MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 18 жовтня 2023

94 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 18 жовтня. 

Окупанти штурмують у районі Куп'янська, а ЗСУ просунулися на двох ділянках, – Генштаб (uainfo.org)

Українські військові мають частковий успіх на двох ділянках фронту. Водночас окупанти продовжують активні штурми на Куп'янському напрямку.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на речника Генерального штабу Збройних Сил України Андрія Ковальова під час телемарафону, інформує UAINFO.org.  

Ковальов наголосив, що ЗСУ продовжують наступальні дії на Бахмутському напрямку та наступальну операцію на Мелітопольському напрямку.    

Окупанти не покидають спроб оточити Авдіївку. За добу наші воїни відбили 5 атак противника. При цьому на Мар'їнському та Шахтарському напрямках захисники відбили понад 20 ворожих атак. 

Активні бої тривають у Харківській області. Ковальов додав, що на Куп'янському напрямку українські військові за добу відбили понад 15 атак російських загарбників. 

За словами речника Генштабу, Сили оборони продовжують тиснути на ворога південніше Бахмута, завдають втрат ворога, закріплюються на рубежах. Своєю чергою окупанти намагалися відновити втрачені позиції біля Кліщіївки.

Як сказав Ковальов, українські бійці мають частковий успіх на Мелітопольському напрямку, а саме у районі південніше Роботиного Запорізької області.

Політична та військова цілі. Експерти пояснили, навіщо РФ потрібна Авдіївка 

У російських окупантів є дві цілі захоплення Авдіївки у Донецькій області – політична та військова.

Про це йдеться у матеріалі РБК-Україна "Штурм Авдіївки та оточення Бахмута. Що відбувається на фронті і де чекати на прорив ЗСУ", інформує UAINFO.org.

І одна з цілей росіян, безперечно, військова. Адже Авдіївка - це одне з найближчих до Донецька міст і перебуває під контролем ЗСУ, що створює труднощі для російських окупантів. 

По суті, вся Донецька область - це агломерація, в якій одне місто "перетікає" в інше. Біля Авдіївки знаходиться Ясинувата, де розташований потужний залізничний вузол. За 5 кілометрів від міста також є Донецький аеропорт, а трохи далі - окупована Горлівка.

За словами військового експерта Павла Нарожного, таким чином, перебуваючи в Авдіївці, українські військові зможуть тримати під вогневим контролем одразу кілька стратегічно важливих для росіян пунктів та логістичних вузлів.

Компанії Герег вісім років платили ексдиректору "Епіцентрів" на Донбасі, який співпрацював з окупантами – Схеми 

Компанії народного депутата Олександра Гереги та його дружини Галини Гереги "Епіцентр" і "Нова лінія" з 2014 року до кінця липня 2022 року платили зарплату ексдиректору "Епіцентру" в Макіївці, який продовжив вести "бізнес" в окупації і керував створеною замість "Епіцентрів" мережею "Галактика".

Про це йдеться в розслідуванні програми Схеми, опублікованому у вівторок, 17 жовтня, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

За інформацією розслідувачів, після 2014 року Геннадій Гальчук регулярно приїжджав на підконтрольну Україні територію та фінансував партію Герег. Водночас Галактики, якими керував Гальчук, співпрацювали з терористичним угрупованням «ДНР», а у 2023 році його оголосили «депутатом» від кремлівської партії Единая Россия після фейкових «виборів» на окупованих територіях у Донецькій області. Ватажок «ДНР» Денис Пушилін включив Гальчука до так званого інвестиційного комітету.

У ТЦ Галактика відзначали свята країни-агресора і вітали з «днем республіки», дарували машини керівництву так званого «МНС» угруповання і після початку повномасштабного російського вторгнення постачали товари для тюремних адміністрацій, рятувальників і спецслужб бойовиків «ДНР», сказано в розслідуванні.

Схеми отримали від джерел у податкових органах зарплатні відомості, судячи з яких, Нова лінія та Епіцентр до липня 2022 року продовжували нараховувати Гальчуку зарплату. Від Нової лінії з липня 2015 року до кінця вересня 2016 року він отримав 85 790 грн, від Епіцентру з вересня 2013-го до кінця липня 2022 року — 1 321 968 грн.

"Подвійні стандарити": чому Зеленський позбавив Богуслаєва звання героя, а Бойка – ні

Після відновлення незалежності України президенти, свідомо чи ні, інерційно рухалися за радянською традицією – присвоювали державні нагороди і навіть найвище звання Героя України досить сумнівним особам.

Часто це були "червоні директори", які стали монополістами у певній галузі економіки або після розпаду радянського союзу продовжували очолювати критично важливі підприємства держави. Однак світоглядно й політично ці люди мали послідовну багаторічну антиукраїнську позицію, ностальгували за радянським союзом або ж мріяли про новий "рускій мір" та пропагували імперську політику москви, пише для Української правди парламентський аналітик Руху ЧЕСНО Олександр Саліженко,інформує UAINFO.org.

Один із найяскравіших прикладів – ексголова "Мотор Січі", нардеп багатьох скликань, регіонал В’ячеслав Богуслаєв, якому наразі інкримінують співпрацю з державою-агресором та колабораціонізм. 

Тривог побільшає? Чого чекати українцям після заяви Путіна щодо МіГ над Чорним морем 

Якщо Росія "перетягне" винищувачі МіГ-31 з "Кинджалами" для патрулювання повітряного простору над Чорним морем, в Україні збільшиться кількість загроз, а відповідно, і тривог.

Таку думку в коментарі РБК-Україна висловив військовий експерт, полковник Владислав Селезньов, інформує UAINFO.org.

"Як працює система оповіщення? Тільки-но в небо здіймається МіГ як носій "Кинджалу", повітряна тривога починає лунати по всій території України. Звісно, що буде більше, але вони так само відбуваються, тільки-но ворог здіймає свої літаки з Курської або Брянської областей", - пояснив він.

Але, як каже експерт, якщо ці літаки будуть дислокувати в Криму, це може бути чудовою історією задіяння українськими силами наших дронів, ракет для поцілення по цих літаках, бо до Криму ми можемо дістати, а використання ATACMS з касетною складовою може свідчити про те, що і до МіГів ми теж можемо дістатися і відповідно перетворити їх на купу металобрухту.

СБУ арештувала активи експрезидента Мотор Січі Богуслаєва та його поплічника на 12 млрд грн. Справу про роботу на РФ передано до суду 

Служба безпеки України арештувала активи експрезидента підприємства Мотор Січ Вʼячеслава Богуслаєва та начальника департаменту зовнішньоекономічної діяльності Олега Дзюби.

Їх підозрюють в роботі на агресора, справу передали до суду, повідомила СБУ у Telegram, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

Накладено арешт на майно на суму понад 12 млрд гривень. Йдеться про кошти, нерухомість, корпоративні права обох посадовців, а також їхнє майно, яке вони оформили на своїх родичів за кордоном.

Богуслаєв та Дзюба були затримані СБУ ще у жовтні 2022 року.

За даними слідства, вони налагодили канали незаконного постачання оптових партій українських авіадвигунів та запчастин до РФ.

Як стверджує СБУ, посадовці були у змові з представниками російської корпорації Ростех, яка є одним із головних виробників озброєнь для армії РФ.

Також СБУ встановила, що у квітні 2022 року ексочільник Мотор Січі навмисно заблокував поставку гелікоптера для потреб української розвідки.

Для цього ексочільник підприємства дав вказівку своїм підлеглим розібрати повітряне судно на деталі та приховати експлуатаційну документацію до нього.

СБУ атакувала військовий табір біля аеродрому "Халіно" у Курській області, – джерела 

Служба безпеки України атакувала військовий табір окупантів біля аеродрому "Халіно" у Курській області. Зафіксовано щонайменше 18 влучань дронів.

Про це РБК-Україна повідомили джерела в СБУ, інформує UAINFO.org.

Як зазначають джерела, Служба безпеки вночі 18 жовтня атакувала польовий табір росіян біля села Постоялі двори. Там, неподалік від військового аеродрому "Халіно", розміщувались до 3 тисяч російських військових та близько 80 одиниць військової техніки.

В СБУ наголошують, що точна кількість ворожих втрат уточнюється. Але ураження були потужними, оскільки зафіксовано щонайменше 18 влучань дронів по табору.

"Всю ніч росіяни з навколишніх сіл обговорювали у соцмережах звуки вибухів. Хоча дуже дивно, як вони їх могли чути, адже російська влада відрапортувала, що ППО "збила всі безпілотники" і "потєрь нєт"", - зазначають джерела.

Путін зробив цинічну заяву про переговори з Україною та запросив Байдена на чаювання з млинцями 

Президент Росії Володимир Путін знову зробив низку цинічних заяв про війну проти України та про мирні переговори, яких, судячи з постійних згадок, дуже хочуть у Москві. Російський диктатор поблажливо похвалив представників Заходу за бажання припинити війну дипломатичним шляхом і порадив Києву відмовитися від раніше прийнятого рішення не вести переговори з представниками путінського режиму.

Також Путін передав "послання" президенту США Джо Байдену, який раніше констатував, що у стратегічному плані Росія вже програла війну з Україною, і кілька разів повторив, що Вашингтон має забрати ракети ATACMS та інше озброєння. Заяви диктатора, які він зробив під час візиту до Китаю, тиражують російські пропагандисти, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

Судячи з виступу Путіна в Китаї, Росія все більше потребує переговорів. Однак це своє бажання диктатор приписує Україні та її західним партнерам.

Зокрема, судячи з риторики президента РФ, він ображений відмовою Києва вести переговори з ним та його диктаторським режимом.

"Якщо українська сторона хоче реально переговорного процесу, то треба робити це не якимись театральними жестами. А треба перше що зробити – скасувати декрет президента України, який забороняє вести переговори. Ми чуємо зараз, що вони начебто готові до якихось переговорів", – заявив Путін.

Гучне муркотіння кішки побило світовий рекорд. ВІДЕО 

14-річна кішка британської сім'ї потрапила до Книги рекордів Гіннеса, коли її гучне муркотіння було виміряно на рівні 54,59 децибела.

Про це йдеться на офіційному сайті, передає ТСН, інформує UAINFO.org.

Звуки Белли, улюблениці Ніколь Спінк з Гантінгдона, Кембріджшир, були виміряні суддею, яка працює з інженером-акустиком.

"Вона муркотить весь день! Якщо поруч є їжа або вона обіймається, вона завжди мурчить", - розповіла Спінк. "А ще, коли вона дивиться телевізор, вона любить робити це голосніше. Мій покійний чоловік завжди стогнав через те, що звук її муркотіння блокував звук телевізора вечорами".

Раніше Книга рекордів Гіннеса встановила позначку 50 децибелів, і Белла легко перевершила її.

Її муркотіння в 54,59 децибела було достатньо, щоб встановити рекорд для живої кішки, але найгучніше муркітання домашньої кішки за всю історію було зафіксовано на рівні 67,8 децибела. Його видав 2011 року кіт за окликом Смокі, який належав Люсінді Рут Адамс у Нортгемптоні, Англія. Через п'ять років рекорд був побитий Мерліном, що належав Трейсі Вествуд в Девоні, Англія.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини