MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 6 лютого 2024

91 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 6 лютого.

Українські сили просунулися на південний захід від Авдіївки: карти ISW 

Російські війська трохи просунулися в північній частині Синьківки та східніше Ямполівки. Також підтвердили наступ у районі Сіверська на північний схід від Бахмуту.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Інститут вивчення війни (ISW), інформує UAINFO.org.

Операція №1 - Луганська область

Нещодавно російські війська незначно просунулися на північний схід від Куп'янська і захід від Кремінної на тлі боїв, що продовжуються, на лінії Куп'янськ-Сватово-Кременна 5 лютого.

Читайте також: Протягом минулої доби відбулося 126 бойових зіткнень, – Генштаб

Відео з геолокацією, опубліковане 4 лютого, показує, що російські війська незначно просунулися у північній Синьківці (на північний схід від Куп'янська) та східніше Ямполівки (на схід від Кремінної).

Тривали позиційні бої:

  • на північний схід від Куп'янська в районі Синьківки;
  • на захід від Кремінної в районі Тернів, Торського та Ямполівки;
  • на південь від Кремінної в районі Білогорівки (12 км на південь від Кремінної) та Григорівки.

Воєнний стан і мобілізацію в Україні продовжили вдесяте: до якого числа

Верховна Рада продовжила воєнний стан та загальну мобілізацію в Україні ще на три місяці. Цей правовий режим діятиме щонайменше до 13 травня 2024 року.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням Telegram-канал нардепа від фракції "Голос" Ярослава Железняка, інформує UAINFO.org.

Таким чином, сьогодні парламентарі прийняли законопроєкт №10456 про продовження воєнного стану, а також №10457 про продовження строку проведення загальної мобілізації. Їх напередодні вніс до Ради президент Володимир Зеленський.

Дію цього особливого режиму продовжили вже вдесяте з початку повномасштабної війни.

Зокрема, рішення про продовження дії воєнного стану підтримали 335 парламентарів.

Комітет Ради підтримав законопроект Зеленського про множинне громадянство 

Комітет Верховної Ради з прав людини підтримав законопроект президента України Володимира Зеленського про множинне громадянство.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на допис Верховної Ради в Telegram, інформує UAINFO.org.

"Комітет на своєму засіданні 6 лютого підтримав проект закону про деякі питання у сфері міграції щодо підстав і порядку набуття та припинення громадянства України (№ 10425), поданий президентом України", - йдеться у повідомленні.

При цьому зазначається, що документ визначено Зеленським як невідкладний.

"Законопроектом актуалізуються положення законодавства у сфері міграції та громадянства, зокрема щодо підстав і порядку набуття та припинення громадянства України, а також удосконалюється правове регулювання питань з приводу статусу іноземців та осіб без громадянства, які у складі Збройних сил України, інших утворених відповідно до законодавства формувань, беруть участь у захисті незалежності та територіальної цілісності України", - йдеться у повідомленні.

Ні повісток, ні виборів у "Дії" не планується, – Федоров

У Єдиному порталі державних послуг "Дія" не планується видача повісток та проведення виборів. Натомість "Дія" відкриє код для розробників з усього світу.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на віце-прем'єра з цифрової трансформації Михайла Федорова в ефірі телемарафону, інформує UAINFO.org.

"Не планується ні повісток, ні виборів", - сказав він.

Водночас він заявив, що у лютому планується відкрити код. Це з точки зору відкритості, прозорості і технологічності взагалі дуже важливий крок. Ми над ним довго працювали. І у дії буде відкритий код. Тобто розробники з усього світу зможуть подивитися, як працює "Дія", - сказав він.

СБУ знешкодила агентурну мережу ФСБ, до якої входили колишні та нинішні посадовці спецслужб України 

Служба безпеки нейтралізувала потужну агентурну мережу військової контррозвідки фсб, яка діяла в Україні. У результаті багатоетапної спецоперації у різних регіонах затримано 5 учасників ворожої групи, інформує UAINFO.org.

Серед них – колишні посадовці Головного управління розвідки Міноборони та Служби зовнішньої розвідки України, а також співробітник обласного управління СБУ.

Фігуранти тримали зв’язок з одним і тим же куратором ‒ співробітником фсб, який наразі перебуває у тимчасово окупованому Криму.

Завданням цієї агентурної мережі була передача агресору розвідданих про Сили оборони та стратегічно важливі енергооб’єкти нашої держави.

За матеріалами слідства, експосадовець зовнішньої розвідки був завербований фсб ще до повномасштабного вторгнення під час перебування на службі.

Терор ТЦК на вулицях дискредитував ідею мобілізації, – заступник голови оборонного комітету Ради 

Силовий метод лише заважає різним мобілізаційним заходам та дискредитує саму суть мобілізації. Це потрібно припинити, але потрібні альтернативи.

Про це у коментарі РБК-Україна сказав заступник голови Комітету Верховної ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв, інформує UAINFO.org.

"Терор ТЦК на вулицях дискредитував ідею мобілізації, знизив моральний дух суспільства і підірвав єдність у державі. Це має бути припинено якнайшвидше", - сказав він.

За його словами, потрібні реальні та ефективні альтернативи. "Над цим питанням, зокрема ми зараз і працюємо", - зазначив нардеп.

"Він нас нервує": на Заході незадоволені "нахабною тактикою Буданова", – FT 

Головними кандидатами на посаду нового головнокомандувача Збройних сил України є командувач Сухопутними військами України генерал-полковник Олександр Сирський та керівник Головного управління розвідки Міноборони генерал-лейтенант Кирило Буданов.

Про це повідомляє Financial Times із посиланням на чотирьох людей, "обізнаних у цьому питанні", інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН

Зазначається, що 58-річний Сирський, досвідчений командир, вважається близьким соратником Зеленського, який брав його з собою на кілька візитів на передову та фотографувався з військовими. При цьому Сирського не люблять українські рядові солдати, які кажуть, що він ухвалював рішення, які безпідставно спричинили втрату зброї та боєприпасів, а також життя.

"38-річний Буданов не має досвіду командування армією Залужного та Сирського, але ефективно керує ГУР і відроджує відомство, яке довгий час грало другу скрипку після набагато більшої Служби безпеки України. Однак відома нахабна тактика Буданова дратує західних партнерів Києва. "Він змушує нас нервувати", - сказав виданню один із західних чиновників.

При цьому, за даними ЗМІ, двоє людей, близьких до Сирського та Буданова, повідомили, що ті не зацікавлені в отриманні посади головкома й вважають за краще залишитися на своїх нинішніх місцях. 

Зараз усі масово викладають власні фото у 21 рік. Ви не думали, чому саме 21 рік? А все дуже просто

Про соціальне управління за новітніх умов.

Зараз усі масово викладають власні фотографії у 21 рік. Дуже корисна річ. Корисна для тих, хто виготовляє алгоритми розпізнавання облич. Ви не думали, чого саме 21 рік? А все дуже просто. Бо у 3 роки людина буде сильно відрізнятися від себе дорослої. А у 21 - ні. 21 - зручна відправна точка, аби потім, співставляючи з пізніми фотографіями, моделювати вікові зміни зовнішності.

Таку думку на власній сторінці у Facebook висловив політолог Петро Олещук, інформує UAINFO.org.

Коротше кажучи, "випадковий" флеш-моб виявляється дуже корисним для тих, хто буде на цих даних "тренувати" ШІ. Чи не випадковий?

Ви помічали, скільки "прекрасних ідей" ви одержуєте з інформаційного середовища, які вам видаються одразу настільки прекрасними, що ви їх починаєте вважати ледь не своїми? І мова не лише про викладання у соціальні мережі якоїсь особистої інформації.

Зірка Нацвідбору Катерина Заботкіна вперше відреагувала на критику її "перекладу" жестовою мовою

Перекладачка жестовою мовою Катерина Заботкіна, яка під час Нацвідбору на Євробачення 2024 стала зіркою мережі завдяки своїй харизмі, вперше відреагувала на зауваження щодо непрофесійності. Вона визнала, що в деяких випадках переклад був не дослівним.

Це вперше в історії Національний відбір зробили інклюзивним, аби пісні учасників могли оцінити єврофани з вадами слуху, і в мережі одразу зʼявилися скарги від глядачів, які дійсно розраховували на переклад. Критику Катерина Заботкіна прокоментувала для "Радіо Свобода", передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

"Усвідомлюю, що могли бути моменти, де сенс я могла передати трохи інакше, ніж він звучав у пісні, але я дуже відкрита до того, коли мені пишуть люди, підказують, направляють. Це надихає", – розповіла українка. 

Під час адаптації пісень на жестову мову було вирішено орієнтуватися саме на українського глядача, тому переклад англомовних пісень був удвічі важчим для Заботкіної.

"Я прослуховувалася виключно українською жестовою мовою, тому що ми працювали в Україні для української аудиторії. Ми для себе ухвалили рішення, що перекладаємо все і адаптовують українською мовою, тому це був подвійний виклик. Це був досить складний переклад", – пояснила зірка Нацвідбору.

Телепродюсер Володимир Завадюк зізнався, як путіністка Оксана Марченко потрапила на "Танці з зірками" 

Продюсер проєктів "Голос країни" та "Танці з зірками" Володимир Завадюк в інтерв'ю Аліні Доротюк розповів, які стосунки пов’язували його зі зрадницею України й кумою диктатора Путіна Оксаною Марченко. 

Скандальна путіністка Марченко брала участь у "Танцях з зірками" у 2018 році, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua

"Для мене особисто її участь була кринжовою. На той період уже всі розуміли, хто такий Медведчук, і хто така Марченко", — зазначила блогерка і журналістка.

"Я розумію про що ти. Зараз мене нічого не пов’язує з Марченко. На той час Оксана справляла враження абсолютно адекватної, професійної та зрозумілої людини, яка позиціювала себе патріоткою. Спілкувалася українською мовою і була проти, щоб судді спілкувалися будь-якою іншою мовою. Але потім сталося, як ми з вами знаємо. Канал на той час — це рішення великої кількості людей. Канал запрошував різних героїв, які були цікаві аудиторії. Вона була цікава. Так вона і з’явилася в проєкті. Чи заплатила вона за це комусь, чи фальсифікувалися голоси? Ні. Можливо, ви читали інтерв'ю, після якого мені було іноді страшно. Оксана сказала, що запрошення її в "Танці" — це була історія, вигадана Коломойським, Ткаченком і Завадюком для дискредитації її сім'ї. Я думаю, всім зрозуміле ставлення Оксани до мене і моє до неї. На жаль, така історія трапилася. Усі ми свідомі. Внутрішню відповідальність за це несемо. Вона — абсолютна зрадниця", — прокоментував телепродюсер.

Путіністка Оксана Марченко покинула Україну за кілька днів до початку повномасштабного вторгнення РФ. Напередодні повномасштабної війни вона вже записувала відео з Москви зі співаком Басковим, який підтримує злочинний кремлівський режим.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини