MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 5 грудня 2023

69 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 5 грудня. 

Зеленський звернеться до сенаторів США напередодні голосування Конгресом допомоги Україні, – ЗМІ  

Президент Володимир Зеленський звернеться до американських сенаторів у вівторок через захищену відеоконференцію. Розмова відбудеться на секретному брифінгу.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву лідера більшості в Сенаті США Чака Шумера, пише The Hill, інформує UAINFO.org.

За його словами, Зеленський має проінформувати сенаторів про стан війни в Україні та також необхідність додаткової військової допомоги. Розмова Зеленського та сенаторів відбудеться за день до того, як в Сенаті заплановано голосувати за виділення пакета 61 мільярда доларів для України.

"Адміністрація запросила президента Зеленського виступити перед сенаторами в рамках нашого завтрашнього секретного брифінгу, щоб ми могли безпосередньо від нього почути, що саме поставлено на карту в цьому голосуванні. Я прошу, щоб усі сенатори були присутні на цьому важливому брифінгу", - сказав Шумер.

Замість прориву "війна поступових здобутків". Чому контрнаступ України вийшов не таким, як очікували – WP 

The Washington Post опублікував матеріал про контрнаступ у двох частинах (тут і тут), що ґрунтується на інтерв'ю з понад 30 українськими та американськими високопосадовцями, а також з більш ніж двома десятками офіцерів і солдатів на передовій. Texty.org.ua публікують ключові фрагменти матеріалів, інформує UAINFO.org.

Ключові елементи, що вплинули на контрнаступ і початковий результат:

  • Українські, американські та британські військові провели вісім великих настільних військових ігор для розробки плану кампанії. Але Вашингтон прорахувався з тим, наскільки українські війська можуть бути трансформовані в бойові сили західного зразка за короткий період — особливо без надання Києву повітряних засобів, які є невіддільною частиною сучасних військ.
  • Американські та українські офіційні особи часом різко розходилися у поглядах на стратегію, тактику і час проведення операції. Пентагон хотів, щоб наступ розпочався в середині квітня, щоб перешкодити Росії продовжувати зміцнювати свої позиції. Українці вагалися, наполягаючи на тому, що вони не готові без додаткового озброєння і тренувань.
  • Американські військові були впевнені, що механізована фронтальна атака на російську лінію фронту можлива з тими військами та зброєю, які має Україна. Моделювання показало, що українські сили, в кращому разі, можуть досягти Азовського моря і відрізати російські війська на півдні за 60-90 днів.
  • Сполучені Штати виступали за сфокусований наступ уздовж цієї південної осі, але українське керівництво вважало, що війська мають наступати в трьох різних точках вздовж 600-мильного фронту: на південь у напрямку Мелітополя і Бердянська на Азовському морі та на схід у напрямку Бахмута, де точилися бої.
  • Американська розвідка була більш песимістично налаштована, ніж американські військові, оцінюючи шанси на успіх наступу як 50 на 50, зважаючи на потужну, багатошарову оборону, яку Росія побудувала протягом зими та весни.
  • Багато хто в Україні та на Заході недооцінив здатність Росії відновлюватися після поразок на полі бою і використовувати свої сильні сторони: живу силу, міни та готовність жертвувати людьми в таких масштабах, які мало хто з інших країн може протиставити.
  • З наближенням очікуваного початку наступу українські військові побоювалися, що зазнають катастрофічних втрат, тоді як американські офіційні особи вважали, що без рішучого штурму втрати будуть більшими.

Держдеп США: Наша мета – перемога України, ми й надалі допомагатимемо

Сполучені Штати Америки й надалі допомагатимуть Україні, адже їхня мета - достатня підтримка нашої країни для перемоги у війні з російською агресією.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів офіційний представник Держдепартаменту США Деніел Сайзек, інформує UAINFO.org.

Відповідаючи на питання, чи готові США весь цей час давати Україні ресурси, яких буде достатньо для перемоги над Росією, а не лише її стримування, Сайзек сказав, що "адміністрація президента Джо Байдена обговорює це питання постійно із партнерами у Європі".  

"Бо мета США, щоб підтримки від нас та європейських партнерів було б достатньо, щоб Україна перемогла. А що означає перемогти? Наша позиція дуже зрозуміла: Україна має повернути собі свою територію. І США вважають, що Україна має вирішувати, як вести свою самооборону і як вести будь-які можливі переговори з Росією, коли Україна вважатиме, що настав правильний час", - зазначив представник Держдепу.

Він додав, що контрнаступ ЗСУ проходить досить важко, але українські військові дуже мужньо обороняються.

"Тому ми розуміємо, що жодне просте рішення, врегулювання не означатиме, що лінія фронту залишиться там, де вона знаходиться сьогодні. США не думають, що це те, що має бути. І тому уряд США працює щодня і намагається якнайбільше підтримувати Україну самому, і з партнерством з боку європейців", - наголосив Сайзек.

"Україна чекати не буде": в ГУР натякнули, що завдадуть удару по Кримському мосту до того, як росіяни усунуть наслідки шторму 

Після потужного шторму, який зруйнував захисні споруди окупантів біля Кримського мосту, ворог намагається усунути основні наслідки ударів стихії. Проте Україна не збирається чекати, поки росіяни відновлять захист незаконно зведеної переправи, зазначили в Головному управлінні розвідки Міноборони.

Про це в ефірі національного телемарафону "Єдині новини" сказав представник ГУР Андрій Юсов, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

Таким чином він, ймовірно, натякнув, що наші Сили оборони можуть атакувати Кримський міст, поки противник зайнятий відновленням оборонних конструкцій.

"Звичайно, ворог цілком справедливо побоюється, що цим скористаються українські Сили безпеки та оборони. Ми не будемо розкривати усі секрети, але їхній внутрішній дедлайн – за два тижні усунути неполадки. Зрозуміло, що Україна чекати теж не буде", – сказав Юсов.

Масові аварії, "канібалізм", зменшення рейсів та невідворотні трагедії – санкції Заходу болюче вдарили по авіації Росії

Критична ситуація в цивільній авіаційній галузі Росії склалася через західні санкції, які хоча й обмежено та все ж таки діють. Тамтешні авіакомпанії втратили доступ до західного обладнання та сервісу. Результат — кількість інцидентів з пасажирським авіатранспортом в Росії різко зросла з початку її війни в Україні.

Через неможливість придбати потрібні запчастини парк іноземних лайнерів російських авіакомпаній поступово зношується. Санкційні обмеження змусили росіян займатися "канібалізмом" – розбирати на запчастини одні літаки, щоб ремонтувати інші. Через це літаки західного виробництва вже майже два роки не отримують підтвердженого виробниками технічного обслуговування.

Що зараз відбувається з авіацією у Росії та на який розвиток подій можна чекати з часом – у матеріалі OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

П'ять аварій за два дні

З початку повномасштабного вторгнення літаки російських авіакомпаній все частіше змушені здійснювати жорсткі приземлення через раптові несправності. Лише за два дні, 1 і 2 грудня, щонайменше 5 літаків в Росії зіткнулися з технічними проблемами. Так, 1 грудня Airbus A321 "Аерофлоту" рейсом Калінінград-Москва аварійно приземлився в Петербурзі через спрацювання індикації системи кондиціювання кабіни пілотів. Того ж дня Boeing 737 Аерофлоту рейсом з Москви терміново сів у Південно-Сахалінську через індикацію падіння тиску на одному з шести коліс стійки шасі. 1 грудня у Новосибірську сів літак Superjet 100 компанії з 78 пасажирами на борту. У нього відмовили автопілот та закрилки. Причому приземлитися він зміг лише на десятому колі.

Наступного дня, 2 грудня, Airbus А321 "Аерофлоту" рейсом Москва-Петербург сів у Шереметьєво через відмову лівого двигуна, а в Тюмені здійснив аварійну посадку з неназваної технічної причини літак Superjet 100, який летів до Уфи з 71 пасажиром на борту.

Також повідомляється, що 2 грудня авіакомпанія S7 Airlines оголосила про скорочення польотної програми за декількома напрямками. Перевізник пояснив це "сезонним перерозподілом літаків та оптимізацією розкладу". Зокрема, буде скасовано польоти з Москви в Нижній Новгород і Челябінськ. Крім того, скоротиться кількість щотижневих рейсів зі столиці до Волгограда, Пензи, Санкт-Петербурга, Новосибірська та інших міст.

Найнебезпечніший ядерний об'єкт Британії зламали хакери, пов'язані з РФ і КНР – The Guardian

Найнебезпечніший ядерний об'єкт Великобританії – Селлафілд – був зламаний кіберугрупованнями, тісно пов'язаними з Росією й Китаєм. Персонал цього величезного об'єкта утилізації ядерних відходів тривалий час приховував проблеми.

Про це заявило The Guardian, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

За даними журналістів, хакери могли зламати системи об'єкта та "заразити" їх шкідливим програмним забезпеченням (ПЗ). Воно все ще може функціонувати й використовуватись або для шпигунства, або для атаки на Селлафілд.

Більше того, влада нібито не знає точно, коли ІТ-системи були вперше зламані. Джерела ЗМІ повідомили, що порушення були вперше виявлені ще в 2015 році, коли експерти зрозуміли, що в комп'ютерні мережі ядерного об'єкта вбудоване зловмисне ПЗ.

Згідно з одним із припущень, могли бути скомпрометовані деякі з найважливіших видів діяльності Селлафілда. Йдеться про переміщення радіоактивних відходів, моніторинг витоків небезпечних матеріалів, а також перевірку пожеж.

Селлафілд (попередня назва – Віндскейл), побудований понад 70 років тому, займає площу 6 квадратних кілометрів на узбережжі Камбрії і є "одним із найнебезпечніших у світі", кажуть журналісти.

Саме тут зберігається найбільший на планеті запас плутонію. По суті, зараз це величезне звалище ядерних відходів.

Степова: Одна з причин, чому Росія може воювати довго – росіяни байдужі до втрат 

3 листопада 2023 року 12 військовослужбовців загинули через вибух на військовому полігоні "Кузьмінський", що знаходиться у Ростовській області. Про це ростовчани дізналися лише після розголосу новини у соцмережах ОРДЛО. Тому на російських сайтах цю новину опублікували лише через місяць після загибелі, пише Олена Степова для Інформаційного спротиву, інформує UAINFO.org

ЗМІ запропонували населенню таку версію: 3 листопада 2023 року близько 20 бійців із бригади морської піхоти – так звані елітні російські «морские котики» – розпалили багаття під час обідньої перерви на полігоні біля ящиків із боєприпасами. Боєприпас від РПГ-7 скотився у вогонь та вибухнув. Постраждалі та загиблі від «інциденту» контрактники з Владивостока, які на полігоні проходили військові напрацювання перед відправкою в Україну. Причиною загибелі контрактників назвали – недотримання техніки безпеки.

Новина сама по собі гарна й чудова. 12 військових, які були вмотивовані настільки, що підписали контракт для війни з нами, тупо задвухсотилися на російському полігоні, не зпричинивши горе нам. Як би це робили усі росіяни, ціни б їм не було. Але, я не відношу себе до тих, хто обіцяє людям 2-3 тижні й переможенька, бо війну я бачу вже 10 років. Не тільки бачу, а прожила першу її частину – окупацію ОРДЛО. Я 10 років препарую війну, розбираю її на атоми й молекули, щоб скласти дорожню карту майбутнім поколінням, бо ця війна надовго. Я це, що війна надовго, зрозуміла ще там в ОРДЛО, коли побачила російські танки на своїй вулиці та почула про що мріють місцеві колаборанти. Саме це я намагалася донести до суспільства усі ці роки.

ОРДЛО це була перша випробувальна сходинка для росії. Огляд реакції умовного Заходу та не умовного НАТО, проба реакції міжнародного суспільства, чи будуть санкції, покарання, залізна завіса. Проба на витриманість суспільства, проба на лояльність та кількість людей, згодних на колаборацію.

Це був експеримент з застосуванням різних «реактивів», щоб вивчити усі можливі варіації, реакції, похибки. Не тільки у окупації, а й по усій Україні та по всьому світу.

Звісно ж вивчали у кремлі й реакцію російського суспільства, але тут без похибок, усе передбачено: повний одобрямс.

Велика війна не була б можлива без мовчазної згоди, мовчазної байдужості, мовчазної підтримки критичної більшості. Хтось волав «не на часі», хтось мляво реагував «какая разница», хтось робив вигляд «не моя війна», хтось оптимістично вірив «хуже не будет». Зрештою склалася картинка вседозволеності й безкарності. Ось ця картинка й дала поштовх на велику війну й довела б росію аж до Берлина, не отямся умовний Захід й Європа.

На цей час росія продовжує вчитися та швидко робить висновки й міняє стратегію війни. «Київ за три дня» – це вже вчорашній день, до якого росія не повертається, бо змінила плани. Це погано. Бо так швидко противник ще не перекроював плани.

Ось такі новини, які могли б гріти душу та заспокоювати, на справді, як холодний душ, дають ляпаса та розуміння, що війна надовго, бо там, у критичній більшості росіян живе саме ось це – їм не важливо, скільки їх людей загине, їм важливо скільки загине нас.

На росії просто колосальні втрати. Й ці втрати починаються не на фронті. Мобілізовані та контрактники починають гинути ще на пунктах збору, у дорозі. Полігони, які теж виступають, як утилізатори росіян, це вже майже кінцева перед фронтом.

Святкування прокурорів у Києві: Костін відреагував на відео з подарунками

Генпрокурор Андрій Костін доручив провести службове розслідування та вжити заходів після опублікованого відео "Української правди" про святкування Дня працівників прокуратури в Києві.

Про це повідомили у пресслужбі Офісу генпрокурора 5 листопада, інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН

"У зв’язку з опублікованим у медіа відео, Генеральний прокурор доручив Генеральній інспекції Офісу Генерального прокурора невідкладно провести службове розслідування, за результатами якого будуть вжиті відповідні заходи", – йдеться в заяві пресслужби.

Нагадаємо, "Українська правда" опублікувала відеосюжет "На "дні" прокуратури. Як столичні прокурори відзначали професійне свято". Журналісти зняли на відео чимало людей з подарунками біля Офісу генпрокурора та Київської прокуратури.

Скандал в іспанському королівстві: колишній зять королеви Летиції звинуватив її в невірності чоловікові-королю 

Черговий скандал спалахнув в іспанській королівській родині. Колишній зять королеви Летиції, дружини короля Філіпа VI, стверджує, що мав з нею любовні стосунки, які тривали навіть після її заміжжя.

53-річний Гайме Дель Бурго шокував заявою про те, що їхні романтичні стосунки з Летицією все ще зберігалися після весілля Летиції зі спадковим принцом Феліпе 2004 року.

Як доказ чоловік опублікував у своїй соціальній мережі X фотографію королеви, яку пізніше видалив, де Летиція робить селфі в дзеркалі в туалеті. На той момент королева була вагітна. Гайме написав, що вона носила його чорну хустку того дня і це фото надіслала йому в повідомленні. У підписі було написано: "Кохання. Я ношу твою пашміну. Це як відчувати тебе поряд зі мною. Вона піклується про мене", — цитує повідомлення Daily Mail, пише ТСН, інформує UAINFO.org 

Однак інші користувачі соцмережі X засумнівалися в обґрунтованості тверджень Гайме, оскільки немає жодних доказів того, що Летиція надіслала йому фотографію чи супровідне повідомлення. Від того часу бізнесмен видалив свій обліковий запис.

Представник іспанської королівської родини повідомив: "У нас немає коментарів з цього приводу".

Примітно, що 2012 року Гайме одружився з рідною сестрою Летиції – Тельмою. Але їхній шлюб розпався 2014 року.

Скандал розгорівся після того, як Гайме зробив серію заяв про свої стосунки з королевою в новій книжці журналіста Гайме Пеньяфіеля "Летиція і я". Автор книжки стверджує, що Летиція була "великим коханням" Гайме дель Бурго, і стосунки пари переросли у "справжню дружбу" після того, як у неї почалися романтичні стосунки зі спадковим принцом Феліпе.

Бізнесмен розповів автору, що познайомився з Летицією до 2000 року. З часовм навіть планував освідчитися Летиції , але вона оголосила йому, що зустрічається із "загадковим дипломатом", який виявився майбутнім королем.

Зірка фільму "Довбуш" різко висловився в бік дітей, які розмовляють російською: "Мене курвить" 

Український актор театру та кіно, відомий ролями у фільмі "Довбуш" і мюзиклі "Гуцулка Ксеня", Олексій Гнатковський розповів, як реагує на дітей, які розмовляють російською мовою.

Так, актор висловив своє занепокоєння з приводу мовного питання, бо вважає це показником національної свідомості. І висловив претензії тим батькам, які не намагаються привчити дітей говорити українською в побуті, інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН

"Мене курвить, коли маленькі діти у нас в країні говорять російською мовою. І це не дітей провина, це провина батьків", - поділився Гнатковський в інтерв'ю Студентському телебаченню Прикарпатського національного університету імені Стефаника.

Також Олексій зазначив, що більшість вирішує це проблемне запитання простими відмовками. І додав, що навпаки, краще говорити з помилками, але українською. Навіть зазначив, що це герої сьогодення.

"Дуже багато я чую якихось відмовок: "Я не хочу переходити, бо я не володію мовою. Я не хочу спотворювати українську мову". Бл*н, навпаки, спотворюйте. Працюйте над цим, показуйте приклад. Той, хто переходить з російської на українську – сучасний герой. Він веде за собою", - додав артист.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини