MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 27 червня 2023

83 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 27 червня.

ЗСУ прорвали першу лінію оборони росіян: експерт озвучив подробиці. ВІДЕО 

Збройні сили України на деяких напрямках прорвали першу лінію оборони російських окупантів.

"Запорізька область. Ми зараз спостерігаємо прорив смуги забезпечення, прорив поступальний і досить вивірений. На деяких напрямках ми вже бачимо вихід Сил оборони України до другої лінії оборони, до основної лінії оборони російських окупантів", - зазначив військово-політичний оглядач Олександр Коваленко, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

Також експерт прокоментував успіхи ЗСУ в Бахмуті:

"Цікавий також плацдарм Бахмута тим, що ми зараз з новою інтенсивністю, з новою силою стали обвалювати їхні фланги і не тільки. Те, що зараз розвивається в районі Бахмута, - це не тільки північно-західний і південно-західний сектори, це ще й саме місто. У самому місті також почалися цікаві дії з боку Сил оборони України, які почали повертати під свій контроль ті чи інші позиції... Тенденція дуже позитивна". 

Крім того, Коваленко торкнувся теми боїв у районі Кремінної, Лиману, Сватова й Куп'янська:

"Ці напрямки росіянами використовувалися для того, щоб відвернути нашу увагу і відтягнути частину ресурсів від Південного, Запорізького і Донецького плацдармів. Це їм не вдалося, тому що Генеральний штаб ЗСУ вже давно підготував всі позиції для оборони саме на цій ділянці... Безумовно складно, безумовно там дуже серйозний натиск, але вони наступають з відкритих позицій, добре нам відомих. У той час як Сили оборони України облаштували практично всі лінії оборони у закритих позиціях, і росіянам зараз навіть імітувати наступ досить-таки непросто. Вони просто витрачають свій ресурс, який у них був накопичений ще з кінця 22 року на цій ділянці".

Аналітик розповів, навіщо ЗСУ проводили розвідку боєм на початку червня

Одним із завдань розвідки боєм, яку почали ЗСУ на початку червня в смузі забезпечення російських окупантів, було не тільки виявлено прихованих позицій їх артилерії, а й виявлення складів з боєприпасами в глибокому тилу.

Таку думку висловив військово-політичний оглядач Олександр Коваленко, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

"ВСУ розгорнули буденну роботу з виносу складів з БК по всій третій лінії і глибше. В результаті двотижневої роботи ми бачимо те, що російське командування перейшло на тактику мобільних складів - застосування ББМ і вантажного автотранспорту", - пояснив аналітик. 

"Тобто, весь БК розміщують на ББМ, переважно завантажують МТ-ЛБ, або автотранспорті і ганяють його по полях, з підвезенням на ті ділянки, де вичерпується боєзапас. За задумом ніби як нічого, мобільність і невловимість, а на ділі... Судячи зі статистики - чергові граблі окупантів", - прокоментував Коваленко.

Теракт на Каховській ГЕС не завадить контрнаступу: ЗСУ обнадіяли планом  

Підрив дамби Каховської ГЕС не завдав ЗСУ такого клопоту, на який розраховували окупанти – спричинені руйнування та наслідки вкладаються у глобальний план наступу української армії.

Про це заявила керівник об’єднаного пресцентру оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк під час виступу в Медіацентрі Україна - Укрінформ. За її словами, такий невдалий підсумок теракту лякає росіян, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

"Силам оборони це (підрив Каховської ГЕС - ред.) не завдало того клопоту, на який розраховували окупанти. Але все ж таки певні зміни в бойовій роботі відбулись. Проте вони вкладаються у той глобальний план просування Сил оборони, який так лякає окупантів", - сказала Гуменюк.

Читайте також: ЗСУ закріпилися на ділянці під Донецьком, окупованій з 2014 року – британська розвідка

За словами речниці, в лавах ЗСУ продовжується результативна бойова робота зі звільнення територій України. Вона триває за заздалегідь сформованим планом: "Дуже скоро будуть результати, які всіх порадують", - підкреслила вона.

Також керівник пресцентру ОК "Південь" зазначила, що натяки РФ на можливий підрив Запорізької атомної станції - це черговий елемент у ланці техногенних шантажів. Кінцева мета таких погроз - підлаштувати Україну та її партнерів під свої задуми та плани. 

Чому ПВК "Вагнер" не зупинили на шляху до Москви: глава Росгвардії видав виправдання 

Найманцям з ПВК "Вагнер" в ході їх збройного заколоту вдалося так далеко просунутися вглиб Росії тому, що основні сили були сконцентровані біля Москви.

Таке виправдання видав глава Росгвардіі Віктор Золотов під час виступу, повідомляють російські ЗМІ, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

Золотов пояснив, що швидке просування "Вагнера" по країні можна пояснити концентрацією сил біля столиці і гордо заявив, що будь-які провокації в Москві, якби вони виникли на тлі заколоту, були б придушені. "Ми знали, що переможемо, Москву бунтівники не взяли б". 

При цьому він оцінив роботу силових структур під час військового заколоту як "чудову".

Крім того, Золотов, вже традиційно для російської влади, звинуватив у всьому Захід. За його словами, "заколот був інспірований Заходом і наклався на амбіції Пригожина". 

"Якщо рухне Росія, ми всі загинемо": Лукашенко заговорив про "найгірше" і поскаржився на НАТО 

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заговорив про розвал Росії. Водночас він поскаржився, що Захід намагається ввести його "в оману", а НАТО "демонструє силу", інформує UAINFO.org з посиланням на Obozrevatel.  

Про це диктатор заявив 27 червня в Мінську під час церемонії вручення генеральських погонів. "Моя позиція: якщо рухне Росія, ми залишимося під уламками, всі загинемо", – сказав він.

За словами Лукашенка, "найстрашнішим" було б, якби "смутою" в Росії "миттєво скористалися" б на Заході. 

Крім того, самопроголошений лідер заявив, що в історії Білорусі та всього світу настав "складний період" і "загроза глобального конфлікту ніколи не була такою близькою, як сьогодні".

"Нас намагаються ввести в оману про реальні плани Заходу. Ми виразно бачимо нову хвилю розширення НАТО та безпрецедентне нарощування потенціалу країн – членів альянсу в регіоні, у тому числі в безпосередній близькості від наших кордонів. Демонстрація за демонстрацією – демонстрація сили", – поскаржився Лукашенко.

Ігор Тишкевич: Путін побоявся приймати рішення. Що чекає на ПВК Вагнер, Пригожина і навіщо все це Лукашенку

Виступ Путіна став найбільш невиразним і млявим за всю історію президентства цієї персони. Жодних рішень, по суті, не озвучено. Тобто система залишається старою. Перестановки в силовому блоці, якщо і будуть, то не зараз, а трохи пізніше. Путін побоявся приймати кадрові рішення.

Таку думку у своєму блозі висловив експерт програми "Міжнародна і внутрішня політика" Українського інституту майбутнього Ігор Тишкевич, інформує UAINFO.org.

Ситуацію погіршила нарада із силовиками, за результатами якої Кремлю було нічого сказати. Фактично, замість мотивувальних кадрів, населенню показали розгубленість силового блоку.

«Вину за подію» покладають насамперед на самого Пригожина. Не названо жодного прізвища навіть із його найближчого оточення. Тобто буде спроба максимально залишити підрозділи ПВК «Вагнер» на фронті, перепідпорядкувавши їх Міністерству оборони. Питання лише у форматі. Адже частина ПВК підписувала контракт у вигляді «договір між добровольчим підрозділом і МО». Тобто, зберігаючи свою цілісність і легалізуючи оплату послуг від Шойгу. У цьому випадку анонсовані «персональні» контракти — бажання, хоча б частково, «розмазати» кадри між іншими підрозділами. Але, частина загонів, найімовірніше, все ж збережеться. 

Шойгу зберігає посаду, але отримує підтвердження вкрай низького авторитету в армії, яке вже проявлялося в демонстрації нелояльності окремих частин. Тепер, після інкорпорації ПВК «Вагнер» він отримає додаткових «агітаторів». Особливо, якщо магістральним буде формат «особистих контрактів» бойовиків з МО, без збереження цілісності їхніх загонів.

Виступ Пригожина показує те, що цей політик (уже політик) залишається в публічному полі. Крім того, перші коментарі «і це все», «Росії капець» після виступу Путіна почали розганяти пригожинські ТГ-канали. А далі підхопили решта. Тобто маємо демонстрацію впливу на медіа-простір.

Вранці приходить інформація про те, що два літаки Пригожина приземлилися в Мачулищах. Ще раз — його особисті бізнес-джети. Інформація, яку намагалися розганяти частина телеграм-каналів про захід колон ПВК на територію Білорусі, також поки що не підтверджується.

Лукашенко витримує паузу у своєму зверненні (переносячи його на добу) і чекає публічного висловлення подяки від Путіна. Це для нього вкрай важливо, оскільки політика Кремля щодо сусідніх держав будувалася на тому, що сусіди (як держави, так і політики) «зобов'язані» Росії — економікою, становищем, безпекою.

"Пацани, вчасно знімайте форму після прання". Боєць ЗСУ виявив у себе в уніформі гніздо з відкладеними яйцями. ФОТО

Український військовослужбовець поділився у себе у соцмережах історією з доволі незвичним прикладом знайомства з дикою природою. 

Повісивши свою уніформу сушитися після прання, через якийсь час він виявив у ній гніздо, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.  

Ба більше, птах, що звив його, навіть встиг відкласти там яйця, унаслідок чого бійцеві довелося віддати свою парку у тимчасове користування майбутній пернатій сім'ї.

"Пацани, вчасно знімайте форму після прання", — порадив український захисник, ділячись відповідними фото.

У Києві встановили першу електронну систему доступу до укриття: як це працює. ВІДЕО

У Києві, у Дарницькому районі, встановили першу електронну систему доступу до укриття. Нагадаємо, що 12 червня спецкомісія завершила ревізію бомбосховищ в столиці та оприлюднила результати перевірки. 

Про це йдеться у повідомленні в Telegram-каналі Київської міської військової адміністрації, інформує UAINFO.org.

Зазначається, що новітня електронна система доступу до укриттів вже пройшла тестування і готується до введення в експлуатацію.

"Перший, дослідний такий пристрій інстальований в одній зі споруд цивільного захисту в Дарницькому районі столиці", - йдеться у повідомленні.

Ця система має чотири незалежних варіанти відкриття дверей до сховища: автоматично, коли в місті оголошується повітряна тривога; дистанційно диспетчером через зв'язок переговорного пристрою; фізичним "ключем" (на кшталт ключа до звичайного домофону); через пін-код, який генерується в чат-боті Телеграм "Бомбосховища Києва".

"Усі чотири варіанти працюють незалежно один від одного і забезпечують безперешкодний доступ за будь-яких умов. Навіть якщо вимкнеться постачання електрики – система резервно живиться своїм власним акумулятором", - пояснили у КМВА.

Вихід із зачиненого сховища безконтактний – достатньо піднести руку до сенсорної кнопки.

Зауважується, що диспетчер має змогу не лише відчиняти двері і тримати голосовий зв’язок з відвідувачами сховища, а ще й контролювати справність системи.

У разі виникнення несправностей чи технічних проблем диспетчер може оперативно викликати технічну підтримку для відновлення роботи обладнання.

Російський співак спалив свій паспорт і попросився в Україну. ВІДЕО

Російський співак Едуард Шарлот на камеру спалив свій паспорт. Він дістав запальничку і позбувся документа громадянина країни-агресора.

За його словами, він засуджує повномасштабну війну проти України. Він додав, що останні три роки активно протидіє злочинній політиці Кремля, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

Крім того, Шарлот повідомив, що хоче приїхати в Україну, щоб підтримувати людей своїми виступами, а також надавати іншу допомогу, яка їм необхідна.

"Вважаю за потрібне бути в скрутну хвилину з тими, кого утискають. Я більше не громадянин злочинної Росії. Територіально перебуваю в іншій країні. Вибираю тих, хто за мир "братнього народу". Будь ласка, організуйте шлях (в Україну, - УНІАН), наприклад, за офіційним запрошенням", - сказав Шарлот.

П'ять причин, чому на вашій ділянці обов’язково має рости меліса та м’ята

М’ята та меліса – два найулюбленіші ароматичні рослини, які дуже популярні серед садівників. Їх вирощування на городі – це ідеальний вибір, оскільки вони майже не потребують особливого догляду.

Існує принаймні п’ять вагомих причин, чому варто посадити ці рослини на своїй ділянці, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

1. Легкість вирощування

Ці дві культури легко зростають на різних типах ґрунту і не потребують особливої уваги. Навіть у вас вдома, на підвіконні, ви можете виростити ароматну зелень для чаю. Проте слід пам’ятати, що м’ята швидко розростається вшир, тому краще садити її в обмежений простір. Це може бути відро без дна або спеціально збудовані бортики, що зупинять поширення кореневища по всьому саду....

М’ята та меліса не лише привертають увагу своїм чудовим ароматом, але й виявляються корисними для комах-запилювачів, які в свою чергу сприяють поліпшенню врожайності рослин. На додаток до цього, обидві рослини володіють лікувальними властивостями, які необхідні не лише в кулінарії, але й у медицині та косметології. Вони можуть допомогти при шлункових розладах, болях у горлі, нежиті, головному болю та безлічі інших захворювань. І, нарешті, їх краса дозволяє використовувати їх не лише як практичну рослину, а й як чудовий декоративний елемент.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини