MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 29 січня 2024

110 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 29 січня.

День пам’яті Героїв Крут 2024: Україна вшановує 106-ту річницю бою під Крутами 

29 січня Україна відзначає День пам’яті Героїв Крут. Цього дня ми віддаємо шану стійкості та мужності молодих хлопців, які так само, як і сьогоднішні захисники України, стали на захист української держави та зупинили нападника.

Бій під Крутами - історія 

У кінці грудня 1917-го уряд радянської Росії розпочав відкриту агресію проти Української Народної Республіки. Більшовиків дратувало проголошення Україною самостійності, тож Москва створила у Харкові окремий "український червоний уряд", який і оголосив війну незалежній частині держави, пише УНІАН, інформує UAINFO.org

Наступ більшовиків українське військове командування очікувало з полтавського напрямку - саме туди скерували свіжі та найбоєздатніші підрозділи. Але наступ почався з іншого боку. 

У грудні 1917-го станцію Бахмач на Чернігівщині - важливий залізничний вузол на кордоні УНР і Росії - охороняв загін Першої української військової школи ім. Б. Хмельницького. На початку 1918 року до них надійшло підкріплення з Києва - 1-ша сотня Куреня студентів Січових Стрільців. Це були студенти Українського народного університету, київського Університету Святого Володимира (нині ім. Т. Шевченка), гімназисти старших класів. Вони зайняли оборону біля станції Крути  - між Ніжином і Бахмачем, за 130 км від Києва.

Вранці 29 січня 1918 року розпочався наступ більшовиків на станцію Крути. За різними даними їх було від 4 до 6-7 тисяч. З українського боку в бою під Крутами брали участь 300-600 бійців. Бій тривав кілька годин: були відбиті декілька атак, бойові втрати більшовиків складали до 300 убитих, а ще поранені, полонені.

Аби уникнути оточення, українським військам віддали наказ відійти. Тоді, відступаючи, частина студентської сотні потрапила в оточення. Взвод у сутінках втратив орієнтир і вийшов на станцію Крути, яку вже зайняли червоноармійці. Близько 30 юнаків взяли у полон, катували, а потім стратили.

Бій під Крутами - цікаві факти та значення

У бою під Крутами українські війська виконали наказ командування - наступ більшовиків було зупинено. Наші війська організовано відступили, руйнуючи за собою колії й мости. А Симон Петлюра мав час придушити повстання більшовиків, яке тоді ж розпочалося на заводі "Арсенал".

Саме цими днями тривали переговори між УНР і країнами Четверного союзу (Німеччиною, Австро-Угорщиною, Туреччиною та Болгарією). Важливо було, аби на той момент українська столиця перебувала під контролем Центральної Ради - затримка більшовиків під Крутами дозволила це зробити.

НАТО має підготуватись до ракетних атак РФ по об'єктах по всій Європі, – The Times

Хоча зараз РФ зосереджена на війні в Україні, країни Заходу вже стурбовані тим, що країна-агресорка може зазіхнути й на безпеку інших країн Європи. 

Як пише The Times, НАТО доведеться підготуватися до можливих ударів Росії по об'єктах по всій Європі, зокрема в Німеччині, якщо Москва розпочне війну проти Альянсу. Про це попереджають високопоставлені генерали, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.  

Генерал-лейтенант Олександр Соллфранк, командувач військового логістичного центру НАТО в Німеччині, закликав союзників спростити бюрократичні процедури, які зараз ускладнюють переміщення військ та техніки. Також потрібно дозволити країнам використовувати військову техніку та спорядження одна одної в період кризи.

Читайте також: Пісторіус: Наразі не бачу ризику нападу Росії на НАТО, втім, лише на цю мить

"Якщо ми порівняємо війну і операції десятирічної чи п'ятирічної давнини, то зрозуміємо, що маємо визнати, що і за тилові райони буде вестися жорстка боротьба. Ми повинні припускати, що агресор буде використовувати весь спектр кінетичної і некінетичної сили для того, щоб зруйнувати лінії зв'язку, в тому числі і в тилу", - наголошує Сольфранк.

Лідери країн Альянсу переконані, що мають обмежений час, щоб зміцнити свою оборону. Вони сподіваються узгодити введення системи "воєнного Шенгену", яка дозволить військовим конвоям вільно пересуватися територією країн НАТО, до саміту у Вашингтоні у липні.

Сценарій був прогнозований. Експерт пояснив, чому окупанти активізували наступ на Куп'янськ 

Російські загарбники поновили інтенсивні наступальні дії на сході України під Куп'янськом, проводячи атаки при підтримці техніки. Сили оборони готувалися до подібного сценарію.

Про це у коментарі РБК-Україна розповів керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко, інформує UAINFO.org.

Аналітик звертає увагу на те, що російський наступ у районі Куп'янська активізувався після того, як відбулось перекидання ворогом резервів. Зокрема, на цьому відтинку фронту діє одна з відновлених танкових армій інтервентів.

"У чому особливість зміни ситуації? Якщо раніше командувач Сухопутних військ ЗСУ та угруповання "Хортиця" Олександр Сирський казав, що там переважно наступали штурмові загони без техніки, то зараз техніка з'явилася і погодні умови дозволили росіянам її застосовувати", - розповів він.

І до того ж видно, що противник намагається розвинути успіх не лише із Синьківки, а з Крохмального та Табаївки, додає Мусієнко у бесіді з виданням.

На думку експерта, такий сценарій був прогнозований, і українські захисники до нього готувалися. Правильна оборона дозволяє тримати ситуацію під контролем, відбивати ворожі атаки і не давати окупантам розвинути оперативно-стратегічний успіх.

"Ось, з ким ми воюєм.". Фотографи Ліберови показали кадри з Куп’янська і розповіли, як ворог варварськи обстрілює точку евакуації

Відомі українські фотографи Костянтин і Влада Ліберови опублікували підбірку нових кадрів із Куп’янська і розповіли, як росіяни варварськи обстрілюють точку евакуації поранених.

Ліберови завзначили, що провели 30 годин із піхотою на нулі, інформує UAINFO.org

"Тридцять годин на нулі з піхотою. Тридцять годин в тісному бліндажі 1,5 на 1,5 метри. Заїжджаємо на позиції вночі через темний ліс. На підʼїзді бачимо розриви від артилерії. Гусянку дуже добре чути, дорога одна. Розриви все ближче до нас. Забігаємо до темного вологого бліндажу, де ледве змогли поміститися всі разом (5 людей). По нас одразу починають працювати гради і стволка. Ворог в 50−70 метрах, бачить і чує все. Він хоче крові.

В бліндажі троє хлопців, які мають вже заходити на позиції. Хвилин 40 вони чекають, доки закінчиться обстріл. Трохи стихає і хлопці рушають на позиції. Майже відразу по рації чутно крики "300!". Один з хлопців став на "лепесток", до позицій він так і не дійшов. Двоє поранених, один важкий. В повній темряві, жодних ліхтарів, четверо на носилках бігом несуть важкого до точки еваку.

Угорщина готова до компромісу щодо 50 млрд євро від ЄС Україні, – радник Орбана 

Угорщина заявила про готовність до компромісу, який дозволить профінансувати запропонований Європейським Союзом пакет допомоги Україні.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters, інформує UAINFO.org.

Як нагадує видання, прем'єр-міністр Віктор Орбан був затятим критиком фінансової та військової підтримки України з боку ЄС й заблокував перегляд бюджету блоку, що змусило лідерів розробити план Б й скликати екстрений саміт.

Головний політичний радник угорського прем'єр-міністра Балаж Орбан заявив, що Будапешт надіслав у суботу Брюсселю пропозицію, яка свідчить про готовність використовувати бюджет ЄС для пакета допомоги та випустити спільний борг ЄС для його фінансування, якщо інші "застереження" були додані.

Не лише угорці: румунська опозиція заявила про бажання анексувати українські території та вийти з НАТО 

Один із лідерів партії "Альянс за об'єднання румунів" Клаудіу Тирзіу заявив, що хоче анексувати українські території та вийти з НАТО. За його словами, "потрібна відлига у відносинах між Румунією та Росією".

Про це повідомляє румунська редакція Newsweek, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

Політик ще в перші дні вторгнення в Україну завив про готовність протягнути Росії руку

"Ми не будемо по-справжньому суверенними доти, доки не реінтегруємо румунську державу в її природних кордонах! Південна Бессарабія, Північна Буковина, Земля Герца, Закарпаття — все, що було і є частиною румунської нації, повинно повернутися в межі кордонів однієї й тієї ж держави", – наголосив Тирзіу.

"Альянс за об'єднання Румунії" має 13 із 136 місць у Сенаті та 29 із 328 місць у Палаті депутатів, тобто майже 10%. АОР має 19% підтримки серед населення і це друга партія за популярністю в країні після правлячої Соціал-демократичної партії.

Стало відомо, чому король Чарльз ІІІ розкрив свій діагноз, а Кейт Міддлтон тримає його в секреті

17 січня представники британської королівської родини повідомили одразу дві новини про госпіталізацію Кейт Міддлтон та короля Чарльза ІІІ. Утім, ці дві заяви мали одну разючу відмінність між собою. Про принцесу Уельську розказали вже після того, як її прооперували, а про суверена – напередодні його операції, розкривши діагноз та необхідні подробиці.

У той час точний діагноз дружини принца Вільяма вирішили тримати в секреті, лише уточнивши, що в лікарні їй зробили "планову операцію на черевній порожнині". У мережі така таємничість спровокувала чимало чуток, зокрема і про "онкологію" у 42-річної Кетрін. У палаці подібні домисли підданих спростували. В коментарі журналу PEOPLE інсайдери пояснили, чому Чарльз вирішив відкрито говорити про свою хворобу, а Кейт Міддлтон – ні, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

Отже, 25 січня короля Великої Британії госпіталізували через збільшення простати. Напередодні, 17 січня, Букінгемський палац повідомив, що під час планової перевірки у Чарльза виявили доброякісне новоутворення, яке "піддається лікуванню". Зрештою монарх прибув до лікарні в Лондоні, де зробив "коригувальну процедуру". 

"Було розумно повідомити про це більш відкрито, оскільки в іншому випадку люди могли б подумати про найгірше. Для монархії стан здоров'я Чарльза має величезне значення. І його рішення розповісти про свій діагноз вже вплинуло на ситуацію: його заява минулого тижня призвела до збільшення на 1000% кількості запитів про збільшення простати на сайті Національної служби охорони здоров'я Великої Британії", –  розповів інсайдер з палацу в ексклюзивному інтерв'ю PEOPLE.  

У той час як король Чарльз обрав прозорість щодо свого діагнозу, 42-річна принцеса Кейт висловила "бажання зберегти якомога більше нормального життя" для своїх маленьких дітей – 10-річного принца Джорджа, 8-річної принцеси Шарлотти і 5-річного принца Луї, як повідомляє її офіс.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини