MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 15 серпня 2022

236 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 15 серпня. 

Анджей Дуда став на коліна перед пам'ятником бійцям УНР

Президент Польщі Анджей Дуда вшанував пам'ять бійців Української Народної Республіки (УНР) на військовому кладовищі у Варшаві.

Про це інформує канцелярія польського президента, пише ТСН, інформує UAINFO.org.

З нагоди 102-ї річниці перемоги над більшовиками у Варшавській битві президент Польщі вшанував пам’ять вояків УНР, які у 1920 році разом із поляками боролися проти більшовиків. 

У канцелярії Дуди нагадали, що кожного року напередодні Дня збройних Сил Польщі, який відзначають 15 серпня, на варшавському Повонзькому цвинтарі відбувається вшанування вояків, полеглих у боях з більшовиками у 1920 році.

Гайдай підтвердив знищення "вагнерівців" у Попасній і розповів про ситуацію у Сєвєродонецьку 

У Попасній ліквідовано "вагнерівців", в Сєвєродонецьку зносять пошкоджені будинки, щоб потім знімати картинку квітучого міста.

Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай,  пише УНІАН, інформує UAINFO.org.

Він підтвердив, що ЗСУ вдало відпрацювали по ворожому штабу, на який навів один із представників росЗМІ. "Кількість загиблих уточнюється", - зазначив Гайдай.

При цьому він повідомив, що водночас на лінії фронту росіяни активніше застосовують штурмову та армійську авіацію – з повітря обстріляні три населених пункти.

"Також випущено сім ракет. Упродовж ночі сім разів працювала ствольна артилерія ворога. Чотири рази росіяни обстрілювали міста і села з реактивних систем залпового вогню, шість – із мінометів. Здійснені чотири танкових наступи", - повідомив Гайдай.

ЗСУ заманили у пастку 10-12 тисяч окупантів на правому березі Херсонської області – військовий експерт 

Російське угруповання військ завдяки діям ЗСУ опинилося у пастці на правому березі Херсонської області.

Про це в ефірі телемарафону у слоті ТСН повідомив військовий експерт, директор Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко, інформує UAINFO.org

"Російське угруповання військ на правобережжі Херсонської області опинилося у пастці. Це виникло внаслідок дій ЗСУ. Росіян заманили у цю пастку, відрізавши від переправ. Росіяни говорили, що вони за оцінками, які можна побачити, перекинули 10-12 тисяч військовослужбовців ще додатково на правобережжя Херсонщини і укріплювали там позиції. Зараз вони ще більше виявляються відрізаними. Тому що як тільки намагаються відновити будь-який міст чи переправу, як то Антонівський, одразу по ньому наносяться удари. Тобто постійний вогневий контроль аби логістичне забезпечення окупантів було перерване", - заявив експерт.

Російські еліти панікують і хочуть припинення війни: за спиною Путіна вже звернулися до Заходу – Mirror

Російський високопосадовець таємно за спиною президента РФ Володимира Путіна звернувся до західних дипломатів, щоб попросити допомоги в завершенні війни. Він висловив стурбованість обвалом економіки та воєнними ризиками, викликаними вторгненням в Україну. 

Про це  повідомило видання Mirror із посиланням на власні джерела у розвідці, пише Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Зазначається, що названа особа нібито входить до "еліти Путіна".  

За словами кремлівського посадовця, вище військове та політичне керівництво країни перебуває в паніці і хоче завершення війни. Їх лякають все більші наслідки санкційного тиску, а також інші ризики. Зокрема, йдеться про бойові дії на окупованій армією РФ Запорізькій АЕС. 

Жодного разу не рейдерство: російський бізнес OBI купили за 600 рублів 

Російський бізнесмен Йозеф Ліокумович заявив, що купив бізнес OBI у РФ за 600 рублів.

Новий інвестор викупив російський бізнес німецької мережі OBI за 600 рублів. Про це власник контрольного пакета ( 60%) бізнесмен Йозеф Ліокумович розповів в інтерв'ю російському Forbes, інформує UAINFO.org з посиланням на НВ.

"Так, 600 рублів. До пандемії йшлося про 100 млн євро. Не можна сказати, що цей бізнес пішов за безцінь. Наразі з'явилися обставини, які багато що змінили. У цей бізнес треба багато вкладати, наводити лад. Це економічно здорова, чудова компанія, але її треба поставити на ноги", - заявив новий власник бізнесу.

За 600 рублів новий інвестор отримав у власність 27 магазинів мережі. За його словами, минулого року збитки мережі становили 2,5 млрд рублів. 

Він зазначив, що вже вів переговори щодо купівлі мережі у 2019 році. Тоді її оцінили у 100 млн євро.

The New York Times: Люди масово тікають з Енергодара через страх, що на ЗАЕС станеться катастрофа 

Головний фронт воєнної бійні, яку влаштувала Росія на території України, переходить на південь. І це небезпечно, тому що з’явився ризик катастрофи на найбільшій у Європі АЕС, а також початку кривавої битви за важливе місто Херсон, яке російські війська окупували в перші дні вторгнення.

По це пише New York Times, нагадуючи, що спочатку російські війська намагалися наступати на Київ, а потім зосередилися на Донбасі, де місяці артилерійських дуелей відібрали тисячі життів по обидва боки від фронту, інформує UAINFO.org з посиланням на ZN.UA

Тепер війна входить в нову фазу. І Київ і Москва сподіваються, що вона буде вирішальною. Бої тривають поблизу Запорізької АЕС, а також міста Херсон, розташованого за 100 кілометрів від станції вниз вздовж Дніпра. Росія і Україна зосереджують тут свої сили, сподіваючись уникнути глухого кута, який може затягнутися на роки.

Росія використовує територію ЗАЕС як плацдарм для обстрілу українських позицій. Звідси російські гаубиці обстрілюють місто Нікополь, яке залишається під контролем українських сил. Посилення боїв поблизу електростанції змушує мешканців регіону тікати через страх перед потенційною ядерною катастрофою. В цей же час, російські сили в Херсоні зіштовхнулися з загрозою оточення українською армією. Тяжке становище військ Росії в місті виникло через те, що вони фактично залишились відрізаними від головних каналів забезпечення після того, як армія України знищили чотири мости через Дніпро. Через це майбутнє цих окупаційних підрозділів активно обговорюється. В вихідні з’явилися повідомлення про те, що російське командування вже покинуло Херсон. Український депутат Сергій Хлань сказав в ефірі телебачення, що Росія пеносить командний центр з Херсона на інший берег Дніпра, де російські позиції краще захищені. Однак, джерела в українській армії сказали New York Times, що не бачать жодних ознак такого російського відступу. Аналітики вважають, що українські політики зацікавлені в перебільшенні російських проблем, щоб деморалізувати російські війська і підбадьорити українців.

Тарас Тополя зізнався, чому іноді обманює поранених воїнів: вони мають бути впевнені, що виживуть!

Відомий український музикант, лідер гурту "Антитіла", а віднедавна і парамедик ЗСУ Тарас Тополя зізнався, що часто йому доводиться обманювати поранених військових під час евакуації з поля бою. Робить він це задля того, аби переконати побратима в тому, що той обов'язково виживе і скоро йому стане набагато легше.

Наприклад, співаку доводиться говорити бійцям, що вже за три хвилини їм зроблять знеболювальний укол, хоча дорога насправді займе ще близько семи хвилин. Про це артист розповів в інтерв'ю журналістці Яніні Соколовій для "5 каналу", пише Обозреватель, інформує UAINFO.org.

"Коли військовослужбовець обеззброєний і він поряд з тобою, ти вже надав йому першу медичну допомогу або поправив те, що зробили його побратими під час поранення, то твоє головне завдання – дати йому впевненість, що він житиме. І як би не було, що б ти не відчував усередині, ти мусиш йому говорити: "Бл*ть, тримайся, все буде добре! Вже летимо, лишилося три хвилинки". А ти знаєш, що ще їхати хвилин сім. "Ось уже зараз поворот, бл*ть! Зараз тобі вже все вколють, зараз буде все окей", – розповів Тополя.

Мер Києва Віталій Кличко розлучається зі своєю дружиною після 25 років шлюбу 

Мер Києва Віталій Кличко розлучається зі своєю дружиною, моделлю та співачкою Наталією після 25 років шлюбу. Останні роки подружжя жило у різних країнах: київський голова – в Україні, а його дружина – у Німеччині.

Про майбутнє розлучення Кличко розповів в інтерв'ю виданню "Бабель", пише Обозреватель, інформує UAINFO.org.

У пари залишилося троє дітей, які нині навчаються закордоном.

Як підкреслив колишній боксер, життя в різних країнах із дружиною – не було секретом для громадськості. І справді, чутки про розрив пари ходили вже не один рік. 

"Багато років – різні інтереси, різне життя. І ми вирішили вже оформити це офіційно. Це бажання обох сторін. У нас залишилися добрі стосунки, ми поважаємо один одного, діти вже дорослі, і життя продовжується", – прокоментував мер столиці. 

"Синдром Гамлета". Документальний фільм про Україну отримав гран-прі на кінофестивалі в Локарно

Документальний фільм про Україну "Синдром Гамлета" режисерів Ельвіри Нєвєри та Пьотра Росоловського отримав Гран-прі Тижня критики як найкращий фільм в рамках 75-го Міжнародного кінофестивалю у Локарно, пише НВ, інформує UAINFO.org.

"Цей фільм блискуче висловлює гамлетівську дилему української молоді. Фільм передає відчуття та досвід героїв в умовах необхідності робити важкий вибір, коли можливості вибору обмежені через жорстоку війну. Продумана до дрібниць кіномова створює універсальний фільм", — заявили члени журі.

Також фільм отримав премію незалежних швейцарських критиків Boccalino d’Oro за найкращий документальний фільм.

На міжнародній прем'єрі стрічки у Локарно були присутні декілька героїв фільму, зокрема, акторка Оксана Черкашина (Погані дороги, Клондайк) та один із головних героїв — Ярослав Гавянець, який наразі служить у Збройних силах України. Під час прем'єри знімальна група фільму провела акцію на підтримку України.

Загинув один із найкращих льотчиків Повітряних сил ЗСУ Антон Листопад

На війні з російськими загарбниками загинув Антон Листопад, якого у 2019 році визнали найкращим льотчиком Повітряних сил Збройних сил України. 

Про це повідомляють Фізико-технічний ліцей Івано-Франківська, випускником якого був Антон, і представник Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО в Івано-Франківській області Володимир Веркалець, пише Українська правда, інформує UAINFO.org.

"Мільйони українців із захопленням і гордістю спостерігали у день 30-тої річниці Незалежності проліт над Хрещатиком авіаційної колони параду військ. Ведучим цієї  колони був саме наш Антон".

У ліцеї відзначають, що "дорога Антона за штурвал винищувача була непростою, але осмисленою": юнак вперто йшов до своєї мрії стати льотчиком.

Антон Листопад був учасником бойових дій на сході України, у 2019 році його визнали найкращим льотчиком Повітряних Сил ЗСУ.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини