MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 30 травня 2023

113 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 30 травня.

Зеленський розповів, чи готовий зустрітися з Путіним та яка наступна ціль диктатора 

Президент України Володимир Зеленський відповів, чи готовий зустрітися з російським диктатором Володимиром Путіним. Він зазначив, що це може статися лише після виведення російських військ з України.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на інтерв'ю Зеленського корейському виданню Chosun Ilbo, інформує UAINFO.org.

Глава держави наголосив, що Путін уникав контакту з ним протягом двох років, навіть телефонних розмов. На думку Зеленського, диктатору немає чого сказати.

"Путін чітко усвідомлює, що його намагання на силовому захопленні України безперечні. То про що ти можеш зі мною говорити? Путін лише хоче захопити Україну війною і знищити українську державність", - сказав президент.

Зеленський підкреслив, що йому було б важко говорити з Путіним до виведення російських військ з території України. Крім того, глава держави назвав наступну ціль російського диктатора.

"Наступна мета Путіна - Білорусь. Вона (Росія, - ред.) поглинає білоруську металургію", - додав Зеленський. 

Останній раз президент України Володимир Зеленський та російський диктатор Володимир Путін бачилися на зустрічі лідерів "нормандської четвірки" у Парижі у грудні 2019 року.

Зараз позиція українського президента змінилася. Володимир Зеленський відкидає можливість зустрічі з Путіним до виведення російських військ. Глава держави заявив, що хоче побачити Путіна у Міжнародному кримінальному суді у Гаазі.

Полковник запасу Роман Світан спрогнозував, коли ЗСУ зможуть звільнити всі українські території 

Американський генерал Марк Міллі переконаний, що деокупація всіх територій України – не найближча перспектива. Військовий експерт полковник запасу Роман Світан оцінив достовірність такого прогнозу.

"Якщо ближньою перспективою оцінювати літній період, літню кампанію-2023 — то так, Марк Міллі однозначно має рацію. За одну кампанію ми однозначно всі свої землі не звільнимо", — розповів він інтерв'ю ТСН.ua, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

За словами Світана, якщо Збройні сили України отримають сучасні західні винищувачі F-16 до осінньо-зимової кампанії, це збільшить шанси на швидке закінчення війни. 

"За допомогою F-16 можемо виконати зачистку території — гірського Криму, Донбасу, до кінця цього року вийти на держкордон. Все залежатиме від того, яка кількість F-16 і яке озброєння для цих F-16 буде нам передаватися", — підсумував експерт. 

Москва зазнала атаки дронів  

У Москві (РФ) пролунали вибухи вранці 30 травня і повідомляють про атаку безпілотників на місто. В російській столиці працює ППО. З'являються дані про постраждалих та евакуйованих з пошкоджених будинків.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на мера Москви Сергія Собяніна в Telegram та росЗМІ, інформує UAINFO.org.

Вибухи пролунали вранці у деяких районах міста та у Підмосков'ї.

Як заявив Собянін про сьогоднішню атаку дронів, сьогодні вранці в результаті атаки БПЛА "у кількох будинках сталися незначні пошкодження".

"Всі екстрені служби міста знаходяться на місцях пригод. Вони з'ясовують обставини того, що сталося. На цей момент ніхто серйозно не постраждав", - сказав він.

Своєю чергою губернатор Підмосков'я Воробйов заявив про роботу ППО.

"На підльоті до Москви було збито кілька безпілотників. Прошу жителів зберігати спокій. Усі екстрені служби працюють", - сказав чиновник.

У мережі тим часом публікують відео та фото про вибухи та літаючі безпілотники, а також пошкоджених будинках.

У Москві після "бавовни" оголосили план "Тайфун": так німці в Другу світову називали операцію з захоплення столиці РФ

У поліції Москви та Московської області оголосили спеціальний план "Тайфун". Цей план передбачає збір особового складу МВС Росії для усунення наслідків атаки дронів на столицю Росії.

Про це повідомляють російські ЗМІ. Так, 30 травня 2023 року в Москві та Підмосков'ї було впроваджено цей спецплан, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Раніше у 2013 році план "Тайфун" впровадили у Челябінській області після падіння метеорита та метеоритного дощу. Також у 2018 році поліція Туапсе теж застосувала цей спеціальний план через сильні дощі та небезпеку затоплення.

"Тайфун" передбачає збирання особового складу МВС Росії для ліквідації наслідків надзвичайних подій техногенного та природного характеру. 

Антон Геращенко зазначив, що російський план "Тайфун" співзвучний з найменуванням операції німецької армії під час Другої світової війни. Цікавим видається те, що таку назву мала операція німців із захоплення Москви.

"У Москві оголошено план "Тайфун" після сьогоднішньої атаки БПЛА. Дуже цікавий неймінг. Німці так у 1941 р. називали свою операцію із захоплення Москви. Рашисти переймають "найкращий" досвід своїх ідейних натхненників", – пише Геращенко.

Усі пуски успішні: льотчик-інструктор розповів, чому росіянам нічого протиставити Storm Shadow

Українські захисники вміло користуються британськими ракетами Storm Shadow. Вони всі дістаються до місця свого призначення. Для того, щоб така ракета британського виробництва пройшла свій маршрут і досягнула кінцевої мети, використовується цілий комплекс засобів.

Про це 24 Каналу розповів військовий експерт, льотчик-інструктор, полковник запасу ЗСУ Роман Світан, інформує UAINFO.org.

Як відпрацьовують ракети

Роман Світан пояснив, що особливості Storm Shadow полягають у тому, що вони мають систему позиціювання.

"З цими ракетами йдуть ракети ADM-160. В основному з трьома ракетами прямує ракета-постановник перешкод, яка засвічує на певний період екрани радарів", – наголосив він.

У такий спосіб радари не бачать справжніх ударних ракет та пропускаються, тому ракета Storm Shadow дійсно є хорошою.

"Я нарахував вже більше десятка успішних пусків й ударів, виходячи з дальності та потужності вибухів на дальності понад 100 кілометрів", – зауважив військовий експерт. 

За його словами, Україна не відмовилась би від постачання ще певної кількості цих ракет. До того ж у партнерів є схоже озброєння: SCALP-EG із дальністю ураження 560 кілометрів та Taurus із наземним стартом.

27 країн Євросоюзу оголосили демарш Грузії: що відомо 

Грузії вручили офіційний демарш від імені 27 держав Євросоюзу через відновлення авіасполучення з РФ.

Як пише Эхо Кавказа, демарш передали міністру економіки Левану Давіташвілі під час зустрічі з послом ЄС у Тбілісі Павлом Герчинським та іншими європейськими дипломатами. Він заявив, що відновлення авіасполучення суперечить прийнятому раніше рішенню цих 27 країн, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

"Ми також висловили стурбованість тим, що це рішення суперечить нашій рішучості ізолювати Росію і чинити на неї тиск, щоб вона змінила свою тактику, коли мова йде про жорстоку, агресивну війну, яку Росія продовжує вести в Україні", - пояснив Герчинський.

У відповідь міністр заявив, що "контекст Грузії відрізняється від контексту країн-членів Євросоюзу", оскільки країна перебуває в особливо складній ситуації.

"У нас прямий кордон з РФ і 20% територій Грузії окуповані, тому контекст Грузії відрізняється від контексту країн-членів ЄС, і про це ми говорили відкрито", - зазначив Давіташвілі.

ПАР надала імунітет учасникам саміту, на який може приїхати диктатор Путін 

Південно-Африканська республіка вирішила надати дипломатичний імунітет для двох зустрічей офіційних осіб, які представляють країни БРІКС. На саміт може приїхати російський диктатор Володимир Путін.

Про рішення про імунітет йдеться в урядовому бюлетені.

Згідно з документом, імунітет поширюється на зустріч міністрів закордонних справ блоку, до якого входять Бразилія, Росія, Китай, ПАР та Індія, у Кейптауні 1−2 червня.

Він також діятиме на саміті глав держав БРІКС, він запланований на 22−24 серпня. 

У Департаменті міжнародних відносин і співробітництва ПАР уточнили, що це стандартне надання імунітету, яке робиться для всіх міжнародних конференцій і самітів у країні, незалежно від рівня участі, пише Bloomberg.

«Імунітети надаються конференції, а не конкретним особам. Вони призначені для захисту конференції та її учасників від юрисдикції приймаючої країни на час проведення конференції», — додали там.

У МЗС країни уточнили, що ці імунітети не скасовують будь-який ордер, який міг бути виданий будь-яким міжнародним судом щодо будь-якого учасника конференції.

Охоронці "Газпрому" їдуть помирати в Україну – The Wall Street Journal 

Співробітники охоронних фірм "Газпрому", а також інших великих корпорацій РФ відправлені агресором в Україну для ведення загарбницької кровопролитної війни.

Війська вже відправлені на лінію фронту. Дане рішення було ухвалено корпораціями з метою довести Кремлю свою лояльність, після того, як російський диктатор Володимир Путін не бажаючи починати нову масштабну мобілізацію, передав набір персоналу приватному сектору і компаніям, які залежать від державних контрактів, повідомляє The Wall Street Journal, передає УНІАН, https://www.unian.ua/economics/energetics/gazprom-vidpravlyaye-svojih-ohoronciv-na-viynu-rosiji-proti-ukrajini-12275229.html

"Охоронні фірми, створені найбільшими державними корпораціями Росії, колишніми офіцерами і бізнесменами, направили війська на лінію фронту в Україні, щоб довести лояльність Кремлю", - йдеться в матеріалі.

Охоронні компанії великих російських корпорацій копіюють модель поведінки ПВК Вагнера, проте в них входить набагато менше людей. Також в подібних групах бойовикам платять більш високу зарплату, ніж отримують в ПВК Вагнера.

Не змогли вимовити навіть назву: російські пропагандисти епічно осоромилися, розповідаючи про "бавовну" в Бєлгородській області. ВІДЕО

Російські пропагандисти в ефірі федерального ТБ зганьбилися через вимову назви населеного пункту в Бєлгородській області. Росіянам вкотре намагалися розповісти про обстріл прикордонних районів, але просто забули назву міста.

Ще одному пропагандисту довелося виправляти назву населеного пункту. Про це повідомляє Telegram-канал OBOZREVATEL, інформує UAINFO.org.

Пропагандист поскаржився на обстріл у Бєлгородській області. Окремо він спробував виділити місто Шебекіно, яке нібито страждає від обстрілів.

Втім, іншому пропагандистам довелося виправляти спікера. Однак навіть після виправлення той не зміг вдруге правильно вимовити назву населеного пункту.

"Явно проглядається відволікаючий напрямок на Бєлгород. Там навіть зараз у Шемякіно йдуть інтенсивні обстріли ... Шемекіно, так", – вдруге неправильно сказав назву міста пропагандист.

Вчені з’ясували, скільки населених планет може бути в нашій галактиці

Дослідники з Університету штату Флорида, США, представили докази того, що на 30% екзопланет у Чумацькому Шляху може бути життя, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

Автори нового дослідження стверджують, що існує величезна кількість екзопланет, тобто планет поза Сонячною системою, які можуть володіти всіма необхідними умовами для виникнення і підтримки життя.

Ці планети обертаються навколо червоних карликів — зірок, які є холоднішими та випромінюють менше тепла і світла, ніж наше Сонце. У Чумацькому Шляху близько 75% із 200 мільярдів зірок належать до цього типу.

Учені дійшли своїх висновків, аналізуючи дані, отримані з дослідження 150 екзопланет, які обертаються навколо червоних карликів. Вони використовували інформацію з архіву космічного телескопа Кеплер, який уже не функціонує, але встиг виявити понад 2600 планет.

Хоча червоні карлики є найпоширенішими зірками в галактиці, навколишнє середовище істотно відрізняється від навколишнього середовища Сонця. Через низьку світність і нагрівання цих зірок, зона населеності — область простору навколо зірки, де можуть перебувати планети з відповідними температурами — розташована ближче до них. Такі планети не є ні замерзлими об'єктами, ні перегрітими планетами.

Згідно з даними вчених, на екзопланеті з помірною температурою є ймовірність наявності рідкої води на її поверхні. Вода відіграє важливу роль у виникненні життя на Землі, і тому на інших планетах вона також може бути джерелом життя.

Однак, якщо екзопланета розташована в зоні населеності червоного карлика, але занадто близько до своєї зірки, сильні спалахи та висока температура можуть перешкоджати появі життя на планеті. Вчені виявили, що таке явище часто спостерігається в системах з єдиною планетою. Приблизно дві третини систем у нашій галактиці складаються з таких планетних систем, проте решта 30% складаються з двох і більше екзопланет.

Підтримала Україну: словацька тенісистка вийшла на матч проти росіянки у синьо-жовтому вбранні. ФОТО

Анна Кароліна Шмідлова, спортсменка зі Словаччини, вийшла на тенісний корт проти Вероніки Кудермєтової з Росії у кольорах прапору України. 

28-ми річна тенісистка перемогла свою суперницю — 6:3, 6:1 у першому колі Ролан Гаррос, на якому Марта Костюк програла білоруській спортсменці, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

Після матчу Анна у своєму Instagram виклала фото в stories в "українському" вбранні та підписала світлину серцями синього та жовтого кольорів.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини