MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 4 серпня 2022

282 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 4 серпня. 

Аmnesty International заявила, що ЗСУ наражають на небезпеку мирне населення, в ОП відповіли 

Правозахисна організація Amnesty International заявила, що українські військові, які стримують російську навалу, наражають на небезпеку цивільне населення, створюючи бази і розміщуючи озброєння в школах і лікарнях, в Офісі президента на це відповіли, що життю українців загрожує лише армія Росії.

"Тактика України порушила міжнародне гуманітарне право, перетворивши цивільні об'єкти на військові цілі. Внаслідок російських ударів по населених пунктах, які послідували за цим, загинули мирні жителі і була зруйнована цивільна інфраструктура", - йдеться доповіді Amnesty International, пише Українська правда, інформує UAINFO.org

Повідомляється, що з квітня по липень експерти правозахисної організації оглядали місця російських ударів у Харківській та Миколаївській областях та на Донбасі – вони опитували тих, хто вижив, і свідків та вивчали супутникові знімки.

Зазначається, що під час цього аналізу правозахисники виявили "докази того, що українські сили завдавали ударів із житлових районів, а також базувалися у житлових будинках у 19 містах та селах регіонів".

Згідно з доповіддю Amnesty International, "більшість житлових районів, де розташовувалися солдати, знаходилися за кілька миль від лінії фронту, і існували реальні альтернативи, які не наражали б на небезпеку мирних жителів, наприклад, військові бази, густі ліси або інші споруди, розташовані далі від житлових районів". 

При цьому в Amnesty International заявили, що їм невідомо, щоб у задокументованих випадках військові просили чи допомагали з евакуацією мирного населення із сусідніх будівель, щоб мінімізувати втрати серед цивільних.

Правозахисна організація зазначила, що у 22 із 29 відвіданих нею на Донбасі та в Миколаївській області шкіл розміщувалися або особовий склад ЗСУ, або українська військова техніка та озброєння.

Пряма мова генерального секретаря Amnesty International Аньєси Каламари: "Перебування на оборонній позиції не звільняє українських військових від дотримання міжнародного гуманітарного права. Військові ніколи не повинні використовувати лікарні для участі у бойових діях і повинні використовувати школи чи цивільні будинки лише у крайньому випадку, коли немає альтернатив. Уряд України має негайно забезпечити розміщення своїх сил подалі від населених пунктів або евакуювати цивільне населення з районів, де діють військові".

 При цьому правозахисники наголосили, що практика українських військових щодо розміщення військових цілей у межах населених пунктів жодним чином не виправдовує хаотичні російські атаки.

ЗСУ просунулись углиб оборони ворога на Харківському напрямку 

На Харківському напрямку ЗСУ просунулись углиб оборони противника та закріпилися на звільнених територіях.

Про це заступник начальника головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов повідомив на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ, інформує UAINFO.org.   

«На Харківському напрямку противник активних бойових дій не веде, намагається втримати захоплені території, а також завдає ракетних ударів. Сили оборони України просунулись у глибину оборони противника та закріпилися на звільнених територіях», - сказав Громов. 

На Чернігівському, Конотопському та Сумському напрямках противник продовжує здійснювати обстріли, застосовуючи різні типи артилерії. Але інтенсивність таких обстрілів зменшилася з 50 до 39. За тиждень було зафіксовано один ракетний обстріл. 

ЗСУ звільнили кілька сіл у Донецькій області 

Українські військові протягом тижня звільнили два села в Донецькій області.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву під час брифінгу заступника начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ Олексія Громова, інформує UAINFO.org

"Протягом тижня наші війська покращили тактичне положення та просунулись в глибину оборони противника в районах населених пунктів Мазанівка, Брашків, Сулугунівка та Дмитрівка. Звільнили два населених пункти - Мазанівка та Дмитрівка, - розповів він.

"Те, що відбувається зараз, це лише квіточки": Арестович попередив українців про складний період війни

Радник голови Офісу президента Олексій Арестович попередив, що справжні бойові дії на фронті розпочнуться протягом тижня.

За словами Арестовича, те, що відбувається зараз, - "це лише квіточки, а от ягідки слід очікувати протягом тижня".

Про це радник ОП анонсував у розмові з  Марком Фейгіним, пише ТСН, інформує UAINFO.org 

Арестович повідомив про загальну воєнну ситуація на фронтах. Так, за його словами, наразі в Харківській області точаться бої місцевого значення з обстрілами населених пунктів. Однак на Ізюмському напрямку спостерігається відносне затишшя. 

"Особливо принципового нічого не відбувається. Ми - перед затишшям, справжні події розпочнуться протягом тижня. Поки йдуть події, які багатьом, особливо тим, хто на місці, здаються відносно спокійними. Але якщо дивитися на стратегічний розмах усього театру, то розуміємо, що це - місцеві дії. Проте ці місцеві дії мають і мету, і результати", - сказав радник керівника ОП.

У Путіна заявили, що Революція Гідності була "загрозою для світового ладу"

Прессекретар російського диктатора Володимира Путіна виправдав війну Росії проти України.

Він заявив, що нібито війна проти України не є "атакою на світовий лад", а справжньою загрозою була Революція Гідності. 

Про це повідомляють російські засоби масової пропаганди, пише ТСН, інформує UAINFO.org.   

Пєсков вкотре побідкався на події часів Революції Гідності назвавши їх "державним переворотом" та заявив, що це була нібито загроза для "світового ладу".  

"Росія не погоджується з оцінкою генсека НАТО Єнса Столтенберга щодо того, що її дії в Україні нібито є "атакою на поточний світовий лад", адже справжню загрозу для цього ладу ніс "переворот на Україні 2014 року" зрежисований країнами-членами Альянсу", - цинічно заявив речник диктатора Путіна. 

"Ті, хто побував у зоні ураження, нічого вже не розкажуть": Гіркін визнав потужність HIMARS

Ексватажок так званої "ДНР", терорист Ігор Гіркін визнав потужність американських реактивних систем залпового вогню HIMARS, які є на озброєнні ЗСУ. Він назвав їх справді сучасною зброєю, потужнішою, ніж російські РСЗВ.

Фрагмент ролика з відповідною заявою терориста з'явився у мережі. Він повідомив, що знає людей, які побували в зоні враження цієї зброї, пише Обозреватель, інформує UAINFO.org 

"Деякі мої товариші вже побували поблизу місць враження... А ті, хто побував в області враження, там уже, на жаль, нічого не можуть розповісти, ті, хто безпосередньо виявився накритим. Це дуже серйозна зброя, і не треба до неї ставитись легковажно", – наголосив Гіркін. 

"Це сучасна зброя, і за своїми параметрами вона дійсно перевершує, насамперед за точністю влучення і купчастістю, наші РСЗВ типу "Смерч", "Ураган" та інші", – додав він.

"Посилають на смерть і все": загарбники скаржаться на недолугі накази командування

Російські загарбники скаржаться, що ті з них, хто стоїть в обороні, будуть позбавлені нагород, та нарікають на недолугість наказів російського командування.

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України з посиланням на перехоплення розмови між військовими РФ, інформує UAINFO.org. 

У записаній розмові двоє російських загарбників обговорюють ситуацію на фронті. Один повідомляє новину, що тим, хто стоїть в обороні, не даватимуть більше нагород, і навіть відберуть ті, які вже видали.

Другий пояснює недолугість наказів, які віддаються на лінії фронту: "Вони сидять там, посилають 20-200 людей на смерть і все. 30 людей зайшло, 100 людей зайшло. Східних".  

Усі вони, за словами загарбника, загинули.

Під час похорону терористки "Корси" в Донецьку прогриміли вибухи, є загиблі

У тимчасово окупованому Донецьку вдень 4 серпня пролунали вибухи біля будівлі драмтеатру, де "прощалися" з ліквідованою терористкою Ольгою "Корса" Качурою. Російські загарбники звинуватили в обстрілі ЗСУ.

Про це повідомляють пропагандистські Telegram-канали, вказуючи на жертви, пише Обозреватель, інформує UAINFO.org. 

Зі свого боку український нардеп Олексій Гончаренко зазначив, що через удари загинули саме окупанти.

"Центр Донецька під інтенсивним обстрілом, завдано удару по драмтеатру, де проходить прощання із загиблою Качурою", – писали росЗМІ.

Там додали, що людей евакуювали до укриття, а похорон колишньої командирки артилеристів "ДНР" Качурою так і не розпочався. Водночас вказується, що в Донецьку, який "опинився під обстрілом ЗСУ", є загиблі. 

Пропагандисти показали кадри з центру міста, на яких видно оповиту димом вулицю та розбиті двері, вікна будівель. Також російські журналісти зняли кількох військових РФ, які пробігали біля руїн.

Грузинський бар запровадив "вхідні візи" для росіян: треба засудити війну і сказати "Слава Україні!"

Грузинський бар Dedaena Bar в Тбілісі запровадив "візи" для росіян, які бажають відвідати заклад. Для того, щоб потрапити всередину, громадян країни-терориста просять заповнити анкету, в якій необхідно погодитися з пунктами про засудження війни в Україні.

Також в переліку є й тези, що стосуються окупації Грузії. З повною версією анкети можна ознайомитися на сайті бару, пише Обозреватель, інформує UAINFO.org.

"Ми виступаємо за рівність і єдність, але маємо бути впевнені, що промиті мізки російських імперіалістів не опиняться в нашому барі", – звернулися автори до росіян.

Перед тим, як потрапити в заклад, кожен росіянин повинен погодитися з тим, що Путін – диктатор і запевнити, що не голосував за нього. Далі в переліку є пункти, що свідчать про засудження війни в Україні, а також окупації українських територій.

Аналогічно бажаючі відвідати бар росіяни повинні підтвердити, що РФ окупувала грузинські міста. Також громадяни Росії мають погодитися з посланням до російського воєнного корабля, а наостанок сказати: "Слава Україні".

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини