MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 30 січня 2023

266 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 30 січня.

Вкрай важливо, щоб наші дії зі звільнення територій були в найближчі 2-4 місяці, – Маломуж

ЗСУ необхідно звільнити території, які захопила Росія, протягом наступних 2-4 місяців. Про це в інтерв'ю OBOZREVATEL розповів колишній керівник Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж, інформує UAINFO.org.

"Вкрай важливо, щоб наші дії зі звільнення територій були в найближчі 2-4 місяці, допоки Росія не згенерувала нові підрозділи, корпуси, дивізії, армії і не встигла підготувати певний потенціал. Звичайно, не високоякісний, не високотехнологічний, але масовий – танки, БТР, ракетні засоби, боєприпаси та інше.

Щоб розгорнути таку махину, Росії потрібно приблизно пів року. Це не лише підготовка особового складу в навчальних центрах на території Білорусі та Росії, а й освоєння техніки та озброєння новими необстріляними мобілізованими. Бо "мобіки" масово гинуть. Ефект від них мінімальний.

Тому Росія перейшла до нової тактики: більш потужне об'єднання всіх ресурсів, навчання хоча б упродовж 2-4 місяців та підготовка нових дивізій та частин, які працюватимуть уже на подальший наступ на наші території", - зазначив Маломуж. 

Кошти астрономічні: аналітики підрахували, у скільки стане "закрити небо" над Україною винищувачами F-16 

П'ять авіаційних бригадах для повноцінного захисту неба України, йдеться про 180 винищувачів, стане орієнтовно в 29,25 млрд доларів. А із літаками ДРЛВ та повітряними танкерами буде 32,3 млрд доларів. 

Таку підрахунки наводять аналітики Defence Express, інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН.

Нагадаємо, що речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат повідомив, що для надійного захисту необхідно "щонайменше 5 бригад, у кожній три ескадрильї - це була б така кількість літаків, яка зможе забезпечити охорону повітряного простору разом з системами ППО такої величезної держави як Україна". Автори видання додають, що одна ескадрилья - це 12 машин, в одній бригаді - 3 ескадрильї, загалом йдеться про 180 літаків. 

Також до п'яти авіаційних бригад необхідно додати важливий компонент їх бойової ефективності - літаки ДРЛВ. Йдеться про GlobalEye від Saab. Такий літак коштував для Швеції близько 355,5 млн доларів, про що свідчить контракт за 2022 рік від шведських повітряних сил. Ще п'ять GlobalEye - 1,77 млрд доларів. 

Жданов назвав найнебезпечніший російський танк 

Військовий експерт Олег Жданов назвав найнебезпечнішим для української армії російським танком Т-80БВ радянського виробництва.

Про це Жданов розповів у ефірі свого відеоблогу, передає ТСН, інформує UAINFO.org.

"Я думаю, що найнебезпечнішим для нас танком може бути саме танк Т-80БВ", – сказав експерт.

Він також описав характеристики цього танка. 

"Річ у тім, що Т-80 робився на базі Т-64. Конструктивні зміни ходової частини і башти прийшли трішки пізніше зі встановленням на нього газотурбінного двигуна. Тоді було вирішено змінити ходову частину, тобто трансмісію танка, змінити підвіску під газотурбінний двигун. Далі була змінена трохи форма башти, але ствол і автомат заряджання – найголовніше – було взято з танка Т-64. У Т-80 скорострільність така ж сама, як і в Т-64: вісім вистрілів на хвилину", – розповів Жданов.

Польща використовує гігантську секретну майстерню для ремонту української техніки, – WSJ 

У Польщі масово ремонтують техніку, яку використовують українські війська у війні проти РФ. Зокрема йдеться про артилерію та важку бронетехніку — у великому заводському комплексі на території сусідньої країни сотні техніків цілодобово працюють над тим, щоб повернути озброєння на передову. Про це йдеться у матеріалі видання Wall Street Journal, інформує UAINFO.org з посиланням на Фокус.

Так, журналісти побачили, як фахівці ремонтують у майстерні розміром із футбольне поле самохідні 155-мм гаубиці AHS Krab, у яких відсутні частини гусениць.

"Два "Краби"... зрешічені кульовими отворами та деформованим металом. Ще один "Краб" сяє чистотою, готовий до переправи назад в Україну... На ремонт кожної зброї технічним фахівцям може піти до двох місяців", — йдеться у публікації.

За даними видання, техніка має пройти кілька рівнів перевірки безпеки, перш ніж її допустять на завод у місці, яке журналісти не розкривають. Окрім ремонтних робіт у Польщі, механіки постійно навчають українських техніків, багато з яких до повномасштабної війни були цивільними. За допомогою зашифрованої програми фахівці розповідають українській стороні, як ремонтувати все, від танків до ракет.

"Прорив у Вугледарі - брехня": Гіркін розкрив невдачі окупантів на Донбасі 

У російських окупантів з'явилися проблеми на Донецькому напрямку. Наступ у Мар'їнці припинився, а у Вугледарі так і не сталося прориву.

Терорист Ігор Стрєлков-Гіркін повідомив, що 11 місяців лобових ударів окупантів вилилися лише у місцеві тактичні успіхи за дуже серйозних втрат, передає УНІАН, інформує UAINFO.org

За даними Гіркіна, наступ росіян у Мар'їнці припинено. Попри гучні заяви про те, що "ось-ось" місто захоплять, цього досі не сталося.

Запеклі бої в районі села Водяне - на південь від Авдіївки - також не принесли рішучого успіху окупантам. Наступ нібито зупинився через великі втрати в штурмових частинах піхоти, нестачі артилерійських боєприпасів, слабкої технічної підтримки атакувальних груп та їх низької укомплектованості особовим складом. 

Нема успіхів у росіян в районі Вугледару, який вони щільно поливають вогнем з усіх озброєнь. За даними Гіркіна, заяви про прорив у Вугледарі "очікувано виявилися брехнею".

Ядерні погрози Путіна: експерт пояснив, що змусить Росію відмовитись від залякування 

Колишній керівник Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж вважає, що продовження активних наступальних операцій ЗСУ та звільнення територій України змусить Росію відмовитись від погроз застосування ядерної зброї.

Про це він розповів у інтерв'ю OBOZREVATEL, інформує UAINFO.org.

"Це, звісно, продовження наших активних наступальних операцій, перехід до нової стадії. Не лише оборонна, а й стратегічна наступальна операція, визволення територій, і на цьому тлі ослаблення путінського режиму. У такому разі політики та військові в Росії перед загрозою відповідальності вирішуватимуть питання вже з самим Путіним – його усунення чи ще чогось. Вони будуть домовлятися із Заходом щодо умов капітуляції чи миру, але на умовах збереження режиму в РФ на певний час", - зазначив він.

Маломуж також вважає, що росіяни можуть мотивувати це тією ж ядерною загрозою, коли ядерна зброя може опинитися в руках нових диктаторів нових держав, які можуть утворитися під час розпаду РФ. 

У Мелітополі кадировці зґвалтували російську пропагандистку з НТВ та побили оператора – ЗМІ 

Група кадирівців у тимчасово окупованому Росією Мелітополі на Запоріжжі напала на групу знімків російського пропагандистського каналу НТВ, які приїхали "висвітлювати хід СВО". Терористи "батальйону Ахмат" зґвалтували журналістку Ольгу Зєнкову та побили оператора, пише Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Розібратися в цьому питанні керівництво НТВ закликало Слідком РФ, керівнику якого було направлено офіційний документ. Його опублікував Telegram-канал "Ищи своих".

Автори каналу зазначили, що цю тему заборонили висвітлювати в новинах, щоб не "дискредитувати армію", проте керівництво каналу вирішило не залишати це питання самопливом.

У документі, направленому в Слідком, зазначили, що пропагандистка Ольга Зенкова та оператор Артем Єпіфанов перебували у готелі "Воронцовський" у Мелітополі, коли були атаковані групою осіб у камуфляжній формі, які представилися "бійцями батальйону Ахмат".

"Внаслідок нападу Єпіфанов Артем Сергійович отримав травми середньої тяжкості, що засвідчено протоколом огляду в Мелітопольській міській лікарні №1. Щодо кореспондентки Зєнкової Ольги Вікторівни групою осіб також було вчинено насильницькі дії статевого характеру", – йдеться у зверненні до Слідкому.

Керівництво пропагандистського каналу поскаржилося, що у "військовій комендатурі" Мелітополя їм відмовили у відкритті кримінальної справи.

До України завезли отруйний арахіс з Єгипту 

На полицях магазинів Одеси та області, а також Івано-Франківщини з'явився небезпечний для здоров'я горіх. У арахісі, який було привезено з Єгипту, виявили перевищення максимально допустимих рівнів афлотоксинів.

Про це повідомила пресслужба Головного управління Держпродспоживслужби, пише ТСН, інформує UAINFO.org.

"Доводимо до відома операторів ринку про необхідність вилучити його з обігу та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлену невідповідність", — зазначили у відомстві.  

Афлатоксин-В1 — отруйна речовина для людей і тварин, яку виділяють деякі види мікроскопічних цвілевих грибів. Він викликає злоякісні пухлини та цироз печінки, а також знижує імунітет. При сильному отруєнні афлатоксином-В1 можливі набряк мозку та гостра печінкова недостатність.

Американський боєць змішаних єдиноборств та фанат Путіна влаштував істерику через вимоги МОК до росіян

Відомий американський боєць змішаних єдиноборств (ММА) та фанат диктатора Володимира Путіна Джефф Монсон назвав ляпасом умови для виступу російських спортсменів на Олімпіаді-2024. Депутат "Єдиної Росії" розкритикував Міжнародний олімпійський комітет (МОК), використавши традиційні наративи кремлівської пропаганди про спорт поза політикою.

Про це Монсон, який у 2016 році отримав паспорт "ЛНР", заявив в інтерв'ю порталу "РБ Спорт", передає Обозреватель, інформує UAINFO.org

Він додав, що Росія нібито "захищає своїх громадян" у війні в Україні, а вимоги до атлетів виступити проти неї є несправедливими. 

"Забороняти спортсменам висловлювати свою думку – це не свобода, це фашизм. Вимоги МОК – ляпас російському спорту. Ці умови абсолютно несправедливі! Політиці немає місця у спорті, так не повинно бути. Якщо російський спортсмен підтримує свою країну і висловлюється про необхідність захисту своїх громадян, він буде виключений? Це нечесно. Політики не повинні карати спортсменів за їхню думку. Спортсмени – не ті люди, які ухвалюють рішення на рівні держави, вони просто висловлюють свою думку, на що мають право", – заявив Монсон.

Валюха зі "Сватів" рветься на фронт: "Крові не боюся" 

Російська актриса родом з Донецька Тетяна Кравченко заявила, що підтримує диктатора Володимира Путіна і розв'язану ним війну. У коментарі росЗМІ вона сказала, що не розуміє тих росіян, які йдуть проти своєї вітчизни, пише УНІАН, інформує UAINFO.org.

До прикладу вона навела подругу, яка засудила повномасштабне російське вторгнення в Україну. З того часу, як говорить Валюха зі "Сватів", вони не спілкуються.

"Не розумію, як можна не підтримувати свою Вітчизну, свого президента. Моя близька подруга проти. Я спочатку спалахнула. Подзвонила їй через якийсь час, думала, вона охолола, а там ще гірше. Значить, все, більше немає у мене подруги. Це, звичайно, її справа, її позиція, але для мене вона неприйнятна", - сказала Кравченко. 

Крім того, пропутінська актриса заявила, що поїхала б на фронт допомагати пораненим окупантам, щоб вони продовжували геноцид українського народу.

"Якби я була молодшою, пішла б медсестрою. Крові не боюся. Правда!", - додала путіністка.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини