MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 18 грудня 2023

123 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 18 грудня.

Головнокомандувач ЗСУ про нібито новий контрнаступ: не можу казати, інакше це буде шоу

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний не може коментувати військові плани, зокрема нібито запланований новий контрнаступ на 2024 рік.

Про це він заявив у відповідь на запитання РБК-Україна під час розмови з журналістами, інформує UAINFO.org.

Зазначимо, днями німецьке видання Welt написало, що Залужний нібито планує новий контрнаступ на 2024 році, і з цією метою Україна вже збирає ресурси.

"Це війна, я не можу казати, що я планую, що ми маємо робити. Інакше це буде шоу, а не війна, ціна якому - людські життя. Про це не можна казати в жодному разі", - відповів Залужний. 

Про що написав Welt

Видання звертає увагу на те, що досі багато броньованої техніки, яку Україні обіцяли союзники, не використано, а частина взагалі ще не доїхала. Наприклад, Німеччина та партнери обіцяли 200 танків Leopard 1, з них отримано лише 30 одиниць.

Водночас запит у США на гелікоптери Black Hawk та Apache, винищувачі F-16 та F-18, танки Abrams, ракетні комплекси великої дальності, БПЛА та боєприпаси говорить про великі плани України, зазначають журналісти Welt. Німецький експерт з безпеки та політичний радник Ніко Ланге вважає, що українські війська планують перейти до мобільної війни, яка так і не реалізувалася під час літнього контрнаступу.

Валерій Залужний зробив заяву про мобілізацію

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що оцінювати рекрутинг зарано. Але вважає, що мобілізацію треба повернути ті рамки, які працювали раніше.

Про це в коментарі РБК-Україна розповів головком ЗСУ, інформує UAINFO.org.

"Рекрутинг оцінювати трошки зарано, а що стосується питань мобілізації, її не те що треба підсилювати, а повернути ті рамки, які працювали раніше. Тому, що зараз це проблема тих хлопців, які воюють на передньому краї, їх має хтось замінювати, їм має хтось допомагати", - сказав Залужний.

Головнокомандувач додав, що іноді вони залишаються сам на сам, а це зовсім неправильно.

"Просто треба повернути на ті рамки, на яких вони були, на яких вони працювали раніше", - зазначив Залужний.

На уточнююче питання, чи звільнення обласних воєнкомів сильно вплинуло на ефективність мобілізації, він відповів так: "Це були професіонали, вони знали як це робити, а їх немає зараз".

 Повістки в Україні почали розносити з поліцейськими: в ТЦК пояснили, чому так 

В Полтаві повістки по квартирах почали розносити представники ТЦК разом з поліцейськими. Це не означає посилення заходів мобілізації.

Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на Українське радіо "Полтава", інформує UAINFO.org.

Що треба знати про роздачу повісток

Про те, що така процедура нормальна розповів речник обласного ТЦК та СП Роман Істомін.

Військовий пояснив, що вручення повісток за місцем проживання є основним способом оповіщення, оскільки в ТЦК є дані про військовозобов’язаних і один з пунктів - це його адреса проживання.

Якщо громадянин порушує правила військового обліку вже не вперше - його можуть доставити примусово працівники поліції.

"Як було раніше? Якщо людина порушує правила військового обліку, не з’являється за повісткою, її дані передаються в поліцію і далі ідуть розшукові заходи. Тепер розшукових заходів можна уникнути, тому що ось він є і його не потрібно шукати", - зазначив речник ТЦК.

Коли закінчиться війна: Ярош озвучив свій прогноз

Командувач Української добровольчої армії, екслідер "Правого сектору" Дмитро Ярош розповів, коли, на його думку, Україна закінчить війну.

Про це він сказав в інтерв'ю журналістці Соні Кошкіній на "LB live", передає ТСН, інформує UAINFO.org.

На його думку,  2024 року потрібно думати не про звільнення нових територій, а про перехід до активної стратегічної оборони і максимального виведення особового складу ворога з боєздатного стану. 

На питання про те, коли війна закінчиться нашою перемогою, Ярош відповів так: "Перемогу я очікую. Дасть Бог, може, вона і в 2024 році буде. Все може скластися. А може буде в 2027 році. Я не знаю. Але кожен на своєму місці повинен робити все, щоб ця перемога відбулася, це однозначно. Воїни повинні знищити максимальну кількість ворогів, у тилу повинні виготовити максимальну кількість озброєння та боєприпасів. Всі мають займатися своєю справою і тоді перемога буде обов'язково".

"Злочинна маніпуляція": "Мадяр" відреагував на скандальну статтю NYT про операції ЗСУ на лівобережжі Херсонщини. ВІДЕО 

Український вісйськовий, командир роти "Птахи Мадяра" Роберт Бровді ("Мадяр") висловив обурення скандальною сттатею The New York Times, у якій спробу ЗСУ закріпитися на лівобережжі Херсонщини й утримати плацдарм у Кринках було названо "самовбивчою місією". "Мадяр" звинуватив американську газету в злочинному маніпулюванні в гонитві за "сенсацією" та гонорарами.

Відповідне відеозвернення захисник опублікував у своєму Telegram-каналі 17 грудня, інформує UAINFO.org з посиланням на OBOZ.UA

"Обурений статтею потужного ньюйсмейкера, який читає весь світ, The New York Times, який 16 грудня оприлюднив на своїх шпальтах матеріал з оціночними судженнями та висновками щодо доцільності та успішності ведення бойових дій ЗСУ на лівобережному плацдармі навколо населеного пункту Кринки", – сказав "Мадяр".

Він розповів, що його підрозділ від початку жовтня, з першого дня наступу ЗСУ на лівому березі Дніпра "безупинно і щоденно" виконує бойові задачі, й окупанти полюють на нього особисто та на кожен екіпаж "Птахів Мадяра".

"Не хочу зазіхати на право висвітлення вами своєї позиції, нехай і суб'єктивної, але хочу звернути вашу увагу на злочинну маніпуляцію. Сподіваюся, не замовну, але не всеоцінюючу в гонитві за сенсацією і, вибачаюсь, за гонорарами. Знімати емоційні враження військовослужбовців, що повернулися з лівого, нормально. Нормально для фільму Netflix. Знімати їх для узагальнюючого ви*еру стосовно позицій – це ганебне злочинне маніпулювання свідомістю читачів", – сказав "Мадяр".

Він додав, що стаття NYT, яка містить коментарії окремих військових, не дає узагальненої об'єктивної картини подій.

Депутат держдуми РФ Гурульов вимагає, щоб росіяни народжували "за указом Путіна" 

Російський генерал-алкоголік, а за сумісництвом ще й депутат держдуми Андрій Гурульов продовжує намацувати межі дозволеного у своїх відвертих знущаннях над громадянами РФ.

Намагаючись вислужитися перед своїм диктатором Володимиром Путіним, який гостро потребує нового «гарматного м’яса» для продовження військової агресії проти України, він уже пропонував раніше відправляти на фронт безробітних, називаючи їх «трутнями і дармоїдами», передає NV, інформує UAINFO.org.

Цього ж разу Гурульов перевершив у цинізмі самого себе, зажадавши від росіян, щоб вони «народжували за наказом».

При цьому він навіть похвалився, що вже нібито почав віддавати комусь відповідні вказівки щодо цього.

«Президент що сказав? Традиційні цінності. Батьківщина, сім'я, багатодітні сім'ї. Завдання як будеш виконувати? Ти що думаєш, СВО (війна РФ проти України) закінчиться, у тебе життя буде краще або веселіше? Ні, не буде. У тебе відпустки є? Є. Ти указ президента виконуєш?.. Усе, через дев’ять місяців доповісти за результатом… Починати треба із себе», — зажадав Гурульов під єхидні усмішки інших кремлівських пропагандистів.

"Росія нас кинула!" Зрадники влаштували істерику в окупації – дійшло до протестів 

На тимчасово окупованій частині Донецької та Луганської областей наростає "вибухонебезпечна ситуація". Так називають те, що відбувається, місцеві жителі, які стали на бік країни-агресора. Цивільні вже виходять на мітинги, а ті, хто добровільно вступив в армію окупантів, намагаються вирватися з пастки, йдеться у матеріалі OBOZ.UAінформує UAINFO.org.

"Розпиляли" Маріуполь

На самому початку окупації місцеві жителі боялися сказати і слово, але тепер, за їхнім зізнанням, уже "дійшли до ручки" і навіть наважилися мітингувати. Йдеться зараз саме про проросійськи налаштоване населення.

Рекордсменом із протестів став змучений Маріуполь. У цьому місті в грудні вже пройшла серія мітингів ошуканих мешканців, які виявили, що обіцяних умов надання їм квартир замість зруйнованих, загарбники, м'яко кажучи, не дотримуються.

З'ясувалося, що окупаційна влада "забила" на всі свої обіцянки. Мало того, що людей, які втратили житло внаслідок російських бомбардувань, не будуть вселяти в будинки, зведені на тому самому місці, а метраж нового житла буде на порядок меншим від попереднього, так ще у деяких новобудовах квартири, які повинні були віддати місцевим, вже комусь... продали.

Сергій Фурса: Колись велич закінчилась "ніжками Буша". А тепер рятують Москву "яйця Ердогана" 

"Росія обіцяє проблеми Фінляндії. Але поки що шукає снаряди в Північній Кореї і чекає рятівні поставки яєць з Ірану і Туреччини, які анонсуються на всю країну з телевізора як порятунок. Колись велич закінчилась "ніжками Буша". А тепер рятують Москву яйця Ердогана на тлі зростаючою величі", - про це у Фейсбуці пише Сергій Фурса, інформує UAINFO.org.

"Але санкції не працюють, ні. І звісно Росія може воювати нескінченно. Бо ж має до біса ресурсів. І ніяк не виснажується від того, що половину бюджету витрачає на війну.

Правда в тому, що у протистоянні з Заходом Росія вже напружилась на повну. І варте Заходу трошки підняти рівень фінансових витрат на війну і Росії вже не буде чим відповісти. При тому, що Захід поки що взагалі не відчуває цих витрат.

Чи знає про це Захід? Звісно знає. Чи підніме він планку? Ніхто не знає.

Але чим більше ми чуємо заяв, що скоро Росія може напасти на країни НАТО, тим більше можливостей у європейських і американських політиків збільшити фінансові витрати на протидію Росії, а значить на підтримку України. Бо цю історію ще треба продати західним виборцям. Бо так працює демократія. І тому дуже доречно, що Путін обіцяє проблеми Фінляндії. Це допоможе колективному Заходу ухвалити рішення і підняти ставки у грі на виснаження. Захід може собі це дозволити. А Росія вже ні. Бо ви вже чули «що все пропало, бо у Росії рекордний бюджет на оборону». А якщо він рекордний, то збільшувати його далі дуже важко.

У Києві закриють на ремонт ще дві станції метро

У Києві через ремонт закриють ще дві станції метро на "синій" гілці.

Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) із посиланням на видання "Телеграф", інформує UAINFO.org.

Які станції метро закриють

Ремонт розпочнеться ще на одній ділянці Оболонсько-Теремківської лінії столичної підземки. Про це повідомив заступник начальника КП "Київський метрополітен" Дмитро Пінчук.

"У зв'язку з фізичним зносом та необхідністю поліпшення експлуатаційних характеристик вимагає проведення планового капітального ремонту ділянка тунелів по I-му головному шляху "Почайна" та "Тараса Шевченка", - сказав він.

За його словами, підприємство здійснює закупівлю проектних робіт. За ділянкою ведеться постійний періодичний нагляд.

"Безпека руху поїздів та безпечне перевезення пасажирів забезпечені", - резюмував топ-менеджер.

Пінчук розповів, що фахівці КП проводять спостереження та нагляд за технічним станом об'єктів метрополітену, відповідно до чинної нормативної документації.

В Росії не вистачає яєць: купуватимуть в Ірану та Туреччини 

Росія має намір закупити у Туреччини та Ірану близько 1,2 млрд курячих яєць. Причина – в РФ впало виробництво товару, на фоні чого зросла його вартість.

Так, у деяких регіонах ціни на яйця злетіли до 300 рублів за десяток (понад 120 грн). А багато мереж супермаркетів перейшли на поштучний продаж і ввели обмеження на кількість яєць в одні руки, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

"Рада Євразійської економічної комісії (ЄЕК) прийняла рішення надати тарифну пільгу у вигляді звільнення від сплати ввізного мита на курячі яйця. Пільга надаватиметься з 1 січня по 30 червня 2024 року для постачання в РФ до 1,2 млрд штук. не лише з Туреччини, а й Ірану", – повідомляють росЗМІ.

При цьому наголошується: таким чином у Росії сподіваються стримати зростання цін на яйця. А також уникнути можливого виникнення дефіциту.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube 

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини