того, на ринокфармацевтичних ліків може повернутисяконтрабанда, з якою останнім часомуспішно бореться держава, або ж зростевідсоток підробок тих чи інших препаратів»,– упевнений Ігнатов.


При цьомукерівник аналітичного департаментукомпанії МОРІОН Олег Добранчук зазначив,що в першому  півріччі 2012 року наукраїнському ринку існувало 694 міжнароднихнепатентованих найменування (діючоїречовини лікарського засобу), які взагаліне виробляються в Україні, а ввозятьсяяк фармсировина. Їх відсутність призведедо того, що вітчизняні виробники незможуть нормально працювати.


Адвокат, керуючийпартнер Danevych law firm Борис Даневич відзначив,що оптимальним виходом із ситуації бувби перегляд дат для отримання необхіднихдокументів. «Ми не виступаємо протиліцензування та міжнародної сертифікаціїмедпрепаратів, ми говоримо про те, щоєдиним виходом зі сформованої ситуаціїє перенесення кінцевих термінів процедурщонайменше на півроку», – сказав Даневич.


При цьому глава ДержліківОлексій Соловйов зазначив, що до кінцяроку ще достатньо часу для отриманнянеобхідних документів. У тому випадку,якщо багато компаній не встигнутьотримати сертифікат GMP або ліцензію напрепарат до 1 січня 2013 року, відомствобуде подавати прохання до держорганівдля прийняття поправок до законопроектуі обстоювати перенесення термінівотримання необхідних документів.


novosti-o



Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини