MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 30 грудня 2022

130 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 30 грудня.

Прорив ЗСУ в районі Кремінної та кульмінація російського наступу на Бахмут: карти боїв 

Українські військові під час контрнаступальних дій з боями наближаються до Кремінної в Луганській області, у Донецькій області російські окупанти кидають значні сили для штурмів на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

Про це передає РБК-Україна з посиланням на дані Інституту вивчення війни (ISW), інформує UAINFO.org.

Контрнаступальні дії ЗСУ на заході Луганської області та сході Харківської області

Сили Оборони України продовжували 29 грудня контрнаступальні дії у районі Кремінної. Заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ бригадний генерал Олексій Громов повідомив, що військові за останній тиждень просунулися на 2,5 км у напрямку Кремінної та продовжують наступальні дії у напрямку населеного пункту. Він заявив, що серед керівництва 2-го армійського корпусу "ЛНРівців" циркулює інформація про те, що значна частина 2-го армійського корпусу здасться, якщо ЗСУ прорвуть кордон Сватове - Кремінна. Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай заявив, що українські сили можуть захопити Кремінну на початок 2023 року. Російський "воєнкор" заявив, що 1500 українських військовослужбовців нині намагаються прорвати російські позиції в районі Кремінної з боку Торського (14 км на захід від Кремінної), Діброва (5 км на південний захід від Кремінної) та Кузьміне (3 км на південний захід від Кремінної).

Війська РФ 29 грудня продовжували проводити обмежені контратаки, щоб відновити втрачені позиції на лінії Сватове - Кремінна. За повідомленням Генштабу ЗСУ, українські сили відбили атаки окупантів на північний захід від Сватового в районі Стельмахівки (16 км на північний захід від Сватового) та Андріївки (16 км на захід від Сватового) та на північний захід від Кремінної біля Площанки (17) км на північний захід від Кремінної) та Червонопопівки (6 км на північ від Кремінної).

Російський військовий блогер заявив, що російські диверсійно-розвідувальні групи "промацують" українські позиції у районі н.п. Григорівка (11 км на південь від Кремінної). Глава Луганської ОВА Гайдай повідомив, що російські сили продовжують перекидати в район Кремінної дедалі більше обладнання та особового складу, зокрема значну кількість особового складу групи "Вагнера".

За оцінкою ISW, російські сили, ймовірно, готуються до рішучого наступу в Луганській області, хоча "досі неясно, чи є цей рішучий наступ наступальним, чи оборонним", зазначають аналітики.

Реконструкція перемог ЗСУ. Як Україна шокувала Кремль проривом у Харківській області та звільнила Херсон, змінивши хід війни — WP 

Готуючи контрнаступ ЗСУ у Харківській області, українським командирам довелося піти на чималі ризики, однак зрештою його результати перевершили очікування ініціаторів операції та стали справжнім ударом для Москви.

Про це йдеться у детальній публікації американської газети The Washington Post, яка реконструює події нещодавніх контрнаступів Збройних сил України у Харківській та Херсонській областях, інформує UAINFO.org з посиланням на НВ.

Щоб відновити перебіг подій, журналісти WP поговорили з більш ніж 35 співрозмовниками, включаючи командирів та військовослужбовців ЗСУ, українських чиновників у Києві, а також високопоставлених американських та європейських військових та політичних діячів.

НВ переказує найважливіші факти, що стали відомі з публікації американського видання.

Харківська операція: звільнення Балаклії та Ізюма

Генерал-полковник Олександр Сирський  виношував плани наступу на Харківщині з весни. На ранніх етапах війни Росія перетворила Ізюм на свій опорний пункт, розраховуючи зробити місто базою для взяття в кліщі сил ЗСУ на сході України. Проте вже з весни 2022 року Сирський розглядав Харківську область — і особливо Балаклію та Ізюм — як потенційно вразливі точки армії РФ. Він почав думати про те, як можна було б провести наступальну операцію, прорвавшись углиб захопленої окупантами території на несподіваній для них ділянці північніше від обох міст. Це дозволило б відрізати сили РФ від постачання резервів з боку російського кордону, а також допомогло б ЗСУ змусити росіян в Ізюмі та Балаклії постати перед ризиком оточення.

Географія та розташування російських військ переконали Сирського, що це можна зробити одним швидким ударом — в ідеалі настільки швидким, щоб російські війська не змогли перегрупуватися. Тому коли влітку командувачі отримали наказ з Генштабу ЗСУ підготувати можливі операції для відвернення уваги російських військ з херсонського напрямку, Сирський уже знав, що він запропонує. За його словами, з урахуванням стягнутих в Ізюм сил і близькості кордону РФ росіяни вважали б божевільною саму ідею прориву супротивника прямо посеред ділянки між кордоном Бєлгородської області та угрупуванням окупаційних сил в Ізюмі.

Ракетний терор Росії продовжиться і в 2023 році, але час грає на Україну: військовий експерт назвав версії розвитку подій

Держава-терорист Росія продовжить свій ракетний терор по Україні і у 2023 році. Але попри все, час грає на користь нашої країни.

Про це заявив військовий експерт Кирило Данильченко ака Ронін у матеріалі, опублікованому на LB.ua. Він назвав версії розвитку подій, пише Обозреватель,  інформує UAINFO.org.

"2023: ракетна війна продовжуватиметься У нас є кілька версій закінчення ракетної війни, яку Росія веде проти України. Перша – росіянам залишилося вистріляти зовсім небагато радянських запасів, а потім тижнями збирати поточне виробництво, з якого ми збиватимемо 70% вхідних ракет. Як тільки Iris-T і Patriot з NASAMS у нас побільшає, кожен наліт взагалі перестане бути цікавим росіянам у розрізі збитків. У боротьбі 2% світової економіки з 50% все очевидно: час грає на нас", – заявив експерт.

Він додав, що СРСР не зміг закидати ракетами Афганістан, тому Росія не зможе таким чином захопити Україну.

"Все більш старі ракети, все більше відмов, місячне виробництво не встигатиме. Друга версія – ракетна війна триватиме до кінця, і в момент переговорів про виведення військ або перетворення актуальної лінії бойового зіткнення на демілітаризовану зону за прикладом двох Корей прилетить пара тонн чавуну по якомусь мільйоннику", – сказав експерт. 

Єрмак розкрив секрет своїх ребусів у соцмережі 

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак у своєму Telegram-каналі часто публікує зашифровані за допомогою емоджі повідомлення. Він пояснив, що таким чином хоче "дати людям позитив і надію".

Про це керівник ОПУ розповів в інтерв'ю Наталії Мосейчук. За його словами, якщо він буде просто публікувати текст, "це буде нецікаво", пише Обозреватель,  інформує UAINFO.org.

"Чому я став це робити?.. Я думаю, що важливо людям давати надію. Дуже важливо навіть до серйозних речей ставитися з позитивом. Плюс – усі ми колись були фанатами кросвордів, ребусів і так далі. Тим більше, що завжди, коли я це роблю, це пов’язано з приємними новинами та подіями, які можна анонсувати і які викличуть у людей лише позитив", – пояснив Єрмак.

Він також розповів, що з ребусами йому допомагають креативники.

Єрмак додав, що часто публікує повідомлення вночі, коли більшість українців сплять. За його словами, це пов’язано з тим, що часом потрібно зробити анонс важливих подій, які прив'язані до іноземних партнерів з іншого часового поясу.

Перша трагедія Росіі – народження Леніна, друга – Путіна, або Що врятувало Україну 

В частину заголовку виніс відоме прислів’я Вінстона Черчілля - Перша трагедія росіі - народження Леніна, друга - його смерть, але дозволив собі дещо його змінити, тобто пристосувати прислів’я до трагедіі, яку переживає сучасний світ.

Путін народився в простій і бідній сім’ї селян із Тверської губернії. Батько брав участь у війні, а потім працював майстром на заводі. Матір - була санітаркою, прибиральницею, пережила блокаду. Двоє старших його братів померли. Жила сім’я путіних дуже скромно, в комунальній квартирі, а перше пальто путіну купили, коли йому вже було 20 років.Ленін народився в заможній і інтелегентний дворянській родині. Закінчив гімназію із золотою медаллю і пішов навчатись на юридичний факультет університету. Коли Леніну було 17 років стратили його старшого брата за спробу нападу на царя, що і стало поштовхом до його революційної діяльності, пише у своєму блозі Віктор Швець, інформує UAINFO.org.

Попросили прокоментувати заяву Лаврова про те, що неназвані ним зловмисники в Пентагоні, мовляв, виношують ідею "фізичного усунення глави російської держави".

Про це у своєму блозі пише письменник і дипломат, експерт Центру дослідження Росії Сергій Борщевський,, інформує UAINFO.org.

Перше враження, коли прочитав цю "новину", було таке, що міністр закордонних справ РФ з новорічною диппоштою від якогось посольства у Південній Америці одержав під ялинку добрячий пакет кокаїну і встиг продегустувати подарунок.

Прокоментував уже традиційно: після смерті Жириновського місце палацового блазня в Кремлі вакантне, от претенденти і стараються. То Медведєв щось бовкне, то Лавров, то ще хтось.

Бо навіщо американцям усувати Путіна? Ось лише кілька новин одного дня, що з'явилися одночасно із заявою Лаврова.

"Комерсант" повідомив, що кількість іноземців, які цього року відвідали Росію в складі організованих туристичних груп, упала на 90%.

Тут же агентство Reuters, з посиланням на першого заступника голови правління російського Сбербанку Ведяхіна, поінформувало, що через санкції банк змушений закрити свій офіс в Об'єднаних Арабських Еміратах.

А Центральний банк РФ у доповіді про перспективи на 2023 рік пожалівся: "Внаслідок санкцій частина активів російських банків виявилася повністю заблокованою... Перспективи повернення цих активів видаються вкрай низькими".

Узаконення договору: переможець "Битви екстрасенсів" – про магічне значення "перснів від Путіна" 

Переможець "Битви екстрасенсів" Макс Гордєєв розповів, що означає те, що Путін подарував лідерам СНД персні. Він наголосив, що це означає умовний договір.

Про це в інтерв'ю ТСН.ua розповів переможець "Битви екстрасенсів" Макс Гордєєв,  інформує UAINFO.org.

"Перстень використовується для узаконення якогось договору. Коли ти надягаєш перстень, ти таким чином скріплюєш цей договір. Коли є шлюбний договір, ми свій перстень надягаємо одне одному на палець. А тому тут також є офіційна частина цього, а є неофіційна. У цій ситуації ми бачимо енергетичне братання перснем. У магічній системі є правило: якщо ти порушуєш договір - ти платиш кров'ю. Путін - один із небагатьох представників влади, які знають, що таке езотерика. І він готує якісь напади через магію та езотерику. А тому для мене це взагалі не новина", - сказав Гордєєв.

Сім'я Медведчука влаштувалася в Москві, його доньці вже двічі загрожувало виключення з університету – розслідування 

Після масштабного обміну полоненими про місце знаходження одіозного українського політика та олігарха Віктора Медведчука мало що відомо. Наразі ж з'ясувалося, що його родина – сам політик, його дружина Оксана Марченко та їхня 18-річна дочка Дар'я – влаштувалися у столиці країни-агресорі Москві.

Про це йдеться у розслідуванні видання "Медуза" та "Лабораторії університетської прозорості". Молодша дочка Медведчука, яка є хрещеницею кремлівського диктатора Володимира Путіна, живе в Росії як мінімум із 2021 року.

Марченко у лютому 2022 року, незадовго до початку повномасштабної війни, також перебувала у Москві, де зустрічалася з російським співаком Миколою Басковим, який пізніше підтримав широкомасштабну війну. У квітні після арешту чоловіка вона також провела прес-конференцію в Москві. 

Дар'я Медведчук зараз навчається на факультеті "Вища школа бізнесу" Вищої школи економіки. Її зарахували у серпні 2021 року разом із ще двома студентами, які є громадянами України. Йдеться про Данила Косовського та Валентина Шуста.

Цікаво, що вони є дітьми близьких до Медведчука людей. Батько Данила Віталій Косовський – відомий протоієрей УПЦ МП, а отець Валентини Дмитро Шуст – член правління благодійного фонду Медведчука та колишній керівник інвестиційної компанії "Укркапітал", якою нині керує Марченко.

Медведчук, Шуст та Косовський вивчають одну із найбільш затребуваних спеціальностей факультету – "управління бізнесом". При цьому під час літньої сесії всі троє пропустили складання одного і того ж іспиту. Це питання вони намагалися вирішити за допомогою фальшивих довідок.

Ольга Сумська відповіла, чи побачиться на новорічні свята з донькою, яка живе в Росії 

Українська акторка Ольга Сумська розповіла, чи вдасться їй побачитися зі старшою донькою, акторкою Тонею Паперною, на новорічні свята. 

У ексклюзивному коментарі сайту ТСН.ua артистка зізналася, що навіть не може уявити, коли знову зустрінеться з донькою та онуками, які досі перебувають у Росії, інформує UAINFO.org.

За словами Сумської, зараз Тоні та усій родині дуже важко, але Паперна не має змоги покинути країну-агресорку та вимушена залишатися у Москві.

"Вона ніяк не може приїхати. Це просто неможливо з усіх боків. Це важко. Їй дуже важко. Це найважче, що можна взагалі уявити", - розповіла Сумська. 

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини