MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 15 січня 2024

125 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 15 січня. 

Американський генерал заявив, що Захід не дає Україні зброю для перемоги над Путіним

Колишній верховний головнокомандувач Об’єднаних Збройних Сил НАТО в Європі Філіп Брідлав розкритикував обсяги та характер допомоги, яку країни Заходу надають Україні.

Про це пише видання Newsweek, передає ТСН, інформує UAINFO.org.

Він заявив, що важливою складовою для проведення маневреної війни є перевага у повітрі.

"Ми не дали Україні того, що їй потрібно для встановлення переваги в повітрі", - заявив генерал.

Він заявив, що українських військових забезпечили деякими видами зброї малої дальності, а американські системи ATACMS були старішими варіантами з касетними боєголовками та менш потужними, ніж сучасні версії.

"Ми не даємо їм (українцям, - ред.) те, що їм потрібно для перемоги. Радше, ми даємо їм достатньо, щоб залишатися на полі бою", - вважає Брідлав.

Удар по літаках РФ: якщо був friendly fire, то це – великий російський сором, – експерт

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко прокоментував резонансну подію – удари по двох російських літаках над Азовським морем, який відбулися ввечері 14 січня.

Як зазначає експерт, зараз російські пабліки в контексті з тим, що трапилося активно "розганяють" версію "friendly fire" (дружній вогонь – УНІАН) – нібито не спрацювала система"свій-чужий", інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН

На думку експерта, в цілому, ця звучить правдоподібно з урахуванням того, що система Російської ППО тільки в 2023 році збила над тимчасово окупованими частинами Запорізької та Херсонської областей кілька своїх бортів тактичної авіації та ударних вертольотів Ка-52. У той же час, фахівець звертає увагу на Серйозний нюанс. Суть в тому, що пункт управління/літак-ретранслятор Іл-22 і ДРЛО А-50 другий рік поспіль день за днем літають одними і тими ж маршрутами. Їх мета - забезпечення стійкості зв'язку, контролю повітряної обстановки і управління оперативно-тактичною авіацією.

"День за днем, тиждень за тижнем, місяць за місяцем, Іл-22, зазвичай до шести бортів, піднімалися з аеродромів "Ахтубінськ", "Ростов-на-Дону", "Маринівка" в повітряний простір і пролітали над Воронезькою, Ростовською, ТОТ Луганської, Запорізької областями і в тому числі над Азовським морем. Аналогічно і А-50, зазвичай до чотирьох бортів, піднімалися з аеродромів "Ахтубінськ", "Анапа" і "Кримськ" і по черзі заходили на чергування в повітряний простір над акваторією Азовського моря", - розповів Коваленко.

Чому російські "ТУшки" замість 8 ракет випускають одну: Маломуж пояснив

Російські окупанти часто підіймають в повітря з півтора десятка літаків "Ту", але пускають з кожного лише по одній ракеті замість восьми.

На це звернув увагу генерал армії у відставці, екскерівник Служби зовнішньої розвідки і військовий експерт Микола Маломуж, передає "24 канал", пише ТСН,  інформує UAINFO.org.

За його інформацією, росіяни не мають достатньої кількості ракет, щоб запускати з кожного літака одразу по кілька ракет.

Маломуж пояснив, що росіяни підіймають багато літаків, випускаючи лише по одній ракеті з кожного, щоб заплутати нашу ППО. 

"Буває, що навіть з різних секторів запускають по одній ракеті. Під час польоту вона ще може змінювати траєкторію. Формують, до прикладу, удари по Києву, а потім перенаправляють на Хмельницьку область. В такому форматі вони працюють. А використовують багато літаків, щоб дезорієнтувати та розсіяти системи ППО", – зазначив він.

Росія повідомляє про запуск серійного виробництва САУ "Коаліція-СВ": що про неї відомо

На російському підприємстві "Уралтрансмаш" були показані серійні зразки 152-мм самохідної артилерійської установки 2С35 "Коаліція-СВ".

Цю інформацію оприлюднило видання "Мілітарний" за посиланням на росЗМІ, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

САУ були представлені російському міністру промислової торгівлі Денису Мантурову, який відвідав "Уралтрансмаш" для перевірки виконання державного замовлення.

Це були одні з перших серійних екземплярів, окільки до цього російські війська отримували лише дослідні зразки, які були модернізовані на підприємстві "Уралтрансмаш".

Дослідник бронетанкової техніки Андрій Тарасенко повідомив, що потужності підприємства раніше не дозволяли організувати масове виробництво САУ "Коаліція-СВ", завод займався переважно ремонтом та модернізацією САУ "Мста", а також виготовленням дослідницьких екземплярів "Коаліції".

Експерт також зазначив, що росіяни раніше стверджували про використання "Коаліцій" у російсько-українській війні, однак поки не було підтверджень цих заяв.

У ГУР оцінили стан ППО Росії

Росія під час війни перекинула до Москви та окупованого Криму системи ППО з Далекого Сходу та Північного регіону. Але потужність захисту не завжди відповідає заявам агресора.

Про це представник ГУР Міноборони генерал-майор Вадим Скібіцький сказав в інтерв’ю РБК-Україна, інформує UAINFO.org.

Як зазначив Скібіцький, у повідомленнях про те, що вони нібито збивають майже всі цілі, зрозуміло, є елемент російської пропаганди.

"Але за час війни Російська федерація дуже посилила протиповітряну оборону на багатьох напрямках. Це зокрема і окупований Крим, а саме район Керченського мосту - там дуже потужна система ППО. Це Московський напрямок на території Російської федерації й інші регіони. На вказаних напрямках вдалось не просто посилити, а й створити ешелоновану систему ППО", - сказав він.

За його словами, це відбулося за рахунок того, що зенітно-ракетні та зенітно-артилерійські підрозділи були перекинуті з інших регіонів Росії - з Далекого Сходу, наприклад, з Північного регіону РФ. Ці напрямки фактично оголені у сенсі захисту ППО.

"Наскільки вона ефективна? Це не завжди так, як розповідає агресор. До того ж усе залежить і від того, наскільки ми вдало плануємо проведення наших операцій, в тому числі з застосуванням безпілотних літальних апаратів і інших типів озброєнь. Ми знаємо, наскільки і в яких регіонах відбулося посилення ППО, де розгорнуті нові системи",- зазначив Скібіцький.

"Інакше тут ніхто не виживе": військовий закликав застосовувати нестандартні методи війни 

Оператор FPV-дронів з позивним Єті заявив, що якщо українські захисники не будуть діяти ефективно, то можуть не тільки сісти в оборону, а й провалюватися.

"Росіяни накопичують ресурси: вони мобілізують людей, і людей у них більше. Наша задача – переграти їх, використати все, що ми можемо, максимально проти них. У них є велика, в принципі неконтрольована територія, на якій треба підключати людей, які готові працювати за гроші", - сказав він в інтерв'ю УП

На його думку, диверсії в Росії – це ж не чисто наші спецслужби.

"Просто заплатили – ось, спаліть військкомат. До того ж, там є люди, які не дуже хочуть гинути – з ними треба працювати. А ще є купа українців. Нащо нам війна з руйнуваннями, якщо можна організувати її там? Звісно, в Росії багато всього контролюється, але можна когось спокусити обіцянкою про те, що він буде умовно "новим головою республіки"? У нас же спокушали, у нас же на це люди велись. Той же Аксьонов – це ж колишній чинуша України, який перейшов на той бік", - вважає Єті.

Він розповів, що "Форум вільних народів Росії" намагається працювати з окупованими росіянами народностями. 

Що таке хвороба Х та чи буде ще одна пандемія

ВООЗ попередила про хворобу Х, яка може бути у 20 разів смертоноснішою за COVID-19.

Про це пише Forbes, передає ТСН, інформує UAINFO.org.

Що таке хвороба Х

Хвороба X – це гіпотетична невідома загроза. Ця назва використовується вченими для розроблення контрзаходів, включно з вакцинами та тестами, які можна буде використовувати в разі майбутнього спалаху.

Зазначається, що ще в листопаді 2022 року ВООЗ скликала групу з понад 300 вчених для вивчення невідомого патогена, який може спричинити серйозну пандемію.

Пріоритетні віруси та патогени

Виконавчий директор Програми ВООЗ із надзвичайних ситуацій у сфері охорони здоров’я Майкл Раян заявив про виявлення прогалин у знаннях не тільки щодо хвороби X, а й низки вірусів і патогенів, визначених як пріоритетні.

Серед пріоритетних вірусів експерти називають COVID-19, геморагічну лихоманку Крим-Конго, Ебола, Марбург, лихоманку Ласса, східний респіраторний синдром (СРС), важкий гострий респіраторний синдром (ТГРС), Ніпах, лихоманку Рифт-Валлі та Зіка.
Генеральний директор Коаліції за інновації в галузі забезпечення готовності до епідемій Річард Гетчетт заявив, що хвороба X – це те, до чого слід підготуватися.

П'ять найбагатших людей подвоїли статки, а п'ять мільярдів людей стали біднішими, – доповідь Oxfam 

З 2020 року сукупний статок п'яти найбагатших людей світу збільшився більш ніж удвічі і склав 869 млрд доларів, тоді як п'ять мільярдів людей стали біднішими.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters, інформує UAINFO.org.

У звіті Oxfam, опублікованому на щорічних зборах Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ) у Давосі, йдеться, що мільярдер зараз або управляє, або є основним акціонером 7 із 10 найбільших компаній світу.

Oxfam закликала уряди приборкати владу корпорацій шляхом руйнування монополій; запровадження податків на надприбутки та багатство та просування альтернатив акціонерному контролю, таких як форми власності співробітників.

За оцінками, 148 провідних корпорацій заробили 1,8 трлн доларів прибутку, що на 52% більше, ніж у середньому за 3 роки, що дозволило виплатити акціонерам величезні суми, навіть незважаючи на те, що мільйони працівників зіштовхнулися із кризою вартості життя, оскільки інфляція призвела до скорочення заробітної плати у реальному вираженні.

"Ця нерівність не випадкова, клас мільярдерів забезпечує, щоб корпорації приносили їм більше багатства за рахунок решти", - сказав тимчасовий виконавчий директор Oxfam International Амітабх Бехар.

Теж оселедець? Яка різниця між матіасом та українською дунайкою

Навколо оселедця часто точаться суперечки, виникають міфи. Які особливості має легендарний матіас та звідки бере початок відома дунайка. NV пропонує розібратися в різниці та користі двох оселедців, інформує UAINFO.org

Ви, напевно, знаєте людей, які стверджують, що оселедець і матіас – це одне й те саме, і тих, хто вважає, що матіас – це абсолютно різні види риби. Істина лежить посередині. Оселедець і матіас – це не взаємозамінні слова. Так само можна сказати і про дунайку, оселедця з батьківщиною в Україні. У чому ж різниця між дунайкою і матіасом?  

Матіас — це норвезький оселедець, який виловлюють тільки раз на рік у північній частині Атлантичного океану в період з кінця травня до початку червня. Це виключно молодий оселедець, який не встиг піти на нерест. Через це його м’ясо також повністю відрізняється від м’яса всім відомого оселедця. Воно набагато жирніше (у матіасі 15−20% жиру) і, безумовно, ніжніше. Інші відмінності також суттєві: матіас набагато менш солоний, ніж традиційний оселедець (тому його не потрібно опріснювати перед вживанням), але й псується він швидше. Крім того, матіас дозріває завдяки власним ферментам, які залишаються в його організмі. 

Його можна вживати як самостійну страву, або для приготування закусок чи салатів, як-от відомий форшмак.

Дунайкою ж називають українського чорноморсько-азовського оселедця. Раніше ця риба була як делікатес у дефіциті й постачалася тільки високопоставленим чиновникам Радянського союзу. Примітно, що дунайка має суттєве значення для української культури, адже під час посту та у п’ятницю, коли споживання м’яса вважалося гріхом, споживали саме дунайку.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини