MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 21 лютого 2024

81 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 21 лютого.

США забезпечуватимуть оборону України до її вступу в НАТО: посол Брінк пояснила суть майбутньої безпекової угоди 

Суть безпекових двосторонніх угод між Україною та США – це забезпечення української оборони доти, доки країна не стане частиною НАТО. Документ ще розробляється.

Про це заявила пані посол Сполучених Штатів в Україні Бріджіт Брінк, виступаючи у Києві на брифінгові. Вона підтвердила, що сторони ведуть переговори, але жодних часових рамок не уточнила, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

"Так, ми працюємо над таким документом. Я очікую, що в якийсь момент у найближчому майбутньому ми зможемо більше говорити про це публічно", – відповіла пані посол, відповідаючи на запитання.

Вона розраховує на те, що процес просуватиметься вперед "так швидко, як тільки зможемо".

Ідея документа – "надати українцям впевненості" у їхній безпеці на шляху до НАТО. Чи буде угода схожа на подібні документи, підписані з іншими державами (наприклад, Францією, Німеччиною), дипломат не знає.

Посли ЄС схвалили 13 пакет санкцій проти Росії

Посли Європейського союзу схвалили новий пакет санкцій проти Росії.

Про це заявив кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк, повідомляє РБК-Україна з посиланням на його повідомлення у Twitter, інформує UAINFO.org.

"Посли ЄС щойно дали "зелене світло" 13-му пакету санкцій ЄС. Він має бути опублікований якраз перед 24 лютого", - повідомив він.

За даними джерел Reuters у ЄС, новий пакет охоплює близько 200 юридичних і фізичних осіб, але не містить нових секторальних заходів.

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн привітала угоду послів щодо 13-го пакету санкцій проти Росії.

"Ми повинні продовжувати послаблювати військову машину (російського диктатора Володимира, - ред.) Путіна. Ввівши загалом 2000 списків, ми продовжуємо чинити сильний тиск на Кремль. Ми також продовжуємо скорочувати доступ Росії до безпілотників", - написала вона в Twitter.

"У них немає сил". Буданов розповів, як може зміниться ситуація на фронті після Авдіївки

Взяття Росією східноукраїнського міста Авдіївка - це найпомітніша ознака зміни динаміки повномасштабної війни, яка триває вже майже третій рік.

Про це заявив начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов, повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Wall Street Journal, інформує UAINFO.org. 

Він визнав, що українські сили, які переважають за чисельністю та озброєнням, перебувають у важкому становищі.

"Але у Росії теж є проблеми", - заявив Буданов.

За його словами, професійна армія Росії була значною мірою знищена в перший рік вторгнення в Україну, тому зараз вона кидає в самовбивчі атаки ненавчених призовників.

Читайте також: Що буде важче повернути, Крим чи Донбас: відповідь Буданова

Буданов зазначив, що Росія використовує більше артилерійських снарядів, ніж може виготовити, і хоча торік на озброєння надійшли сотні танків, більшість із них були старими моделями, знятими зі зберігання і відремонтованими, а нових було всього 178.

Він підкреслив, що останніми тижнями ракетні удари по українських містах припинилися, оскільки російські поставки закінчилися.

У результаті, за словами Буданова, Росії буде важко досягти своєї головної стратегічної мети - захопити всі східні райони Донецької та Луганської областей цього року.

"У них немає сил", - заявив Буданов.

У Кремля особлива мета: в ISW пояснили, чому окупанти заявили про захоплення Кринок, хоч не контролюють їх

Кремль, імовірно, передчасно заявив про захоплення Росією Кринок на лівобережжі Дніпра у Херсонській області, щоб підсилити бажаний інформаційний ефект перед президентськими виборами в березні 2024 року. У Росії цю подію визначили нібито офіційним завершенням українського контрнаступу влітку 2023 року, щоб публічно підкреслити свою ініціативу.

На це звернули увагу аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW), передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

Там припустили, що заяви Кремля про перемоги на полі бою можуть лунати й надалі без повних гарантій тактичного та оперативного успіху Росії.

Як зазначили аналітики, це потрібно для підтримки інформаційних зусиль, які одночасно прославляють Путіна та деморалізують Україну. Однак така риторика може створити в російському інформаційному просторі очікування, які російські військові не можуть виправдати.

"Командувач спецназа Чечні Ахмат Апті Алаудінов заявив, що очікує, що російські сили успішно завершать спеціальну військову операцію Путіна до вересня 2024 року, прогноз, який є вкрай неправдоподібним", – зазначили в ISW.

Естонія зупинила гібридну операцію спецслужб РФ: що сталося

В Естонії зупинили гібридну операцію російських спецслужб і було заарештовано 10 підозрюваних.

Про це прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас повідомила в Мережі 20 лютого, інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН

Каллас вказала в заяві, що Естонія успішно зупинила гібридну операцію російських спецслужб на своїй території. 

"Ми знаємо, що Кремль націлений на всі наші демократичні суспільства", – зазначила прем’єрка.

Водночас очільник естонського МЗС Маргус Тсахкна поінформував, що поліція країни заарештувала 10 осіб, підозрюваних у діях за вказівкою Росії. 

"Їхньою метою було посіяти страх, посилити напруженість і зламати нашу рішучість підтримувати Україну. Але Росії це не вдасться. Ми залишаємося сильними та пильними", – заявив міністр.

На протесті польських фермерів помітили прапор СРСР та плакат із закликом до Путіна, поліція відреагувала

Поліція Польщі порушила кримінальну справу стосовно фермера, який на акції протесту на кордоні з Україною вивісив на своєму тракторі плакат із закликом до російського диктатора путіна "навести лад".

Про це прес-службу поліції Польщі та глава МВС Польщі Марчін Кервінський повідомляють у Twitter, інформує UAINFO.org з посиланням на Слово і Діло

Польські правоохоронці наголосили, що не допустять порушення закону і розпалювання ненависті.

"Негайна реакція польської поліції на демонстрацію обурливих гасел під час протесту фермерів у Водзіславському повіті. Поліція і прокуратура проводять дії в напрямку статті 256.1 Кримінального кодексу", – йдеться в повідомленні.

Стаття, яку згадала поліція Польщі, передбачає штраф або до двох років обмеження чи позбавлення волі за підбурювання до ненависті "на підставі національних, етнічних, расових, релігійних відмінностей".

"Кожен, хто вчиняє дії, мотивовані ненавистю до іншої людини, буде притягнутий до кримінальної відповідальності", – додала поліція.

На плакаті, про який ідеться, було написано: «путін, наведи порядок і в Україні, і в Брюсселі, і з нашими урядовцями». Поруч з ним був прикріплений прапор СРСР.

Не витримав "цензури": на фронті застрелився російський окупант і пропагандист

Російський окупант і пропагандист Андрій Морозов "Мурз" застрелився, передає УНІАН, інформує UAINFO.org.

Про смерть загарбника повідомили інші російські "воєнкори". За уточненими даними, Морозов, який вів пропагандистський канал "Нам пишут из Янины", застрелився.

Пропагандиста та окупанта зацькували інші російські пропагандисти, оскільки той розкривав дані про втрати. Зокрема, Морозов заявляв, що у штурмах Авдіївки росіяни втратили загиблими близько 16 000 солдатів.

У 2014 році Морозов поїхав воювати на Донбас на боці сепаратистів. На каналі Морозова з'явилася передсмертна записка. У ній він пояснює самогубство тиском командування бригади ЗС РФ, яка раніше входила у формування "ЛНР", а також загалом командування ЗС РФ.

Росіянин гуляв Ірпінем, захоплюючись воєнними злочинами РФ, але вже скоро про це пошкодував. ВІДЕО 

У громадянина РФ, затриманого у Київській області за торгівлю наркотиками, виявили відео, на якому він захоплюється воєнними злочинами російських окупантів. 

Про це повідомили у пресслужбі столичної прокуратури, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua

"Київська міська прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно 25-річного громадянина РФ за обвинуваченням у незаконному збуті канабісу та розповсюдженні матеріалів, у яких міститься виправдання збройної агресії Росії проти України", – йдеться у повідомленні.

Як виявилося, компрометуючі матеріали, зняті під час прогулянок вулицями Ірпеня, який постраждав під час повномасштабного вторгнення РФ 2022 року, росіянин зберігав просто на своєму телефоні.

"Іду Ірпенем. Ірпінь – це поруч зі знаменитою Бучею. Дуже цікаві відчуття тут. Я дивлюся на всі ці осколки і коротше розумію: Блін, це гнів божий. Прямо дивлюся і на мене такий вогонь сходить. Як розумію, що тут уже росіяни… Будинки зруйновані ось. Але воно мене запалює прямо", – захоплювався прихильник ЗС РФ, ще не знаючи, який злий жарт із ним у підсумку зіграють його власні одкровення.

Це буде "пекельний пейзаж "Матриці": вчений сказав, коли ШІ може знищити людство 

Перспективи розвитку штучного інтелекту, найімовірніше, становлять екзистенційну загрозу для людства. Саме ШІ може стати причиною глобального апокаліпсиса, який відбудеться максимум у найближче десятиліття.

Про це в інтерв’ю The Guardian заявив дослідник штучного інтелекту Еліезер Юдковський. Він відомий своїм песимістичним ставленням для цієї технології, а минулого року закликав завдати ядерного удару по центрах обробки даних, щоб зупинити розвиток ШІ, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

"Якщо ви притиснете мене до стіни, і змусите оцінювати ймовірності, то у мене є відчуття, що наша нинішня часова шкала більше схожа на п'ять років, ніж на 50 років. Може, два роки, може, 10", – сказав дослідник.

За його словами, після цього ми можемо побачити штучно створений кінець всього сущого. Дослідник вважає, що буде "апокаліпсис у стилі Термінатора" або "пекельний пейзаж Матриці".

Найгірше, за словами Юдковського те, що "люди цього не усвідомлюють"

"У нас є дуже невеликий шанс на те, що людство виживе", – наголосив він.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини