MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 12 липня 2016

2774 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогоднішній день, 12 липня

Авдіївка. Колись сюди повернеться життя. ФОТО

Який то був рік? 2002-й, здається, серпень. Я у вечірній сукні, з келихом шампанського, стою на цьому самому місці. То було весілля двоюрідного брата – наречена з Авдіївки. Паралельна реальність. Розплющую очі... ОБСЄ приїхали. Сьогодні маємо роздати 170 наборів гуманітарки. Ходжу поміж людей у черзі. Здебільшого пенсіонери 65+. Знервовані, стурбовані аби дісталася коробка з продуктами.

УПЦ МП зробила все для того, щоб її асоціювали не з миром, а з "рускім міром"

Цей план вилився в те, що УПЦ МП не має жодної нормальної комунікації з суспільством, зроблена політична ставка суто на колишніх регіоналів, спостерігається все більше дистанціювання від держави України та синхронність заяв із кремлівським МЗС тощо. Очевидно, що не всі в УПЦ МП підтримують таку лінію поведінки, не всі є прихильниками "руского міра". Насправді, на мою думку, таких є меншість. Але зараз виразники ідей "триединой Руси" – при владі в цій церкві, тому і їхня позиція є на виду та впливає на публічне лице конфесії. Аналізуючи відгуки, побачив кілька слушних пропозицій, як на все це реагувати.

Таблоїдизація історії на прикладі польсько-українського конфлікту часів Другої світової. ВІДЕО

Як медіа спрощують і сплощують минуле до простих і неправильних тлумачень. Як ці тлумачення потім використовують політики для мобілізації електорату. Про це нині на прикладі польсько-українського конфлікту часів Другої світової у лекції "Таблоїдизація історії: роль медіа у висвітленні польсько-української війни 1942-1947 років" розповідає історик, голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

Перемогти ботів. Голосуймо за вулицю Вацлава Гавела в Києві

Всю ніч боти накручували "голоси" в опитувальнику Київської міської державної адміністрації щодо пропозиції перейменувати вулицю Івана Лепсе на Вацлава Гавела. У нас ще є час перемогти ботів і тих, хто їм платить. Будь ласка, зайдіть СЬОГОДНІ, 12 липня, (голосування до 13 липня) і проголосуйте ЗА те, щоби у Києві з'явилася вулиця імені Вацлава Гавела. Проголосувати можна – за посиланням.

Юрій Винничук: Героїв не вибирають

Але що ж робити – героїв не вибирають. Вони падають, як сніг на голову, і все, що нам залишається, – приймати їх або ні. Українці не висловлювали жодних обурень з приводу того, що ледь не в кожному польському місті є вулиця Армії крайової, яка брала участь у вбивствах українців. Є вулиці міст, названі і на честь відомого україноненависника й антисеміта Романа Дмовського. Є пам'ятник йому у Варшаві. Автор книжки "Українське питання" ще в 1930 році накреслив шляхи нищення українців через примусову асиміляцію та примусове розселення на Захід від Сяну.

Проблема увічнення пам'яті: чи досить самого називання на чиюсь честь?

Увічнення пам'яті більшовицьких діячів не увічнило їхню пам'ять, а тільки імена, які втратили значення. Як дніпро[петро]вський парк Чкалова, який, попри пам'ятник сабжу, місцеві називали "Чекалова" (так легше говорити). У цьому парку, до речі, був чи є бюст Альберту Казимировичу Войцеховичу. Я вчився в школі імені Альберта Казимировича Войцеховича. Колись нам розповіли, хто це, але я відразу забув. У пам'яті збереглася тільки порожня шкаралупа імені. Як і, наприклад, вулиці Каруни та Панікахи. Хто це? Хто знає? Кому цікаво?

The New York Times назвав українську вишиванку трендом сезону

Видання The New York Times назвало українську вишиванку трендом літа. Про це йдеться у матеріалі "Неофіційний топ літа". У матеріалі вишиванку описують як "селянську блузку", що увійшла у "всесвітній обіг". Мова йде про лейбл March 11, який створили українці, що живуть у Нью-Йорку, - Світлана Головченко і Роберт Міщенко. Вони у своїх колекціях пропагують традиційну українську вишиванку.

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини