MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 1 листопада 2023

118 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 1 листопада.

Єврокомісія 8 листопада схвалить старт переговорів щодо вступу України в ЄС, – Politico 

Європейська комісія через тиждень, 8 листопада, опублікує звіт про прогрес кандидатів на вступ до ЄС з рекомендацією щодо початку переговорів щодо вступу України та Молдови до блоку.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Politico, інформує UAINFO.org.

У публікації зазначається, що західні країни, включаючи Німеччину, Францію, Іспанію та Португалію, посилюють тиск на необхідність реформування Євросоюзу. Водночас лідери готуються розпочати офіційні переговори щодо вступу з України та Молдови наступного місяця.

Так, західні лідери побоюються, що без подальших кроків до реформи, але за наявності імпульсу до вступу ЄС може "роздутися" до 30 або більше країн-членів без якогось послідовного плану ефективного функціонування, пише газета.

Наразі ведеться робота щодо формулювання спільних пропозицій щодо реформи, повідомили виданню офіційні особи чотирьох держав. Двоє чиновників у Берліні розповіли, що у четвер, 2 листопада, міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок прийме колег з ЄС та країн-кандидатів для роботи над такими пропозиціями.

"Реформа ЄС настає лише за кілька днів до того, як Комісія опублікує свій звіт про прогрес України та інших країн, які прагнуть стати членами ЄС, 8 листопада", - пише Politico з посиланням на джерела.

Чи дійсно РФ накопичує ракети для масованих ударів: аналіз обстрілів за жовтень

У жовтні 2023 року російські окупанти випустили по Україні найменшу кількість крилатих ракет починаючи з травня - лише шість одиниць. Водночас жодного пуску крилатих ракет повітряного базування Х-101, Х-555 та морських "Калібрів" не було, що може свідчити про їхнє накопичування, зазначає Defense Express, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН

"У п'яти випадках - це були крилаті ракети Р-500 оперативно-тактичного ракетного комплексу "Искандер-К", у одному - невстановленого типу. Але враховуючи одиночний запуск - скоріш за все мова також йде про цю ракету. З цих шести крилатих ракет Сили оборони України знищили чотири. І за весь жовтень жодного пуску крилатих ракет повітряного базування Х-101, Х-555 та морських "Калібрів" - не було. Що прямо говорить про спробу ворога накопичити ці ракети для подальшого використання", – констатують експерти.

Водночас в Defense Express зазначають, що про значне накопичення запасів ракет не йдеться. 

"Орієнтовно, навіть враховуючи прискорення виробництва, мова йде про приблизно 100 крилатих ракет, які ворог виробив, але не використав у жовтні. … Тобто загалом, якщо мова йде про те, що ворог накопичує запаси ракет для ударів взимку, то це може стосуватися лише жовтня і лише крилатих ракет, а також можливо Х-22 та Х-47 "Кинжал", використання яких завжди носило більше епізодичний характер", – зазначають фахівці. 

Крім цього, за повідомленнями Повітряних Сил, у жовтні ворог використав шість балістичних ракет 9М723 ОТРК "Искандер-М" та 9 зенітних ракет від ЗРК С-300/400. Всі ці ракети не були збиті. 

"Щодо дронів-камікадзе типу Shahed-136, то загалом РФ використала понад 282 літако-снарядів, з яких було збито понад 228, що означає ефективність їх перехоплення на рівні близько 80,8% (Командування ПС ЗСУ не оприлюднило дані за 31 жовтня, але навряд мова йшла про значну кількість літако-снарядів). Й такі цифри говорять, що підтримувати щомісячний темп у понад 500 Shahed-ів як у вересні у РФ не вийшло. І хоча кількість у 282 літако-снарядів доволі висока, але цей показник не став навіть другим після завершення осінньо-зимової минулорічної кампанії, зокрема у квітні ворог застосував 395 Shahed-ів, з яких було збито 356, тобто 90%", – йдеться в матеріалі.

Республіканці висунули Байдену умови для продовження підтримки України 

Конгресмен-республіканець Майк Гарсіа разом з колегами надіслали листа президенту США Джо Байдену стосовно допомоги для України. Вони закликали відокремити додаткове фінансування для Ізраїлю від пакета з коштами для Києва. Також вони висунули умови для подальшої підтримки країни у боротьбі з російською агресією.

Як повідомляється у заяві, конгресмени назвали зрозумілим те, що Ізраїль та Україна мають перемогти. Однак вони занепокоєні тим, що американські платники податків "втомилися фінансувати нескінченну тупикову ситуацію в Україні без бачення перемоги", через що затримується "критично важливе" фінансування для найбільшого союзника США — Ізраїлю, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН

За словами Гарсіа, умови мають бути виконані, перш ніж "хоч один долар" буде відправлено в Україну. Зокрема, вони хочуть аби Байден та президент Володимир Зеленський надали Конгресу США "фактичну стратегію перемоги", в якій буде чітке уявлення про те, як Україна переможе і скільки часу це займе, для "розуміння кінцевої мети".

"Стратегія "ми з вами, поки не переможемо" або "ми повинні перемогти" не є стратегією перемоги", — стверджується у заяві.

Данілов про статтю Time: Правоохоронці мають сказати, що це за "аноніми" з ОП, які не вірять у перемогу України 

Після резонансної статті Time секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що правоохоронні органи повинні з’ясувати, хто саме з оточення президента Володимира Зеленського не вірить у перемогу України у повномасштабній війні.

Про це він сказав в етері УП Live, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

За словами Данілова, автор матеріалу Саймон Шустер не володіє справжньою інформацією, повʼязаною з проведеннями Ставки верховного головнокомандувача чи засідань військового кабінету, а те, що він описав, «у коридорах влади не відбувається».

«Я не розумію, звідки автор бере оці речі. У мене оця анонімність [неназваних джерел] викликає багато питань. Якщо в тебе є якась позиція, якщо ти вважаєш, що наша країна не може здобути перемогу, то ти не маєш права перебувати біля нашого президента», — наголосив секретар РНБО.

Він вважає, що відповідні органи мають дати відповідь, «що це за „аноніми“» з ОП, які оточують Зеленського, але не вірять у перемогу.

Також, на думку Данілова, журналіст користується наративами стосовно втрат України у війні й написане «не відповідає дійсності». Він наголосив: головне зробити так, «щоб такі публікації не шкодили нашій країні».

Буданова врятувало диво: стали відомі подробиці роботи спецназівців у Сєвєродонецьку

У Головному управлінні розвідки (ГУР) розповіли про те, як під час боїв за Сєвєродонецьк начальник розвідки Кирило Буданов побував на передовій.

Командир штурмової групи спецпідрозділу ГУР з позивним Саїд розповів в інтерв'ю "Нового часу" подробиці того, як штурмовики військової розвідки навесні 2022 року брали участь у боях за це місто, передає УНІАН, інформує UAINFO.org.

"Нашим завданням була контратака і ми забрали один з великих кварталів. Далі це можна було розвивати, розширюватися, але, на жаль, по іншому флангу противник продавив десь на два квартали. У нас впав фланг повністю, але все одно стояли, поки мости не підбили. Потім був уже наказ на відхід. До останнього ми обороняли Сєвєродонецьк", - розповів подробиці про ситуацію розвідник.

У статті Time про втому світу від війни і корупцію знайшли "слід Арестовича" 

У скандальній статті Time про Україну джерелом інформації для журналіста Саймона Шустера нібито міг бути колишній радник Офісу президента Олексій Арестович. Він представлений у матеріалі як анонімний співрозмовник з ОП, хоча вже давно звільнився з посади.

Таке припущення OBOZ.UA озвучили власні джерела у правоохоронних органах нашої країни. Нагадаємо: стаття в американському виданні отримала широку увагу громадськості, оскільки автор фактично критикує ситуацію в Україні, стверджує про "втому від війни", а також виставляє у негативному світлі президента Володимира Зеленського, інформує UAINFO.org.

За даними наших джерел, Арестович міг спілкуватися із Саймоном Шустером на умовах анонімності. Його думка зрештою була представлена як інформація "з Офісу президента України". 

Також, за даними нашого видання, колишній радник ОП зараз може бути закордоном. Зокрема, його нібито бачили у Варшаві (Польща) та Відні (Австрія). Чи збирається Арестович повертатися до України – відкрите питання.

Додамо: Саймон Шустер – народжений у Москві (РФ) американський журналіст, випускник Стенфордського університету. Він уже 10 років працює кореспондентом у Time, також співпрацює з Associated Press, раніше писав для Reuters і The Moscow Times. Мешкає в Нью-Йорку (США).

Екс-заступницю Черновецького судитимуть за махінації на 2 млн доларів

Колишню заступницю голови КМДА Ірену Кільчицьку обвинувачують у шахрайстві. Слідство вважає, що вона привласнила кошти від продажу кримської нерухомості в значних обсягах.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прокуратуру АР Крим і м. Севастополь, інформує UAINFO.org.

Відомо, що обвинувальний акт стосовно екс-чиновниці вже скеровано до суду. Згідно з ним головній фігурантці загрожує до восьми років позбавлення волі.

Обвинувачуваною є 55-річна Ірена Кільчицька, яка працювала разом з колишнім мером Києва Леонідом Черновецьким. Вона була при посаді в КМДА декілька років і пішла у відставку у 2010-му.

У 2021 році потерпілий, маючи майно на території тимчасово окупованого Криму, вирішив його продати, щоб уникнути незаконної "націоналізації" з боку російської влади. Сума угоди становила 1 мільйон 927 тисяч доларів США (53 471 552 гривні).

Дієтолог назвала 10 продуктів, які можуть викликати "мозковий туман"

Фахівці назвали нездорові продукти з низьким вмістом антиоксидантів і корисних жирів, які можуть посилювати запалення і підвищувати рівень цукру в крові, сприяючи затуманенню мозку.

Відчуття "нечіткості", труднощі з запам'ятовуванням і проблеми з концентрацією уваги - це те, що багато хто з нас називає "мозковим туманом", пише Eatthis, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН

Поширені причини затуманення свідомості включають переживання стресу або горя, період перименопаузи (для жінок) і виснаження. Але не всі знають, що затуманення свідомості може викликати також те, що ви їсте.

"Враховуючи, що "мозковий туман" - це термін для набору симптомів, що впливають на нейрокогніцію, важливо пам'ятати, що наука все ще вивчає це явище. При цьому фахівцям відомо, що продукти також можуть викликати запалення в мозку, що призводить до відчуття втоми, безсоння.

Дієтолог Ліз Шоу розповіла, що "ці продукти зазвичай містять мало антиоксидантів і корисних жирів, таких як омега-3, і замість цього містять багато трансжирів, доданого цукру і рафінованого крохмалю".

Вона зазначила, що для зниження ризику виникнення туману в мозку потрібна збалансована дієта. Зокрема, дієта, багата поживними речовинами та антиоксидантами, може підтримувати здоров'я мозку та когнітивні функції. Продукти з високим вмістом омега-3 жирних кислот, такі як жирна риба, насіння льону та волоські горіхи, особливо корисні для ясності розуму. Подібним чином фрукти та овочі, багаті антиоксидантами, можуть захистити мозок від окисного стресу, який в іншому випадку може сприяти помутнінню мозку. Гідратація також відіграє вирішальну роль, а недостатнє споживання води може призвести до когнітивних труднощів.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини