MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 12 травня 2023

135 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 12 травня.

Генерал Маломуж: ЗСУ для перемоги потрібні три складові  

Колишній керівник Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж назвав три важливі чинники, так звані "срібні кулі" для ЗСУ, які необхідні нашим військовим для перемоги над окупантами.

За його словами, наразі армія України вже на 95% укомплектована зброєю з боку партнерів, яка необхідна для успішного контрнаступу на фронті. Втім, ЗСУ все ще потребують далекобійних ракет (зі здатністю ураження на 300 км, наприклад ATACMS), більше бронетехніки та боєприпасів обсягом близько мільйона штук, розповів Маломуж в інтерв'ю для Obozrevatel, інформує UAINFO.org.

"Нам потрібні ракети, які будуть бити на 300 км, знищувати всі вогневі цілі, аеродроми, склади боєприпасів, резерви, що рухаються, на далеких підходах до фронту. Це дуже важливо", - підкреслив він. 

Другим чинником - бронетехнікою - Україна майже повністю забезпечена, залишилося отримати окремі одиниці, вказав Маломуж. Щодо питання постачання боєприпасів: Україна потребує для ведення активних наступальних операцій обсягів близько мільйона штук. Однак певного консенсусу щодо цього питання Європа вже досягла.

"Найсильніша армія на континенті": Сенат Польщі схвалив резолюцію про вступ України до НАТО

Сенат Польщі одноголосно ухвалили резолюцію про членство України в НАТО. Рішення має бути ухвалене за надзвичайною процедурою, як у випадку з Фінляндією.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Польське радіо, інформує UAINFO.org.

Як зазначено у резолюції, "Україна сьогодні має найсильнішу армію на континенті з надзвичайним бойовим досвідом".

"Українська армія швидко переозброюється технікою НАТО та використовує оперативне мистецтво та тактику, що розроблялася десятиліттями серед західних союзників. Захисникам потрібна реальна підтримка через тіснішу політичну та військову співпрацю з країнами НАТО", - говориться у документі.

У резолюції зазначено, що під час майбутнього саміту НАТО у Вільнюсі Україна має отримати "набагато більше, ніж у попередніх заявах про політику відкритих дверей". Вільнюський саміт має стати важливим етапом підготовки України до повноправного членства. Сенат Республіки Польща вважає, що вступ України до НАТО має бути політичним рішенням - як у випадку Фінляндії та Швеції - результатом стратегічного аналізу викликів і загроз за межами східного кордону Альянсу.

Залужний про нетерпимість до "совка" у ЗСУ: Є відлуння, я довго не розбираюсь, якщо бачу таке 

Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний розповів про нетерпимість до відлуння СРСР в українській армії.

В інтерв'ю Дмитру Комарову, яке вийде 12 травня, він наголосив, що радянська армія "жила" у лавах ЗСУ довгий час, і навіть сьогодні залишаються деякі відлуння періоду СРСР, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

"Не до кінця вона ще завершила своє існування", — заявив генерал. 

Воєначальник зазначив, що зараз, коли йдуть важкі бої, купа процесів пов’язані один з одним, реформувати армію дуже складно. 

"Але мої підлеглі це знають. І якщо я десь знайду трохи представника радянської армії на будь-якій посаді, то я довго не розбиратимусь", — сказав Залужний.

Остін: США та НАТО не "дадуть себе затягнути" у війну Путіна, але будуть підтримувати Україну "стільки, скільки потрібно"

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що США та НАТО не "дадуть себе затягнути» у війну, розв'язану російським президентом Володимиром Путіним в Україні, але вони будуть підтримувати українську боротьбу за свободу "стільки, скільки потрібно", пише "Голос Америки", інформує UAINFO.org

"Ми не дамо себе втягнути у війну, яку обрав Путін, але ми будемо поряд з Україною, поки вона захищається, і ми продовжуватимемо зміцнювати колективну оборону НАТО та можливості стримування", – сказав шеф Пентагону у своєму виступі на слуханнях в Сенаті у четвер.

На слуханнях, що проводилися у Комітеті Сенату з асигнувань для обговорення бюджету на 2024 фінансовий рік для Міністерства оборони, керівник відомства наголосив, що запит президента США Джо Байдена на оборонний бюджет у 842 мільярди доларів на 2024 фінансовий рік є безпрецедентно високим, але він відповідає безпековим викликам, які стоять перед Сполученими Штатами у світі.

Міністр Остін процитував Байдена, який сказав, що США перебувають у "вирішальному десятилітті", і "вибір, який ми робимо сьогодні, визначить наш курс для майбутніх поколінь — не лише для Сполучених Штатів, але й для всього світу".

"Тож Департамент йде назустріч цьому моменту, використовуючи можливості випередити наших конкурентів, зміцнити безпеку та рухати світ до більш безпечного майбутнього", – сказав Остін.

Говорячи про загрози, пов’язані з війною, яку Росія веде проти України, він нагадав, що Сполучені Штати протягом минулого року виділили понад 32 мільярди доларів на безпекову допомогу України у її боротьбі з російською агресією.

Ситуація в Бахмуті: Маляр повідомила про просування ЗСУ та втрати ворога 

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що ЗСУ просунулися на 2 км на Бахмутському напрямку та не втратити за тиждень жодної позиції.

Про це посадовиця написала в Мережі 12 травня, інформує UAINFO.org.

Маляр зауважила, що Бахмут і пов’язані з ним події – провідна тема тижня у російських телеграм-каналах та медіа.

"Аналіз повідомлень показує, що для ворога це місто має надважливе значення. Майже сакральне", – зауважила заступниця міністра. 

Вона також пояснила, як ворог висвітлює інформацію про бої в Бахмуті.

"Хвалить себе, розповідає про нібито успіх та вигадує сюжети про наше військове командування. Разом з тим ворог дає неправдиву інформацію про нестачу зброї, чим, ймовірно, має на меті виправдати реальну ситуацію", – зазначила Маляр.

Жданов про ракети Storm Shadow: Ціль номер оди для них – Кримський міст 

Україна отримала від Великої Британії крилаті ракети дальнього радіуса дії Storm Shadow. Їх будуть застосовувати під час контрнаступу Збройних Сил України.

Він зазначив, що після заяви держсекретаря США Ентоні Блінкена, коли він офіційно оголосив, що Велика Британія замість США надасть Україні ракети великої дальності, інформація про їхню передачу Україні не стала сюрпризом.

"Думаю ракети вже у нас. Я вже зустрічав перші аналізи, що ці ракети можуть суттєво вплинути на хід бойових дій. Я думаю, що ціль номер 1 для цих ракет – Кримський міст. У неї дальність на базовому двигуні 500 кілометрів, а з додатковими баками – до 1000 кілометрів", – наголосив Жданов. 

Військовий експерт додав, що Криму треба повернути статус півострова – зруйнувати міст, а потім методично зносити військові об’єкти на півострові, поки росіяни не викинуть білий прапор.

Може піти на угоду з Китаєм: Шойгу заглядається на крісло президента Росії 

Розкол між військово-політичним керівництвом у Росії наростає. Президентські амбіції є не лише у Євгєнія Пригожина, але й у чинного міністра оборони Сєргєя Шойгу.

У Росії в самому розпалі політичні війни. Яскравим прикладом може слугувати конфлікт засновника ПВК "Вагнера" Євгєнія Пригожина та міністра оборони Росії Сєргєя Шойгу. Кожен відстоює власні інтереси та звинувачує у невдачах іншого. Владімір Путін, наче, спостерігає за цим зі сторони. 

"Путін думає, що поки оця суперечка Пригожина і Шойгу триває, він у безпеці. Але я вважаю, що ні. Як один, так інший уже не проти ліквідувати Путіна. От і якраз йде боротьба, хто швидший, хто кращий, хто яскравіший. Думаю, хто перший отримає від українців впевненість, що ми допоможемо йому зникнути на просторах Заходу чи Африки, той швидше це й організує", – наголосив Микола Давидюк.

Крім того, Шойгу зміг би об'єднатися з Сі Цзіньпіном, який, вважає політолог, не терпить Путіна, то цілком міг би стати наступним російським президентом.

"Бити будуть углиб Росії": на росТБ влаштували істерику через ракети Storm Shadow і контрнаступ ЗСУ 

На шоу кремлівської пропагандистки Ольги Скабєєвої підняли паніку через майбутній контрнаступ Збройних сил України та передачу Києву далекобійних крилатих ракет Storm Shadow від Великої Британії. Запрошений експерт, полковник запасу Михайло Ходарьонок заявив, що "ще нічого не почалося", і Україна нібито накопичує запаси необхідного озброєння.

В ефірі шоу "60 хвилин" він зазначив, що, на його думку, ЗСУ розпочнуть наступальну операцію з "масованого вогневого удару" високоточною зброєю "на всю можливу глибину" по всіх "можливих об'єктах". Насамперед під удар потрапить інфраструктура, вважає Ходарьонок, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

"Насправді ще нічого не почалося. Твердження президента Зеленського про те, що треба трішечки почекати. З чим це пов'язано? На мій погляд це суто практичні кроки з його боку. Треба, наприклад, ще 50 ракет Storm Shadow..." – сказав він.

Російський полковник додав, що ракети Storm Shadow, які передасть Україні Лондон, насправді можуть бити мінімум на 550 км. 

"У зоні досяжності цього виробу знаходиться і Новоросійськ, і Сочі, і Ростов-на-Дону, і Краснодар. Тобто, вочевидь, затримка пов'язана лише з надходженням додаткової високоточної зброї", – припустив Ходарьонок.

Відомий російський пропагандист виявився збройним бароном 

Семен Багдасаров, який відомий пропагандистськими висловами та антизахідною риторикою, виявився збройним бароном. Також через нього Москва закуповує запчастини для вкрадених Boeing та Airbus, торгує нафтою з ОАЕ. Попри це, росіянин не перебуває під санкціями США та ЄС.

Росіяни думають, що Багдасаров є лише пропагандистом та колишнім депутатом Держдуми, а також керівником організації "Центр вивчення країн Близького Сходу та Центральної Азії". Насправді він та людина, через яку Москва нарощує військовий потенціал.

У 2014 році росіянин нібито не обіймав ніяких офіційних посад. Після його депутатства для прикриття агентурної мережі створили некомерційну організацію "Центр вивчення країн Близького Сходу та Центральної Азії".

Однак вже тоді він був радником генерального директора ПАТ НПО "Высокоточные комплексы". Це група компаній, що підпорядковуються держкорпорації "Ростех".

Компанія розробляє, виробляє та модернізує військову техніку. Найважливіше, що ця структура російської оборонки причетна до створення оперативно-тактичного комплексу "Іскандер-М", ЗРК "Панцир С-1", протитанкових ракетних комплексів "Корнет" та багатьох інших. За допомогою цієї зброї російські окупанти вбивають українців.

Акціонерне товариство потрапило під санкції ЄС, США, Канади, проте це ніяк не заважало багатьом країнам скуповувати в кремлівських терористів продукцію. Багдасаров, судячи з його листування, насамперед опікувався співпрацею з ОАЕ.

"Вона нічого не розуміє!": найстарша мати України Підвербна вперше прокоментувала звинувачення 12-річної доньки 

Найстарша породілля України, 78-річна чернігівчанка Валентина Підвербна, зі сльозами на очах вперше прокоментувала звинувачення своєї 12-річної доньки Анни-Марії. На її думку, вся ця історія перетворюється майже на детектив.

Нагадаємо, протягом останнього місяця Підвербна-молодша опублікувала в соцмережі низку дописів, у яких написала про те, що, начебто її мати, Валентина, ображає через косоокість, шматує спідне, завдає тілесних ушкоджень. Резюмуючи, дівчинка повідомляла, що таким чином мати може довести її до самогубства. Після цих дописів в ситуацію втрутились чернігівська поліція, соцслужби та місцева влада, приїхавши до квартири Підвербних. Дитину було терміново вилучено. Зараз, до рішення суду, Анна-Марія перебуває в лікарні. Судові процеси вже розпочались, пише ТСН, інформує UAINFO.org.

Дівчинка опублікувала новий допис

Сьогодні Анна-Марія оприлюднила новий, не менш зворушливий пост, де, серед іншого, написала таке: "Чому моя мати хоче повернути мене в пекло? Тобто до неї. Чому я їй зовсім не потрібна? Тільки дитячі і субсидія. Скажу чесно – у мене навіть не було нормальних днів народження. Процитую слова моєї матері: "Ми будемо святкувати твої дні народження тільки тоді, коли ти перестанеш косити очі. Або я куплю тобі ляльку тільки тоді, коли ти перестанеш косити очі. У мене вже не буде дитинства".

Льова з "Бі-2" поставив на місце путіністів і розгромив пропаганду про "досягнення" РФ: я не повернусь у Росію, ви – вбивці

Відомий білоруський та російський рок-музикант, один із двох засновників та лідерів гурту "Бі-2" Льова (справжнє імʼя – Ягор Бортнік) поставив на місце пропутінських фанатів. У відповідь на закиди про "патріотизм" та "досягнення РФ" артист назвав росіян вбивцями та запевнив, що більше не повернеться в РФ.

За словами зірки під одним з дописів в Instagram, пропутінська Росія викликає в нього тільки огиду. Раніше артисти вже демонстрували свою незгоду з терористичною кремлівською політикою, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Відповідати своїм колишнім шанувальникам Льова почав під одним з "патріотичних" дописів про 9 травня, де його спробували переконати в тому, що адекватна і миролюбна позиція гурту – це помилка.

"Я жодного слова забирати не збираюся. Путін і вся його розумово відстала шваль зруйнувала нашу країну. Читайте ваші "мракобєсні" лекції в військкоматі", – написав засновник колективу.

У парку "Перемога" в Києві з'явився патріотичний квітник, присвячений ЗСУ

У Дніпровському районі Києва з’явилась квіткова композиція, присвячена українським захисникам. Комунальники висадили тисячі рослин у вигляді надпису "ЗСУ".

Про це повідомили в пресслужбі столичної Дніпровської райдержадміністрації. Побачити квітник можна в парку "Перемога".

"Спеціалісти КП УЗН в парку «Перемога» завершили висадження квіткової композиції літер «ЗСУ». Відтепер прогулянки Парком культури та відпочинку «Перемога» розпочинає квітник, який вкотре нагадує, що ми завдячуємо цими прогулянками – Збройним силам України.

Продовжить квітучу прогулянку квітник «ДНК нації», оздоблення якого буде у вигляді орнаментів, кожен з яких має своє значення та цінність для українського народу. Наразі роботи з облаштування квітників у парку ще тривають", - зазначено в повідомленні. 

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини