MENU

Малороссы слишком тупые для высшего образования - Табачник

1927 2

Освітні чиновники вважають, що збільшення держзамовлення до 75% призведе до зменшення якісного показника відбору вступників.

Про це йдеться у коментарі Міністерства освіти і науки, у якому роз’яснюються деякі переваги положень законопроекту про вищу освіту, зареєстрованого депутатами від Партії регіонів.

«Розробниками проекту Закону України «Про вищу освіту» передбачено, що кількість студентів, прийнятих на перший курс за державним замовленням у державних і комунальних вищих навчальних закладах повинна становити не менш як 51 відсоток загальної кількості студентів, прийнятих на перший курс», - зауважують у Міністерстві освіти, коментуючи законодавчу ініціативу депутатів-регіоналів.

Свою підтримку співвідношення чисельності студентів у державних і комунальних ВНЗ, чиновники міністерства обґрунтовують статистичними даними результатів ЗНО, оскільки, на їх думку, збільшення показника призведе до зменшення якості відбору вступників на навчання.

«Зважаючи на статистичні дані про результати проходження вступниками зовнішнього незалежного оцінювання, таке співвідношення вбачається оптимальним, оскільки підвищення чисельності студентів, прийнятих на перший курс за державним замовленням, призведе до зменшення якісного показника відбору вступників на навчання до вищих навчальних закладів», - заявляють в профільному міністерстві.

Також чиновники користуючись даними результатів ЗНО, отриманих учасниками у 2012 році, зазначають що: "У 2012 році кількість вступників, які у результаті ЗНО набрали з одного предмета 185 балів і більше становила всього 34 тис. осіб з майже 300 тис. осіб, які проходили тестування».

Подібне обґрунтування викликає здивування, оскільки загальновідомо, що оцінка за шкалою 100-200 балів є рейтинговою і вказує на місце результату абітурієнта серед результатів інших абітурієнтів з певного предмета тестування (сесії).

Іншими словами, відсоток учасників, тобто категорія вступників, які отримали «185 балів і більше» не є показником навчальних досягнень учнів, а лише засвідчує рейтинговий результат абітурієнтів серед інших учасників своєї групи. Зі схемою визначення результатів тестування, що застосовується Українським центром оцінювання якості освіти упродовж тривалого часу, ознайомлений кожен абітурієнт, який має уяву про проведення ЗНО.

Як відомо, Партія регіонів йшла на парламентські вибори під гаслами «Образование – инвестиции в будущее», в яких гарантувала виборцям збільшення кількості бюджетних місць у державних вищих навчальних закладах до 75 %. Міністр освіти і науки Дмитро Табачник обіймав 11 сходинку партійного списку.

novosti-o

 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини