MENU

Генерал Сергей Черных новый начальник Главка «К» СБУ. Досье

1728 0

Сергій Петрович Черних – перший заступник голови СБУ з 01.03.2013 р., генерал-полковник.

Народився Сергій Петрович Черних у м. Уссурійську Приморського краю в Росії. У 1982 році закінчив Полтавський інженерно-будівельний інститут, а в 1993 р. – академію внутрішніх справ України. Після набуття базової вищої освіти почав працювати в органах внутрішніх справ на посаді інженера відділення пожежної охорони відділу внутрішніх справ УВС по Полтавській області. У 1984 був переведений для подальшого проходження служби до підрозділу «ВБРСВ» (російською – ОБХСС) УВС по Полтавській області. Звідки й почалося його подальше кар’єрне сходження в даному підрозділі та, в подальшому, у ГУБОЗі й ГУДСБЕЗі МВС України.

З набуттям певного професійного досвіду та необхідних зв’язків, Черних С.П. у вересні 1996 р. був призначений начальником управління УМВС в Полтавській області. У вересні 1998 р. його переводять до Служби безпеки України на посаду заступника начальника ДКЗЄД, а згодом він стає начальником означеного Департаменту.

Слід вказати, що завдяки дружнім стосункам з Радченком В.І. (на той час голова СБУ), Черних С.П. отримує чергове підвищення по кар’єрній сходинці та з серпня 2001 р. по вересень 2003 р. працює заступником голови СБ України. У вересні 2003 р., не без підтримки того ж Радченка В.І. (вже не тільки як друг та його вихованець, а ще і як партнер по будівельному бізнесу), отримує призначення заступником секретаря Ради національної безпеки і оборони України з питань координації силових структур. Після цього, з січня по грудень 2007 р. Черних працював директором Департаменту державної служби боротьби з економічної злочинністю МВС України.

У березні 2010 р., міністр внутрішніх справ Могильов А.В., перепризначує Черниха С.П. на посаду начальника Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю. Слід вказати, що й подальше просування Черниха С.П. по службі було пролобіровано Радченком В.І. Останній, як відомо, має добрі особисті відносини з Януковичем В.Ф. та й безпосередньо він і рекомендував Президентові призначити Черниха С.П. на посаду заступника міністра внутрішніх справ, що і відбулось у січні 2011 р.

ЧЕРНЫХ СЕРГЕЙ ПЕТРОВИЧ. ДОСЬЕ

Слід довідково вказати щодо лобіста та політичного патрона Черниха – Радченка. Його двічі було звільнено Кучмою з посади голови СБУ та один раз Ющенком, але вже з посади голови РНБО України. Дана особа закінчила вищі курси КДБ СРСР у м. Мінську разом із екс-директором ФСБ РФ Патрушевим, з яким і зараз підтримує тісні стосунки!. Радченко пройшов всі ієрархічні сходинці в КДБ, СБУ, МВС, РНБО, має широке коло стосунків серед колишніх та сучасних високопосадовців «північного сусіда», тому і зараз використовується оточенням Януковича для вирішення окремих питань, що так чи інакше пов’язані з Росією. Однак, тут саме і виникає питання хто, кого, коли і яким чином використовує… Ну та гаразд з Радченком, продовжимо по суті питання.

Після призначення Президентом 7 листопада 2011 р. на посаду глави МВС Віталія Захарченка, з яким Черниха також зв’язували давні дружні стосунки, його очікувало чергове призначення на посаду першого заступника міністра (грудень 2011р.)

Окремого висвітлення потребує третій прихід Черниха С.П. в СБУ. Це вже як відгук досить агресивних війн за абсолютну владу в країні. Крім того, ця «неоголошена» війна проходить між ставлениками т.з. «родини». Кажучи по суті цього питання, їде «війна» за можливість порушувати та розслідувати кримінальні справи, а також щодо оперативного супроводу т.з. «економічних злочинів». Тому, у кого опиняться означені важелі впливу, припаде наявна можливість знищувати будь-який бізнес в країні. Раніше означені можливості були розподілені між Генпрокураторою, ГУБОЗ та ДДСБЕЗ МВС, ГУ «К» та ДКЗЕД СБУ, податковою міліцію ДПСУ та ДБК митниці, а зараз це намагаються монополізувати два ставленика президентської «родини» - Клименко таАрбузов.

Зосередити в собі такі функції повинна структура під назвою Фінансова поліція. ЇЇ створення заплановано до 2015 року – акурат до президентських виборів. Основні т.з. «військові дії» відбуваються навколо питання кому означена структура буде безпосередньо підпорядковуватися. Клименко має велике бажання щодо того, щоб вона увійшла до складу його знов створеного міністерства. Арбузов же, в свою чергу, вважає, що такий важіль економічного впливу повинен знаходитись під його патронатом, а тому активно лобіює питання щодо підпорядкування фінансової поліції міністерству фінансів.

Щодо Захарченка, так він в даному питанні намагався боротися тому, що в цьому випадку він втрачає цілком досить потужний підрозділ, такий як ДДСБЕЗ та частину функцій ГУБОЗу. Навіть публічно про те заявив, відповідно через Черниха С.П., що вважає недоцільним створення фінансової поліції, але, через стрімко наростаючий авторитет його вищевказаних т.з. «соратників», це ніяким чином вже не вплинуло на прийняття рішення.

Необхідно вказати на те, що стрімко зростаючий апетит Арбузова, який ймовірно не зупиниться на досягнутому, вже тривалий час турбує його «родинно-донецьких» спільників. Перш за все – Клименка та Захарченка, але останні досі не в змозі розподілити між собою фінансові потоки від т.з. «конвертів», що в кулуарній боротьбі як раз на руку їх опоненту – Арбузову.

В той же час, Арбузов провернув досить хитру комбінацію, а саме – ініціював переведення Черниха С.П. до СБУ, чим зробив дуже велику «подлянку» Захарченку. До речі, не було ніякої таємниці в тому, що Захарченко ніколи не керував МВС, цим безпосередньо займався Черних. Захарченко плів якісь свої інтриги, воював з Клименком та Арбузовом, займався «конвертами» та багатьма іншими особистими питаннями, а керував міністерством безпосередньо Черних. Інше питання як керував? Однак це вже зовсім інше питання…

Як здається, переведення Черниха С.П. до СБУ, його самого можливо цілком влаштовує. Зараз цей державний орган спеціального призначення став таким собі перед пенсійним кадровим смітником. Ну що ж, роботи мало, займаються собі гонитвою за вітряками, можна й відпочити перед пенсією… До речі, постать Черниха – це такий собі образ СБУ. Не тому що він розумний, а тому що не зрозуміло хто він насправді – мент чи чекіст? Можливо це залежить ще й від того, з якого боку вітер віє…

Також слід відмітити, що «рулити» в МВС, замість Черниха С.П., ймовірно буде призначений з податкової пан Головач А.В. В той же час, останній, зі слів перевірених джерел, виношує наміри очолити фінансову поліцію, але поки існують лише наміри її створення, вірогідно буде працювати першим заступником міністра внутрішніх справ.

Генштабъ, genshtab_info

 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини