MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 24 жовтня 2023

95 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 24 жовтня. 

ЗСУ сподіваються прорвати лінію у напрямку Олешок: карти ISW

ЗСУ просунулися через залізницю на північний схід від Кліщіївки, і продовжували наступальні дії на південь від Бахмуту. Українські атаки змусили російські війська залишити деякі позиції поблизу Новодонецького.

Росія здійснює передислокацію одного із підрозділів із західного Запорізького напрямку до Херсонської області, вказуючи на те, що російське командування розглядає дії України на східному березі як суттєву загрозу.

Українські війська сподіваються прорвати лінію Підстепове-Піщанівка у напрямку Олешок.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Інститут вивчення війни (ISW), інформує UAINFO.org.

Операція №1 – Луганська область

За словами інституту, російські війська провели наступ під Куп'янськом 23 жовтня і домоглися обмеженого підтвердженого поступу. Російські війська трохи просунулися на південний схід від Іванівки.

Російські джерела стверджували, що українські війська 23 жовтня безуспішно атакували поблизу Куп'янська. Міністерство оборони Росії заявило, що російські війська відбили українські атаки в районі Синьківки та Іванівки.

Генштаб повідомив, що українські сили відбили російські атаки в районі Синьківки та Іванівки. Український військовий оглядач Костянтин Машовець заявив, що підрозділи російської армії атакували в районі Іванівки та Кислівки, а також безуспішно атакували поблизу Синьківки. Українські військові відбили російські атаки в районі Надії та в районі Серебрянського лісництва.

Жданов назвав відповідні цілі для американських ракет ATACMS 

Військовий експерт Олег Жданов назвав відповідні цілі для американських ракет ATACMS з касетною бойовою частиною.

На його думку, бити такими ракетами по деяких позиціях російських військ недоцільно, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

"Навіть якщо касета осколково-фугасна, там 980 субелементів, практично 980 гранат... ефективність мінімальна. Якщо піхота вкрита, то касетний боєприпас, навіть артилерійський, не матиме такого великого ефекту", – зазначив він.

Як уточнив Жданов, ATACMS з касетною бойовою частиною для ударів по відкрито розташованій піхоті і техніці – ідеальна, по прихованій - неефективна. 

При цьому експерт погодився з тим, що хорошою метою для такого виду зброї є ворожий аеродром, як і "війська у районі зосередження":

"Коли вони у лісі стоять купою, техніка розставлена, люди десь там сидять – це для касетного боєприпасу сама що ні на є відповідна мета".

У Держдепі США відповіли, чи справді Ізраїль отримає озброєння, яке було попередньо заплановане для України 

У Державному департаменті США прокоментували повідомлення ЗМІ про те, що частину зброї, яку планували надати Україні, продадуть Ізраїлю, відповівши, що потреби двох країн рідко збігаються.

Про це заявив речник Держдепу Метью Міллер під час брифінгу, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

"Дуже мало збігів між тим, що просив Ізраїль і що йому потрібно, і тим, що просила Україна, і що потрібно їй", — сказав він.

Проте речник додав, що не може спростувати чи підтвердити такі припущення ЗМІ щодо окремих систем озброєння, поки США не оголосять, що саме нададуть Ізраїлю та Україні в майбутньому.

Міллер пообіцяв, що США «в міру збігу» працюватимуть, щоб переконатися у можливості постачати обом країнам те, що їм потрібно для захисту, проте для цього потрібно, щоб Конгрес схвалив додатковий запит на фінансування.

Раніше агенція Axios повідомляла, що Пентагон планує відправити Ізраїлю «десятки тисяч» 155-мм артилерійських снарядів, які були відкладені для України з американських запасів.

Маск знову оскандалився заявою про війну в Україні 

Американський мільярдер та бізнесмен Ілон Маск знову втрапив у скандал через свої висловлювання щодо війни Росії проти України. Цього разу бізнесмен закликав до "припинення вогню" і назвав війну в Україні – "безнадійною ситуацією".

Про це він сказав під час виступу на онлайн панелі на своїй платформі під назвою X (Twitter), інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН.

"Нам потрібно знайти мир в Україні, і я думаю, що нам потрібно відновити нормальні відносини з Росією", — сказав Маск.

Крім того, він заявив, що США буквально "вступають до Третьої світової війни". 

"Я думаю, ми рухаємося до Третьої світової війни", - сказав Маск.

"Готується до наступу перед виборами": російська опозиціонерка про плани Путіна

Російському диктатору Володимиру Путіну потрібно буде показати якісь успіхи перед президентськими виборами. Тому будь-яке незначне просування окупантів транслюватимуть як перемогу.

Таку думку висловила в інтерв'ю OBOZ.UA російська опозиціонерка Ольга Курносова, інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН.

За її словами, оскільки всі засоби масової інформації у РФ перебувають під повним контролем Путіна, то по-суті перехід будь-якої "хатини лісника під контроль збройних сил Росії можна буде подати як перемогу".

"Будь-яке маленьке селище – все що завгодно", - сказала вона.

Також вона нагадала, що напередодні буде ще й річниця повномасштабного вторгнення.

"Тому в будь-якому випадку вони щось готуватимуть. Не знаю, що в них вийде, але якийсь зимовий наступ вони точно планують", - спрогнозувала Курносова. 

Чи витримає випробування "Залізний купол" Ізраїлю: журналісти вказали на ризики

Нинішня війна з палестинськими бойовиками ХАМАС, можливо, стане найважчим випробуванням для ізраїльської системи протиракетної оборони (ПРО) "Залізний купол". За даними військових Ізраїлю, всього за два тижні терористи випустили 7000 ракет.

За словами ізраїльських чиновників, велика частина ракет була перехоплена, але деяким вдалося пройти ПРО і вбити, щонайменше, 11 осіб, пише Associated Press, передає УНІАН, інформує UAINFO.org.

"Залізний купол" - що відомо

За даними з відкритих джерел, "Залізний купол" - це тактична система ПРО, призначена для захисту від некерованих тактичних ракет з дальністю польоту від 50 до 200 кілометрів.

Система була розроблена ізраїльською компанією Rafael, а виробляється спільно з Raytheon - американським оборонним гігантом.

Відомо, що перша батарея "Залізного купола" встала на бойове чергування в березні 2011 року. Кожна батарея має три або чотири пускові установки, 20 ракет і радар. А кожна ракета коштує від 40 до 50 тисяч доларів.

Вчені виявили енергетичні леза, які здатні розрубувати зірки навпіл

Випромінювання магнетару, підсилене його власним потужним магнітним полем, здатне прорватися крізь його ядро та буквально розірвати таку зірку навпіл.

Про це йдеться у дослідження вчених з Університету Нью-Йорку, яке опубліковане на сайті препринтів arXiv. Як пише Futurism, відкриття було зроблено, коли автори роботи намагалися зрозуміти походження сплесків гамма-випромінювання, джерелом яких можуть бути чорні діри та магнетари (нейтронні зірки із потужним магнітним полем), передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

Коли у масивних зірок закінчується паливо, з ними відбуваються найдивніші метаморфози. Завершення ядерних реакцій в серці зорі призводить до колапсу, внаслідок якого утворюється наднова. Згодом, в результаті процесу, який вчені все ще не до кінця розуміють, рештки ядра можуть перетворитися на чорну діру або на дуже щільну нейтронну зорю.

Досліджуючі ці процеси, вчені виявили досить дивне явище, яке може бути результатом колапсу ядра масивної зірки: потужні сили всередині певного типу нейтронної зірки можуть вирватися назовні і розрізати космічний об'єкт, як лезо, випромінюючи інтенсивні сплески радіації.

Під час своїй роботи дослідники створили симуляції сил всередині магнетара. Така зоря має магнітні поля, що значно сильніші, ніж у звичайної нейтронної зірки, а також неймовірно сильніші, ніж слабкі магнітні поля, такі як магнітне поле нашої Землі.

"Не опускайте очі!" Дмитро Дікусар емоційно звернувся до українців у тилу, вперше за тривалий час з’явившись у соцмережі

Відомий хореограф Дмитро Дікусар, який з початку вторгнення РФ захищає Україну, сьогодні святкує свій день народження – йому виповнилося 38 років. Артист, який став військовим, вперше за довгий час з’явився в соцмережах.

У свій день народження Дмитро поділився емоційними думками про два різні світи – військових та українців і тилу. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook, передає ОBOZ.UAінформує UAINFO.org.

"Я бачив два різні світи. Вони ніби поряд, але між ними "прірва". Коли ви бачите військових, не опускайте очі! Привітайтесь, або посміхніться. Нікому, не треба, щоб ви емоціонували, достатньо просто поваги і продовження підтримки людей, які вас захищають!" – звернувся Дмитро до українців у тилу.

"Я давно усвідомив, що без помочі звичайних цивільних, ми би давно програли. Просто не втомлюйтесь і бережіть себе. Без вас нам кінець. Що до мене особисто, я щасливий, бо оточений прекрасними людьми, маю вашу любов і вашу довіру. Відчуваю це постійно", – додав хореограф.

Читайте також: "Якщо Полякова віддала гроші на армію, то окей:" воїн ЗСУ прокоментував гучне весілля експрокурора у Львові

Свій допис Дікусар проілюстрував світлиною у військовій формі, пожартувавши: "Фото, щоб не забували, як я виглядаю".

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини