MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 27 жовтня 2023

380 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 27 жовтня. 

ЗСУ просунулися на лівому березі Херсонської області: карти боїв ISW

ЗСУ продовжують ведення наступальний дій на кількох напрямках. Українські сили змогли просунутися на лівому березі Херсонської області. Росіяни скаржаться, що українські війська продовжують перекидати підкріплення в цей район.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Інститут вивчення війни (ISW), інформує UAINFO.org.

Ситуація в Харківській та Луганській областях

Геолокаційні кадри, опубліковані 26 жовтня, показують, що російські війська нібито незначно просувалися на південний захід від Лиману Першого (11 км на північний схід від Куп’янська).

Генштаб ЗСУ повідомив, що українські війська відбили російські штурми поблизу Синьківки, Петропавлівки , Іванівки, Надії та Макіївки.

26 жовтня речник командування Сухопутних військ України підполковник Володимир Фітьо заявив, що чисельність російського угруповання сил на Куп’янському та Лиманському напрямках залишається незмінною – приблизно 100 тисяч осіб, оскільки РФ направила додаткові резерви.

Міноборони Росії стверджувало, що частини російського Західного угруповання військ нібито відбили шість українських штурмів біля Синьківки та Сергіївки.

Російський "воєнкор" заявив, що українські війська проводять контратаки на захід від Сватового, щоб стабілізувати лінію фронту в цьому районі.

США не допустять перемоги Росії, це може підштовхнути Китай до війни з Тайванем, – Джонсон

США не допустять перемоги Росії у війні проти України, адже це може підштовхнути Китай до початку збройної агресії проти Тайваню.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на спікера Палати представників США Майка Джонсона, якого цитує АР, інформує UAINFO.org.

Джонсон заявив, що США не покинуть Україну. Він впевнений, що перемога Росії в Україні підбадьорить не лише саму країну-агресора, але й Китай щодо Тайваню. 

"Ми не можемо дозволити Путіну перемогти в Україні, тому що я не вірю, що на цьому все зупиниться", - сказав спікер.

Однак він додав, що допомога Україні вимагатиме більшої підзвітності щодо вже витрачених грошей.

РФ хоче досягти в Україні хоча б мінімального успіху для іміджу Путіна, – Генштаб Естонії

Російські окупанти зараз намагаються перехопити ініціативу та досягти хоч якогось успіху в Україні. Це потрібно для того, щоб створити успішний імідж для диктатора Володимира Путіна.

Про це заявив начальник оперативного управління Генерального штабу Естонії Тармо Кундла, повідомляє РБК-Україна з посиланням на ERR, інформує UAINFO.org.

Він розповів, що російські солдати продовжили інтенсивні атаки на напрямках Авдіївка-Мар'їнка та Куп'янськ-Лиман. Нині їхнім основним завданням, ймовірно, є "оформлення хоч якогось успіху, який можна представити громадськості як перемогу".

Кундла уточнив, що зараз росіяни мають дві цілі.

"По-перше, створення успішного військового іміджу важливе для Путіна у зв'язку з майбутніми президентськими виборами наступного року. Це необхідно також міністру оборони Шойгу, щоб зміцнити своє становище в міністерстві. загальмувати український контрнаступ", - заявив начальник оперативного управління Генерального штабу.

На його думку, Україна продовжить рейди на у Херсонській області, "як і в попередні тижні". Таким чином наші військові хочуть зв'язати в регіоні угруповання російських солдатів.

"Окремі уривки інформації говорять про те, що Росія перекинула туди додаткові підрозділи, тож, ймовірно, все розвивається за планом України", - додав він.

Путін помер? Хто стоїть за вкидом та чому смерть диктатора не закінчить війну з РФ 

Напередодні Telegram-пабліки вибухнули "новиною" про нібито смерть Володимира Путіна. Фейк виявився настільки притягнутим за вуха, що в Кремлі його ніяк не коментували, та й російський диктатор сьогодні на засіданні Ради безпеки з'явився цілком живим.

Про те, хто качає конспірологічну тему, з якою метою та чи варто сподіватися на швидку перемогу у війні після реальної смерті Путіна, пише РБК-Україна, інформує UAINFO.org.

Вчора "помер", сьогодні провів Радбез

Повідомлення про нібито смерть Путіна з'явилося в анонімному Telegram-каналі "Генерал СВР". Є інформація, що зливи з кремлівських кулуарів публікує колишній високопоставлений офіцер Служби зовнішньої розвідки Росії, проте вона нічим не підтверджена. Вчорашню новину перепостила низка українських пабліків, хоча й зі скептичними коментарями.

Суть зводилася до такого: Володимир Путін нібито помер 26 жовтня у своїй резиденції на Валдаї, лікарі о 20:42 припинили реанімацію і констатували смерть. Сьогодні канал навів деякі деталі. Увечері його стан різко погіршився, чергові медики викликали додаткову бригаду лікарів, які за 15 хвилин зафіксували смерть. Особиста охорона нібито замкнула їх за вказівкою секретаря Радбезу РФ Миколи Патрушева, станом на ранок продовжувала їх утримувати, а "президентське тіло помістили в морозильну камеру".

Якщо вірити "Генералу СВР", на крайніх публічних заходах Володимира Путіна підміняв один із двійників. І станом зараз російські еліти майже домовилися про створення коаліції на чолі з Патрушевим для збереження путінського режиму та використання дублера в образі президента.

За його ж даними, за життя Путіна боролися ще з 22 числа, коли у того нібито зупинилося серце, але медики встигли відкачати диктатора, привели до тями і помістили до спеціально обладнаної кімнати під палату інтенсивної терапії.

"Та ні, з ним все добре. Це чергова "качка". Абсолютно", - заявляв тоді прес-секретар Дмитро Пєсков, коментуючи інформацію пабліків.

В анексованому Криму скоєно напад на зрадника Царьова, він у реанімації – соцмережі

В тимчасово окупованому Криму скоєно напад на колишнього нардепа і зрадника України Олега Царьова, він у реанімації

Про це повідомив блогер і журналіст Денис Казанський у Telegram, посилаючись на колишнього українського журналіста Олександра Чаленка, який нині мешкає у РФ та працює на російську пропаганду, інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН.

"Щось серйозне трапилося вночі у будинку колабораціоніста Олега Царьова у Криму... Жодної офіційної інформації поки що немає. Значить, точно побутова справа. Напевно, якась п'яна сварка, яку намагалися приховати", - додав Казанський.

За повідомленням місцевих телеграм-каналів, до будинку Царьова під'їхали швидкі та поліцейські автомобілі. Територію оточили, на появу сторонніх реагували агресивно.

Своєю чергою колаборант Володимир Рогов повідомив, що у Царьова стріляли.

"Стан Олега дуже тяжкий. На даний момент він у реанімації. Жодної поножовщини не було. У Олега стріляли", - зазначив Рогов.

Нагадаємо, СБУ повідомила про підозру ексдепутату-зраднику Олегу Царьову та ще двом колаборантам, які намагалися "дійти до Києва" з російськими військами.

У телеграм-каналі самогоЦарьова з'явився допис начебто від адміністратора каналу, у якому підтвердили напад.

Замах на Царьова: журналіст озвучив ймовірну версію інциденту

Російська сторона одразу ж звинуватила у спробі вбивства Олега Царьова Україну. Проте є інша версія, яку в РФ, звісно, не згадуватимуть: його могли намагатися усунути російські спецслужби. 

Про це сказав журналіст Денис Казанський на своєму Youtube-каналі, інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН.

У Царьова були вороги в Кремлі

Як зауважив журналіст, останнім часом Олег Царьов:

  • жорстко критикував дії російської влади;
  • у м'якій формі підтримував ПВК "Вагнер", Пригожина та його заколот;
  • звинувачував Кремль в тому, що він не допомагав проросійським діячам, зрадивши цей рух України,
  • казав, що Володимир Путін допустив колосальну помилку;
  • акцентував, що російська армія стала посміховиськом;
  • стверджував, що РФ настільки бездарно здійснила цей напад, що в Україні навпаки зросли антиросійські настрої, і взагалі "СВО" провалилася.

"Царьов говорив про це регулярно. Очевидно, що Кремлю ця критика дуже не подобалася", – відзначив Казанський.

Соловйов погрожував колаборанту розправою

Головний російський пропагандист Соловйов називав Царьова зрадником і подвійним агентом, який спеціально вкидує антиросійські меседжі й працює на Україну.

"Не приносити в російську політику українські нотки. Не треба через губу хамити усім, кому вважає за потрібне. Випив, відійди від компютера, як раніше говорили. Не пиши. Треба спокійніше трішки бути", – порадив Царьову кремлівський посіпака.

Також Соловйов відверто погрожував Царьову розправою. Він порадив колаборанту "не грати з в ігри з російськими силовими структурами, тому що можна перетворитися у потерть".

Коломойському продовжили запобіжний захід 

Шевченківський районний суд продовжив запобіжний захід для олігарха Ігоря Коломойського. Він залишиться у СІЗО ще на два місяці.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на трансляцію засідання суду, інформує UAINFO.org.

Сьогодні Шевченківський районний суд у місті Києві розглядав клопотання про продовження терміну утримання під вартою для бізнесмена Ігоря Коломойського.

Зазначимо, що сторона обвинувачення наполягала на подовженні тримання бізнесмена під вартою строком на два місяці.

"Суд постановив: продовжити строк тримання під вартою підозрюваного Коломойського Ігоря Валерійовича в межах досудового розслідування до 2 грудня 2023 року", - оголосила суддя Олена Мєлєшак.

Обшуки в будівлях ТЕЦ Києва: у ДБР розповіли, що і в якій справі шукають 

Працівники ДБР проводять 27 жовтня обшуки в адмінбудівлях київських теплоелектроцентралей за фактом розкрадання грошей під час ремонту зруйнованого обстрілами енергообладнання.

Про це повідомили у пресслужбі Держбюро розслідувань інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН.

В ДБР уточнили, що обшуки відбуваються в межах розслідування кримінального провадження за фактом зловживання службовими повноваженнями працівниками комунальних підприємств під час ремонту обладнання ТЕЦ.

Йдеться про досудове розслідування за статтями про зловживання владою та службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки.

Зокрема, правоохоронці перевіряють інформацію про виведення виділених на ремонт грошей на рахунки підприємства з ознаками фіктивності, аби в подальшому перевести ці кошти в готівку та привласнити.

Перевіряється й інформація про те, що самі роботи, відповідно до укладених 2022 року договорів, фактично не виконувались.

В ДБР запевнили, що проводять слідчі дії з суворим дотриманням рекомендацій служб, які забезпечують безпеку стратегічних об’єктів.

В Україні хочуть дозволити всім чоловікам виїжджати за кордон: що пропонують депутати та які можуть бути наслідки

Чоловіки призовного віку (18-60 років) не можуть виїжджати з України вже понад півтора року. Обмеження на виїзд за кордон встановили з початком повномасштабної війни й досі його не скасували. Про його доречність та негативні наслідки сперечаються в суспільстві. А кількість ухилянтів, які однаково виїжджають незаконно, зростає.

Народні депутати пропонують дозволити перетинати кордон усім, але за однієї умови. Хочеш поїхати – плати. Такий законопроєкт зареєстрували у Верховній Раді. Сайт ТСН.ua розібрався, що хочуть змінити в законі та які це може мати наслідки. Навіщо владі потрібне обмеження перетину кордону та як покарати тих, хто поїхав незаконно. Які ще можуть бути механізми виїзду та скільки людей втече, якщо відкрити кордон, інформує UAINFO.org.

Хочеш поїхати за кордон – плати

Автором законопроєкту №8029 є народний депутат від фракції “Слуга народу” Георгій Мазурашу. У документі пропонується внести зміни до правил перетину кордону під час воєнного стану. А саме надати право виїзду всім військовозобов’язаним чоловікам віком від 18 до 60 років, за наявності одного з таких документів:

  • рішення органу державної влади про офіційне відрядження за кордон, зокрема для перевезення гуманітарних вантажів;
  • документів, що засвідчують факт навчання чи вступу на навчання у зарубіжному навчальному закладі;
  • письмове погодження на виїзд за кордон від Територіального центру комплектування та соціальної підтримки;
  • документів, які підтверджують наявність відкритого рахунку в одному з державних банків України з гарантійним внеском у розмірі не менше п’яти прожиткових мінімумів для працездатних осіб, кошти з якого громадянин не може використовувати за межами України. А також документу про передачу відповідному банку нотаріально засвідченої заяви про добровільний обов’язок поповнювати рахунок із гарантійним внеском, який дорівнює мінімум розміру податків з мінімальної заробітної плати за весь період перебування за кордоном під час дії воєнного стану та дозвіл відраховувати з такого рахунку грошових коштів на спеціальний рахунок Збройних сил України.

“Тобто при виїзді за кордон чоловіки мають відкрити рахунок у державному банку з мінімальним внеском 12 945 грн та поповнювати його кожного місяця під час перебування за кордоном на близько 2 800 грн, з наданням банку дозволу перераховувати ці внески на спецрахунок ЗСУ”, – пояснила в коментарі ТСН.ua адвокатка Марина Бекало.

У Китаї 1000 котів врятували від забою та продажу під виглядом шашликів зі свинини та баранини 

У китайській провінції Цзянсу поліція врятувала близько 1000 котів з вантажівки, що прямувала на бійню.

Про це пише CNN із посиланням на державні китайські ЗМІ, інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН.

Це припинило частину незаконної торгівлі, яка обманним шляхом продавала котяче м'ясо під виглядом шашликів зі свинини або баранини, а також ковбас.

Повідомляється, що до правоохоронців звернулися активісти із захисту тварин. Вперше вони помітили велику кількість дерев'яних ящиків із безліччю котів біля цвинтаря. Активісти патрулювали вулиці протягом шести днів, а коли вантажівка почала переправляти тварин на бійню, вони втрутилися та викликали поліцію. Згодом автомобіль вдалося перехопити.

Поліція і сільськогосподарська влада відтоді відправили тварин до притулку неподалік. Торговці мали отримати прибуток на суму 20 500 доларів.

Один активіст, сказав, що в рамках незаконної операції можна продати пів кілограма котячого м'яса приблизно за 4 долари, видаючи його за баранину та свинину. Після обробки кожна кішка важить близько 2 кг.

Інша активістка Хань Цзялі, яка брала участь у зупинці вантажівки, розповіла, що це не вперше і що вона вже зупиняла подібну незаконну торгівлю раніше у Гуандуні, провінції на півдні Китаю.

 Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини