MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 17 січня 2024

77 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 17 січня. 

Війська РФ бояться прориву в Херсонській області та посилюють зміцнення: карти ISW

Російські війська відновили наступ із використанням бронетехніки в районі Серебрянського лісництва та Таврійському напрямку (ймовірно Авдіївка та Мар'їнка).

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Інститут вивчення війни (ISW), інформує UAINFO.org.

Операція №1 - Луганська область

Нещодавно російські війська підтвердили наступ у районі Кремінної на тлі позиційних боїв, що продовжуються, вздовж лінії Куп'янськ-Сватово-Кременна 16 січня.

Відео з геолокацією, опубліковане 15 січня, показує, що російські війська просунулися на північ Діброви (на південний захід від Кремінної).

Російські та українські джерела заявили, що позиційні бої тривали

  • на північний схід від Куп'янська в районі Сіньківки;
  • на схід від Куп'янська в районі Петропавлівки;
  • на північний захід від Кремінної в районі Макіївки та Майданчика;
  • на захід від Кремінної в районі Тернів, Торського та Ямполівки;
  • на південний захід від Кремінної в районі Серебрянського лісництва та Діброви;
  • на південь від Кремінної в районі Білогорівки та Григорівки.

Російське джерело заявило, що російські війська відновили “активні наступальні дії” з використанням бронетехніки у районі Серебрянського лісництва після перерви у російській наступальній діяльності у цьому районі.

Британська розвідка оцінила значення ліквідації російського літака А-50

Успішна ліквідація російського літака далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50 призведе до обмеження зон дії авіації РФ.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Міністерство оборони Великобританії у Twitter, інформує UAINFO.org

Як зазначається у зведенні, 14 січня А-50 майже напевно вибухнув і згодом упав у західній частині Азовського моря. Водночас повідомлялося, що російський літак Іл-22М був пошкоджений, але приземлився на найближчому російському аеродромі.

При цьому головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний 15 січня заявив, що літаки були підбиті українськими силами.

За даними британської розвідки, можливе успішне збиття Україною літака А-50 "має велике значення".

"Цілком ймовірно, що Росія тепер буде змушена переглянути питання про обмеження зон дії своєї авіації. А-50 має вирішальне значення для російського повітряного спостереження за простором бойових дій", - йдеться у повідомленні.

Путін зізнався, що він завойовує Україну, а не "звільняє". ВІДЕО

Президент Росії Володимир Путін нарешті зізнався, що він завойовує, а не "звільняє" Україну.

Під час зустрічі з очільниками муніципалітетів диктатор випадково промовився, підтвердивши, що міфічна версія "звільнення України" є брехнею, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН

"Спроба спонукати нас відмовитися від тих завоювань, які ми реалізували за останні 1,5 року... Ну, це неможливо. Всі розуміють, що це неможливо: і правлячі кола в Україні розуміють, і західні еліти розуміють", - заявив Путін.

Що ще сказав Путін про Україну

Як повідомляв УНІАН, диктатор Путін видав кілька заяв щодо кривавої війни, яку він розв'язав проти України. Він несподівано "занив", що Україна відмовилася від переговорів з РФ. Ба більше, він вбачає загрозу для української державності.

"Україна відмовилася від переговорів з Росією. Придурки, давно все закінчилося б... Формула миру Зеленського - це заборонні вимоги для переговорів", - заявив диктатор.

"Маємо справу з тиском на журналістів". Юрчишин пояснив, чому владі потрібно миттєво відреагувати на спроби скомпрометувати незалежні ЗМІ

Голова Комітету ВР з питань свободи слова Ярослав Юрчишин пояснив NV, чому він виступає за розслідування можливого тиску на незалежних журналістів та вимагає реакції влади і правоохоронних органів, інформує UAINFO.org

16 січня керівник проєкту розслідувань Bihus.Info Денис Бігус повідомив, що за членами його редакції стежили близько року. Заява Бігуса прозвучала після того, як у мережі з’явилося відео, на якому видно, як оператори проєкту нібито вживають заборонені речовини. За словами Бігуса, фрагменти перехоплених розмов змонтували з кількох епізодів, між якими пройшли місяці.

Журналіст заявив, що таке прослуховування та відеоспостереження у номері, де відпочивали колеги, є відвертим втручанням у приватне життя, а люди на відео, вживаючи заборонені речовини, шкодили лише собі, але не несли соціальної загрози.

Bihus.Info неодноразово випускав розслідування, «героями» яких ставали представники влади.

Проте, випадок зі «зливом» відео щодо проєкту Бігуса — не єдина подія, пов’язана із можливим наступом на незалежні ЗМІ. Нещодавно журналіст-розслідувач Юрій Ніколов, автор матеріалу про «яйця по 17 грн», повідомив, що невідомі намагалися увірватися у його квартиру в Києві. Вони налякали його матір та сусідів, а також залишили повідомлення на дверях, де назвали журналіста «зрадником».

Влада вимкнула інтернет і перекрила дороги: протести у Башкирії набирають обертів, тисячі людей вийшли на акцію. ВІДЕО

У Баймаку в республіці Башкортостан, що входить до складу Російської Федерації, протести місцевого населення набирають обертів. Влада відключила інтернет та перекрили всі під'їзди до будівлі суду, де виносили вирок місцевому активісту Фаїлю Алсинову, якого звинувачують в екстремізмі.

Та попри це мешканці кидали машини та йшли до суду пішки аби підтримати активіста. Про це повідомляють у російських Telegram-каналах, інформує UAINFO.org з посиланням на OBOZ.UA

Біля суду в Баймаку зібралося близько 5 тисяч людей, які скандували: "Свободу! Азатлик, Фаїле, ми з тобою!", "Своїх не здаємо!". Поліція через гучномовець повідомляла про заборону несанкціонованих зборів.

У всьому місті влада заглушила інтернет. Усі підходи до будівлі суду перекрили поліцейськими машинами та спецтехнікою комунальних служб. Приватні автомобілі не пропускали до суду.

Зазначимо, що Фаїль Алсинов відомий громадський діяч Башкортостану, який активно брав участь у численних протестах у республіці. Він виступав за збереження шихана Куштау і очолював національну організацію "Башкорт", що підтримувала ідею суверенітету Башкортостану. У 2020 році цю організацію оголосили "екстремістською" і ліквідували.

Алсинов також взяв активну участь у протестах проти видобутку золота в регіоні у 2023 році. На думку слідства, тоді він негативно висловився проти роботи мігрантів у шахтах і його звинуватили у екстремізмі. Донос на активіста написав голова Башкирії.

Водночас місцеві мешканці стверджують, що Алсинов вживав під час промови башкирську мову і переклад його слів є неточним. Зокрема, він використовував вираз "кара халик", який переклали як "чорний народ", проте у сучасних тюркських мовах це словосполучення використовується просто для позначення народу.

У Держдумі вирішили засекретити російську економіку для іноземців, щоб "не коригували санкції"

Зарубіжні аналітичні компанії втратять можливість вивчати товарні ринки і споживчу поведінку в Росії.

Як повідомляє The Moscow Times, відповідний законопроєкт депутати Держдуми країни-агресора схвалили в першому читанні інформує UAINFO.org з посиланням на NV Бізнес

У разі остаточного ухвалення документа право проводити подібні дослідження матимуть тільки ті фірми, 80% статутного капіталу яких належать російським юридичним або фізичним особам.

Причому такі компанії повинні мати річну виручку не менше 30 млн рублів, базуватися в Росії, мати місцеву реєстрацію і користуватися вітчизняними технічними засобами. Усі зібрані ними дані також будуть зберігатися в РФ.

Поправки внесуть до закону про держрегулювання торговельної діяльності. Після цього Федеральна антимонопольна служба (ФАС) має створити спеціальний реєстр для обліку аналітичних компаній, що займаються дослідженнями товарних ринків.

Автори законопроєкту зазначають, що іноземці не повинні відстежувати зміну цін і динаміку витрат росіян, оскільки така інформація може використовуватися «недружніми» державами, щоб «стримувати економічне зростання» Росії і негативно впливати на її безпеку.

Фагот пригадав, як у гримерці побив путініста Сергія Звєрєва через Фоззі

Учасник гурту "ТНМК" Олег Михайлюта, відомий як Фагот, пригадав, як побився з російським шоуменом Сергієм Звєрєвим через свого колегу та друга Фоззі.

В інтерв'ю для YouTube-проєкту ТСН.ua "Наодинці" Фагот розповів, що конфлікт з росіянином у нього стався на новорічній вечірці співачки Наталії Могилевської. Коли Звєрєв виступав на сцені, Михайлюта пригадав, як той критикував зовнішній вигляд його колеги та друга Фоззі. Тож, Фагот вирішив пояснити шоумену, аби той стежив за тим, що говорить. Музикант зайшов до гримерки Звєрєва, де між ними почався конфлікт, який переріс у бійку, інформує UAINFO.org

"Була вечірка в Могилевської, ми нормально розслабилися, Новий рік все ж таки. А тут виходить Звєрєв на сцену... А я пригадую, що він до того в якомусь шоу, де взяли наш кліп, у своїй манері щось до Фоззі причепився, що він має якийсь там поганий вигляд. Після того, як він закінчив виступ, я спокійно пройшов охорону та заходжу до гримерки. Він нахилився, аби пудру змивати, а я його взяв за шию та тримав. Він смикався, а я йому розповідав, що потрібно поводитися нормально. Потім я побився вже з його директором", - пригадав Фагот.

Згодом до гримерки увірвалася охорона та всіх вивела. Однак, у приміщені залишилися Фагот та Звєрєв. Як пригадує співак, тоді росіянин одразу почав перепрошувати за свої слова.

"Найсмішніше було після того, як ми вже побилися з директором. Звєрєв затиснувся в куток, ввійшли охоронці нас розборонили, всіх вивели з гримерки, лишили мене та Звєрєва. Я знову підійшов до нього, він зрозумів, що пахне смаженим, та попросив вибачення", - пригадав артист.

Тимощук допомагав "ДНР" через Захарченка. Надія Навроцька зізналася, чому футболіст не хотів їхати в госпіталь до українських воїнів 

В коментарі NV колишня дружина Тимощука зізналася, як ексфутболіст збірної України у 2015 році відправляв гуманітарну допомогу дітям Донбасу разом із фанатами пітерського "Зеніта", інформує UAINFO.org​​.

Анатолій Тимощук – далеко не єдиний український футболіст, який понад усе любить російські гроші. Тренер "Зеніта" з початком вторгнення Росії в Україну в 2014 році не тільки не засудив агресію ворога, а й допомагав жителям окупованих територій з боку країни-вбивці.

Журналіст NV Назарій Шмігіль ексклюзивно поспілкувався із колишньою дружиною Тимощука Надією Навроцькою, яка зараз з двома доньками живе у Німеччині. Вона й розповіла, як Анатолій діяв у плані допомоги у період з початком російської агресії.

Рідкісні птахи, занесені до "Червоної книги", обрали для зимівлі "Тузлівськы лимани" на Одещині. ФОТО 

На Одещині у заповіднику "Тузлівські лимани" сталася подія: у парку зимують рідкісні птахи, занесені до "Червоної книги" як вид, який зникає.

Йдеться про малих бакланів -  вони одні з 3-х видів у фауні України, заявляє Національний парк на своїй сторінці у Facebook.

Там пояснюють, що на території "Тузлівських лиманів" птахи раніше з'являлися хіба що влітку або прольотом. 

"Цієї зими на Тузлівських лиманах, а саме на лиманах Малий Сасик та Джантшейський, нараховано 22 птаха", - кажуть там.

У природі ці птахи гніздяться переважно на узбережжі Азовського та Чорного морів, а також у дельтах Дунаю, Дністра, Дніпра.

В Україні малі баклани занесені до Червоної книги від 2021 року. Також вони маркуються як рідкісні у світових червоних списках. 

Появу бакланів у "Тузлівських лиманах" у неприродній для них сезон парк пояснює кількома причинами: серед них зростання фактору неспокою через війну, а також осушення водно-болотних угідь України.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини