MENU

Из-за инициативы министра инфраструктуры Козака бензин подорожает на 7 грн.

306 0

Міністерство інфраструктури подало в Кабмін пропозицію про підвищення акцизного збору на світлі нафтопродукти. Аргументація міністра – пана Володимира Козака – проста. В Україні ставка акцизу за тонну бензину становить 198 євро (для дизельного палива - 46-98 євро), в Євросоюзі в середньому - 466 євро за тонну (і 375 євро за тонну дизпалива), зокрема, в Німеччині акцизна ставка за тонну бензину складає 851 євро, а за тонну дизпалива - 534 євро, в Польщі - 494 і 375 євро.

Тому, «розглянути питання підвищення акцизу необхідно». А одержані за рахунок збільшення акцизного збору кошти підуть, за оптимістичними прогнозами чиновників міністерства, на «надходження коштів до дорожнього фонду для будівництва і ремонту автомобільних доріг.

І коштувати це буде, на їхню думку, небагато – бензин подорожчає на 6-7 гривень.

Однак тут виникають, щонайменше, три питання.

Перше. Чому, маючи у розпорядженні низькі акцизні ставки, український уряд не спромігся вгамувати апетити нафтопереробних компаній і змусити їх утримувати ціни у відповідності до цього вже сьогодні? Якщо Німеччина з такими акцизами спроможна забезпечити ціну у 1,58 євро, то в Україні, за нинішніх умов, ціна на бензин мала б бути куди як нижчою за 10-11 гривень.

Друге. Ініціатори збільшення акцизних ставок не розуміють, що такі дії автоматично призведуть не лише до підвищення ціни на бензин, а й на всі товари, у тому числі й першої необхідності?! І тоді Україна неминуче обжене за цінами на багато продуктових товарів європейські країни. Зарплата при цьому залишиться на нинішньому рівні.

Нарешті, третє. Скільки можна український народ годувати обіцянками про збільшення коштів на ремонт і будівництво доріг? Чи не є свідченням тотальної корупції і казнокрадства в службах будівництва доріг той факт, що абсолютна більшість виділених на українські дороги кошти «під Євро-2012» зникли у невідомому напрямку? Зростуть акцизи – зростуть лише прибутки чиновників і фірм, які цим чиновникам належать.

Але «ініціатива» міністерства про збільшення акцизних зборів досить характерна – нинішній уряд взагалі припинив звертати увагу на проблеми країни і зайнятий лише власним збагаченням.

Такий уряд не має права перебувати у керма вітчизняної економіки.

Ігор ТКАЧУК


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини