MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 12 лютого 2024

148 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 12 лютого.

Зеленський підписав закони про продовження дії воєнного стану та мобілізації

Президент України Володимир Зеленський підписав закони про продовження дії воєнного стану та мобілізації.

Як зазначається у картках відповідних законопроектів на сайті Верховної Ради України, ці закони було повернуто з підписом від президента сьогодні, 12 лютого, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН

Йдеться про Закон про затвердження Указу президента "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні" (реєстр. №10456) та про Закон про затвердження Указу президента "Про продовження строку проведення загальної мобілізації" (реєстр. №10457).

Воєнний стан та мобілізація в Україні

Як повідомляв УНІАН, 6 лютого загальна мобілізація в Україні та дія воєнного стану рішенням Верховної Ради були продовжені до 13 травня.

В указі, який було затверджено законом "Про затвердження Указу президента України "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні", зазначається, що у зв’язку з тривалою широкомасштабною збройною агресією Росії проти України, на підставі пропозицій Ради національної безпеки і оборони України, продовжено дію воєнного стану в Україні з 5 години 30 хвилин 14 лютого 2024 року строком на 90 діб, тобто до 13 травня 2024 року.

Законом "Про затвердження Указу президента України "Про продовження строку проведення загальної мобілізації" передбачено, що у зв’язку з продовженням широкомасштабної агресії Росії проти України та з метою забезпечення оборони держави, підтримання боєздатності Збройних сил України та інших військових формувань передбачено продовжити з 14 лютого 2024 року строк проведення загальної мобілізації на 90 діб.

"Корисні лакеї Путіна": Байден відреагував на погрози Трампа щодо союзників по НАТО 

Американський президент Джо Байден відреагував на погрози колишнього президента Дональда Трампа щодо союзників по НАТО, згадавши Україну.

Свою реакцію американський лідер опублікував на сторінці у X, передає ТСН,  інформує UAINFO.org  

"Ви хочете знати, чому Україна важлива? Тому що, як бачите, Путін і його корисні лакеї дивляться на більші призи", - написав Байден, пояснивши вкотре, чому потрібно продовжувати підтримувати Україну.

Нагадаємо, напередодні видання The Guardian написало, що колишній президент США Дональд Трамп заявив, що заохочуватиме Росію атакувати будь-кого із союзників США по НАТО, якщо вони не будуть, на його думку, виконувати свої фінансові зобов'язання.

Зниження призовного віку може поставити Україну під загрозу, – NYT 

Зниження призовного віку в Україні в майбутньому може поставити під загрозу безпеку і економіку країни, пише The New York Times.

У статті про те, як Україна шукає спосіб поповнити ряди Збройних сил, а також забезпечити відпочинок військовослужбовцям, які з початку повномасштабної війни захищають країну, йдеться, що зниження призовного віку дозволить відправити в бій "більш струнких і здорових солдатів", однак це створить довгострокові ризики для підтримки чисельності населення України, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН

"Як і в більшості колишніх радянських республік, в Україні мало 20-річних, тому що народжуваність різко впала під час глибокої економічної депресії 1990-х років. Через цей демографічний спад зараз в Україні втричі більше чоловіків у віці 40 років, ніж у віці 20 років," - зазначають журналісти. 

Призов до армії більшої кількості чоловіків у віці 20 років, враховуючи ймовірні втрати в боях, може призвести до скорочення народжуваності. Це, в свою чергу, через десятиліття призведе до скорочення числа чоловіків призовного і працездатного віку, поставивши під загрозу безпеку і економіку країни.

Як готують призовників в Україні: військовий психолог розкрив цікаві деталі

Перший тиждень у навчальному центрі мобілізованого ніхто не чіпає, розповів Андрій Козінчук.

Військовий психолог із групи інженерного забезпечення 67-ї окремої механізованої бригади Андрій Козінчук розповів "РБК-Україна", як відбувається підготовка призовників. Зокрема, він розповів, чи всі чоловіки мають страх при отриманні повістки та чи проходять вони психологічну підготовку у навчальних центрах, інформує UAINFO.org.

"Всі отримують стрес, бо нічого не знають, бояться невідомості. І цей образ у голові дуже страшний. Найстрашніше, що я мав на війні - це шлях на війну, бо незрозуміло було нічого. Там тобі конкретно холодно, голодно, на тебе матюкаються, говорять неприємними словами. Там не страх, а дискомфорт", - каже фахівець.

За його словами, у навчальному центрі готують до війни "опосередковано". Призовник максимально завантажений, його день повністю розписаний: підйом, прийом їжі, біг тощо. Через незвичку може натерти форма або взуття, і в результаті втомлена людина мріє лише про одне - посидіти на табуретці. При цьому потрібно здати мобільний телефон і немає часу боятися "посадки".

Читайте також: Бойовий психолог заявив, що українцям потрібно дати можливість "відкупитися" від мобілізації

З бійцями, що тільки надійшли, психологи проводять бесіду, під час якої дізнаються відповідну інформацію: звідки прибув, хто батьки, де працював, чи є проблеми в сім'ї та ін. Його запитують, наприклад, чому не пішов служити у 2014 році або 24 лютого 2022 року. Отже, проявляється ставлення до служби, мотивація. Водночас призовника знайомлять із навколишнім оточенням: показують, де туалет, душ, кухня, укриття, в яке потрібно бігти у разі обстрілу, хто командир.

"І тиждень бійця ніхто не чіпає. Він ходить на якісь заходи, може дивитися. У процесі він може "прибитися" до якоїсь соціальної групи чи спеціальності. За тиждень знову спілкуємося. Нам не потрібно, щоб він був суперштурмовиком, нам потрібно, щоб він визначився, які його навички нам підійдуть. Тому що армія - це не лише стріляти", - пояснює фахівець.

"Ницість і плювок в обличчя": у Мережі обурені вчинком поляків, які висипали зерно з українських фур 

Українці в Мережі обурені діями польських протестувальників, які на кордоні повисипали зерно з українських вантажівок. Зокрема, дії поляків називають "ницістю", "ганьбою" та "гріхом".

ТСН.ua зібрав реакцію українців у соцмережах на те, що поляки висипають українське зерно з фур інформує UAINFO.org

Нагадаємо, напередодні на кордоні перед Дорогуськом польські протестувальники пошкодили болгарками замки та відсіки кількох фур і висипали з них українське зерно. Перед цим інцидентом польські фермери оголосили, що від 12 лютого блокуватимуть напрямки пунктів пропуску "Устилуг" та "Угринів".

Реакція українців на вчинок поляків із зерном

Мер Львова Андрій Садовий назвав проросійськими провокаторами тих поляків, які висипали зерно з українських вантажівок.

"Назвемо речі своїми іменами. На цьому фото – українське зерно, яке висипали польські, а насправді проросійські провокатори, з українських вантажівок. Псевдоблокада на кордоні триває", – йдеться в заяві міського голови.

"Українці буквально поливають кров'ю поля, які родять це зерно. Збирати пшеницю на полі, яке бачило війну – це як працювати сапером. Такі дії – ницість і ганьба", – наголосив Садовий.

Народний депутат України Володимир В’ятрович виклав таке ж фото, як Садовий, і коротко підписав його: "То гріх".

Експерт з інформаційних війн та конкурентної розвідки Дмитро Золотухін прокоментував інцидент фразою "Jake bydle".

"Що ж. Колись ми теж заявимо, що просто повинні утримуватися своїх інтересів. І зробимо це фото символом того рішення", – написав у Мережі військовослужбовець ЗСУ, аеророзвідник, блогер Олександр Карпюк (Серж Марко).

Пані посол України у США Оксана Маркарова зазначила, що дуже важливо уникати узагальнення і спокуси виплеснути на партнерів те, що потрібно виплескувати на ворога.

"Поклав у кишеню і пішов з агентами КДБ". Як Путін вкрав у американця чемпіонський перстень за перемогу в Супербоулі

У ніч з 11 на 12 лютого в США відбулося головне змагання країни – Супербоул. У фіналі чемпіонату з американського футболу Канзас-Сіті обіграв Сан-Франциско.

Кожен гравець команди-переможниці отримає чемпіонський перстень. До речі, перстень переможця Супербоула є і у Володимира Путіна. Звідки, запитаєте ви. Усе просто – Путін його вкрав, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua

Про цю історію свого часу розповів власник команди з американського футболу Нью-Інгленд Петріотс Роберт Крафт.

У 2005 році Крафт із бізнес-питань прилетів до Санкт-Петербурга. На прийомі у глави РФ американець похвалився своїм іменним чемпіонським перстнем за перемогу в Супербоулі. Путін пороздивлявся реліквію, потім затиснув перстень у кулаці та зробив вигляд, що його відволікли з якихось питань. А потім попрощався з гостями і вийшов із залу.

"Я дістав перстень і показав Путіну, – згадував пізніше Крафт. – Він надів його на палець і сказав: "Та я вбити кого-небудь ним можу". Потім поклав його в кишеню і пішов у супроводі трьох агентів КДБ".

Міст Метро посадять на додаткові опори: що відбувається з аварійними переправами Києва

У соціальних мережах кияни активно обговорюють  ситуацію з технічним станом мостів Метро та Патона у Києві – ключових транспортних артерій, які поєднують лівий та правий береги столиці.

Експерти вкотре нагадали про "непрацездатний стан" цих переправ. А дехто навіть заявляє, що міст Метро доведеться заново будувати. Також є певна загроза, що мости можуть закрити для проїзду транспорту на час виконання ремонтних робіт. Сайт ТСН.ua з’ясовував, що ж насправді відбувається з найстарішими київськими мостами та чи запланований їх ремонт під час війни, інформує UAINFO.org.

Обидва згадані столичні мости вже давно потребують ремонтів. Розмови про аварійність переправ точаться вже років з десять.

Міст Патона та його "хвороби"

Найстарішим київським мостом через Дніпро вважається міст імені Євгена Патона. Його будували у складний повоєнний період. Відкрили переправу у 1953 році. Це – перший у світі суцільнозварний міст такої протяжності. Його довжина – 1543 метри, ширина 21 метр, він складається з 26 прольотів. До речі, міст на 300 метрів довший, ніж вулиця Хрещатик.

Переправа перебуває в аварійному стані вже декілька років. На мосту обмежено рух для вантажного транспорту та тролейбусів-гармошок. А також закрито проїзд двома крайніми смугами мосту, вони відгороджені пластиковою огорожею – транспорт курсує посередині переправи.

Це зроблено для того, щоб зменшити навантаження на конструкцію мосту та уникнути її подальшої руйнації. Металеві частини конструкції значно постраждали від корозії та зношеності за роки експлуатації. 

Степова: В ОРДЛО прижилися тувинці: мешканці "республік" прозрівають

ОРДЛО, як страшна  істота  з потойбіччя, яскраво описана у повісті Гоголя "Вій", намагається підняти вії, щоб відкрити очі. Якось не дуже це виходить, бо очі цього "вія" залиплися від солодкої патоки брехні, які на них щедро лила пропаганда. Не пишу російська, бо це буде однобоке визначення. У 2014-му році солодкі річки пропаганди текли з вуст місцевих ЗМІ та місцевої влади.

Навіть на шахтах на робочих зборах, бригадири на начальники змін починали з "вот станем частью россии и заживем", пише для "ІС" Олена Степова, інформує UAINFO.org.

Ця солодка мрія про "заживем", "все будет безплатно", "у богатых все заберут, а нам, бедным, все раздадут", "все будет здесь, как на россии и еще лучше" бентежила та заманювала у "народное ополчение", вела на фронт, знищувала родинні відносини.

Люди бігли на "синей птицей" мрії "пожить по-русски".

Ніхто не думав, як це. Ніхто не аналізував саме життя на росії, самих пересічних громадян, шахтарів, сталеварів, лікарів, сел, маленьких містечок, глибинки, бо усі мріяли жити, "как показывают в кино", "как в москве".

Аналіз життя росії будувався на російських серіалах та фільмах. Про армію росії брали інформацію з фільмів про війну, про спецназ, про боротьбу з терористами. Про деревні з фільмів про "селючка приехала покорять москву". Про соціальну сферу  теж з фільмів "на россии все олигархи".

Тобто люди хотіли жити не у тій росії, що знаходилася в  українському  прикордонні  й кожні вихідні перлася до нас на базар, щоб купити щось дешево й смачно, їхала в наші лікарні, до наших стоматологів та лікарів, бо на росії все дорого та неякісно, а в тій, яку їм показали у кіно. Дивні люди, не знаходите?

Але за цю мрію вбивали та вмирали. Ця мрія стала фундаментом війни, бо ж критична більшість створила інформаційний фон "путін введи", пішла до лав окупаційного війська, вбивала українців.

Кондратюк прокоментував голе фото alyona alyona з прапором України і пояснив скандал через збори на ЗСУ: це просто експериментальні дані 

Відомий український продюсер Ігор Кондратюк прокоментував скандали, які "крутяться" навколо реперки alyona alyona в соцмережах. В інформаційно просторі із шаленою швидкістю розповсюдилися нарізки з інтерв'ю співачки, де вона розповідає про збори на армію. Дехто навіть знайшов світлину alyona alyona з 2021 року в стилі "ню", з синьо-жовтим прапором. 

Усі ці події створили неймовірний хейт на співачку після перемоги на Нацвідборі на Євробачення-2024. Утім, Ігор Кондратюк в інтерв'ю Radio UA Chicago висловив свої думки щодо обидвох скандалів та пояснив, що цькування не має конструктивної причини, інформує UAINFO.org з посиланням на OBOZ.UA

Раніше реперка зазначала, що її розповідь про збори була вирвана з контексту. Кондратюк, своєю чергою, детальніше пояснив, що alyona alyona мала на увазі, адже обговорював із нею цю тему. Проблема полягає у публіці реперки, яка не так яскраво реагує на збори, як на нові пісні.

"Вона сказала експериментальні дані, що у неї така публіка. Коли Альона публікує збір, у неї падають охоплення аудиторії. Ну це експериментальні данні, якими вона поділилася. Вона могла промовчати, чи сказати "Та все нормально, інколи пощу, інколи не пощу". Але вона прямо це сказала. Мені взагалі здається, що вона трошки пряма дівчина. Вона сама провокація. alyona alyona любить робити якійсь епатажні штуки. Вона дала просто експериментальний факт. З цього експериментального факту я можу лише один висновок зробити – у неї така публіка, якій не цікаві збори, які оголошує alyona alyona, їм більш цікаво, як-от вона загорнеться в прапор, чи десь виступить з якоюсь колабою, чи щось різке скаже, чи пісню запише", – пояснив продюсер.

З іншої сторони, як зауважив Кондратюк, такі проблеми з охоплення можуть бути й в інших співаків, які публікують збори: на анонси нових пісень публіка реагує добре, а на донати – навпаки. "Якщо це так, то alyona alyona видала істину. Істину, яку повинні брати до уваги люди, які займаються маркетингом соціальних мереж. Хоча до них це можливо і не є секрет", – додав він.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини