MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 19 січня 2024

65 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 19 січня.

Росія стягнула до району Бахмута 80 тисяч військ. При цьому навряд чи окупанти вдарять усім цим угрупуванням по Часовому Яру, але це може стати підготовкою для атаки на Слов'янськ і Краматорськ відразу з трьох напрямків.

Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна Зміна акценту. Головне про ситуацію на фронті та чи почне РФ наступ на Куп'янськ, інформує UAINFO.org.

Напад на Слов'янськ і Краматорськ

Противник стягує ресурси, щоб у майбутньому атакувати Слов'янсько-Краматорську агломерацію синхронно з трьох напрямків: Часів Яр, Лиман та Вугледарський виступ, – зазначає військовий експерт, колишній речник Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов.

"Складно сказати, чи вистачить йому ресурсів, але за останні кілька діб значно посилилися авіаудари. Якщо він матиме критичну перевагу, то ситуація може змінитися докорінно. Та й все-таки є просування на південь і на північ від Бахмута. Тобто з тих позицій, які були зайняті в ході літньої кампанії, ми змушені відходити. Думаю, головна причина у нестачі артилерійських снарядів, оскільки росіяни на всьому фронті можуть відстрілювати до 10 000 на добу, а ми відповідаємо лише 2 000, про паритет не йдеться", - розповів він у розмові з виданням.

Удар по Часовому Яру, але не всім угрупованням

Атаку на Часів Яр експерти теж не виключають. При цьому військовий експерт Олександр Мусієнко сумнівається, що ворог ударить по місту всім 80-тисячним угрупованням.

У Брянській області РФ дрон атакував нафтобазу, спалахнула потужна пожежа: це була операція ГУР. ВІДЕО

Вночі в п’ятницю, 19 січня, безпілотник атакував нафтобазу в місті Клинці Брянської області РФ – там спалахнула потужна пожежа, яку оперативні служби не змогли швидко загасити. Операцію провело Головне управління розвідки українського Міноборони.

Про це OBOZ.UA  повідомили джерела в розвідці, наголосивши, що Україна працює по російській інфраструктурі, яка є військовою ціллю. Нині в російських пабліках з’являється все більше фото й відео з місця масштабної НП, інформує UAINFO.org.

"Цілі уражено, брехня російської влади стає все більш очевидною навіть для місцевого населення", – зазначили співрозмовники, додаючи, що ГУР вживає певних заходів, але жодних деталей операції поки не розкривають. 

Про атаку дронів на Брянщину вранці 19 січня сповістив губернатор Олександр Богомаз. За його версією, "український" БПЛА "придушили" засобами РЕБ, а під час "знищення" повітряного об’єкта з нього "відбулося скидання боєприпасу".

Путін вважає, що вторгнення в Україну є водночас війною із Заходом, і перемога РФ позбавить США впливу – глава розвідки 

Російський диктатор Володимир Путін вважає, що його вторгнення в Україну є водночас і війною з Заходом, і якщо, зокрема, США зазнає нищівної поразки в Україні, то "швидко втратить глобальний вплив".

Про це глава Служби зовнішньої розвідки (СЗР) Олександр Литвиненко написав у колонці для The Economist інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua

«Путін сподівається на ефект доміно. Він вважає, що якщо Захід, і перш за все Сполучені Штати, зазнає нищівної поразки в Україні - другого такого приниження всього за кілька років після безладного виходу з Афганістану — він швидко втратить глобальний вплив», — вважає він.

Литвиненко також зазначив, що якщо так станеться, то ревізіоністські держави «зроблять висновок, що їхній час настав», і як наслідок, за кілька років буде встановлено новий світовий порядок, де найважливіші питання вирішуватимуться кількома великими державами. 

Він підкреслив, що лідер Китаю Сі Цзіньпін також «уважно спостерігає за війною і робить власні висновки».

За словами глави СЗР, Росія знає, що перемога над Україною матиме глобальний ефект та розуміє, що вона не зможе досягти своїх цілей, не порушивши при цьому світовий порядок.

Путін також сподівається, що перемога над Україною допоможе йому відновити контроль над колишніми радянськими республіками на принципах російського імперіалізму. Кремль розуміє, що якщо Україна програє, то йому буде легше повернути собі інші колишні радянські республіки, але якщо Україна вистоїть, то це лише питання часу, коли РФ втратить вплив на Південний Кавказ і Центральну Азію.

"Це якась абсолютна маячня": Гетманцев розповів, чи вводитимуть податок на перекази у 18% 

В Україні немає планів запроваджувати податок на перекази. Заява про такий податок – помилка "експерта", який зробив заяву про Національну стратегію доходів, проте, певно, не читав її.

Про це в інтерв'ю ЗМІ розповів голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org

"Людина не читала національну стратегію доходів, це наш план стратегічний до 2030 року, який був опублікований у грудні 2023 року, але захотів зібрати явно лайки, не в своєму розумі, вирішив запостити таку провокацію. Можливо, я не виключаю навіть, що хтось попросив його це зробити, щоб розхитати ситуацію у країні", – пояснив він.

За словами нардепа, податок з переказу запроваджувати не планують. Більше того, податок у розмірі 18%, як зазначає Гетманцев, "це якась абсолютна маячня, яка уб'є просто економіку".

Насправді у стратегії йдеться про те, що податкова отримає доступ до банківської інформації українців. "Контролюючим органам буде надано можливість посилити контроль за доходами та витратами фізичних осіб шляхом надання контролюючим органам доступу до банківської інформації про рух коштів на рахунках платників податків", - йдеться у повідомленні.

"Батя, я стараюсь!" Де зараз Людмила Янукович, яку ставлять у приклад Соні Морозюк, і звідки взялися чутки про її смерть

Якою має бути перша леді? Еталон елегантності, володарка вишуканого стилю та гарних манер, вона відіграє важливу роль у підтримці дипломатичних відносин з дружинами і родинами глав інших держав, займається важливою благодійною і гуманітарною діяльністю. Це буквально обличчя країни на рівні з президентом. У 2010 році цим обличчям стала Людмила Янукович.

Для когось вона була Людмилою Олександрівною, для когось Люсею, а хтось міг навіть не памʼятати її імені, але знати напамʼять її крилаті фрази про "наколоті апельсинки" і "батя, я стараюсь", пише OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

Після того, як художниця Соня Морозюк кинула свого нареченого-корупціонера Романа Гринкевича, якому ДБР оголосило підозру, дружина Віктора Януковича вкотре стала зіркою мережі. Тепер коментатори жартома називають колишню першу леді "прикладом жіночої відданості", адже "вона свого не кинула". На цій хвилі популярності OBOZ.UA вирішив пригадати, чим запамʼяталася Людмила Янукович українцям і що відомо про її теперішню долю.

Уродженці міста Єнакієво Донецької області нині 74 роки. Із Віктором Федоровичем вона одружилася у 1972-му. Після того, як "супруг" став президентом, він перевіз свою першу леді до Києва, аби та змінила звичний спосіб життя на світські раути й публічну діяльність. У травні 2010-го Людмилу Янукович навіть зарахували до членів клубу українських інтелектуалів і аристократів "Інтелігент".

Вчені навчили штучний інтелект бути злим і зіткнулися із неочікуваним

Виявиляється, навчити модель штучного інтелекту бути злою – не надто складне завдання. Однак, така авантюра в довгостроковій перспективі може виявитися більш, ніж небезпечною.

Про це йдеться у дослідженні, яке опубліковано на сайті препринтів arXiv. Стаття наразі очікує рецензування науковою спільнотою, інформує UAINFO.org з посиланням на OBOZ.UA

Як йдеться у новій роботі, дослідники з Anthropic, яка працює у сфері ШІ за підтримки Google, змогли використати слабкі місця та вади систем захисту великих мовних моделей (large language model або ж LLM) і спровокувати їх на погану поведінку. При цьому змусити ШІ до такої поведінки вдалося завдяки доброзичливим словам або фразам.

Дослідники з Anthropic зазначили, що така підступна поведінка цілком у стилі багатьох людей, які вдаються до "стратегічно оманливої поведінки", коли вони "поводяться корисно в більшості ситуацій, але потім поводяться зовсім інакше, щоб досягти альтернативних цілей, коли випадає така можливість".

З’ясувалося, що якби модель ШІ була навчена поводитися таким чином, то повернути її д нормальної, доброї поведінки виявилося б проблемою.

Нацвідбір на Євробачення-2024: оголошено імена ведучих

Український Нацвідбір на Євробачення-2024 будуть вести стендап-комік Василь Байдак, офіційний "голос" Євробачення в Україні Тімур Мірошниченко, а також солістка гурту The Hardkiss Юлія Саніна.

Зіркові ведучі з лютого під час фіналу Нацвідбору будуть працювати і разом на головній сцені, і окремо парами в певних зонах, йдеться в Telegram-каналі "Євробачення Україна". Також стало відомо, що передшоу Нацвідбору та бекстейдж висвітлюватиме ведуча Анна Тульєва, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН

У цьому році пісенний конкурс Євробачення відбудеться у Швеції - на стадіоні Malmö Arena у місті Мальме. Фінал Євробачення-2024 має відбутися 11 травня.

Поки невідомо, хто їде на Євробачення від України 2024 року. Проведення фіналу Нацвідбору на конкурс в нашій державі заплановано 3 лютого. Вже відомо, хто з українських артистів буде у фіналі Нацвідбору та під яким номером виступить.

Ось яких артистів можна буде почути на фінальному етапі Нацвідбору: YAKTAK, INGRET, NAZVA, ANKA, Drevo, alyona alyona & Jerry Heil, MÉLOVIN, SKYLERR, Ziferblat, YAGODY і NAHABA.

Коштовності корони: які прикраси тепер носитиме королева Мері, невістка королеви Маргрете II

Від моменту сходження на престол короля Фредеріка X його дружина королева Мері здобула не тільки новий титул, а й доступ до ювелірної скриньки королеви Маргрете II.

Королева Данії має одну з найграндіозніших колекцій ювелірних прикрас серед королівських будинків Європи. Все тому, що деякі коштовності були успадковані від предків і перейшли через інші королівські сім'ї до скриньки данських монархів, інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН

Усі коштовності корони спочатку належали королеві Софії Магдалені, яка була одружена з Крістіаном VI. 1746 року вона вказала у своєму заповіті, що її коштовності мають бути в розпорядженні чинної королеви, аргументуючи це тим, що "в цьому королівському будинку так мало коштовностей". 

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини