MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 14 липня 2023

92 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 14 липня.

З Білорусі вивели практично всі російські війська, – прикордонники

У Білорусі провели чергову ротацію російських військ. Наразі РФ вивела практично всіх своїх військових, які перебували на території Білорусі.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на речника Державної прикордонної служби України Андрія Демченка під час брифінгу, інформує UAINFO.org.

За його словами, ситуація на кордоні України з Білоруссю залишається повністю контрольованою. Наразі ворог не має угруповування для повторного наступу з півночі. 

"Попри все ми маємо бути готовими до будь-якого розвитку ситуації, бо Білорусь, на жаль, продовжує підтримувати Росію у розв'язаній нею війні проти України", - сказав речник.

Демченко додав, що Росія продовжує використовувати Білорусь як майданчик для тренувань своїх військ. Проте кількість особового складу РФ в Білорусі наразі значно зменшилася.

Генерал Тарнавський про бої на півдні: як у боксі, тримаємо суперника на відстані

Українські військові під час наступу на півдні тримають ворога на відстані. На великих дистанціях ЗСУ ефективно знищують окупантів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на командувача угруповання військ "Таврія" бригадного генерала Олександра Тарнавського в інтерв'ю CNN, інформує UAINFO.org.

Генерал порівняв наступальні дії української армії на південних напрямках з боксом. 

"Це як у боксі, ми тримаємо суперника на відстані витягнутої руки. Ми не підпускаємо їх близько. Чому? Бо ближній бій - це зовсім інша справа. Отже, на великих дистанціях ми ефективно їх перемагаємо", - сказав Тарнавський.

Бої на півдні України

На початку літа українські Сили оборони посилили наступальні операції у Запорізькій області, а саме на Мелітопольському на Бердянському напрямках. ЗСУ вдалося звільнити декілька населених пунктів.

При цьому українським військовим доводиться проходити через мінні поля та проривати щільну оборону окупантів. Крім того, захисники вражають командні пункти та лінії забезпечення у тилу росіян.

Українська розвідка має джерела в оточенні Путіна, – Буданов

Українська розвідка має джерела, близькі до президента Росії Володимира Путіна. У Києві знають про плани Кремля.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на інтерв'ю глави Головного управління розвідки Міноборони Кирила Буданова агентству Reuters, інформує UAINFO.org.

"У нас є свої джерела. Так би мовити, у найближчих кабінетах (до Путіна). Тому ми зазвичай знаємо, що відбувається", - сказав він.

Буданов не надав жодних доказів, але зазначив, що точно передбачив вторгнення Росії ще до того, як торік вибухнула повномасштабна війна. "Хто був правий? Ми", - повідомив глава ГУР. 

За його словами, українська розвідка перехоплювала опитування МВС Росії, яке показало, що ватажок групи "Вагнера" Євген Пригожин має підтримку всередині Росії.

Буданов також заявив, що Україна зробила висновки з 2014 року, коли Москва застала зненацька світ, захопивши український Кримський півострів і розв'язавши війну на сході.

"Інформаційну війну ми повністю програли у 2014 році. А війну, що почалася (у 2022 році) - ми почали тут зовсім інакше. І зараз росіяни програють інформаційну битву", - сказав він.

Замість Маркуса: у 47 ОМБр призначили нового головного сержанта

Віталія Аверіна призначено головним сержантом 47 окремої механізованої бригади.

Про це повідомляє 47 Бригада "Маґура", інформує UAINFO.org.

«Авер» пішов на війну добровольцем у 2014 році, долучився до лав батальйону «Донбас». Брав участь у боях за Іловайськ, Широкине, Попасну. 

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі нагороджений орденом «За мужність» III ступеня.

Тортури, психологічний тиск і рабська праця: Росія створює цілу "мережу тюрем" для утримання українців – АР

Тисячі мирних українців утримуються в мережі в'язниць по всій Росії та на окупованих нею територіях України, де вони страждають від катування, психологічного насильства і навіть рабської праці. Багатьох із них окупанти кинули за ґрати навіть без пред'явлення звинувачень.

Про це пише Associated Press, посилаючись на документ російського уряду, який опинився в розпорядженні агентства. Згідно з ним, РФ планує побудувати ще десятки тюрем, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Журналісти AP поговорили з десятками людей, у тому числі з 20 колишніми затриманими, а також колишніми військовополоненими, сім'ями понад десяток затриманих цивільних, двома співробітниками української розвідки та переговорником від уряду.

"Їх слова, а також супутникові знімки, соціальні мережі, урядові документи та копії листів, доставлених Червоним Хрестом, підтверджують широкомасштабну російську систему тримання під вартою та жорстокого поводження з цивільними особами, яка прямо суперечить Женевським конвенціям", – йдеться в статті.

Згідно з розслідуванням AP, кількість українських цивільних українців у російських тюрмах вимірюється тисячами.

Російський правозахисник Володимир Осєчкін, який перебуває у вигнанні, повідомив, що у в'язницях Росії утримується не менше 4 тис. мирних жителів, і ще стільки ж – на окупованих територіях.

За даними уряду України, близько 10 тис. мирних жителів можуть бути затримані, і в ході масштабного вторгнення їхня кількість "швидко зростала". Окупанти можуть затримувати тепер за ймовірні порушення, такі незначні, як спілкування українською мовою або просто перебування молодої людини в окупованому регіоні. Близько 150 осіб було звільнено на підконтрольній Україні території.

Під Москвою сталася масова бійка у військовій частині: один з солдатів на війну вже не поїде ніколи. ВІДЕО 

У підмосковному селищі Калінінець сталася масова бійка у російській військовій частині, внаслідок якої загинув один контрактник.

У Telegram-каналі "ЧТД" опубліковане відео цього побоїща, інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН.

Участь у бійці взяли близько ста осіб, деякі з них були озброєні ножами. Один з постраждалих у сутичці помер у лікарні.

Причиною бійки стало те, що один із військовослужбовців без дозволу відлучився до магазину, після чого його побили представники військової поліції за порушення статуту. За постраждалого заступилися його товариші, внаслідок чого ввечері відбувся масовий “махач”.

Конфлікт стався у частині, на території якої базується 15-й мотострілковий полк Таманської дивізії. Відомо, що сюди привезли контрактників із Кузбасу, яких після підготовки мали відправити на війну в Україну.

Про цей випадок повідомили у військову прокуратуру. У Міноборони РФ цей інцидент офіційно не коментували.

Пропагандистка з РФ видала феєричний фейк про "розп'ятого попа в Бердянську": мережа вибухнула 

Російські пропагандисти видали нову "страшилку" замість старого фейку про "розіп'ятого хлопчика" у Слов'янську. На зміну хлопчику тепер прийшли "розіп'яті батюшки" та "зникаючі діти" у Бердянську, Донецьку та Луганську.

На новий "перл" російської пропаганди звернув увагу блогер "Фашик Донецький". Українці у коментарях висміяли "креатив" пропагандистів,  інформує UAINFO.org.

На опублікованому блогером відео пропагандистка у військовій формі із серйозним виразом обличчя несла відверту дичину про нібито вчинені українськими військовими "звірства". При цьому вона запевнила, що всі ці "жахіття" відбувалися в окупованих Росією з 2014 року в Донецьку та Луганську, а також у Бердянську Запорізької області.

"Вчора я буквально була у храмі – тут, у Бердянську. Мені розповідали, як діють методи залякування. Про це мені говорили і в Донецьку, в Луганську. Ми всі знаємо розіп'ятих батюшок, ми знаємо похованих людей у ставках під Донецьком, ми знаємо зникаючих дітей, ми все знаємо. Це страшні методи, після яких нормальна людина будь-яка, яка не має зброї в руках – вона, природно, починає закриватися і просто... Їй залишається тільки чекати", – видала пропагандистка.

Пригожин – це "глист", якого запустила ФСБ, – Максакова припустила, чи має він двійника

Після свого короткочасного заколоту Євгеній Пригожин відчуває потребу в більшій потайності задля власної безпеки. У цьому дуже помічними можуть бути двійники.

"Зверніть увагу, з якою довірчістю "Пригожин" поїхав на Ливарний проспект. Це відділення ФСБ у Петербурзі. Він туди заявився, просто як до себе додому", – зазначила Максакова.  отруєння

Журналісти також зауважили, що в нього були всі фаланги пальців, а справжній Пригожин не має однієї. Найімовірніше, "кухар Путіна" має цілу колекцію двійників, хоч і скромнішу, ніж у диктатора. 

Водночас під час перемовин з представниками міноборони Пригожин не торкнувся до страв і весь час сидів у рукавичках. Оскільки він починав зі стеження й підслуховування, то знає, як цього уникнути самому.

"Пригожин – це "глист", запущений ФСБ у травний тракт міноборони", – констатувала Максакова.

Майже кожен порушує ці мовні норми. Як правильно вітатися: Добрий день чи Доброго дня? 

В українській мові існує кілька способів правильного вітання залежно від часу доби. Вибір конкретного вітання залежить від ситуації та загальних культурних норм. Однак є сталі словосполучення, про які варто знати.

Форма привітання «добрий день» має давнє походження української мови, як стверджують Агатангел Кримський та Сергій Єфремов у своєму Російсько-українському словнику 1924−1933 років, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua 

Ці мовознавці наводили приклад з народної мови, де зазначалося: «Яка пишна молодиця, і добридень не каже!», як зазначає Олександр Скопненко, кандидат філологічних наук, у своєму блозі для BBC. Фразу «бажати доброго дня» перекладали українською мовою як «на день добрий (на добридень) давати, на добридень поклонитися».

Привітання «добрий день» було перекладено як «добридень». Згідно з мовознавцями, народ використовував вираз «добрий день» протягом усього дня.

Кримський та Єфремов зауважували, що «добрий ранок» вживають переважно інтелігенти, не згадуючи форму «доброго дня». Форма привітання «доброго дня» з’явилася в українській мові під впливом російської мови. Проте нема потреби настоювати на використанні лише цієї форми.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини