MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 8 лютого 2024

193 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 8 лютого.

Спецоперація "Говерла": українці взяли під контроль позицію росіян на панівній висоті. ВІДЕО 

Воїни з Сил спеціальних операцій Збройних сил України на одному з напрямків фронту провели складну спецоперацію "Говерла", унаслідок якої Сили оборони України покращили оперативно-тактичне положення.

Завдяки професійній та злагодженій роботі операторів ССО, яких прикривали дрони, засоби радіоелектронної боротьби та вогневої підтримки, супротивників вибили з опорного пункту на панівній висоті, крім того, у полон взяті двоє ворожих горе-десантників, повідомили у командуванні  Сил спецоперацій у четвер, 8 лютого, інформує UAINFO.org

"Метою операції було захоплення опорного пункту противника на панівній висоті. Взяти його під контроль підрозділам Сил оборони не вдавалося кілька місяців. Після ретельного планування та підготовки у взаємодії з підрозділами Сил оборони групи ССО розпочали проведення спецоперації", - зазначається у повідомленні.

У ССО додали, що після того, як "опорник" був "зачищений" від супротивників, на висоту зайшли визначені підрозділи наших Сил оборони.

 

Чи був "Циркон"? Що відомо про "вундерваффе" Путіна і чи могла РФ запустити ракету по Києву

Росіяни під час ранкової атаки на Київ могли запустити гіперзвукову ракету "Циркон", яка офіційно ще жодного разу не застосовувалась в бойових умовах, і її, ймовірно, збили українські сили протиповітряної оборони. Російський диктатор Володимир Путін особисто вихвалявся цією "суперзброєю".

РБК-Україна розповідає, що відомо про ракету "Циркон" та чи дійсно росіяни могли нею атакувати Київ.

Під час підготовки матеріалу використовувались публікації російських ЗМІ та Defence Express, а також ексклюзивний коментар авіаційного експерта Костянтина Криволапа.

Що таке ракета "Циркон"

Ракета 3М22 "Циркон" - російська гіперзвукова протикорабельна ракета, яка була створена для заміни важкої протикорабельної ракети П-700, розробленої у 70-80 роках минулого століття.

Про технічні характеристики "Циркону" відомо мало, але з того, що заявляли самі росіяни відомо наступне:

  • дальність удару - 600-1000 км;
  • швидкість польоту - до 9 махів;
  • маса бойової частини - 300-400 кг;
  • довжина - 8-10 метрів;
  • рушій - двоступеневий (перший ступінь твердопаливний, другий - повітряно-реактивний).

Ракета може запускатися як з кораблів, так і з наземного комплексу "Бастіон". Також, не виключена можливість запуску "Циркону" з підземного ракетного комплексу берегового базування "Об'єкт-100" в Криму.

Кремль брязкає "ядерною шаблею" в надії зірвати допомогу Заходу для України, – ISW

Заступник голови Ради Безпеки Російської Федерації Дмитро Медведєв продовжив свою риторику брязкання "ядерною шаблюкою", що частково спрямована на стримування західної допомоги Україні.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на звіт Інституту вивчення війни (ISW), інформує UAINFO.org

Так, 7 лютого Медведєв заявив, що Росія неодноразово "підкреслювала", що її "плани" не передбачають жодного конфлікту "з країнами-членами НАТО та ЄС". Натомість офіційні особи Кремля, включно з російським диктатором Володимиром Путіним, останнім часом постійно погрожують країнам-членам НАТО, а пов'язані з Кремлем діячі, схоже, намагаються посіяти нестабільність та створити інформаційні умови для ймовірних майбутніх агресивних дій Росії проти різних європейських держав.

Медведєв заявив, що військовий бюджет і населення країн НАТО суттєво більші за РФ, тому в разі війни з Альянсом, Москва буде змушена відповісти "асиметрично", використовуючи "балістичні і крилаті ракети зі спеціальними боєголовками", - маючи на увазі ядерні боєголовки, - і це призведе до "апокаліпсису". Він розмістив ці заяви на своєму англомовному каналі X (колишній Twitter) і російськомовному Telegram-каналі.

У звіті зазначається, що ці заяви Медведєва розраховані як на міжнародну, так і на внутрішню аудиторії. Кремлівські чиновники та експерти регулярно погрожують застосувати ядерну зброю проти членів НАТО. На думку експертів ISW, ця ядерна риторика спрямована на стримування західної допомоги Україні.

"Заяви Медведєва про більший розмір та військовий бюджет НАТО порівняно з Росією, ймовірно, спрямовані на просування всередині країни кремлівських наративів про те, що НАТО і Захід загалом становлять екзистенційну загрозу для Росії. Тобто аналогічне твердження, яке Кремль використовував для виправдання свого повномасштабного вторгнення в Україну", - йдеться у звіті ISW.

Синові Кадирова вручили золоту медаль змагань у Дубаї, у яких він навіть не брав участі. ВІДЕО

Неповнолітньому синові чеченського диктатора Рамзана Кадирова Адаму, який очолив у 15 років відділ гарантування безпеки свого батька, вручили золоту медаль змагань спецпризначенців UAE SWAT Challenge у Дубаї, у яких він навіть не брав участі. 

Про це повідомили у Telegram-каналі ЧТД, опублікувавши відео з урочистої церемонії, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua

І хоча ця медаль уже далеко не перша у низці нагород від різних політичних підлабузників, які Кадиров-молодший отримав після побиття беззахисного політичного в’язня Микити Журавля, даний випадок виявився, імовірно, найбезглуздішим.

"16-річний син глави Чечні біжить першим на сцену, де організатори вручають йому золоту медаль. Тільки є нюанс — малолітній Кадиров просто підтримував команду "Ахмат", а не брав участь у змаганнях, де та посіла перше місце. А у Дубай Адам Кадиров приїхав як „начальник відділу забезпечення безпеки“ свого батька", — зауважили журналісти.

Оксана Марченко спливла в мережі з новим "шоу": ходить з наплічником і розказує про "8 кривавих ран на грудях" 

Колись популярна українська ведуча талант-шоу на СТБ, дружина обвинуваченого в держзраді екснардепа Віктора Медведчука – Оксана Марченко – сьогодні розважає Z-патріотів новим сезоном "Паломниці". В цьому "шоу", яке для багатьох українців може здатися комедійним, колишня телезірка блукає із наплічником по різних російських церквах та розповідає, як її коханого-колаборанта "врятувало" з полону "запрошення на день народження Богородиці".

Крім того, зрадниця веде "душевні" бесіди про РПЦ з такими ж путіністами, як і вона сама, зокрема кремлівським блазнем Миколою Басковим. Про "шоу" ексукраїнки розповіли журналісти "Телебачення Торонто", передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

Дисклеймер на початку кожного випуску вже змушує сміятися. У ньому Марченко розповідає про "дивовижне диво", яке з нею трапилося. Виявляється, під час обшуку у їхніх із Медвдчуком маєтках хтось нібито вкрав усі матеріали другого сезону "Паломниці". Де і як вони зберігалися – загадка. Як і те, що зрештою недоброзичливці нібито повернули вкрадене.

"Грабіжники, які вкрали матеріали другого сезону "Паломниці", повернули їх через 8 місяців", – видала запроданка. 

У новому сезоні Марченко розповідає, що ледь не перестала вірити в Бога, коли її чоловік, кум Путіна, перебував у полоні, а всі її молитви залишалися непочутими. Аж раптом, сталося наступне: "У кінці вересня я пішла на службу, причастилися, а на проповіді почула дивовижні слова, що сьогодні Матір Божа всіх запрошує на свій день народження. Ввечері того ж дня я дізналася, що Віктора визволили з полону".

 

 

В Україні перерахують платіжки за неякісні комунальні послуги: деталі рішення уряду 

Кабінет міністрів оприлюднив новий Порядок перерахунку вартості комунальних послуг за період їх ненадання, надання не в повному обсязі або невідповідної якості.

Про це повідомляє РБК-Україна із посиланням на від 6 лютого 2024 року № 127, інформує UAINFO.org.

Порядок перерахунку стосується постачання теплової енергії та постачання гарячої води, централізованого водопостачання та водовідведення, а також управління побутовими відходами.

Як зазначили в прес-службі Мінінфраструктури, перерахунок здійснюється в разі відхилення параметрів послуг від установлених законодавством та договорами про надання послуг.

Зокрема:

  • зниження температури теплоносія та гарячої води, а також невідповідності їх тиску на вході в будинок;
  • зниження температури повітря у приміщеннях споживача (у разі наявності договору з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем);
  • перерв у наданні послуг, що обумовлені у тому числі перевищенням виконавцем строків проведення аварійно-відновлювальних робіт;
  • невідповідності складу і якості гарячої та холодної води державним санітарним нормам і правилам;
  • недотримання вимог щодо поводження з побутовими відходами, порушення графіку вивезення побутових відходів тощо.

Згідно з постаново, виконавець зобов’язаний протягом одного місяця, що настає за розрахунковим періодом, самостійно здійснити перерахунок, а також сплатити споживачеві неустойку (штраф) у порядку та розмірі, що визначені законодавством або договором.

Чи є в українській мові слово "пилосос" та чим його можна замінити 

Назви побутових приладів – це слова, які ми використовуємо у мовленні щодня. Але чи правильно ми це робимо? Так сумніви може викликати назва пристрою для прибирання "пилосос". Деяким мовцям воно здається дещо штучним, або калькою з російської мови.

У своєму експрес-уроці відповідь дав мовознавець Олександр Авраменко. За його словами, це слово цілком притаманне українські мові. Підтверджував це у своїх блогах і професор Олександр Пономарів, інформує UAINFO.org з посиланням на OBOZ.UA

Обидва навели також кілька прикладів синонімів для тих, кому ця лексема вже не до вподоби. Так, згідно зі словниками, цей пристрій можна назвати:

  • пилосмок;
  • пилотяг;
  • порохотяг;
  • порохозбирач;
  • знепорошувач.

Проте саме у формі "пилосос" ця назва зустрічається найчастіше у корпусі української мови, який містить художні та публіцистичні тексти. Побачити її можна і у підручниках.

Музей огидної їжі, найвищий будинок Скандинавії та цвинтарі з книжками. 7 причин відвідати Мальме, крім Євробачення-2024

Вже 7 травня у шведському місті Мальме пройде найголовніший пісенний конкурс Європи. На Євробачення-2024 з'їдуться фанати з усього світу. 

Мальме –  це третє за величиною місто Швеції після Стокгольма та Гетеборга, яке з’єднує країну та Скандинавію з рештою Європи. Окрім відомого шоу є й інші пам'ятки, які варто подивтися, перебуваючи у шведському місті, інформує UAINFO.org з посиланням на OBOZ.UA.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини