MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 16 травня 2023

105 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 16 травня.

Залужний повідомив, скільки ракет збили сили ППО під час нічної атаки 

Близько 03:30 16-го травня 2023 року російські окупанти атакували Україну з північного, південного та східного напрямків 18 ракетами різних типів повітряного, морського та наземного базування.

Про це повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, інформує UAINFO.org.

"З шести літаків МіГ-31К було випущено шість аеробалістичних ракет Х-47М2 «Кинджал», 9 крилатих ракет «Калібр» – з кораблів у Чорному морі та три ракети наземного базування (С-400, «Іскандер-М»).

Усі 18 ракет знищені силами та засобами протиповітряної оборони Повітряних Сил ЗС України.

Крім того, у ніч на 16 травня противник атакував ударними дронами типу Shahed-136/131, а також проводив повітряну розвідку трьома безпілотниками оперативно-тактичного рівня – «Орлан-10», Supercam.

Усі – знищені!", - написав Залужний. 

В Україну прибула сучасна система ППО SAMP/T від Італії та Франції – La Stampa

Україна отримала сучасну систему протиповітряної та протиракетної оборони дальньої дії SAMP/T, яку обіцяли разом передати Франція та Італія. Для обслуговування цього зенітного ракетного комплексу буде залучено 20 спеціалістів.

Про це повідомило італійське видання La Stampa, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

"В Україну прибув французько-італійський зенітно-ракетний комплекс, його обслуговуванням займатимуться 20 місцевих фахівців", – йдеться в повідомленні.

Попри те, що раніше у ЗМІ з’являлась інформація про можливу затримку у передачі Україні ЗРК SAMP-T, сучасна система ППО вже знаходиться в нашій країні.

Пані прем’єр-міністр Італії Джорджія Мелоні у лютому підтвердила відправку Україні систем SAMP-T разом із Францією.

Нагадаємо, що систему протиповітряної оборони SAMP/T обіцяли доставити в Україну навесні 2023 року.

ЗРК SAMP/T це наземний зенітний ракетний комплекс класу "земля-повітря" середнього радіусу дії, відомий також під назвою Mamba. Він призначений для захисту території від повітряних загроз таких, як безпілотники, літаки, гелікоптери або крилаті ракети, а також від балістичних ракет. SAMP/T є єдиним європейським ЗРК із протибалістичною здатністю.

Це спільний франко-італійський проєкт – ЗРК розроблено і виготовляється європейським консорціумом Eurosam, утвореним ракетними компаніями MBDA Italy і MBDA France, а також французькою оборонною компанією Thales.

Зенітний ракетний комплекс SAMP/T складається з радіолокаційного модуля виявлення та відстежування цілей Arabel з можливістю ідентифікації "свій – чужий", а також з пускових установок (від однієї до шести в батареї), кожна з яких містить 8 протиракет Aster 30. Пускові установки базуються на автомобільному шасі Astra/Iveco або Renault-TRM-10000 (колісна формула 8х8). Також у комплекс входять модуль перезаряджання пускових установок ракетами, модуль генерації електроенергії і модуль технічного обслуговування та ремонту.

ЗСУ досягли тактичного успіху в Бахмуті, – британська розвідка  

ЗСУ відтіснили російські сили на південь від Бахмута та на північний захід від міста. Це дозволило відновити лінію постачання.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Міністерство оборони Великобританії у Twitter, інформує UAINFO.org.

Як зазначається у зведенні, війська групи "Вагнера" продовжують поступово просуватися у центрі Бахмута. Проте за останні чотири дні українські сили досягли тактичного успіху, стабілізувавши фланги.

За даними британської розвідки, окрім просування на південь від міста, українські атаки відтіснили російську лінію фронту на північний захід від міста. Це, певно, дозволило українським силам відновити безпечніше використання ключової дороги постачання 0506.

"Україна стримує російський наступ на лінії каналу Сіверський Донець - Донбас, перетворивши водну колію на перешкоду у складі глибокої оборонної смуги навколо міста Годин Яр", - зазначають у Міноборони Британії.

У НАБУ та САП розповіли деталі корупційної схеми у Верховному суді 

У Національному антикорупційному бюро та Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі розповіли деталі корупційної схеми у Верховному суді. За даним НАБУ та САП, підозру Князєву ще не оголосили, а слідчі дії ще тривають.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу розповів керівник Національного антикорупційного бюро Семен Кривонос, інформує UAINFO.org.

"Зафіксували низку контактів власника групи "Фінанси та кредит" (Костянтина Жеваго - УНІАН) з одним із власників адвокатського об’єднання, яке використовувалося для прикриття злочинної діяльності…", - зазначив він.

За словами Кривоноса, вони домовилися про передачу хабара високопосадовцям суду за ухвалення потрібного для Жеваго рішення. 

За кілька днів після цієї розмови - 15 березня - мало відбутися засідання по цій справі, але його перенесли, щоб відтягнути час для акумулювання коштів та досягнення "домовленостей".

"Паралельно відбувалася передача коштів від бізнесмена до адвоката. І вже 19 квітня Верховним судо було ухвалене рішення. І вже після цього, на початку травня, адвокат отримав від керівництва Верховного суду вказівку щодо розподілу цієї неправомірної вигоди серед учасників цього угруповання суддів", - сказав очільник НАБУ.

Він уточнив, що 3 травня було передано першу частину хабара, а 15 травня - другу, під час чого вже й було "на гарячому" викрито керівництво Верховного суду.

Кривонос підкреслив, що під час проведення обшуків було вилучено кошти та здобуто докази, які підтверджують скоєння злочину.

За його словами, члени цього злочинного угруповання намагалися також чинити вплив на обрання Вищої кваліфкомісії суддів.

"Ця справа на сьогодні є пріоритетом для нас. Є хабар, є мотив, є зафіксований факт, є конкретні люди. І будь-якого іншого підтексту немає…", - наголосив голова НАБУ.

Грузія вирішила виконувати прямі авіарейси до Росії: громадяни обурені, а в ЄС заявили, що "шкодують" 

Флагманський авіаперевізник Грузії Georgian Airways ухвалив рішення виконувати регулярні рейси із Тбілісі до Москви. Польоти розпочнуть виконувати з 20 травня.

Про це повідомляє пресслужба Агентство цивільної авіації Грузії GCAA в Facebook, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

"Тбілісі – Москва. Georgian Airways розпочинає регулярні рейси до Тбілісі. Згідно з заявою авіакомпанії про рейси, подану авіакомпанією до Агентства цивільної авіації, рейси розпочнуться з 20 травня на 7 частотах на тиждень", – йдеться в повідомленні.

Агентство цивільної авіації Грузії видало необхідний дозвіл на виліт авіакомпанії сьогодні. Це сталося сьогодні, 16 травня.

Грузини обурилися рішенням авіакомпанії

Жителі країни вкрай негативно відреагували на рішення Georgian Airways. У коментарях під постом у Facebook, зокрема можна побачити такі реакції:

  • "Свині! Не робіть це, залишайтеся там і літайте внутрішніми рейсами!";
  • "Ці авіакомпанії – ганьба країни!";
  • "Ганьба".

Колишня київського наркодилера Чернецького у всій красі зняла роботу ППО і підписала геолокацію: що їй пишуть українці 

Колишня дружина київського наркодилера Юрія Чернецького, співачка Інна Воронова, в перерві між хайпом на розлученні вирішила опублікувати в соцмережі відео з роботою українських захисників неба цієї ночі. Українка не полінилася також підписати геолокацію, щоб спростити роботу російським окупантам та видати місцезнаходження ППО.

Ролик з її Instagram миттєво підхопили російські пропагандисти, а, за припущеннями користувачів мережі, друга за ніч повітряна тривога була повʼязана з розвідкою тієї місцевості, яку зняла Воронова, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Близько 3 години ночі, коли столиця України прокинулася від повітряної тривоги через черговий масований ракетний удар, блогерка вирішила не марнувати "хайпову тему" та зняла роботу українських захисників з вікна.

На ролику було видно, звідкри стріляє ППО, але Воронова пішла далі і зауважила, що ролик був знятий з вікна її ЖК, який ми не можемо назвати зі зрозумілих причин.

Оскільки блог "зірки" користується популярністю і в Росії, ролик швидко "розтягнули" пропагандистські пабліки, щоб похвалитися, як зіпсували ніч українцям. Окупанти ж використали інформацію, любʼязно їм надану українкою, для визначення місцезнаходження української ППО.

Відео швидко зникло зі сторінки Воронової, як і сама інфлюенсерка. Цікаво, що раніше вона активно вела свою сторінку, а після видаленого допису більше нічого не публікувала, не закрила сторінку та продовжує отримувати в свій бік справедливу критику.

В коментарях розлючені українці, а зокрема й жителі того самого ЖК, лають блогерку за її вчинок. Підписники закликають Службу безпеки України звернути увагу на роботу Воронової, яка допомагає ворогу.

Путін має проблеми з наркотичними засобами, – Буданов 

Президент Російської Федерації Володимир Путін має "проблеми із надмірним вживанням наркотичних засобів".

Про це заявив начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов в інтерв'ю блогеру Сергію Іванову. Він сподівається, що російський лідер недовго ще житиме, передає УНІАН, інформує UAINFO.org.

"Я сподіваюся, що цій людині залишилося жити не так вже й багато", — зазначив Буданов.

Він також додав, що очільник російської ПВК "Вагнера" Євген Пригожин може перемогти у внутрішньому протистоянні у Росії. Крім того, начальник ГУР відповів "так" на запитання, чи можуть Путіна усунути "табакеркою" (відсилання на вбивство російського імператора Павла I, якого забили золотою табакеркою) та встановити в Росії новий режим.

Вагнерівці обіцяють "прямо на Красній площі" зґвалтувати депутата держдуми Соболєва, щоб "захистити росіян". ВІДЕО

Найманці з російської ПВК Вагнера записали з-під Бахмута звернення до депутата держдуми генерала Віктора Соболєва, в якому пригрозили зґвалтувати його прямо на Красній площі у Москві. 

За словами найманців, таке "витончене" приниження сексуального характеру якимось чином зможе "захистити росіян", інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

Приводом для погроз стало невдоволення їхнього ватажка Євгена Пригожина заявою Соболєва про те, що окупантів із ЗС РФ, які приєднаються до вагнерівців, чекає 15 років позбавлення волі. 

"Якщо вони потрапили до частини, нехай перебувають у тих частинах і виконують ті завдання, які стоять. Вони не можуть піти з армії на фронті. Є низка законів, які забороняють будь-яке самовільне залишення частин і кримінально карають за це — від 10 до 15 років", — наголосив депутат-генерал.

Сам Пригожин після цього назвав Соболєва "картонним бздилом", проте висловлювання його найманців виявилися ще різкішими.

"Ми хочемо сказати депутату Соболєву. Якщо ти, під*р, будеш пхати свій ніс, і країна через таких під*рів, як ти програє війну, нам доведеться прийти на Красну площу. І, щоб захистити свій народ, росіян, від'ї*ати тебе, і таких, як ти в ду*у. Тому, бл*, приїжджай до нас сюди, під*р пристарілий", — закликали його вагнерівці.

Кадиров заявив, що "задонатив" $18 тис. українським спецслужбам: "детективна" історія

Скандальний голова Чечні Рамзан Кадиров розповів про повернення додому свого чистокровного скакуна на прізвисько Зазу, який з 2014 року утримувався на стайні в Чехії. Після окупації Криму у 2014 році кінь вважався як заморожене через санкції майно.

Про це він написав у Telegram, передає ТСН, інформує UAINFO.org.

Тепер "дон-дон" стверджує, що зміг повернути жеребця за допомогою українських спецслужб. Начебто крадіжку інсценували українські спецслужби у змові з місцевими поліцейськими. 

"На початку року на мене через посередників вийшли представники українських спецслужб, які запропонували викупити Зазу. Вони знали про мою прихильність до скакуна і не помилилися — звичайно ж, я погодився. Чесно кажучи, думав, що Зазу буде передано якось офіційно, з зняттям з нього санкцій тощо. Але виявилося, що спецслужби мали зухвалий план — вони просто інсценували його крадіжку зі стайні в Чехії у змові з чеськими поліцейськими", — переконує чеченський соратник Путіна.

"Заживо забальзамований". Соцмережі обговорюють зовнішність і поведінку Лукашенка на тлі чуток про його важку хворобу 

Білоруський узурпатор Олександр Лукашенко, про стан здоров’я якого ходили найпохмуріші чутки, вперше з’явився на публіці після військового параду у Москві на 9 травня. 

Спочатку пропагандистський Telegram-канал Пул першого опублікував лише його фото під час відвідин центрального командного пункту ВПС та військ ППО, проте користувачів соцмереж, які вже були впевнені якщо не у його смерті, то принаймні у тяжкій хворобі, це не переконало, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

Багато хто також звернув увагу на те, що під час параду у Москві у Лукашенка була перебинтована кисть правої руки, а на знімку — ліва, що ще більше посилило підозри в якомусь обмані.

Іво Бобул подав до суду на журналістку Емму Антонюк після скандального інтерв'ю і звинувачень у сексизмі 

Понад два місяці тому в мережі спалахнув гучний скандал навколо відомого українського співака Іво Бобула. Той прийшов на інтерв'ю до блогерки Емми Антонюк і під час розмови відзначився сексистськими заявами. Зокрема, артист звинуватив жінок у меркантильності та непорядності, а коли інтервю'єрка почала сперечатися – встав і пішов. Зараз Бобул розповів, що подав до суду на Антонюк, оскільки вона нібито не мала права публікувати матеріал із ним.

Про свої наміри виконавець повідомив в інтерв'ю "ЖВЛ". Артист переконаний, що журналістка хотіла хайпанути на його імені та гучному скандалі, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Бобул наполягає, що не дозволяв публікувати скандальне інтерв'ю з ним на YouTube, проте Емма, за словами зірки, це прохання нібито проігнорувала. Розмова артиста та журналістки обірвалася приблизно на 40-й хвилині на темі сексизму, але співак, дізнавшись подальші питання від Антонюк, запевнив, що пішов би звідти у будь-якому разі.

Я скільки інтерв'ю давав за своє життя, але такого у мене не було. Я їй казав: "Не викладай це в ефір без мого дозволу". Я подав до суду через те, що вона не мала права без мого дозволу виставляти це. Потрібно мати якусь честь. З вовками я по-вовчому, з людьми – по-людськи. Коли вже я пішов і мені сказали, які вона там питання готувала ще... Я все одно б пішов. Вона хотіла хайпанути. Така вона є", – прокоментував Бобул.

Судом займається не сам Бобул, а його юристи. Деталями співак не поділився. Втім, своєї провини чи помилковості у висловлюваннях виконавець геть не бачить. Каже, що сексистом себе не вважає, але й від сказаних в інтерв'ю слів не відмовляється.

"Іво Бобул, сказав би краще, секс-символ, а не сексист. По-перше, послухати репертуар. Про що? Про любов до жінок! Я залишаюся при тому, що я сказав, але я люблю жінок. Так, є таке в суспільстві і треба визнати, що таке є. Я сказав, що я сказав, і маю право говорити те, що я думаю. Я говорив не про всіх, а про деяких. Потрібно було це розуміти. А взяти людину і головою об асфальт...Ну навіщо? – зазначає співак.

Королева Єлизавета II залишила таємне послання, яке зможуть відкрити лише у 2085 році: що про нього відомо 

8 вересня 2022 року закінчилась епоха – відійшла у засвіти Єлизавета ІІ, королева Сполученого Королівства та 14 країн Співдружності націй, яка правила 70 років і 7 місяців. Наступником став її старший син Чарльз ІІІ. Церемонія коронації відбулася 6 травня 2023 року в присутності 2000 гостей.

Єлизавета ІІ – знакова постать у світовій історії. Вона стала королевою у 25-річному віці, а епоха її правління ознаменувалася найважливішими подіями ХХ та початку ХХІ століття. Стало відомо, що королева лишила таємне послання, яке зможуть відкрити лише у 2085 році. Деталі розповіло видання Іfl Science, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Через 62 роки люди майбутнього відкриють таємний лист, який нині зберігається у Сіднеї. Про зміст листа можна тільки здогадуватися. Єдине, що відомо: послання адресоване меру Сіднея та містить вказівки про те, що відкрити його можна не раніше 2085 року.

Лист Єлизавети ІІ зберігається у надійному сховищі. ЗМІ повідомляють, що навіть члени сім’ї та найближче оточення не знають, про що йдеться у посланні.

У інструкціях до листа вказано, що "у відповідний день, який ви виберете в 2085 році, будь ласка, відкрийте цей конверт і передайте громадянам Сіднея моє послання".

Лист був написаний Єлизаветою ІІ ще у 1986 році, тобто королева заповіла, щоби його відкрили століття потому. Наразі документ зберігається у запечатаній капсулі часу. Відомо навіть місце зберігання – це будівля королеви Вікторії у Сіднеї.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини