MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 22 вересня 2023

94 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 22 вересня.

ЗСУ просунулися в районах Бахмута і Вербового: карти боїв ISW

Українські війська продовжили ведення наступальних дій на заході Запорізької області та на Бахмутському напрямку. ЗСУ просунулися на південний захід від Вербового а також здобули успіхи поблизу Орадівки, Андріївки та Курдюмівки.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Інститут вивчення війни (ISW), інформує UAINFO.org.

Ситуація в Харківській та Луганській областях

Повідомляється, що російські війська продовжували наступальні операції вздовж лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна, але не зробили жодного підтвердженого просування 21 вересня.

Російський "воєнкор" стверджував, що війська РФ атакували в напрямку Петропавлівки та Синьківки, але не вказав результат. На геолокаційних кадрах, опублікованих 21 вересня, видно, що поблизу Синьківки діють підрозділи 25-ї окремої мотострілецької бригади РФ. 

Російський військовий блогер заявив, що українські сили відновили раніше втрачені позиції в Новоселівському.

Зеленський пообіцяв звільнення Бахмуту та ще двох ключових міст

Українські військові звільнять Бахмут Донецької області та два інші ключові українські міста від російської окупації. Україна має дуже комплексний план.

Про це повідомляє РБК-Україна з посилання м на заяву президента Володимира Зеленського під час дискусії з американськими редакторами у Вашингтоні, якого цитує CNN, інформує UAINFO.org.

"Ми деокупуємо Бахмут. Я думаю, що ми деокупуємо ще два міста", - заявив Зеленський.

При цьому глава держави не назвав про які саме ще два ключові населені пункти йде мова.

"Я не скажу вам, які міста, вибачте. І тому у нас є план. Дуже, дуже комплексний план", - зазначив Зеленський.

Сирени, паніка та прильоти. Штаб Чорноморського флоту РФ у Севастополі зруйновано: всі подробиці

В окупованому Криму знову пролунали вибухи. На даний момент відомо про прильоти по штабу Чорноморського флоту Російської Федерації в Севастополі, а також в інших частинах півострова.

Детальніше про це у матеріалі РБК-Україна, інформує UAINFO.org.

Приліт по штабу Чорноморського флоту РФ

Ще у першій половині дня призначений росіянами "губернатор" Михайло Развожаєв казав про спокійну ситуацію та анонсував планові стрільби. Ближче до 13:00 окупанти вдруге за день перекрили рух Керченським мостом, а також призупинили морський транспорт у Севастополі. Як передбачали місцеві пабліки, це було пов'язано з тим, що ракети чи БПЛА знову на підльоті до острова.

За кілька хвилин з'явилася інформація про роботу ППО у Саках, у гарнізоні Гвардійського, над Раздольненським районом та біля аеродрому Бельбек. Також повідомлялося, що над Севастопольською бухтою поспіхом поставили димову завісу.

Близько 13:15 пролунали вибухи у Севастополі. Повідомлялося, що, крім димової завіси над бухтою, ще в одному місці піднімався чорний дим, як від прильоту. Пізніше з'явилися відео палаючого штабу Чорноморського флоту РФ. 

Ми обіцяли, що "далі буде". Командувач ПС відреагував на "прильоти" у Севастополі 

Українські військові неодноразово обіцяли, що окупантам буде неспокійно у Криму. Свідченням цього є чергові "прильоти" у Севастополі.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву командувача Повітряних сил ЗСУ Миколи Олещука в Telegram, інформує UAINFO.org.

"Ми ж обіцяли, що "далі буде...". Тому, поки окупанти приходять до тями в Мелітополі, а в Севастополі досі лунають сигнали повітряної тривоги, вкотре подякую льотчикам Повітряних сил", - написав Олещук.

Він також потролив росіян, які стверджують, що всі ракети над Севастополем нібито були збиті. За його словами, у ЗСУ сподіваються, що наступного разу протиповітряна оборона окупантів знову "не підведе".

"Севастополь - місто Військово-морських сил Збройних сил України!" - наголосив командувач Повітряних сил.

"Почалося…". Після удару по штабу ЧФ РФ у Севастополі місцеві жителі перейшли на українську мову. ВІДЕО

Схоже, що ракетний удар по штабу Чорноморського флоту РФ у тимчасово окупованому Севастополі змусив окупантів та їхніх поплічників нарешті усвідомити неминучість звільнення півострова. 

У зв’язку з цим деякі з них вже навіть частково переходять на українську мову, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

Принаймні про це свідчить відео однієї з місцевих мешканок, яка поділилася своїми враженнями від повітряної атаки на стратегічній об'єкт російських загарбників у центрі міста.

"Почалося… Вибухи… Вибухи… Вибухи… Вибухи в центрі міста. На Айвазовського. Ось так-от. Усе горить. Прямо поруч із нами промчали ракети. Це Севастополь", — забідкалася шокована жінка.

Росія втратить вплив на експорт українського зерна Чорним морем, – Держдеп США

Наперекір морській блокаді з боку РФ з України до Туреччини прибуло перше судно з українським зерном, яке йшло "гуманітарним коридором". Високопоставлений чиновник Держдепу США Джеймс О'Браєн прогнозує, що найближчими тижнями вплив Росії на експорт українського зерна Чорним морем, швидше за все, зменшиться.

Як пише Reuters, голова Управління координації санкцій Державного департаменту впевнений, що "протягом наступних кількох тижнів зміняться фактори, які змусили Росію вірити, що вона виграє від виходу" з зернової угоди, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

"Кілька факторів матимуть вплив на їхні розрахунки. Один із них полягає в тому, що їхній вплив зменшиться. Зараз кілька кораблів вже вийшли з України, деякі залишилися в територіальних водах", — сказав О'Браєн. 

Крім цього, ціноутворення і зростання витрат можуть змусити РФ переглянути свою позицію щодо виходу з угоди, каже чиновник. 

Кабмін відклав запуск реєстру олігархів до завершення війни 

Кабінет міністрів переніс строки створення та наповнення реєстру олігархів України. Списки почнуть складати не раніше, ніж через три місяці після скасування воєнного стану.

Про це свідчить розпорядження уряду № 827-р від 19 вересня, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

Таким чином Кабмін переніс запуск Реєстру осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів), з квітня 2022 року на «через три місяці з дня припинення/скасування воєнного стану».

У розпорядженні пояснюється, що таке рішення було прийняте з урахуванням висновку Венеційської комісії до так званого закону про олігархів.

У червні стало відомо, що Венеційська комісія рекомендувала Україні відкласти імплементацію закону про олігархів. Міністр юстиції України Денис Малюська заявив, що він буде поставлений «на паузу».

13-річний американець зібрав на допомогу для України понад 200 тисяч доларів і отримав "Золоте серце" від України. ФОТО 

13-річний американець Раян Хіршхорн завдяки своїй ініціативі та роботі зібрав понад 200 тисяч доларів, які спрямував на допомогу Україні.

Про це написав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, інформує UAINFO.org.

Раян створив проєкт "Серця для України", в рамках якого він створює металеві скульптури у вигляді жовто-блакитних сердець. Гроші з їхнього продажу, а це вже понад 200 тисяч доларів, американець віддав на підтримку Україні. Зокрема на ці кошти закупили медичне обладнання.

"Вчора у Вашингтоні Президент нагородив Раяна "Золотим серцем" на знак вдячності українського народу за його велике серце. Президент відзначив, що у своєму віці хлопець міг проводити час за PlayStation, але обрав захист свободи", — написав Кулеба. 

Міністр закордонних справ подякував усім дітям з США та світу за допомогу Україні та зазначив, що особисто подякував Раяну. Кулеба сказав хлопцю, що той може пишатися собою та побажав йому мати час як на великі справи, так і на PlayStation.

Ердогану не сподобалися "кольори ЛГБТ" в залі ООН. Насправді вони позначають "Цілі сталого розвитку"

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган поскаржився, що йому незручно через "кольори ЛГБТ" на Генасамблеї ООН. Насправді ж вони позначають Цілі сталого розвитку.

Про це повідомляє Reuters, посилаючись на турецькі ЗМІ, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua

Ердоган заявив, що питання кольорів одне з тих, які його найбільше турбують, і хотів би обговорити його з генсеком ООН Антоніу Гутеррішем. 

«Ви бачите ЛГБТ-кольори на сходах та в інших місцях. Скільки зараз ЛГБТ у світі? Скільки б прав вони не мали на цих сходах, ті, хто проти ЛГБТ, мають стільки ж прав», — сказав президент Туреччини. 

Деякі дипломати ООН припустили, що він міг переплутати 17 кольорів, що позначають Цілі сталого розвитку й прикрашають різні частини штаб-квартири організації на саміті, зокрема й сходи, з веселковим прапором ЛГБТ-спільноти.

Хоча Гутерріш є активним прихильником прав ЛГБТ+ і висловлювався про дискримінацію, у штаб-квартирі ООН немає кольорів прапору спільноти. 

Ексагент КДБ зауважив цікаві деталі у відео з Кадировим у лікарні

На телеграм-каналі Рамзана Кадирова опублікували відео з Центральної клінічної лікарні в Москві. Чеченський узурпатор нібито відвідував там дядька, а не лікувався сам.

"Я цьому відео вірю тільки наполовину. На ньому видно, що Кадиров живий, але не сказали 20 вересня якого року", – зазначив Жирнов.

До слова, на записі глава Чечні сидить на стільчику. Можливо, йому настільки важко, що він уже навіть не може стояти, а за кадром лишились візок і катетер. 

Про постановність відео може також свідчити те, що "кваліфікований" лікар неправильно надягнув ковідну маску.

"Найважливіше інше. А чи не тому дядько перебуває в Центральній клінічній лікарні, що в нього щойно вирізали нирку, яку повинні пересадити його племіннику – Кадирову, у якого, кажуть, проблеми з нирками", – припустив Жирнов.

Російська делегація на чолі з Лавровим привезла холеру з Індії – ЗМІ 

Член делегації Міністерства закордонних справ Росії, яку очолював Сергій Лавров, заразився холерою під час саміту G20 в Індії. Повертаючись до РФ він перебував на одному літаку з журналістами пулу російського МЗС та, ймовірно, контактував з очільником російського зовнішньополітичного відомства.

Про це повідомив російський Telegram-канал Baza, передає ТСН, інформує UAINFO.org.

Російські дипломати повернулися до Росії 11 вересня літаками Іл-96. У всіх пасажирів взяли аналізи, а вже через два дні з'ясувалося, що один із членів делегації підхопив на саміті у Нью-Делі холеру.

За інформацією Baza, чоловіка госпіталізували до інфекційної лікарні, а всіх пасажирів, що летіли разом з ним, відправили на карантин. 17 вересня частину журналістів теж відправили до лікарні, при цьому їх госпіталізація була схожа на примусову. 

"Попри те, що аналізи показали відсутність зараження, їх тримають на "суворому" режимі. Їм заборонено виходити на прогулянки та бачитися з рідними", – йдеться у повідомленні.

Baza поцікавилася у МЗС РФ, чи міг контактувати Лавров із хворим на холеру, однак у відомстві рекомендували звертатися до медзакладів та уповноважених органів влади.

Син зірки "Червоної шапочки" Яни Поплавської повернувся з України "іншою людиною": він озлобився на росіян 

Після того, як російська акторка та зірка однойменного радянського фільму "Червона шапочка" Яна Поплавська провела свого сина Клима вбивати українців, вона очікувала підтримки і хвалебних од. Але натомість мама та її син-вєнкор зіткнулися з байдужістю та озлобилися на росіян.

В новому інтервʼю Поплавська поділилася, що її кровинка повернувся з фронта "іншою людиною" і був здивований, чому в тилу ніхто не величає його. Більше того, москвичі поводяться так, ніби війни не існує, інформує UAINFO.org з посиланням нf OBOZREVATEL.

"Він дуже змінився. Війна дуже міняє людей... Змінилася його реакція на те, що відбувається тут, на ситі міста, на набиті ресторани", – видала путіністка.

Вона поскаржилася, що росіяни не цінують роботу її синочка і вважають воєнкорів небоєздатним тягарем для окупантів. Сама ж Поплавська виправдала Клима, запевнивши, що він також сидить в окопах і може постраждати чи ганебно загинути.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини