MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 19 грудня 2023

106 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 19 грудня.

"Жучки" в кабінеті Залужного: з’явилися нові деталі 

"Прослушка", яку знайшли в одному з кабінетів головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного була імітацією пристрою.

Про це заявив генерал-майор запасу СБУ Віктор Ягун, повідомляє "Радіо Свобода", інформує UAINFO.org.

"Наскільки мені відомо, не було знайдено не тільки засобів запису, а й елементів живлення. Тобто це була імітація пристрою, який, можливо, був закладений для якихось інших дій, не для запису. Можливо, для провокації", - розповів він.

– А кому вигідно провокувати в такий спосіб Залужного?

– Мені чому здається, що прослухати певні речі або отримати якусь таємну інформацію під час того, як вони там засідають, неможливо апріорі. Тому що є спеціальна апаратура, яка блокує будь-які записуючі або відеопристрої в приміщенні, де працює особа такого рівня.

По-друге, ви самі розумієте, що перед будь-якою нарадою здійснюється перевірка. І вони знайшли цей пристрій перед тим, як він зайшов. Тобто зробити так, щоб хтось заклав пристрій, а він прийшов і провів якусь нараду, неможливо. Це порушення протоколу. На що сподівалася ця особа чи особи, які це робили, я не дуже розумію.

Однозначно це або дилетант, який не розуміє, що там насправді відбувається, у що я не вірю, або люди, які розуміли, для чого їм це потрібно. Це потрібно для провокації. Дуже просто: десь через деякий час спробують викинути якісь аудіозаписи, зроблені за допомогою штучного інтелекту з голосом, подібним на Залужного, які вчергове будуть порушувати ту саму тему: протистояння військової та цивільної влади в Україні. Кому це вигідно? Напевно, ворогу. Нехай розбирається.

"Ця війна надовго". Ті, хто досі не задіяні на службі в Силах оборони України, мають взяти до рук зброю – командир "Азову" Денис Прокопенко

Командир бригади Нацгвардії Азов, підполковник Денис Прокопенко ("Редіс") заявив, що ті, хто досі не задіяні на службі в Силах оборони України, мають зробити свідомий вибір: взяти до рук зброю. За його словами, "ця війна надовго".

Він заявив, що після майже двох років від початку повномасштабного вторгнення агресора, українці все частіше задаються питанням "Як довго триватиме ця війна?", інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

"Невизначеність та ймовірність того, що бойові дії триватимуть роками, тисне на цивільних та інколи, навіть, на вмотивованих військових", – написав він у Facebook.

Прокопенко заявив, що "відповідь проста: росія ніколи не відмовиться від своїх геополітичних цілей та не відпустить Україну зі своєї сфери впливу".

"Війна буде тривати рівно до тих пір, поки ми будемо здатні вести спротив. Будь які "перемир'я" або "домовленості" — будуть черговим тайм-аутом для ворога, з метою накопичити ресурси для подальшого наступу", — зазначив він.

Він заявив, що наша здатність у критичний момент мобілізувати всі необхідні ресурси та працювати на грані надлюдських спроможностей, не має поступово переростати в байдужість та безініціативну стабільність.

За словами Прокопенка, чимало людей в Україні та за кордоном досі відмовляються сприймати безжальну реальність такою, якою вона є. 

"Дехто намагається запевнити себе, що все от-от закінчиться саме по собі. Хтось навпаки — кам’яніє від однієї думки, що мир в Україні може настати ледь не через десятиліття", — додав він.

Прокопенко заявив, що найкращі ліки від зневіри, паніки або апатії, викликаних роздумами про часові рамки цієї війни — активна залученість в історичні процеси, які відбуваються тут і зараз.

В Україні – "алкоголізм", "злидні", але нема війни з РФ: Мережу обурив австрійський підручник

Мережу обурив австрійський шкільний підручник з географії 2020 року, який описує громадян України як алкоголіків, людей у злиднях, які які "носять тягар" від часів СРСР. Водночас про вторгнення Росії 2014 року немає жодної інформації, лише вказано про "напружені відносини".

Фото зі сторінками австрійського підручника опублікував у соцмережі Х івано-франківський стоматолог Денис Микитин.

"Європейці хочуть нас сприймати як жертву і відмовляються вірити у будь-що інше. Зараз це особливо помітно, тому я згадав одну історію. 2020 року мені скинули текст про Україну з австрійського підручника з географії", – йдеться в дописі користувача.

Так, він опублікував конспект із одного з параграфів підручника. Головні пункти – транзитність України, родючі чорноземи, відсутність системи соціального забезпечення, тягар від часів СРСР та велика кількість зубожілих людей. В інформації йшлося, що середня зарплата в Україні становить менш ніж 100 євро, тоді як на сайті Мінфін вказаний розмір у 390 євро.

У Литві депутату на десять років заборонили балотуватися в парламент через кнопкодавство 

Сейм Литви позбавив мандата депутата Пятраса Гражуліса за порушення присяги, що позбавляє його можливості балотуватися до парламенту або на посаду президента протягом десяти років. Гражуліс був спійманий на кнопкодавстві.

Про це повідомляє LRT, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua

Конституційний суд нещодавно постановив, що голосування за іншого депутата є грубим порушенням конституції.

У понеділок 86 депутатів проголосували за позбавлення Гражуліса мандата, вісім проголосували проти і четверо утрималися.

Для ухвалення рішення необхідно, щоб за нього проголосувало щонайменше 85 із 141 депутата під час таємного голосування.

Імпічмент Гражуліса було організовано після того, як Конституційний суд встановив, що він порушив свою присягу і грубо порушив Конституцію, коли проголосував за свого колегу-соціал-демократа Лінаса Йонаускаса.

Російські "Кинджали" виявилися не такою вже непереможною "суперзброєю", – розвідка Британії

Балістична ракета "Кинджал" є однією зі списку "суперзброї" Путіна, і Росія багато в чому покладалася на їх нібито непереможність. Однак українська ППО успішно протистоїть цій загрозі, пише Міністерство оборони Великобританії з посиланням на дані розвідки, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН

"KILLJOY" (ракета "Кинджал" за класифікацією НАТО - УНІАН), одна з шести  "суперзброй", оголошених президентом Путіним у 2018 році, покликана зіграти важливу роль у майбутній військовій доктрині Росії. У війні в Україні Росія приберегла цю зброю для того, що вона вважає цінними і добре захищеними цілями", - йдеться в повідомленні розвідки.

Так, зазначається, що 14 грудня російські ВПС, швидше за все, вперше з серпня 2023 року застосували балістичну ракету "Кинджал". У британській розвідці повідомляють, що Росія запустила як мінімум одну ракету по Центральній Україні, ймовірно, націливши її на військовий аеродром.

При цьому Росія вже застосовувала такі ракети раніше.

"Багато запусків, ймовірно, не досягли намічених цілей, в той час як Україні також вдалося перехопити атаки цієї нібито "непереможної" системи", - відзначають в британській розвідці.

Росіян на фронті масово косить "мишача лихоманка": у ГУР розкрили подробиці

Російські окупанти на Куп’янському напрямку масово хворіють на так звану "мишачу лихоманку" - у багатьох підрозділах зафіксовано спалах цього захворювання.

Про це повідомило Головне управління розвідки Міністерства оборони України, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН

Зазначається, що хвороба має вірусний характер та передається до людини від гризунів - через прямий контакт зі збудником, внаслідок вдихання пилу мишачих екскрементів чи потрапляння їх у продукти харчування, які вживає людина.

"Симптоми мишачої лихоманки включають сильний головний біль, зростання температури тіла до 40 градусів, висипи та почервоніння, зниження тиску, крововиливи в очах, нудоту, блювання по декілька разів на день. Оскільки хвороба вражає нирки, заражений мишачою лихоманкою відчуває інтенсивний біль в попереку та має серйозні труднощі із сечовипусканням", - заявили в розвідці.

В ГУР поінформували, що скарги на лихоманку від особового складу російської армії, який задіяний у війні проти України, командування проігнорувало, розцінивши їх як черговий прояв ухилення від участі в бойових діях. До того ж на першому етапі перебігу "мишача лихоманка" нагадує звичайний грип.

"Тепер точно Київ за три дні?": Шойгу назвав армію РФ "найбільш боєздатною у світі" і став посміховиськом 

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу на засіданні колегії відомства підбивав підсумки 2023 року та вихвалявся темпами мобілізації у РФ. Так він заявив про значне збільшення чисельності війська, що лише за 2023 рік лави російських військ поповнились на 490 тисяч солдатів.

Також він назвав армію Росії "найбільш боєздатною у світі". Проте в такі гучні та неправдоподібні заяви не повірили навіть звичайні росіяни, які висміяли його коментарях у Telegram-каналах, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

"Цього року набрано близько 490 тисяч військовослужбовців за контрактом та добровольців, у тому числі понад чотири тисячі студентів. Російська армія на сьогодні є найбільш підготовленою та боєздатною у світі", – заявив Шойгу.

Також російський воєнний злочинець заявив, що плани щодо збільшення чисельності російської армії та флоту на 2023 рік були реалізовані в повному обсязі, і кількість військовослужбовців досягла позначки 1 мільйон 150 тисяч осіб. З грудня почалося поступове нарощення чисельності Збройних сил РФ до 1 мільйона 320 тисяч осіб.

До того ж за словами Шойгу, через зовнішні загрози чисельність Збройних сил РФ планується збільшити до 1,5 мільйона військовослужбовців.

Українська режисерка пояснила небезпеку російського серіалу "Слово пацана": ми цю війну частково програємо

Українська режисерка і сценаристка Марися Нікітюк вважає, що в Україні, окрім війни фізичної, також триває війна за ідентичність. І, на думку кінематографістки, ми частково програємо. Яскравим доказом цього є популярність серед української молоді пропагандистського російського серіалу "Слово пацана. Кров на асфальті", який романтизує СРСР, розбій і кримінал.

Нікітюк зазначає, що країна-терористка вкладає величезні кошти не тільки в самі кіно- та телепроєкти, а й в їхнє розповсюдження та популяризацію. Тим часом в Україні культурно-інформаційним простором, на думку режисерки, не займаються. Так коментарі прозвучали в ефірі "Еспресо", передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

"Це дійсно війна за ідентичність. І насправді ми цю війну частково програємо. Оскільки стільки коштів, які Росія вкладає у свій контент, кіно та програми, не вкладає ніхто. Росіяни дуже великі кошти вкладають саме в популяризацію свого контенту. Навіть ті російські режисери, які покинули РФ, продовжують це робити. Водночас українські режисери в Україні знімати не мають змоги. Держава просто цим не займається. Ми не займаємось культурно-інформаційним простором", – висловила свою думку стосовно популярності серіалу "Слово пацана" Марися. 

Режисерка, в доробку якої такі стрічки, як "Коли падають дерева", "Я, Ніна" та інші, вважає, що така перевага російського контенту над українським навіть в умовах повномасштабної війни є вкрай небезпечною. Саме тому, на думку Нікітюк, важливо приділяти більше уваги створенню власного якісного та конкурентноспроможного матеріалу. 

Найнезвичніші імена, які українці давали дітям у 2023 році

Останнім часом в Україні тримається тенденція серед батьків давати своїм новонародженим малюкам незвичні імена, які часто є давніми українськими.

Представники Міністерства юстиції розповіли в коментарі РБК-Україна (проєкт Styler), які найбільш незвичні імена з'явилися цього року, інформує UAINFO.org.

Незвичні імена для дівчаток 2023

У першому півріччі на світ з'явилися дівчата з такими іменами: Авіва-Світанцвітайне, Інфініті-Марта, Аріелла, Єсфір, Ая, Євніка, Зарічна, Глорія, Суламіта, Есмі, Барбара, Рахіль, Магдалина, Аюна, Каталея, Менуха-Рахель, Тея-Марія, Хлоя, Айсу, Беатриса, Дорофея, Ніла-Естер, Хафса, Валі, Ейлін, Йордана, Робія, Луна, Снєжка, Мане, Лісанна, Єсфірь, Елуна, Астрід, Саїда-Єва, Ягмур, Фатьма-Зехра, Закарія, Моллі-Еббі, Дзвінка-Ія, Вогнена, Афіна-Пенелопа.

У 2022 році можна було зустріти такі рідковживані імена як Джавеліна, Зємфіра, Еванджеліна, Ауріка та Стефанія.

Незвичні імена для хлопчиків 2023

Новонародженим хлопчикам батьки давали такі незвичні імена: Рувим, Ісаак, Кімран, Ніколос, Ернест, Річард, Устим, Самуель, Єфрем, Єремія, Тиміш, Ельдар, Тальха, Ілай, Лєтті, Амірхон, Джейкоб, Десмонд, Мігран, Перзад, Сархан, Таір, Тит, Тихон-Леон, Арелан, Влас, Ждан, Ілай, Іса, Йонатан, Йосиф-Франциск, Кий, Реян, Ельман, Захер, Муслін, Сержик, Свєтозар, Тамірлан, Алішер, Амір-Миколай, Матей-Дем'ян, Добриня, Ерік, Ельдар, Марс, Прохор, Севастіан, Славомір, Шаміль, Єврем, Натанієль, Нектарій, Раін, Луїджі, Марсель, Пламен, Велес, Люцифер, Граф, Будимир.

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини