MENU

Олимпиада-2022 станет новой площадкой для дерибана регионалами бюджетных средств - Томенко

259 0

Нинішня влада попри непросту фінансову ситуацію в Україні ключовим для своєї діяльності вважає організацію та  проведення міжнародних форумів, змагань, конкурсів, які суттєво не впливають на імідж України, але які дозволяють розкрадати бюджетні кошти.

 

У цьому сенсі набуває актуального значення історія з проведенням в Україні Зимової Олімпіади-2022. Цікаво, що ця ідея взагалі ні з ким не обговорювалась, вона є вигадкою політтехнологів і активно підтримана тими ж людьми, які «освоювали» бюджетні кошти на Євро-2012. Зараз ми бачимо, чим закінчився для України цей Єврочемпіонат, і знаємо, кому розподілялися кошти, хто вигравав тендери в одного учасника, як «збудувалися» обіцяні дороги під Євро-2012 і що зараз робиться з дорогобудами-стадіонами.

 

Тому перед тим, як брати на себе чергові міжнародні зобов’язання щодо проведення Зимової Олімпіади у 2022 році, нам варто було би повчитися, наприклад, у Швейцарії. Ця країна теж претендувала на проведення Олімпіади, але перед таким серйозним кроком влада цієї країни вирішила порадитись із населенням. Був влаштований референдум і виявилося, що жителі швейцарського кантону Граубюнден висловилися проти проведення зимових Олімпійських ігор 2022 року в одному з міст регіону - Санкт-Моріці або Давосі.

 

Як відомо, на референдумі жителям кантону пропонувалося відповісти на питання, чи згодні вони з тим, що 300 мільйонів швейцарських франків (320 мільйонів доларів) з фінансового резерву кантону будуть витрачені на організацію Олімпійських ігор. Більше половини тих, що голосували (54%) скептично поставилися до подібних витрат.

 

Примітно, що Швейцарію з її чудовими гірськими краєвидами та розвиненою інфраструктурою вважали явним фаворитом олімпійської гонки. Тим більше, що до цього ця країна вже приймала ігри в 1928 і 1948 роках і обидва рази вони проходили в Санкт-Моріці. Тобто, у Швейцарії вже наявна уся необхідна для Олімпіади інфраструктура, є досвід проведення подібних заходів, але її населення вважає неефективним витрачання 320 мільйонів доларів на проведення Олімпіади.

 

На відміну від Швейцарії, в Україні відсутня інфраструктура для проведення змагань такого рівня. Попередню вартість підготовки до Олімпіади-2022 у минулому році Уряд оцінив у 6,9 мільярдів доларів. І найголовніше – думки населення щодо доцільності витрачання таких шалених коштів і проведення цього заходу ніхто не питає!

 

Наведу ще один аргумент. Загальновідомо, що Україна не є країною зимових видів спорту, ми - футбольна країна. Провели Євро-2012, збудували великі стадіони, з якими сьогодні не знають, що робити. Так, у Львові збудували другий великий стадіон «Арена Львів». На це тоді витратили понад 2 мільярди гривень, а він сьогодні стоїть пусткою та щорічно потребує на своє утримання близько 20 мільйонів гривень. У 2015 році Україна буде приймати «Євробаскет», бо інші країни відмовилися від його проведення у зв’язку з економічною кризою, а наша країна шикує і вже планує, де будувати нові дорогобуди-спортивні арени для проведення цих змагань.

 

А до 2022 року планують побудувати чергові дорогобуди для стрибків з трампліну, лижного двоборства, бобслею, скелетону, кьорлінгу… У нас не розвинені ці види спорту, і навіть при фантастичному інвестуванні коштів навряд чи стануть конкурентними найближчим часом.

 

Виходячи з цього, виникає запитання: навіщо будувати, згідно з вимогами МОК, наддорогі і сучасні спортивні об’єкти для неіснуючих зимових видів спорту в Україні, якщо вони не були і, швидше за все, не стануть пріоритетами в державній політиці з питань спорту? Зрозуміло, що вони також не будуть використовуватися належним чином після Олімпіади. Виходить, це просто разове і безперспективне вливання шалених коштів нашої держави.

 

Тому я – категоричний противник проведення Олімпіади-2022 в Україні і закликаю ще раз обговорити цю ситуацію з експертами і народом України, який має право висловити свою точку зору – чи згоден він у непростий для економіки України час викидати десятки мільярдів бюджетних гривень на проведення одного міжнародного змагання? Інакше це виглядає як черговий проект кількох комерційних структур Партії регіонів і наступні боргові зобов’язання для українців. На моє переконання Олімпіада-2022 - це точно проект не для нашої країни, не для бідної і корумпованої України.

 

Микола Томенко


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини