MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 15 березня 2024

108 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 15 березня. 

Єврокомісія почала аналіз законів України у сфері фінансів на відповідність нормам ЕС

Офіційний скринінг Європейської комісії для України щодо переговорного розділу 9 "Фінансові послуги" розпочався 14 березня. Проведення скринінгу передбачає аналіз ступеня відповідності національного законодавства актам ЄС.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням прес-службу НБУ, інформує UAINFO.org

За даними прес-служби, скринінг складається з двох етапів:

  • роз’яснювальні зустрічі, під час яких представники Європейської Комісії розповідають про ключові акти права ЄС за переговорними розділами та відповідають на запитання держави - кандидата на вступ до ЄС;
  • двосторонні зустрічі, на яких держава-кандидат представляє стан імплементації законодавства ЄС за переговорними розділами та плани щодо узгодження національного законодавства з європейським законодавством до моменту набуття повноправного членства в ЄС.

Роз'яснювальна зустріч за переговорним розділом 9 "Фінансові послуги", роботу за яким координує Національний банк України, відбулася 14 березня.

Заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук розповів про останні рішення України щодо приведення регулювання фінансового сектору у відповідність до стандартів ЄС та про значний фокус на цьому в оновленій минулого року Стратегії розвитку фінансового сектору.

Також Ніколайчук анонсував підготовлений та надісланий заздалегідь українською стороною перелік питань щодо аспектів упровадження положень актів ЄС у національне законодавство.

"Ми розраховуємо отримати необхідні роз’яснення і впевненіше рухатися далі. З нашого боку ми докладемо всіх зусиль для підтримки євроінтеграційного темпу та проходження скринінгу в максимально короткі строки", - сказав Ніколайчук.

Шольц після переговорів з Туском та Макроном пообіцяв більше зброї для України

Канцер Німеччини Олаф Шольц після спільної прес-конференції з французьким президентом Еммануелем Макроном та прем'єром Польщі Дональдом Туском, що пройшла сьогодні в Берліні, заявив про посилену підтримку для України.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на трансляцію прес-конференції,  інформує UAINFO.org.

Шольц сказав, що країни будуть купувати більше зброї для України на світовому ринку. Канцлер також наголосив, що вони разом з партнерами будуть нарощувати виробництво зброї в Україні.

Німецький канцлер зауважив, що російський диктатор Володимир Путін повинен знати, що підтримка України в Європі не зменшиться, і вони будуть використовувати заморожені російські активи для фінансової підтримки України.

"Політичний сигнал": в Foreign Policу пояснили, що стоїть за перекиданням Росією тактичної ядерної зброї в Білорусь

Західна розвідка вперше підтвердила, що Росія перекинула тактичну ядерну зброю в Білорусь. Відповідна інформація з'явилася на наступний день після заяви президента РФ Володимира Путіна у середу про те, що Росія готова до ядерної війни.

Про це пише журнал Foreign Policy. Видання зазначає, переміщення тактичної ядерної зброї до Білорусії є явним політичним сигналом. Однак з практичного погляду, в цьому мало сенсу, оскільки Росія має ракети, які можуть доставити ядерну зброю практично в будь-яку точку країн НАТО, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

Вперше Путін оголосив про свої наміри перекинути тактичну ядерну зброю до Білорусі у березні 2023 року. У червні того ж року президент Білорусі, Олександр Лукашенко, заявив, що частину такої зброї вже доставили до країни.

Першим високопосадовцем у НАТО, який підтвердив новину про розгортання російської ядерної зброї в Білорусі, став Арвідас Анусаускас.

"Якщо росіяни наблизяться до нас з ядерною зброєю, нам доведеться реагувати", – наголосив Анусаускас. Він також висловив розчарування, адже хотів би бачити більш жорстку реакцію на дії РФ інших країн НАТО.

Водночас згідно з новою оцінкою розвідки США, опублікованою цього тижня, Росія, ймовірно, не бажає брати участь у прямому військовому конфлікті з НАТО. Однак, вона може використовувати ядерну зброю для стримування Вашингтона та альянсу в цілому, щоб відновити свої сухопутні сили.

Політолог пояснив, як Путін намагається використати рейд російських добровольців у своїх інтересах. ВІДЕО

Російський політолог Іван Преображенський в інтерв'ю Radio NV пояснив, як диктатор Володимир Путін намагається використати рейд російських добровольців на територію РФ, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua

"Я б сказав, що тут іде боротьба інтерпретацій. Володимир Путін, вочевидь, намагається використати цю подію для того, щоб залякати росіян й оголосити українців терористами. І, безумовно, звалити це насамперед на ЗСУ, на українську армію, визнаючи, що там можуть бути якісь зрадники", — заявив Преображенський в ефірі Radio NV.

За словами політолога, диктатор впевнений, що має достатньо сил, щоб стримати прорив російських добровольців.

Преображенський також нагадав, що нещодавно, за твердженнями західних дипломатів, у Росії була велика загроза теракту або якоїсь іншої подібної події в Москві, а до цього експерти говорили про те, що російська влада сама може організувати теракт і звалити його на Україну перед «виборами».

«Можливо, зараз цю операцію добровольців російська влада намагається використати саме в цьому сенсі. І зараз ми побачимо якихось чергових „розіп'ятих хлопчиків“ або що-небудь таке, що має викликати згуртування росіян навколо прапора», — припустив політолог.

За його словами, якщо це вдасться, то рейд російських добровольців на територію РФ матиме «результат, прямо протилежний тому, який від самого початку програмувався» — збільшення підтримки Путіна і підвищення серед росіян легітимності цих «виборів».

У Бєлгороді "вибори" президента РФ почалися з гучних вибухів та "прильотів". ВІДЕО

П'ятниця, 15 березня, почалася для Бєлгорода із сильного обстрілу. Влада заявляла про роботу ППО і постраждалих.

Про це повідомляє РБК-Україна із посиланням на місцеві Telegram-канали, інформує UAINFO.org.

Крім цього росіяни говорять про збиття семи снарядів РСЗВ над містом.

Під час обстрілу в Бєлгороді та Бєлгородському районі оголосили повітряну тривогу.

"Близько 08:15 черговими засобами ППО сім реактивних снарядів RM-70 "Вампір" знищено в повітрі над Бєлгородською областю", - йдеться у повідомленні.

Після звуків вибухів над Бєлгородом піднявся стовп диму.

В ГУР розповіли, скільки Росія має танків "Армата" та яких їх стан

Згідно з наявними даними, Росія виготовила близько 20 одиниць танків "Армата". Втім, це дослідна партія.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на коментар Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України для АрміяInform, інформує UAINFO.org

Станом на кінець 2023 року, вищезгаданий танк досі не пройшов в Росії державних випробувань й не був прийняти на озброєння.

Також, згідно з наявними даними, у поточному році Російська Федерація планує виготовити 29 танків "Армата".

"Але найбільш ймовірно, що цей план не буде виконано. Так, у 2023 році із запланованих 29 одиниць не було виготовлено жодного танка", - відзначила розвідка.

Зокрема інформація щодо участі танків "Армата" у бойових діях на території України наразі відсутня.

Обливають зеленкою, палять та підривають: росіяни масово паплюжать "виборчі" урни

Росіяни в різних регіонах вдаються до масового паплюження урн для бюлетенів на "виборах". Зокрема, вороже налаштовані на процес "голосування" громадяни РФ обливають їх зеленкою, палять та підривають.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на російські ЗМІ, інформує UAINFO.org.

Так, 21-річна мешканка Петербургу кинула коктейль Молотова на ґанок школи, де від ранку працюють дві "виборчі" дільниці. Метою був плакат про вибори. Повідомляється, що її відразу затримали російські силовики.

Ще один інцидент стався у Когалимі. Там виборниця намагалася підпалити скриньку для голосування за допомогою пляшки із запальною сумішшю. Вогонь швидко загасили, а жінку затримали силовики.

Ще один випадок зафіксовано на "виборчій" ділянці у Москві. Там жінка підпалила виборчу кабінку горючою сумішшю.

Поки Бєлгород у вогні. Путін похвалився, що ППО "перехоплює" 90% снарядів і ракет

Російський диктатор Володимир Путін стверджує, що сили та засоби протиповітряної оборони Збройних сил РФ нібито знищують 90% ракет та снарядів, що летять на Бєлгородську та Курську області. Така заява пролунала на тлі численних вибухів Бєлгороді, що лунають 15 березня від самого ранку.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на відеозустріч диктатора з членами Ради безпеки РФ, інформує UAINFO.org.

У своєму виступі очільник Кремля коментував ситуацію на прикордонні РФ, де наразі триває операція російських добровольців з РДК, легіону "Свобода Росії" та Сибірського батальону у Курській, Брянській та Бєлгородській областях.

Путін у ході відеоконференції лютував через обстріли у російських регіонах. Разом з тим диктатор запевнив, що "російський народ не залякати". Крім того, він запевнив членів Радбезу РФ, що ППО начебто збиває 90% ракет та снарядів, які летять на Бєлгородську та Курську області.

Також Путін розповів, що такими атаками по території РФ нібито українська сторона "намагається зірвати процес "голосування" та залякати людей у прикордонних областях".

“Залп буде сто відсотків!”: військовий експерт попередив про масований удар РФ – можуть використати до 130 ракет

Росія призупинила атаки ракетами по Україні. Останній масований обстріл відбувся місяць тому — 15 лютого. Відтоді ворог накопичив близько 100 ракет та може завдати потужного удару.

Чому РФ зробила довгу паузу та скільки літаків й ракет тримає сьогодні напоготові. Чому не атакує “Калібрами” з моря, водночас щодня запускає “Шахеди” та коли може вдарити знову, у коментарі сайту ТСН.ua розповів військовий експерт, полковник запасу Збройних сил України Петро Черник, інформує UAINFO.org.

Чому Росія зробила паузу  

Петро Черник розповів, що на цю хвилину чому Російська Федерація призупинила атаки ракетами по Україні. За його словами, у першу чергу це пов’язано з тим, що були збиті два літаки А-50. Саме їхнім завданням було “підсвічувати” цілі для цих ракет.

“Таких машин у них залишилося всього дві і вони вирішують, як їх застосовувати і чи застосовувати взагалі. Бо вже переконалися, що ми маємо сили і засоби щоб їх збивати”, — пояснив військовий експерт.

Із морською компонентою все теж дуже просто, каже Петро Черник. Атаки “Калібрами” призупинилися, бо ми вигнали їх з Криму нашими безпілотними системами і далекобійними ракетами. 

Керівник Київського метрополітену написав заяву про звільнення після розслідування журналістів

Керівник "Київського метрополітену" Віктор Брагінський звільняється. Він написав відповідну заяву.

Про це повідомила Київська міська державна адміністрація у Telegram, інформує UAINFO.org

"Начальник КП "Київський метрополітен" Віктор Брагінський написав заяву на звільнення", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, обов’язки начальника комунального підприємства тимчасово виконуватиме головний інженер "Київського метрополітену" Віктор Вигівський.

Вчора мер Києва Віталій Кличко повідомив, що Брагінський буде відсторонений від виконання обовʼязків керівника київського метро. Як зазначив міський голова, причиною такого рішення стало розслідування журналістів.

У скорочену телеверсію Оскара додадуть кадри з нагородження документального фільму "20 днів у Маріуполі" – ЗМІ

Американська академія кінематографічних мистецтв і наук має намір поширити оновлену скорочену телеверсію церемонії вручення премії Оскар, куди увійде перемога українського документального фільму "20 днів у Маріуполі", повідомляє Deadline, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua

За інформацією видання, таке рішення ухвалили після того, як стало відомо, що компанія Disney вирішила не включати в коротку версію церемонії вручення Оскара український документальний фільм.

Інших деталей не наводять.

13 березня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення звернулася до керівництва The Walt Disney Company з проханням включити фрагмент із нагородженням українського фільму 20 днів у Маріуполі до міжнародної телеверсії церемонії Оскар.

Раніше Суспільне повідомило, що у скороченій міжнародній телеверсії нагородження «Оскар» організатори вирізали номінацію «Найкращий повнометражний документальний фільм», у якій перемогу здобув український фільм Мстислава Чернова 20 днів у Маріуполі.

Представники Disney Entertainment послалися на часові обмеження, зазначивши, що окремі категорії та частини шоу не вдалося включити в 90-хвилинну версію, а вибір номінацій для скороченої версії визначили ще кілька тижнів тому.

Стрічка 20 днів у Маріуполі стала першою українською оскароносною картиною. Над фільмом працювали американські продюсери Мішель Мізнер і Рені Аронсон. Стрічка створена компанією Frontline.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube 

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини