MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 2 лютого 2024

102 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 2 лютого.

"Війна змінилася": Залужний пояснив, як бачить цілі України на фронті у 2024 році

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний у статті для американського видання CNN розповів, якими бачить головні воєнні цілГоловнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужнийі України у 2024 році. За словами Залужного, нині картина війни змінилася й Україна має адаптуватися до скорочення військової допомоги з боку ключових союзників та ще більше зосередитися на технологіях, аби перемогти Росію.

Крім того, головнокомандувач зазначив, що дрони сьогодні забезпечують найкращий спосіб для України уникнути втягування в позиційну війну, а також звернувся до проблеми масової мобілізації. Він наголосив: в Україні мають визнати значну перевагу, яку має противник у мобілізації людських ресурсів, та порівняти її з нездатністю власних державних інститутів підвищити чисельність армії без використання непопулярних заходів. Статтю було оприлюднено 1 лютого на офіційному сайті Генерального штабу ЗСУ, нижче OBOZ.UA публікує її повний текст без змін, інформує UAINFO.org/

Майже 80 років відділяють нас від останніх битв Другої світової війни, яка стала основою стратегічного бачення воєн кінця ХХ-го – початку ХХІ-го століття.

Незважаючи на шалений розвиток озброєння та військової техніки, а саме: авіації, ракет та космічних засобів, розвиток зв’язку та РЕБ, стратегія перемоги полягала в знищенні супротивника та захопленні або звільненні території.

При цьому форми і способи, якими це досягалося, безпосередньо залежали від рівня розвитку озброєння та військової техніки, що використовувалась.

Звісно, знання основ стратегії, оперативного мистецтва, тактики мають супроводжувати кар’єрне зростання військових спеціалістів і слугувати для розв’язання двох головних задач.

Перша з них, імовірно, другорядна. Вона полягає в підготовці воєначальника безпосередньо до майбутньої війни із завданням передбачити ту обстановку війни, яка буде на початок воєнних дій. Саме таке надскладне завдання в разі вирішення дозволяє витримати удар та дати гідну відсіч ворогу, знекровити його ударні угруповання й тим самим виграти час для перехоплення ініціативи. Увесь цей процес пов’язаний з величезними ризиками і сумнівами, які обумовлені наявністю лише одного шансу дати гідний опір меншими силами за обмежених ресурсів.

Друга задача, на мій погляд, основна – вчасно з’ясувати вимоги, які висуває війна, що пов’язані з розвитком технічного прогресу, і, як наслідок, стрімким розвитком озброєння та військової техніки, політичною ситуацією як у світі, так і в самій державі, економічним станом тощо. А, отже, для кожної війни необхідно знаходити лише свою унікальну стратегію і логіку, яка дозволить вже в нових умовах віднайти шлях до Перемоги.

Говорячи про свою власну особливу стратегію, жодним чином не можемо відкидати повністю існуючі доктрини, які описують процес підготовки та ведення операцій. Ми лише повинні усвідомлювати, що вони будуть постійно змінюватися та наповнюватися новим змістом.

Саймон Шустер розповів про стосунки Зеленського із Залужним 

Кореспондент Time Саймон Шустер, який написав книгу про президента України Володимира Зеленського, розповів про його стосунки з Головнокомандувачем Збройними силами Валерієм Залужним.

Автор книги "Шоумен" каже, що довго і детально спілкувався з українським генералом про роль політики під час війни. "Під час повномасштабної війни президент Зеленський почав формувати своє розуміння того, що повинно відбуватися на полі бою, як війська повинні відганяти росіян, де атакувати, як атакувати, чим атакувати, як використовувати ті обмежені ресурси, які були на тому чи іншому етапі у ЗСУ. Ці пріоритети не завжди збігалися з планами і стратегіями генералів", - сказав Шустер в інтерв'ю Українській правді, передає УНІАН, інформує UAINFO.org

За його словами, іноді президент як Верховний головнокомандувач використовував свої повноваження та говорив генералам, "що і як робити".

Мають знати всі. З якого віку забирають в ЗСУ по мобілізації

Кабінет міністрів України після доопрацювання вніс до Верховної ради новий законопроєкт, що стосується мобілізації, військового обліку та проходження військової служби.

Як пропонують змінити вік, за яким військовозобов'язаних зможуть мобілізувати до Збройних Сил України, у коментарі РБК-Україна аналізує Андрій Лавренюк, юрист практики військового права ЮК "Приходько та партнери", інформує UAINFO.org.

З якого віку можуть забирати в ЗСУ за новим законопроектом

"Призовний вік та його регулювання в Україні в період воєнного стану викликає обговорення та роздуми. Це пов’язано тим, що недавно оприлюднили новий законопроект № 10378. В ньому фігурує саме 25 років. Більше того, Верховна Рада України прийняла Закон щодо зменшення граничного віку перебування громадян на військовому обліку призовників з 27 до 25-річного віку. Він станом на сьогодні перебуває на підписі у президента України", – каже експерт.

В умовах геополітичних напружень це стає необхідністю для забезпечення національної безпеки України. Але важливо балансувати ці потреби із захистом прав та інтересів молоді, яка перебуває в призовному віці, вважає Андрій Лавренюк.

"Варто розуміти, що зниження віку призовників не є вирішенням питання. Адже ті, хто не проходив строкову службу і не має базових навичок та знань у військовій справі, не зможе забезпечити належну підтримку і заміну військовим, які повернуться з зони бойових дій на ротацію, або будуть звільненні за станом здоров’я", – висловлює він думку.

З одного боку, зменшення призовного віку в період воєнного стану є стратегічним заходом для формування потрібних резервів у Збройних силах.

Забезпечення країни національною безпекою вимагає активної участі та готовності молодого покоління до служби у військових справах, але з іншого вони мають бути підготовленні заздалегідь і бути готовими вступити до лав Сил оборони, якщо в цьому буде потреба.

"Саме для цього у новому законопроекті Закону №10378 було висунуто ідею базової військової підготовки для осіб віком до 25 років, яка проходитиме у Збройних силах України та інших військових формуваннях з метою здобуття військово-облікової спеціальності, набуття практичних знань, вмінь та навичок, для захисту Батьківщини. Громадяни зможуть самі обирати рік і період проходження базової військової підготовки до досягнення 25 років", – зауважує юрист ЮК "Приходько та партнери".

Чи завжди вмикають повітряну тривогу при зльоті МіГ-31К і чому: відповідь Ігната 

Повітряну тривогу в Україні через МіГ-31К можуть не оголошувати, якщо відомо, що літак знаходиться на дальніх підступах. Але МіГ-31К залишається загрозою для України.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на речника Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната в ефірі телемарафону, інформує UAINFO.org.

"Тривога від МіГа є завжди. Є інформація від наших партнерів, що один, два, три чи більше МіГ-31К у небі. Ми не можемо точно сказати, чи це переліт, перебазування на інший аеродром чи це тренувальний політ. Точно на 100% знати не можна. Коли є інформація точна, що МіГ робить переліт десь там на дальніх підступах, то зрозуміло, що тривога не буде оголошуватися. Але у будь-якому разі, коли МіГ у небі - це є небезпека", - сказав він.

Речник нагадав, що від оголошення повітряної тривоги до "прильоту" ракет може пройти лише декілька хвилин. Тому МіГ-31К залишаються небезпекою для українців.

"Нагадаю, що якщо з Тамбовської області летить ракета приблизно, скажімо, до Дніпра, як минулого разу була ракетна атака. То від оголошення того, що МіГ злетів, до "прильоту", може бути 4-5 хвилин", - пояснив Ігнат.

У Мінсоцполітики спростували блокування банківських карток пенсіонерів: про що йдеться

Мінсоцполітики спростовує некоректну інформацію, яку розповсюджують від імені міністерства, щодо блокування банківських карток пенсіонерів через відсутність руху коштів на них.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу міністерства, інформує UAINFO.org.

"Мінсоцполітики не давало жодних коментарів щодо будь-якого блокування банківських карток українських громадян. По-перше, тому що жодної норми такого плану немає в законодавстві чи нормативних актах, які регулюють сферу соціального забезпечення. По-друге, тому що Мінсоцполітики не має ані повноважень, ані технічної можливості впливати на діяльність банків щодо блокування банківських карток", - йдеться в повідомленні.

Про що мова

Як зазначили в міністерстві, новина, яка була некоректно інтерпретована, стосується іншого: якщо пенсіонер з числа внутрішньо переміщених осіб, який став на облік як ВПО до 24.02.2022 року, не користується своєю банківською карткою протягом 6 місяців і по такій картці немає руху коштів, пенсія продовжує нараховуватись, але не поступає картковий рахунок.

"Причина цього - те, що значна частина пенсіонерів з числа ВПО, зареєстрованих як ВПО до 24.02.2022 року, проживає на тимчасово окупованій території. В такій ситуації держава не має можливості оперативно з'ясовувати інформацію щодо того, чи власник картки не втратив до неї доступ (і нею згодом можуть скористатися шахраї) і чи є власник живим, адже під час війни ризики смерті чи зникнення людини, на жаль, зростають в рази", - повідомили у прес-службі.

Не лише борги. Українцям назвали причини, через які можуть відключити світло

Наприкінці 2023 року Кабмін скасував заборону на відключення світла та нарахування пені за борги. Однак відключити електроенергію можуть і в інших випадках.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на АТ "Прикарпаттяобленерго", інформує UAINFO.org

Зокрема, споживачі мають допускати до лічильників та інших засобів вимірювальної техніки контролерів. Для цього представник обленерго має надати службове посвідчення, а мешканці зобов'язані забезпечити безперешкодний доступ до облікових приладів.

Якщо споживач протягом 2 місяців не надав доступ до лічильника, то працівники мають право на складання відповідного акту. Саме на підставі цього акту і можуть повністю або частково припинити електропостачання.

Доступ до лічильника потрібен для:

  • проведення технічного контролю за приладами;
  • перевірки кількості спожитої електроенергії та потужності;
  • вимірів показників якості електрики, що поставляється;
  • огляду електромереж та виявлення необхідності замінити лічильник;
  • забезпечення відключення чи обмеження подачі електроенергії.

Відновити електропостачання у такому разі можна протягом 3 робочих днів - у містах та 5 робочих днів - у селах.

Соня Морозюк сховала своє майно, щоб вберегти його від арешту ДБР 

Соня Морозюк, яка була заручена з Романом Гринкевичем, якого підозрюють у шахрайстві в особливо великих розмірах та участі у злочинній організації, сховала своє майно, яке ДБР оголосило заарештованим. Художниця передала під заставу дві квартири і галерею у Києві, і тепер вони недоступні для арешту.

За даними hromadske, 25-річна авторка "Мазні" оформила договір позики зі своєю мамою, інформує UAINFO.org з посиланням на The Lime

Соня нібито позичила у Ліліани Семенюти майже 7 млн. гривень, а як заставу записала свою майстерню, яку придбала в центрі столиці за 250 тисяч доларів. Видання зазначає, что мама Морозюк - звичайний підприємець. Її ФЛП надає різні послуги – від дизайну до прибирання будинків.

Також у Соні в Києві є дві квартири: одна у комплексі "Альтер Его" на Новопечерських липках (від 6 млн. гривень), друга - у ЖК "Пори року" у Солом'янському районі столиці (близько 6 млн. гривень).

Житлову нерухомість медійна художниця також передала під заставу, але до нотаріуса пішла вже з обома батьками, оскільки обидві квартири – спільна власність Соні та її батька. Житло внесли під заставу тієї самої позики – близько 7 млн. гривень.

Таким чином, на галерею і квартири наклали заборону на будь-які дії. І тепер, доки Соня Морозюк не виплатить іпотеку своїй матері, її майно не можуть заарештувати або конфіскувати. 

"Є Закон України про іпотеку, і там зазначено, що іпотекоутримувач є пріоритетним стягувачем. Тобто майно, забезпечене іпотекою, не можуть забрати", - пояснив адвокат Ярослав Бутирін.

Переліт від 40 тис. грн без багажу. З'ясувалися деталі відпочинку хлопця Пренткович на Мальдівах, які допомагають Росії обходити санкції

Зʼявилися нові подробиці скандального відпочинку української блогерки-мільйонниці Тетяни Пренткович та її бойфренда-волонтера Андрія Гонковського. Пара стверджувала, що спонтанно вирішила відпочити, однак у мережі так не вважають.

Одна з головних причин сумніватися – складний переліт, який дуже дорого коштує і зазвичай планується завчасно через брак зручних рейсів. На це звернули увагу на YouTube-каналі "Шоубісики", інформує UAINFO.org з посилання на OBOZ.UA

Звичайні українці заради цікавості спробували знайти, скільки коштує переліт до Мальдів із Варшави, і виявили, що найдешевші квитки до Мале обійдуться в 40 тисяч гривень без багажу. Прямих рейсів немає взагалі, а отже, спонтанно політ на всю сімʼю в останній момент забронювати нереально.

Крім цього, як звернули увагу в коментарях, авіатрансфер між Мальдівськими островами також потрібно бронювати завчасно. "Спонтанно такі поїздки не робляться", – підсумували українці.

За словами авторки каналу Марини Данилюк-Ярмолаєвої, відпочивати на Мальдівах під час повномасштабної війни неприйнятно, оскільки, зокрема, через цю південноазійську країну Росія обходить санкції та має ресурси на війну з українцями.

Як пише Asia Nikke лише за один рік через Мальдіви пройшло мікросхем на 53 мільйони доларів (близько 400 тис. напівпровідників).

День бабака. Як з'явилося свято та чи збуваються прогнози українських "синоптиків"

Щороку 2 лютого відзначається День бабака. В Україні та багатьох країнах світу люди чекають появи незвичного прогнозу погоди від пухнастого "метеоролога". За традицією, бабак віщує настання весни, проте насправді свято має глибший сенс.

Докладніше про історію та значення свята в Україні, а також наскільки точними є прогнози в День бабака розповідає РБК-Україна,  інформує UAINFO.org.

При підготовці використовувалися: інформація Укргідрометцентру та порталу AccuWeаther, Wikipedia, публікації Суспільного, ТСН, сторінка ХНУ ім. Каразіна в Facebook.

Звідки взялося свято

День бабака святкують в США з 1887 року. Саме в американському містечку Панксатоні в Пенсильванії з'явилася традиція 2 лютого будити бабака, щоб звірятко "спрогнозувало", коли настане тепло.

Вже 137 років поспіль бабак просинається цього дня від сплячки та люди спостерігають за його поведінкою:

  • якщо день похмурий і тваринка не бачить свою тінь, то весна настане скоро і буде тепла;
  • якщо бабак бачить свою тінь, лякається і ховається, то холоди затягнуться ще на шість тижнів.

За припущеннями істориків, цю традицію в США привезли переселенці з Німеччини, а в Європі дослухалися до прогнозів тварин ще з часів Римської імперії.

Існує версія, що римську традицію згодом перейняли християни, адже 2 лютого за григоріанським та новоюліанським календарем церква святкує Стрітення Господнє. Католики цього дня завжди освячують свічки, які мають захистити дім від зими.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини